Tentoonstelling Grandioos Glas: Optische glaskunst uit Tsjechië en Slowakije

Topic in 'Kunst & Literatuur' gestart door Doris de Bruijn, 24-06-2020.

 1. U_GrandioosGlas_WEB afb.jpg

  Hallo allemaal,

  Ik wilde jullie heel graag attenderen op een nieuwe tentoonstelling die over twee weken bij Escher in Het Paleis te zien is. Het gaat om Grandioos Glas: Optische glaskunst uit Tsjechië en Slowakije.

  In Grandioos Glas toont Escher in Het Paleis het mooiste optisch glas uit de collectie van Stichting Modern Glas in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag. De glassculpturen uit Tsjechië en Slowakije vergroten, verkleinen en verkleuren alles om zich heen en bieden letterlijk een nieuwe blik op de wereld. Optisch glas wordt meestal gebruikt om spiegels, brillenglazen en lenzen te maken, maar de Tsjechisch-Slowaakse kunstenaars toveren het materiaal om in harmonieuze kunstwerken. De abstract-geometrische objecten spelen sterk met reflectie en licht en nemen vanuit iedere hoek een andere vorm aan. Ze spelen met de ogen van de toeschouwer, net zoals M.C. Escher zijn toeschouwers meermaals vol verwondering laat kijken naar hetzelfde werk.

  Tsjechië en Slowakije kennen een lange glastraditie. Van oudsher hebben de landen een levendige glasindustrie, waarin ambacht en precisie de boventoon voeren. Glas werd in het vroegere Tsjecho-Slowakije voornamelijk als materiaal gebruikt in toegepaste kunst, tot de Tsjechische kunstenaar Václav Cígler in 1965 de afdeling Glas in architectuur opricht aan de kunstacademie in Bratislava. Cígler leidt een nieuwe generatie glaskunstenaars op en creëert een eigen beweging binnen de internationale glaskunst. Deze kunstenaars laten zich meer leiden door het creatieve proces en maken vrije sculpturen van optisch glas vol licht en beweging.

  De abstract-geometrische optische glaskunst van Václav Cígler (1929), Lubomír Arzt (1946-2015), Miloš Balgavý (1955), Pavol Hlôška (1953), Zora Palová (1947) en Štěpán Pala (1944) wordt van 7 juli t/m 8 november op meerdere plekken in het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma tentoongesteld. Kijk, beweeg en bewonder.

  Reserveer uw tickets hier: www.escherinhetpaleis.nl
   
  curious, kuurgast, kukel en 5 anderen vinden dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Verwarrend glaswerk zien.

  Wat: De tentoonstelling Grandioos Glas. Bezoekers kunnen vanaf vandaag het werk van heuse glastovenaars uit Tsjechië en Slowakije zien. Van lenzen tot prisma’s en spiegels, deze kunstenaars trekken alles uit de kast om de wereld met glas te betoveren.
  Waarom: Verwacht bizarre lichtspelen, vreemde vervormingen en surrealistische vertoningen van kunstwerken die schijnbaar voor je ogen veranderen.
  Waar: Museum Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag.
  Bron ad.nl.
   
  hgmw, kukel en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Grandioos Glas
  ‘Grandioos Glas’ toont glassculpturen van zes vooraanstaande kunstenaars waaronder Václav Cígler, Lubomír Arzt en Zora Palová te midden van prenten van M.C. Escher. In de jaren zestig pionierden deze glaskunstenaars uit Tsjechië en Slowakije (het voormalige Tsjecho-Slowakije) in optische glaskunst. Door glas te smelten, slijpen, verzagen, lijmen en/of polijsten ontstaan verrassende abstract-geometrische sculpturen die telkens andere verschijningsvormen aannemen. Zo lijkt ‘Object’ (2002) van Pavol Hlôška van de zijkant doorzichtig, maar als u eromheen beweegt ziet u steeds meer gouden vlakken verschijnen. En terwijl u verwacht in spiegelend glas uzelf te zien, toont ‘Sphere’ (2002) van Miloš Balgavý juist voorbij wandelende museumbezoekers. Niets is wat het lijkt, net zoals in het werk van Escher, waardoor deze glaskunst goed bij zijn wereldberoemde prenten aansluit.

  [​IMG]
  Beeld: Miloš Balgavý, ‘Sphere’, 2002, foto: Eva Michiels

  Bron: museumtijdschrift.nl
   
  hgmw, Saman, curious en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina