Fruitbomen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo,

Vorige herfstvakantie heb ik met onze buurman een 15-tal fruitbomen bij ons huis geplant (kersen, pruimen, peren en appelbomen). Volgens hem was het de beste tijd om te planten. Helaas zijn er in de afgelopen winter een 5-tal doodgevroren en hebben we in het voorjaar weer een paar nieuwe geplant. Deze bomen hebben het goed gedaan afgelopen zomer. Straks, eind oktober, ga ik weer naar Chotevice en buurman zal dan met mij weer nieuwe bomen planten. Ik vraag mij eigenlijk af wat de beste tijd is: herfst of voorjaar met het oog op bevriezing e.d. Wie is er specialist op dit gebied en kan mij raad geven?

B.v.d.

Gerrit ;)
 

Marcel

Moderator
In het najaar gaat een boom meestal in slaapstand, dus zullen zijn wortels ook niet meer groeien, aangezien er haast geen voeding/sap meer naar de takken hoeft te gaan.
Gezien de koude en lange winters in Tsjechie, zou ik dus pas ergens in mei jonge bomen/struiken planten.
 
Zoveel weet ik niet van planten. Wel van logica.
De cyclus van een boom is zo dat aan het eind van de zomer de zaden vallen. Echter een boom laat meer zaden vallen dan ze bomen opleveren kan (doet de menselijke zadenleverancier ook). Ze zou zichzelf doden als alle eikeltjes rond haar heen even sterke bomen werden.

Het vallen van de zaden gebeurt in de herfst als ze haar bladeren als humus (voeding) aan die zaden kan meegeven.

Een hele boom planten kan je dus beter op een ander tijdstip doen, de lente bijvoorbeeld, inderdaad. Zodat ie de zomer heeft om te groeien en niet de winter als koude tegenslag.

Maar nogmaals, ik weet weinig van planten.
 
Maar in het voorjaar bomen planten mag pas na de vorst, dus na de ijsheiligen. Wanneer dat precies is weet ik niet hoor.
Dan moet de boom zijn wortelstelsel laten groeien en nieuw blad en bloesem aanmaken tegelijkertijd. Vandaar dat het voor de boom beter is in het najaar, dan heeft hij de rust om in de winter zijn wortels te laten groeien en dan is dat in het voorjaar, als de bladeren en bloesems moeten groeien is dat al klaar.
Maar als de winter erg streng is gaan er van de in het najaar geplante bomen makkelijk een paar dood. Wat je daar aan kan doen weet ik niet, daarvoor zat zou je bij een boomkweker moeten vragen.

Er zijn dus voor beide plantingen voor- en tegens.

Dit is wat ik weet, succes ermee.
 
Ik begon al te twijfelen of het dan wel verstandig is om bomen en struiken te planten, want dat was ik van plan om in de herfstvakantie te gaan doen.
Als ik het zo lees dan zal ik toch maar een poging wagen. Met het planten van wat bomen en struiken krijg je wat meer beschutting.
 

Marcel

Moderator
ijsheiligen is, in nederland tenminste, van 11-15 mei. zie ook : http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen
of dat ook zo in tsjechie is of bestaat ?
en er is natuurlijk ook verschil waar je in tsjechie bomen en/of struiken wilt planten.
in de bergen heb je in september alweer vorst aan de grond en dat duurt tot eind mei.
lager gelegen gebieden zullen andere weersomstandigheden gelden.
en als ze uit een beschut tuincentrum komen, hupo meteen de herfstkou in ... ... lijkt me ook niet goed voor de boompjes. die zijn dan nog niet afgehard.
 
Hoi Gerrit,

Je kunt bomen wel in het najaar planten, maar geef ze in dat geval wel wat water en zorg ervoor dat je rondom de stam een dik pakket met houtsnippers legt. Dit werkt als een soort isolatiedeken, maar wel luchtdoorlatend. De houtsnippers verteren vanzelf en zijn een goede voeding voor de bomen.

Zorg er tevens voor dat de plantgaten circa 2x zo groot zijn als het wortelgestel en maak de grond goed los. Vul het gat aan met een mengsel van compost en uitkomende grond. Stamp de grond niet te vast en gooi er daarna een pakket van 5cm dik houtsnipper rondom.

Daarnaast moet je wel een beetje geluk hebben dat ze natuurlijk aantrekken. Ook hier in Nederland houden ze met een verliespercentage van 5% aan bij het planten van bomen.

Succes ermee!
 
Na alle goede adviezen misschien nog een aanvulling: Onze buren adviseerden ons, per sé op zoek te gaan naar lokale kwekers en dat "lokale" letterlijk te nemen omdat zelfs per vallei of streek er extreme temperatuurverschillen kunnen zijn. Dus bomen uit de streek aankopen en planten. Het woordt tuincentra wordt als een gruwel ervaren met letterlijke kasplantjes. Tijdens de afgelopen winterperiode zijn er bij ons temperaturen van -29 gemeten en is de maximum temperatuur voor een periode van 3! maanden niet boven de 0 graden geweest. Dat vereist erg sterke boompjes en goede condities
 
Zapalky, dat klopt precies wat je zegt. Mijn buurman zei ook dat ik de bomen uit de dichtstbijzijnde regio moest halen, anders werd het niks vanwege andere bodemgesteldheid/grondsoort etc.. Ik heb de bomen uit Jaromer gehaald en volgens buurman waren het prima bomen: kwaliteit goed, grootte goed, prijs goed. Ze waren ongeveer allen 1,5-2 m. hoog en samen (15 stuks) betaalde ik omgerekend € 60,-!!
We hebben ook elk pootgat groot gemaakt en ik had nog turfstrooisel en potgrond uit Nederland erbij gemixt. Ook veel water gegeven en de buurman heeft ze voor de sneeuwval "ingepakt" met gaas om de stam en kruin vanwege de snoepgrage reeën...
Ik denk dat ik een beetje pech heb gehad. Verliespercentage hoort erbij.

Gerrit :confused:
 
Fruitbomen, zoals appels, peren, pruimen en kersen plant je in het najaar. Walnootbomen plant je in het voorjaar. Raadpleeg een goede tuingids. Let op: er mag geen blad meer aan het pootgoed zitten. Ik heb diverse keren fruitbomen in de herfstvakantie geplant. Ging altijd goed.
 
Hallo forumleden,

Ben vanmiddag net weer teruggekomen uit Chotevice. Heb een prachtige week gehad met schitterend weer. Ook ben ik weer naar de bomenkweker in Jaromer geweest om een 5-tal nieuwe fruitbomen te kopen. Er waren nl. 5 doodgegaan afgelopen jaar.

Deze kwekerij is niet duur: ik betaalde voor coniferen van ca. 1-1,5 meter hoog (thuja's) 3 euro per stuk en voor 9 fruitbomen (5 van mij en 4 van buurman) betaalde ik ca. 1.000 Kc. totaal! De kwaliteit is prima.

Hier zijn de gegevens van de boomkwekerij:
Jaroslav Topinka
Trinnerova 38
551 01 Jaromer
Tel./fax: 491 812 322
Mobil: 724 144 455

Groetjes,

Gerrit ;)
 
Heeft iemand op dit forum ook een goed adresje voor een boomkweker in de buurt van Trutnov? Wij moeten onze kale vlakte rond het huis ook nog een beetje kleur en vorm geven. Ik hoor graag van jullie.......
 
Ja, uiteraard weet ik dat Jaromer niet zo heel erg ver weg ligt. Maar ik stelde de vraag in verband met de opmerking dat het aanslaan van de bomen misschien wel afhankelijk kan zijn van de grondsoort en zelfs kan verschillen per dal. Weet dus niemand een adres dichterbij Trutnov. Het mag trouwens ook meer in de richting van Nachod zijn. Dat is voor net zover rijden als Jaromer.
We gaan trouwens morgen wel alvast even kijken in Jaromer. We kunnen namelijk ook niet wachten om een paar mooie bomen in de tuin te planten.
 
Wacht liever tot volgend jaar met planten van fruitbomen... de beste tijd is meteen vanaf eind september, de grond is dan nog lekker warm en de wortels slaan dan zeer goed aan... en koop zeker de bomen bij jullie uit de omgeving want ze gaan het anders zeker niet overleven.
In Nederland had ik mijn eigen bloemenwinkel aan huis plus kwekerijtje etc.. ;)
Als je ze echt met alle geweld toch wilt planten, zorg dan voor heel veel plantgat en heel erg veel grond compost er omheen plus de nodige bedekking voor de herten!
 
We zijn net terug uit Jaromer. Het ziet er daar allemaal heel erg netjes en verzorgd uit. Dat biedt zeker vertrouwen. Gisteravond hadden we al bedacht welke bomen we zeker willen hebben en het zijn stuk voor stuk bomen die je hier vaker ziet.
Vanmorgen konden we dus een lijstje doorgeven aan de kweker en maandag heeft hij ze voor ons netjes klaar staan.
Ze verkopen trouwens niet alleen maar fruitbomen. Je kunt er ook allerhande sierbomen, coniferen en struiken kopen. En de prijs viel ons heel erg mee.
En je Lubnik, dat van die grote plantgaten zullen we zeker ter harte nemen. Bedankt.
 
Lubnik schreef:
Als je ze echt met alle geweld toch wilt planten, zorg dan voor heel veel plantgat en heel erg veel grond compost er omheen plus de nodige bedekking voor de herten!
Deze week heeft een kennis van mij nog een groot aantal uit Nederland meegenomen beukenhaagboompjes geplant. Geen fruitbomen maar toch... Ben dus benieuwd naar het resultaat volgend jaar.
En Lubnik, bedoel je met herten eigenlijk reeën? Ik denk namelijk dat die een groter gevaar vormen voor jonge aanplant. Vaak zie je in de bossen dat jonge aanplant is "geverfd" met een soort witkalk. Ik denk vermoedelijk tegen de vraat van reeën. Klopt dat?
 
Voor mij zijn die bomenslopers allemaal gelijk, Tabe, okee reeën dan. :D
Zag vandaag ook veel van deze witgekalkte fruitbomen en denk dat het inderdaad de vraat tegengaat, is feitelijk wel makkelijker... je pakt een kwast en hoppekee. Ben verleden week uren bezig geweest met speciaal doek etc.
Ik ga eens navragen wat het precies voor spul is en waar je dit kunt kopen.
En van die beukenhaag is goed hoor, want de beste planttijd hiervoor is zo half tot eind november.
Gooi er goed compost over en let zeker op luizen, want daar zijn ze supergevoelig voor de eerste 2 jaar.
 
Bovenaan