Haags Gemeentemuseum krijgt unieke glascollectie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Gemeentemuseum krijgt unieke glascollectie

Bron: ANP/www.ad.nl - 15 augustus 2009

DEN HAAG - Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de collectie van de beroemde, eerder dit jaar overleden glasverzamelaar Sam Jonker in bruikleen gekregen. Dat heeft het museum zaterdag gemeld.

Jonker bouwde de afgelopen dertig jaar een indrukwekkende collectie glaskunst uit het voormalige Tsjecho-Slowakije op. Tsjechische glaskunstenaars staan er om bekend dat zij de vergrotende, verkleinende en verkleurende effecten van optisch glas weten uit te buiten. Door de werking van licht en de verandering van gezichtspunt kan één object veel verschillende verschijningsvormen opleveren, zo legt een zegsvrouw van het museum uit.

De collectie van Jonker telt meer dan honderd objecten en is volgens het museum uniek voor Nederland. De verzameling is vanaf half november voor het publiek in de expositieruimte van het Haagse kunstcentrum te zien.
 
Als een overleden persoon zijn verzameling in bruikleen aan een museum nalaat, dan betekent dat vrijwel altijd bruikleen voor zeer lange duur. Ga er dus maar van uit dat het glaswerk heel lang te zien zal zijn in het Gemeentemuseum. ;)
 

Pelhřimov

Donateur
.... Ga er dus maar van uit dat het glaswerk heel lang te zien zal zijn in het Gemeentemuseum.

Vanmiddag heb ik deze glascollectie mogen bewonderen. Werkelijk heel mooi.
Morgen zal ik proberen enkele foto's te plaatsen.

De glascollectie is nog tot eind april 2010 te zien in Nederland.
Ik heb ook vernomen dat de collectie in Praag tentoongesteld gaat worden.
 

Pelhřimov

Donateur
Helaas doet de fotokaartlezer van onze PC het momenteel niet, dus de foto's komen later...

Op de website van het gemeentemuseum staat wel een foto en de onderstaande tekst:

Dit jaar overleed de glasverzamelaar Sam J. Jonker (1930-2009) die samen met Valentine Zaremba gedurende de afgelopen dertig jaar een indrukwekkende collectie van glaskunst uit het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft opgebouwd. Deze verzameling is ondergebracht in de Stichting Modern Glas die de collectie in langdurig bruikleen aan het Gemeentemuseum Den Haag heeft gegeven.
Vanaf 14 november van dit jaar zal een deel van deze collectie worden tentoongesteld als eerbetoon aan deze gepassioneerde verzamelaar. (edit: tot eind april 2010)

Sam Jonker was een bekend figuur in de wereld van verzekeraars. Hij was lid van de raad van bestuur van Nationale Nederlanden en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Hoewel het verzamelen van glas een particuliere passie was, heeft hij de belangstelling voor glas ook op zijn werk gestimuleerd. Toen in 1992 het nieuwe hoofdkantoor van Nationale Nederlanden aan het Weena in Rotterdam werd gerealiseerd, ontwierp op zijn initiatief Vaclav Cígler (1929) een maar liefst 26 meter hoge glassculptuur voor de hal. Een uitstekende keuze omdat Cígler, in 1965 de oprichter van de afdeling Glas in architectuur aan de kunstacademie in Bratislava, de basis heeft gelegd voor de abstract-geometrische richting van de optische glaskunst. Als voorzitter van het Verbond gaf Jonker de Slowaakse glaskunst een nieuwe impuls door in het nieuwe kantoor in de Haagse wijk Mariahoeve werk van Zora Palová (1947) en haar echtgenoot Stepan Pala (1944) te plaatsen.

Al deze werken zijn gemaakt van optisch glas dat, zoals de naam al aangeeft, bekend staat om zijn optische kwaliteiten. Als geen ander weten de Tsjechisch-Slowaakse glaskunstenaars de vergrotende, verkleinende en verkleurende effecten van het optische glas uit te buiten. Door de werking van licht en de verandering van gezichtspunt levert één object veel verschillende verschijningsvormen op. Een vergelijking met de kinetische kunst uit de jaren zestig en zeventig ligt hier voor de hand.

De collectie van Jonker en Zaremba, die maar liefst ruim honderd objecten telt, is uniek voor Nederland en geniet ook internationaal een grote reputatie. Het Gemeentemuseum Den Haag, dat een uitzonderlijke glascollectie heeft vanaf het eerste glas uit de Oudheid tot het meest recente glas, is om die reden bijzonder blij dat de Stichting Modern Glas deze unieke collectie Tsjechisch-Slowaakse glaskunst aan het museum in langdurig bruikleen heeft gegeven.
 
Bovenaan