Toen mijn vrouw voor het eerst Tsjechië bezocht, was ze alleen, zonder mij. Ik kon (mocht) toen nog niet terug naar Tsjechië. Ze was dus volledig overgeleverd aan mijn familie. Een kort verhaaltje over Tsjechische cultuur...
Op een dag stond op het programma uitstapje naar Karlovy Vary. Voorin in de auto mijn ouders en achterin, naast haar, mijn oma. Het was maar twee uur rijden, maar van begin af stonk het er verschrikkelijk in de auto. Ze kon de lucht niet thuisbrengen. Maar niemand had het er over, dus vroeg ze ook niet wat het was.
Eenmaal in Karlovy Vary aangekomen, ergens op de parkeerplaats, haalde mijn oma een in handdoeken gewikkeld pakket uit de tas. Ze pakte het uit. Het bleek een kookpan te zijn. Stank werd alsmaar erger. Oma deed de deksel open, de stoom kwam er uit.
Mijn vrouw kreeg een soort pannenkoek in de handen gedrukt die ze moest proeven. Even wennen, maar het smaakte best goed. En nog een, en nog een, tot de pan leeg was.
Het speelde zich af in 1973. Mijn lieve oma heeft het gerecht voor haar 's morgens vroeg gebakken. Hoofdingrediënt vers knoflook, toen nog vrij onbekend in Nederland.
Maar sindsdien, als in Tsjechië iemand vraagt, wat wil je eten, waar heb je zin in? Zegt ze volmondig: já bych si dala bramborák!
Op een dag stond op het programma uitstapje naar Karlovy Vary. Voorin in de auto mijn ouders en achterin, naast haar, mijn oma. Het was maar twee uur rijden, maar van begin af stonk het er verschrikkelijk in de auto. Ze kon de lucht niet thuisbrengen. Maar niemand had het er over, dus vroeg ze ook niet wat het was.
Eenmaal in Karlovy Vary aangekomen, ergens op de parkeerplaats, haalde mijn oma een in handdoeken gewikkeld pakket uit de tas. Ze pakte het uit. Het bleek een kookpan te zijn. Stank werd alsmaar erger. Oma deed de deksel open, de stoom kwam er uit.
Mijn vrouw kreeg een soort pannenkoek in de handen gedrukt die ze moest proeven. Even wennen, maar het smaakte best goed. En nog een, en nog een, tot de pan leeg was.
Het speelde zich af in 1973. Mijn lieve oma heeft het gerecht voor haar 's morgens vroeg gebakken. Hoofdingrediënt vers knoflook, toen nog vrij onbekend in Nederland.
Maar sindsdien, als in Tsjechië iemand vraagt, wat wil je eten, waar heb je zin in? Zegt ze volmondig: já bych si dala bramborák!