Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Eetbaar Tsjechisch landschap.

Gebeurt het dat u tijdens uw reizen op het Tsjechische platteland door een weg loopt die is omzoomd met een aantal fruitbomen? Dat je in de stad een kers of moerbei tegenkomt waar niemand om geeft, of zelfs een overwoekerde boomgaard?
Gedreven door het leven in de stad en geïnspireerd door de Duitse organisatie Mundraub en de Slowaakse Fruitmap, heeft het initiatief Na ovoce = De vrucht, besloten om in Tsjechië een webbasis op te bouwen, die op vergelijkbare principes werkt.
Na ovoce dient als een gemeenschapsplatform voor mensen die verantwoord met natuurlijke hulpbronnen willen omgaan in de vorm van wilde fruitbomen, struiken of kruiden. Zie website na-ovoce.cz/web.

Het Na ovoce-initiatief wil het onderbelichte belang van fruitbomen, struiken en kruiden onder de aandacht brengen en de waarde ervan voor de moderne mens onder de aandacht brengen. Ze willen ook fruitbomen behouden als permanent onderdeel van het cultuurlandschap en de biodiversiteit.

Iconen van bomen, struiken en kruiden die op de Na Ovoce-website zijn gepubliceerd, geven planten aan die hier door geregistreerde gebruikers naar beste weten en overtuiging zijn geplaatst. Ook hier gepubliceerd zijn enkele overheidsinstanties, rechtspersonen en particulieren die hun ongebruikte fruitbronnen willen delen.
Ook zijn ze betrokken bij het onderhoud en het planten van nieuwe fruitbomen.
Op facebook.com/naovoce zetten ze allerlei dingen die georganiseerd worden met bv Český svaz ochránců přírody = Tsjechische Vereniging voor Natuurbehoud, maar ook recepten zoals bevroren banaan met verse aardbei in de blender en andere tips.

Ze hebben een interactieve kaart gemaakt. De vruchten van deze wilde bomen en struiken kunnen worden gebruikt door iedereen die erin geïnteresseerd is.
Fruit is niet alleen een bron van voedingsstoffen voor ons, maar ook voor veel verschillende dieren en insecten. Wespen, mieren, vliegen, vlinders, vogels, muizen en egels genieten van het fruit. Zorg er daarom bij het plukken van fruit voor dat er altijd een paar vruchten over zijn aan zowel de boom als op de grond.
Ga met respect met deze natuur om en beschadig de bomen en struiken niet en wees netjes en zuinig op de omgeving.

Zie interactieve kaart op Mapa sběrače of er iets eetbaars in jouw omgeving staat.

Op de site bij "Mapa"> Herbář , vind je een herbarium met namen waaronder een Tsjechische beschrijving staat van de bomen en planten en hun gebruik etc.

Lijst met soorten die kunnen voorkomen op de interactieve kaart:
Angrešt = Kruisbes
Arónie = Appelbes
Bez černý = Vlier
Borůvka = Bosbes
Broskvoň = Perzik
Dřín = Kornoelje
Jahodník = Aardbei
Hloh = Meidoorn
Hlošina = Duindoorn
Hrušeň = Peer
Jabloň = Appelboom
Jeřáb = Lijsterbes
Kaštan jedlý = Eetbare kastanje
Kdouloň = Kweepeer
Líska = Hazelaar
Mandloň = Amandelboom
Maliník = Framboos
Máta = Munt
Meduňka = Citroenmelisse
Medvědí česnek = Daslook
Meruňka = Abrikoos
Mišpule = Mispel
Morušovník = Moerbei
Myrobalán = Kerspruim
Ořešák = Walnoot
Oskeruše = Peervormige lijsterbes
Ostružiník = Braam
Rakytník = Duindoorn
Rybíz (Meruzalka) = Ribes, aalbes, zwarte bes, kruisbes etc.
Šípková růže = Hondsroos of Rozenbottel
Švestka = Pruim
Třešeň = Kers
Trnka = Sleedoorn
Višeň = Zure kers

Op de wildpluk wiki oogstenzonderzaaien.nl/wiki vind je alles over lekker eten uit het wild. Niet alleen informatie over wat je kunt eten bessen, noten, zaden etc, maar vooral hoe je het lekker klaar kunt maken. Er staan foto's bij om herkenning te vergemakkelijken.
Zie bv Gele kornoelje + Sleedoorn.

Het is nu de tijd voor Borůvka en de eerste bramen zullen ook bijna rijp zijn.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
In Semily planten ze een nieuwe laan met zeventig fruitbomen.

De nieuwe laan zal worden aangelegd als onderdeel van de vernieuwing van de veldweg, die voorheen veel werd gebruikt door voetgangers op de route tussen Strážník en Benešov u Semil.

De vernieuwing van de weg en de aanplant van de laan wordt mogelijk gemaakt door de subsidie van de regio Liberec. Het project moet onder meer het vermogen om de bodem vast te houden en de bescherming van weilanden en akkers tegen erosie ondersteunen.
"De weg zal ook dienen als een stroomgebied voor water in het landschap", zei Jana Dvořáková van de afdeling Ontwikkeling en Vastgoedbeheer van het gemeentelijk kantoor van Semily. De herstelde weg krijgt een grindlaag zodat deze nog waterdoorlatend is. "Tegelijkertijd zal het worden ingezaaid met graszaad om de doorlaatbaarheid te garanderen en het wegstromen van regenwater op het oppervlak te voorkomen", aldus Dvořáková.

Het steegje met bijna zeventig bomen zal bestaan uit kersen en appelbomen. Semily scouts zullen dit najaar ook betrokken zijn bij het planten van bomen. De kostprijs van het project bedraagt 1,08 miljoen kronen, waarvan 759 duizend gedekt zijn door subsidies.
Bron liberecka.drbna.cz.

De fruitbomen langs de wegen zijn er al vanaf de 17e eeuw en hadden meer betekenissen. Schaduw voor de voorbijgangers en voedsel voor langs marcherende militairen, zodat ze niet gingen plunderen. Voor mensen om honger en dorst te voorkomen, bij sneeuw en mist de weg niet kwijt te raken, voedsel voor bijen in voorjaar en zomer, in de winter zijn de appels voor de vogels als ze door de sneeuw geen voedsel kunnen vinden en vallende appels zijn dan goed voor de reeën. De laatste jaren worden er gelukkig meer fruitbomen geplant langs de wegen in het kader van boomplantdag, met subsidie van EU of dat men beseft dat het wel iets heel speciaals is wat doorgegeven moet worden voor de volgende generatie.
 
Bovenaan