Eigen land en huis in CZ, realistisch?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik had een vraag...

Al enige jaren loop ik met de wens rond om op lange termijn een stuk land met een huis erop te kopen.
Het stuk land is voornamelijk bedoeld om dingen te verbouwen en duurzame energie-opwekking (windmolen of alleen zonnepanelen) om zo veel mogelijk zelfvoorzienend/autarkisch te kunnen leven.

In Nederland heb je voor grond met een woon/bouwbestemming makkelijk een 2e hypotheek nodig om het te kunnen betalen.
Zo heeft niemand uit m'n vrienden/kennissenkring die ook een eigen woning heeft ook eigen grond, op een postzegeltuintje na wellicht....waar alle omliggende buren makkelijk in kunnen gluren. Privacy heb je er niet.
Daarnaast heb je ook nog met aardig wat beperkingen en bureaucratische molens te maken om op dit vlak wat regelen.
Zeker als je geen
Zo weet ik van andermans ervaringen in Nederland dat het plaatsen van een eigen kleine windmolen in je tuin niet mogelijk is, ongeacht hoe groot hij ook is.
Dit voornamelijk allemaal vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en daarnaast ook de verziekte woon/grondmarkt in Nederland.

Nederland staat er bij de eigen burger dus om bekend regeltjesland te zijn waarin sommige dingen niet mogelijk zijn of anders heel moeilijk te realiseren zijn.

Maar is Tsjechie hierin ook daadwerkelijk makkelijker/goedkoper ten opzichte van Nederland? Of hou ik nu eigenlijk vast aan een romantisch beeld dat ik ervan heb?
Het gaat mij overigens alleen om land dat buiten stedelijk gebied ligt.
 
Maar is Tsjechie hierin ook daadwerkelijk makkelijker/goedkoper ten opzichte van Nederland? Of hou ik nu eigenlijk vast aan een romantisch beeld dat ik ervan heb?
Het gaat mij overigens alleen om land dat buiten stedelijk gebied ligt.
Als eerste wil ik je veel succes wensen, maar vergis je niet in de regels in Tsjechië. Het zal ongetwijfeld per gemeente verschillen, maar gemakkelijk zijn ze zeker niet in Tsjechië.
 
Hoi Jan,

Dank voor je snelle reactie.
Mijn vraag is eigenlijk meer: in welke mate Tsjechië hierin verschilt van Nederland.
Uiteraard kent elk land regels.
Vraag is alleen:
- Of grond (in Euro's gerekend) met alle bijkomende kosten, werkelijk zoveel goedkoper is dan Nederland.
- En of je er meer mee mag/kan doen dan in Nederland.

Puur omdat grond en huizen mij veel goedkoper lijken dan in Nederland stel ik deze vragen hier.
Voor een soort "reality check".
 
Hallo Nico.

Als je de vragen nu eens intoetst in het vakje zoeken dan heb je al de hele nacht wat te lezen.

Wat ik weet, is dat er veel meer regeltjes blijken te zijn als in Nederland en ook nog eens per regio of stad verschillend, gewoon omdat je de taal niet op ambtelijk niveau verstaat.

Ik zeg dus dat het al niet makkelijk is in Nederland om de regels te begrijpen, en dan nog eens in een vreemde taal.

Als je gerichte vragen hebt kun je die gerust stellen hoor, er zijn genoeg specialisten op dit forum.

Veel succes.
 

Vodnik

† In Memoriam
ER zijn hier een aantal leden die boekenvol kunnen schrijven over de (on)mogelijkheden in Tssjechië.
Ook hier barst het van de regeltjes die ook nog weleens willen veranderen tijdens een aanvraag proces (kan je weer opnieuw beginnen)
Ook is Tsjechië op een aantal fronten best wel conservatief, daarmee bedoel ik dat als je iets afwijkends wil je erg snel de mensen tegen je hebt. Bovendien speelt hier ook nog mee een soort van jaloezie, als je dingen wilt doen die je buren niet zo zien zitten dan kan je op onverwachte problemen stuiten, zoals onverklaarbaarbare wateroverlast, een bouwput die opeens gedeeltelijk ingestort is, cement dat niet wil uitharden . . . .

Om dit soort zaken te voorkomen moet je low profile beginnen en als je geaccepteerd bent kan je een stapje verder gaan.

En . . . . . de grootste valkuil waar je in terecht kan komen is verwachten dat alles kan gaan zoals in NL maar dan alleen in de tsjechische taal!
 
En om een aanvulling te geven op de post van Vodnik.....
Zoek hulp in het land zelf want als je denkt dat je het in je eentje kunt rooien.....vergeet het maar......je moet iemand hebben die de taal spreekt, met de lokale instanties overweg kan en je door dik en dun wil steunen.....
Geloof me zonder die steun hadden wij het ook niet voor elkaar gekregen...no way !!!
 
Bij grondprijzen is de hoogte natuurlijk helemaal afhankelijk van waar de grond ligt die je wilt kopen. De prijzen van grond in Praag en omgeving zijn natuurlijk niet te vergelijken met de prijzen van grond ver van de grote stad.
Dat is in NL precies hetzelfde, kijk maar naar het prijsverschil tussen de Randstad en bijvoorbeeld Noordoost Groningen.

Qua regelgeving denk ik dat je in CZ veel slechter uit bent dan in NL. Je hebt hier veel instanties die allemaal nog langs elkaar heen werken, dus als je iets voor elkaar wil krijgen kost het heel veel tijd en geduld. Alhoewel de laatste 15 jaar wordt het wel steeds iets beter. Als je verder geen band hebt met Tsjechie zou ik er zeker niet aan beginnen.
Mischien is het een optie om vlak over de NL grens in bijvoorbeeld Duitsland te kijken. Daar is grond ook relatief goedkoop en zul je minder problemen ondervinden met communicatie en verschillen in cultuur.
 
En reken maar niet op een vriendelijke bank(financiering). Dus alles gewoon cash betalen.

In theorie is veel mogelijk. Grond is wel te vinden. Water kan je wel naar boren en een eigen bron aanleggen, verwarming kan ook met houtkachel maar elektra is een uitdaging om zelfvoorzienend te zijn.
Een windmolen en ook een zonnepaneel leveren vaak niet genoeg en op sommige momenten helemaal geen elektra.
In tsjechie staan zo wie zo niet zoveel windmolens (1. wind is te onregelmatig 2. iedereen kan bezwaar maken aangezien je het algemene lanschapsbeeld vervuild)
Dus een "oplossing: is een grote zonnepalenen weide (vergunning nodig en ook toestemming van de elektra(netwerk) leverancier die dit niet doet omdat ze erg geen belang bij hebben).

Een watermolen is natuurlijk ideaal met 24 uur per dag opbrengst maar kijk dan maar even naar andere berichten op de site hoeveel werk daar in zit.

In ieder geval reken maar op een mooie uitdaging van enige jaren waarbij het economisch niet verstandig is want je kosten zul je waarschijnlijk niet compenseren met de energie opbrengst. ( tenzij je uitgaat van een periode van 50 jaar)
 

Vodnik

† In Memoriam
En wat betreft zonnepaneel weide: er zijn er meer dan genoeg, veel te veel zelfs!
Bovendien moet je die heel goed beveiligen, second hand panelen is een lucratieve business.
(let maar is op als je zo'n solar weide ziet, hoeveel camera's, grond detectoren (druk!) en prikkeldraad geplaatst is.
 
Jeetje, ik schrik er van. In Tsjechie lijkt niets mogelijk.
Ik weet donders goed dat het niet makkelijker is dan in Nederland.
Maar ga de uitdaging aan.
Slapen kunnen we allemaal.
Heel wat forumleden zijn je voor gegaan, eenieder met zijn eigen uitdaging.
Het is niet makkelijker. Goedkoper weet ik niet.
Je moet je eigen netwerk opbouwen in de omgeving en dan kom je heel ver.
Ik denk dat het heel wel mogelijk is om zelfvoorzienend te zijn in Tsjechie.

Succes toegewenst.
 

Vodnik

† In Memoriam
Kukel heeft de tsjechische versie van "boer zoekt vrouw" gezien! Daarin krijg je de bevestiging dat 90% self-suporting mogelijk is, maar vraag je wel af op welk niveau dat is:D

BTW, Kukel terug van weggeweest? tijd niet gezien of ligt dat aan mij?
 
Nee hoor, ligt niet aan jou.
Ben veel onderweg.
Vandaar.
Ben net weer terug uit Tsjechie.
En wil gelijk weer terug.

Maar ja, zaterdag vertrek ik weer naar elders.
Dus ik klaag niet.

Groet van een reiziger.
 
Waarom Tsjechië? In je profiel geef je weinig van jezelf prijs. Dat maakt het moeilijker om een beeld van jou en je ideeën te krijgen. ik denk dat in Tsjechië veel mogelijk is, als je de goede wegen bewandelt. Feertje schreef het al en Kukel idem. Als je geen band hebt met Tsjechië, kan je net zo goed in Duitsland of België wat zoeken. Heb je wel wat met Tsjechië, zoek dan hulp van iemand in de buurt waar je wilt beginnen en ga het avontuur aan. Veel succes.
 
En wat dacht die beste man van een waatermoolen ? Dat is hier in Tsjechije normaal of hij kan zelfs een eigen krachtcentraale koopen en een flat om te verhuuren...
ach beste vrienden er is zo veel mogelijk:wow: ... maar van droomen word men ja niet echt moe en smerig, niet waar?
 
Als ik de vraagsteller was zou ik op WWOOF.CZ kijken om te zien wat er zo in CZ gangbaar is en meteen ook kontakten met "duurzam aanbidders" aanknoopen. De sites van WWOOF zijn in het engels dus dat moet toch lukken. Hij heeft het toch over "duurzaam" en "zelfsvoorzien" als ik niet verkeerd leez. En Jullie hoeven mijn bijdraage niet persee uittewissen, hoor , aleen omdat Jullie sjachereinig zijn. De bijdraagen van Jullie"s kant tot tot dit onderwerp zijn ook niet bepaald opbouwend. Trouwens zonnepaneelen zijn helemaal niet duurzaam, die gaan heel snel kapot.
 
Tuurlijk kun je in Tsjechië goed zelfvoorzienend leven. Zelfvoorzienend leven is hier enorm in opkomst. Er staan met grote regelmaat artikelen over die mensen die helemaal of deels zelfvoorzienend leven en er is zelfs Akademie soběstačnosti die cursussen geeft over zelfvoorzienendheid. Er zijn ook cursussen voor permacultuur en het verbouwen van je eigen voedsel en op boerenmarkten en jaarmarkten is er een enorme interesse in zelfverbouwde producten, goede zelfgemaakte jam, boerenboter etc. Dus als je goed produceert, kun je ook het een en ander verkopen.

Het lastigste is dat je naar een ander land gaat, met een andere taal en andere regels. Maar er zijn goede intensieve taalcursussen in Praag. Als je een maand zo'n cursus volgt, heb je een enorme basiskennis om zelf de taal verder te leren. En als je de taal eenmaal een beetje begrijpt ben je op dat gebied al zelfvoorzienend en niet meer afhankelijk van hulp van buitenaf! Op internet is alles te vinden, van forums met Tsjechen die zelfvoorzienend leven of bouwen met natuurlijke bouwmaterialen tot wetteksten (erg belangrijk als je iets onconventioneels wilt doen!)

Als je met een startkapitaal deze kant op kunt (genoeg om een stuk grond met een oude boerderij erop te kopen en het een jaar of langer uit te zingen zonder inkomsten) zou ik het zeker doen!
 
in cz is alles mogelijk,mits je de taal spreekt en de contacten hebt.
als ik het zou doen ,kocht ik de zonnepanelen uit china en een kleine warmtepomp voor de verwarming.
aansluiten op het netwerk is grote onzin,teveel moeite /regels.
en als je subsidie wilt moet je de panelen eerst veel te duur aanschaffen.
gewoon een eigen omvormer met accu's .
en een basis aansluiting elektriciteit voor als je iets tekort komt.
er zijn vele Tsjechen die een eigen tuintje hebben en daar bijna van leven.
een oud huis met groot grondstuk spotgoedkoop.

maar zoals altijd ,leer de taal, doe alles zelf en begin niet met een lening.
 
Mooi mooi maar maar zonnepaneelen en warmtepomp zijn uitgaaven die niet echt noodig zijn een garage of groote schuur is veeeeeeeeel belangrijker een een stukje bos daar word een mens minstens drie keer warm van.Bovendien is een groote tegelkachel het schatje in huis. Een oud huis is heel vaak ook vochtig en daar word men niet echt blij van, beeter is een nieuw vakwerkhuis van papiermaschee, ja lach niet,ik bedoel het echt. Heb jij dat noch niet eerder gezien ? Dat bestaat al echt en het woont heerlijk vooral als men het donker fervt.Dat mach hier.En als je de oude vochtige muuren van het huis met nieuwe vervangt dan hoef je niet eens een bouwvergunning of zo iets. Dus er is op ales wat te vinden als men maar zoekt.
 
Het stuk land is inderdaad niet in stedelijk gebied.
In het Engels zou men spreken over "rural".
Praag valt daarmee dus automatisch af.
Enigszins verwijderd van bewoond gebied is niet direct een probleem.

Ook is Tsjechië op een aantal fronten best wel conservatief, daarmee bedoel ik dat als je iets afwijkends wil je erg snel de mensen tegen je hebt. Bovendien speelt hier ook nog mee een soort van jaloezie ..... Om dit soort zaken te voorkomen moet je low profile beginnen en als je geaccepteerd bent kan je een stapje verder gaan.

En . . . . . de grootste valkuil waar je in terecht kan komen is verwachten dat alles kan gaan zoals in NL maar dan alleen in de tsjechische taal!
Jaloezie?
Ik dacht dat dit voornamelijk een trekje was van Nederlanders.
Speelt dit denk je meer of minder bij de Tsjechen?
De bedoeling is dat ik zeker low-profile begin.
Ik ga er in ieder geval geen kast van een huis neer zetten, maar alleen ecologisch/zelfvoorzienend wonen.
Wellicht een simpele houten blokhut of chalet.
Aan materiele bling-bling doe ik niet. Denk je dat dit dan iets gunstiger kan werken in Tsjechie?
Of zou ook dit, in jouw ogen jaloezie kunnen opwekken?
Heb je trouwens bronnen van dit soort zaken waar jaloezie de kop op kwam steken (zodat ik hierover wat te lezen heb)?

Een windmolen en ook een zonnepaneel leveren vaak niet genoeg en op sommige momenten helemaal geen elektra.
In tsjechie staan zo wie zo niet zoveel windmolens (1. wind is te onregelmatig 2. iedereen kan bezwaar maken aangezien je het algemene lanschapsbeeld vervuild)
Dus een "oplossing: is een grote zonnepalenen weide (vergunning nodig en ook toestemming van de elektra(netwerk) leverancier die dit niet doet omdat ze erg geen belang bij hebben).
Mijn voorbeeld van windmolens in de openingspost is een extreme, maar wel met een reden.
Ikzelf ben totaal niet geinteresseerd in windmolens.
Maar als je dat al zou mogen plaatsen, kunnen andere dingen, zoals zonnepanelen, alleen maar meevallen.
Het lijkt mij namelijk sterk dat wanneer een windmolen wordt toegestaan, men bij zonnepanelen opeens moeilijk zou doen.
Een windmolen staat veel meer in het zicht en maakt daarbij soms ook nog eens wat geluid.

Als het aan mij ligt begin ik dit project al geheel zonder energieleverancier.
Of wil je hiermee zeggen dat een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk sowieso verplicht is?

Kukel heeft de tsjechische versie van "boer zoekt vrouw" gezien! Daarin krijg je de bevestiging dat 90% self-suporting mogelijk is, maar vraag je wel af op welk niveau dat is
Kan ik dit ergens op internet terugvinden of terugkijken?

Voor de goede orde:
Als ik aan dit project begin is dat er 1 van de lange adem (denk realisatie binnen ~10 jaar).
Als ik hier aan ga beginnen ik dan ook Tsjechisch ga leren bij de Volksuniversiteit (DH).
Ik was afgelopen najaar al in Den Haag langsgeweest en met de docente contact gehad.

Waarom Tsjechië? In je profiel geef je weinig van jezelf prijs. Dat maakt het moeilijker om een beeld van jou en je ideeën te krijgen. ik denk dat in Tsjechië veel mogelijk is, als je de goede wegen bewandelt. Feertje schreef het al en Kukel idem. Als je geen band hebt met Tsjechië, kan je net zo goed in Duitsland of België wat zoeken. Heb je wel wat met Tsjechië, zoek dan hulp van iemand in de buurt waar je wilt beginnen en ga het avontuur aan. Veel succes.
Waarom zouden België of Duitsland aan te raden zijn?
Ik weet van Tsjechie dat deze van de 3 genoemde landen de laagste bevolkingsdichtheid heeft.
Dat is volgens mij zeer belangrijk als je de huidige mensenmenigtes in Nederland wilt ontvluchten.

Als ik de vraagsteller was zou ik op WWOOF.CZ kijken om te zien wat er zo in CZ gangbaar is .....
WWOOF is een goede tip. Bedankt voor de tip.

Mooi mooi maar maar zonnepaneelen en warmtepomp zijn uitgaaven die niet echt noodig zijn een garage of groote schuur is veeeeeeeeel belangrijker een een stukje bos daar word een mens minstens drie keer warm van.Bovendien is een groote tegelkachel het schatje in huis. Een oud huis is heel vaak ook vochtig en daar word men niet echt blij van, beeter is een nieuw vakwerkhuis van papiermaschee, ja lach niet,ik bedoel het echt. Heb jij dat noch niet eerder gezien ? Dat bestaat al echt en het woont heerlijk vooral als men het donker fervt.Dat mach hier.En als je de oude vochtige muuren van het huis met nieuwe vervangt dan hoef je niet eens een bouwvergunning of zo iets. Dus er is op ales wat te vinden als men maar zoekt.
Vakwerkhuizen zijn inderdaad mooi.
Maar ik vraag me af of dat wel te betalen is?
Op dit moment ben ik nog alleenstaand maar op termijn wil ik niet alleen blijven wonen.
Verder probeer ik enigszins bescheiden te wonen, zeker naar Nederlandse maatstaven.
 
Bovenaan