Fotografen van de oorlog

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Eerste Wereldoorlog door de ogen van drie Tsjechische soldaten

100X100__03-demnia-turci.jpg


Zaterdag 16 april wordt de Grote Kerk in Beverwijk 'Fotografen van de oorlog' geopend. Deze tentoonstelling geeft een inkijkje in de Eerste Wereldoorlog door de ogen van drie Tsjechische soldaten: Jan Myšička, Gustav Brož en Jenda Rajman. Hun onlangs ontdekte foto's geven een indringend beeld van het dagelijkse soldatenleven.

De tentoonstelling wordt zaterdag 16 april om 15.00 uur geopend door ZE Jana Reinišová, ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Nederland. U bent van harte welkom.

Fotografen van de oorlog, samengesteld door Jaroslav Kučera, presenteert tot voor kort onbekende foto's van drie soldaten uit het Oostenrijks-Hongaars leger. Een unieke collectie, want van veel fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog is de fotograaf niet bekend.

De naam van Gustav Brož viel te herleiden uit de korte aantekeningen die hij van alle gefotografeerde gebeurtenissen maakte. Brož diende aan het Italiaanse front en werd toen naar het Oosten overgeplaatst. Daar, aan het Russische front, ontstonden zijn meeste foto's.

Jan Myšička liet een indrukwekkende verzameling van honderden negatieven en afdrukken na, zorgvuldig geordend en beschreven. Myšička was gestationeerd in de Hongaarse stad Eger en diende ook aan het Italiaanse front, waar hij twee keer gewond raakte.

Van de foto's van Jenda Rajman zijn geen negatieven bewaard gebleven. Rajman bracht de oorlog door in een militair hospitaal in Podmelec, dat in het huidige Slovenië ligt, en fotografeerde daar het dagelijkse leven. In het hospitaal, waar vele verminkte soldaten werden verpleegd, leerde Rajman de gruwelen van de oorlog van dichtbij kennen.

Plaats: Grote Kerk in Beverwijk
Datum: 16 april t/m 17 mei 2016
Openingstijden: ma, wo, do, vr 16.00 - 21.00 uur, weekend 13.00 - 18.00 uur. Dinsdag gesloten.
Toegang: gratis

Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.
 
Bovenaan