Festival Oude Muziek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Festival Oude Muziek Utrecht 2019

Ook dit jaar treden op het festival voor Oude Muziek in Utrecht Tsjechische musici op. De 2019 editie van het festival vindt plaats van 23 augustus tot 1 september en draait om Napels, de vergeten hoofdstad van de muziek. Een aanrader!

De lekkerste keuken van Italië, de mooiste baai van Europa, een paradijselijke plek. Maar ook: chaos in het verkeer, vuilnisoorlogen en georganiseerde misdaad. Napels wordt wel eens met onzachte termen bejegend. Zelf beschrijven ze hun stad als oord van duizend tegenstellingen, en een prachtige vrouw met vuile voeten. Het minste wat van Napels kan worden gezegd, is dat het leven er hartstochtelijk wordt geleefd – in felle kleuren en met intense emoties.

Eeuwen van overheersing door Grieken, Romeinen, het Franse huis Anjou en het Spaanse Aragón maakten van Napels een stad van overlevers en wereldburgers. Napels was lang een van de grootste steden van Europa. In de negentiende eeuw nog schreef Stendhal dat Europa maar twee echte hoofdsteden kende: Parijs en Napels.

Tijdens dit festival schittert Napels in al zijn kleuren, maar ook de uitdagingen van de stad komen aan bod. Hoe bouw je een toekomst op plavuizen van meer dan vijfentwintig eeuwen oud? Hoe verzoenen de Napolitanen heidense devotie en dwarse vernieuwingsdrang? En vooral: hoe leer je dansen naast een vulkaan? In Napels loop je de paradox van het leven tegen het lijf.

ENSEMBLE CASTELKORN / JOSEF ŽÁK
Over het concert: ‘Geen sterveling speelde beter viool dan Signor Nichola.’ De Engelsen wreven zich de ogen uit toen de Napolitaan Nicola Matteis eind zeventiende eeuw zijn superieure spel in Londen demonstreerde. Uit Matteis’ Ayres koos Josef Žák, Tsjech en viooltalent van de jongste generatie, drie suites. Hij combineert ze met werk van Giovanni Antonio Guido, die werd opgeleid in Napels en carrière maakte in Frankrijk.

Maandag 26 augustus 2019 om 11.00 uur
Tivoli Vredenburg, Hertz

ENSEMBLE TOURBILLON / PETR WAGNER
Over het concert: Het Stabat Mater van Pergolesi lijkt voor de eeuwigheid te zijn gemaakt. Ontstaan in de laatste levensdagen van de componist is het de ultieme demonstratie van zijn gave om met beperkte middelen maximale impact te genereren. Gambafenomeen Petr Wagner nodigde de Tsjechische zangeressen Hana Blažíková (sopraan) en Monika Jägerová (mezzosopraan) uit voor het kippenvelconcert van deze festivalzaterdag.

Zaterdag 31 augustus 2019 om 22.30 uur
Utrecht, Geertekerk
 
Bovenaan