Eieren

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tabe

† In Memoriam
Elk jaar nemen we in het najaar tulpen- en crocusbollen mee voor de buren. Gewoon als aardigheidje en het fleurt ons dorp in het voorjaar lekker op. Elk jaar de narcissen, crocussen en tulpen in de tuin van de buren. Zyslav met bloemen aus Holland.

Ook vriendin Jirina vereerd met een hondertal bollen. Tulpenbollen want crocussen had ze al genoeg, had ze al bij voorbaat aangegeven. Als dank kregen we 30 eieren van haar.

Jarmilla, onze buurvrouw, die we liefdevol het kippenvrouwtje noemen, omdat ze elke dag uit wandelen gaat met een tiental kippen en een haan, hebben we ook een zak met diverse bollen gegeven .Zomaar. We hoeven er echt niks voor terug. Zo zijn we niet. We zijn GEEN Hollanders.

Staat Doety gisteren het kozijn in de lak te zetten, komt ze aan, onze Jarmilla. Met eieren. We hebben ze niet geteld maar het zijn er een stuk of veertig, in een reusachtige glazen schaal.

Ook de overburen verblijd met bollen. We hebben wel niet zo veel contact met hun, maar als je de ene buur geeft kun je het niet maken om de ander te passeren. Temeer daar die buren dagelijks over en weer veel contact met elkaar hebben. Op zijn Fries: "ze hebben regelmatig een praatje oer de haage".

Vanmiddag kwamen we thuis van boodschappen bij de HYP in Klatovy.
We komen thuis en voor de deur staan drie dozen met.... jawel 30 eieren. Vermoedelijk van.....
Alleen van buur Karl kregen we geen eieren. Gelukkig. Een grote pot honing uit eigen tuin.

Lieve mensen, die Zbyslavers. Echte eiervreters. Allemaal Kukels en kukelinnen. En wij sch.... onderhand eieren. Ja, want weigeren kun je ook niet. We nemen ze maar mee naar Nederland. Voor onze buren daar. Misschien krijgen we in ruil daarvoor tulpenbollen. Die zullen we in liefde accepteren, wat we zijn echte Tsjechen.
 
Man, wees blij dat het geen kroppen sla zijn!

Maar toch wel bijzonder aardig om je van eieren te voorzien.

Een lekkere omelet?

2 eieren klutsen met:
beetje melk
zout
peper
gesnipperde ui
en heeeeel veel sambal.
En lekker laten sudderen in de pan.

En uitdelen aan je buren.

Eet smakelijk.
 
Eieren zijn een ideaal voedingsmiddel voor het winnen van eiwitten. Eieren hebben een hoge biologische waarde. Eieren bestaan uit vet en eiwit, in een gemiddeld ei zit 5,5 gram "goede vetten" en 6 gram pure eiwit.

Tevens zitten eieren vol waardevolle vitamines en mineralen.

Je kunt er zoveel eten als je wilt, maar bedenk dus wel dat het geel puur vet is, maar dus in feite gezonde goede vetten zijn welke NIET leiden tot een verhoging van cholestrol, maar zelfs een voordeel hebben vanwege het aanmaken van testosteron. 4 dooiers per dag kan best.

Zo ongeveer Tabe???

ei3.jpg


Eet smakelijk.

Oja, tulpenbollen kun je ook eten...
 

Esthertje

Geroyeerd Lid
Leuk is dat hé! Wij krijgen ook geregeld eitjes van onze overburen. Wij bewaren altijd onze overgebleven broodjes, die gaan naar hun kippen. Elke week brengen wij onze zak broodjes. De ene keer staan ze niet veel later voor de deur met verse eitjes, de andere keer heeft buuf heerlijk Buchty gemaakt. Geweldig vind ik dat.
 
En die verse eitjes smaken toch lekker!
De kippen van onze buren lopen geregeld op ons erf heel gezellig dat getok.
De grote kalkoenen zijn minder zeker als er in de vroege morgen een stuk of 23 in je tuin zitten of op het dak,hierna zei onze oude buurvrouw dat ze geslacht werden...nu lopen er nog een stuk of 15 maar het is nog geen kerst natuurlijk.
Gisterochtend liepen de krengen weer bij ons en daar kwam ze aan met een lange stok,met aardig wat stem en stokverheffing gingen ze er vandoor :lache:
 
Bovenaan