Douche maken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik was zo onhandig om bij reacties over de invloed van corona op het leven in Tsjechië te melden dat ik zo blij was na bijna 3 maanden eindelijk weer te kunnen douchen. Dit vraagt een uitgebreide toelichting.
Ik kocht in het Boheems Paradijs een grote boerderij die al vele jaren verlaten was. De kinderen van de laatste boer verpachtten het land en hadden de bedrijfsgebouwen met 2 ha grond verkocht. Die waren enkele keren overgegaan naar een andere eigenaar. De gebouwen hebben vele jaren leeg gestaan en het land bleef braak. De laatste eigenaar wilde zijn plannen niet verder realiseren omdat de raamkozijnen, die hij had laten plaatsen, in de winter waren gestolen en zijn toenmalige vriendin niet zo afgelegen wilde wonen. Mij kwam het geheel heel positief over. De voorzieningen op dat moment waren een elektriciteitskabel van ongeveer 800 m lang met een verbinding naar de laatste huizen in het dorp en een knooppunt van telefoonleidingen. Er waren delen bewaard van bliksemafleiders en aardleiding. Water kwam uit een bron met jaartal 1912 en de oude loden leidingen waren niet meer bruikbaar. De boer deed zijn behoeften op een poepdoos in een stal. De vorige eigenaar had een kleine septic tank laten maken vlak bij de voordeur op een zodanige hoogte dat nog niet aangelegde leidingen zouden bevriezen.
Wat heb je nodig voor een douche? Allereerst een aanvoer van water, dan een afvoer die aan de huidige eisen voldoet. Dan een douchecabine. Vervolgens een boiler, want ik ga me niet koud douchen. Om een boiler aan te sluiten heb je elektriciteit en een aardleiding nodig. Ik heb al de nodige koffiezetapparaten voortijdig moeten afdanken doordat die geen aardleiding hadden. Als laatste heb je geld nodig omdat de aanleg niet gratis is. Met 'rood' staan kom je wel verder, maar bij een rentepercentage van rond de 10% is dat geen oplossing. Banken discrimineren op leeftijd. Dat betekent dat ik geen geld kan lenen ondanks de grote zekerheid die ik kan verschaffen.
Nadat er jaren werd gesproken over de aanleg van een waterleiding van het dorp naar een gehucht in de buurt is die enkele jaren geleden aangelegd en heb ik vanuit de watermeterput aan de rand van de weg een leiding tot in huis kunnen laten aanleggen. Hierna diverse leidingen in huis laten aanleggen.
Vervolgens een plan laten maken voor de afvoer van het vuile water. Daarvoor moet een 'projektant' worden ingeschakeld die het plan maakt en dat door diverse organisaties laat goedkeuren. De leidingen in huis en voor een gedeelte buiten waren dus aangelegd. De totale kosten voor de andere werkzaamheden bedroegen ruim 16000 euro. Toen was mijn geld op. De installatie bestaat uit een grote septic tank. Die rust hier direct op zandsteen van de ondergrond. Voor stevigheid moest de aannemer beton storten rondom. Ik was heel blij dat ik op dat moment 6000 liter water kon leveren, dienend als tegendruk van het beton, vanuit een provisorische aansluiting. Verderop is een 'zwembad' gevuld met grind gemaakt. Grind is niet duur, maar wanneer twee vrachtwagens twee dagen op en neer rijden en een bulldozer de zaak gelijk maakt is wel duidelijk dat dit geld kost. Daarna is ondergronds verderop nog een bak gemaakt met grof steen. Uiteindelijk loopt vrijwel schoon water de helling af.
Ik heb mijn andere plannen pas heel laat officieel aangemeld. Heel plezierig was dat ik bij de eerste vraag van het Landschapspark (CHKO) kon aangeven dat ze al eerder toestemming hadden gegeven voor het afvalwater.
Ik kocht een grote boerderij. Dan denk je dat de elektriciteitsvoorziening grote machines aan kan. Niets was minder waar: volgens elektriciens kon ik maximaal twee elektrische kacheltjes aan sluiten. Voor een aantal boilers en een kachel voor de sauna was de kabel te zwak. Naar de CEZ. Ik moest een aantal jaren op een verbetering wachten. Daarna een met de ogen van nu bezien niet reële eis. De meterkast zat in huis, maar moest vanaf buiten direct bereikbaar zijn. De meterstand wordt nu per Wifi doorgegeven. Uit veiligheidsoverwegingen hoefde ik geen kast langs de weg te maken voor de meter, maar kon ik een ruimte buiten gekoppeld aan de latere eetzaal daarvoor geschikt maken. Men heeft een geheel nieuwe kabel aangelegd van 800 m lengte gehangen aan nieuwe betonpalen. Ik heb er wel wat aan moeten bijdragen, maar omdat het plan past in de verzwaring van het net hoefde de bijdrage niet fors te zijn.
Ik had wat geld kunnen sparen en dacht er aan nu de elektricien weer in te schakelen. Noemde al dat er eerder twee mensen waren geweest. Om officieel een installatie te kunnen realiseren zul je een vakman nodig hebben en dan heb je niet veel aan mensen die het werk wel kunnen uitvoeren. Ik had er ook geen behoefte aan iemand te vragen die eerder wel wist hoe hij een aansluiting op krachtstroom kon realiseren. Voor de montage van twee ijzeren trappen had men krachtstroom nodig om elektrisch te kunnen lassen. Toen later de CEZ mijn stroomverbruik niet geloofde (was aanzienlijk minder dan eerder) ontdekte men een aansluiting die was gemaakt buiten de meter om. Was dus alleen twee keer gebruikt voor lassen, maar heeft me erg veel geld gekost. Voor het monteren van een nieuwe meterkast (nog zonder meter) en aansluiting op de nieuwe kabel buiten had ik een elektricien ingeschakeld die niet kwam op het moment dat ik het nodig vond en aandrong op zijn komst, maar wel plotseling kwam op een moment dat het mij niet uitkwam. Die wilde ik nu ook niet vragen.
Mijn tijdelijke aansluiting bestaat uit veel verlengkabels en stekkerdozen. Deze gaat uit van een stopcontact bij de huidige meter.
Wanneer je nieuwe stopcontacten gaat maken is het niet logisch die nog niet op een aardleiding te kunnen aansluiten. Daarom eerst een bedrijf opgezocht dat is gespecialiseerd in het maken van een bliksemafleiding gecombineerd met een aardleiding. Ik liep natuurlijk meer risico doordat ik geen bliksemafleiders had. Uit vakliteratuur heb ik wel vernomen dat het effect van een goede bliksemafleiding beperkt is. Vier maanden na het geven van de opdracht kwamen de heren met groot geschut. Met een hoogwerker werden de leidingen naar en op het dak gemonteerd en een graafmachine kwam er aan te pas om de leiding in de grond aan te brengen. Vervolgens was men bang dat ik niet de volgende dag zou kunnen betalen.
Direct daarna een andere elektricien benaderd, die eerder een visitekaartje bij me had achtergelaten, voor de andere werkzaamheden. Plezierig is dat ik met hem in het Engels kan communiceren. Hij vroeg of ik haast had. Vervolgens wacht ik nu al 11 maanden op zijn komst. Werken in de kou in de winter is vrijwel niet te doen en we hebben inmiddels al 3 maanden last van corona.
Zolang ik nog niet over een douche beschik ga ik naar zwembaden om te douchen en eventueel naar de sauna te gaan. Goedkoopste mogelijkheid 1,50 euro, duurste 4,75 euro. Daarbij komen de reiskosten, maar ik combineer dan ook met boodschappen en bezoek aan concerten. Voordat de corona toesloeg liep dat prima want je komt dan ook gelijk onder de mensen. Nu ging dat, net als zoveel andere situaties, niet meer. Hopen op betere tijden!
 
hoe kan men zoooveeel geld weggooien.
zoals ik al in een pm naar je geschreven heb, ben je omgeven door mensen die je geld afhandig maken.
onder het mom van doe maar het beste, kost iets meer maar dan heb je ook wat. :)
ik weet dat ik hier de meest negatieve ben omdat ik als ondernemer het een en ander meemaak.
alle commentaar wat ze mij geven, is een kostbare les en bespaart mij kapitalen.
voorbeeld: ik had een nieuwe hoogspanningstrafo nodig.
eerste paar firma's meer dan 750.000 kc plus revisie plus verrassingen.
uiteindelijk alles bij elkaar max 150000 kc.
en zo gaat het met alles, elke aankoop.
terug naar je douche.
ik neem aan dat je 2 handen hebt.
boor een gat in de muur voor een afvoer, maar niet aan de kant van de waterput.
of naast de septic/wc.
koop een paar ytong blokken en lijm een douchebak. paar tegels erin, pvc buis door de muur en verlengen met een paar meter, zodat het water niet in je fundament loopt.
trek een waterleiding, monteer een boiler, 50 liter is ok.
boiler aansluiten op een verlengsnoer met aardlekschakelaar (bauhaus of zo).

https://www.goappoldro.nl/a-4803353...tuhl-aardlekschakelaar-met-adapterkabel-230v/

en later veel later maak je het mooi, eerst de basisbehoeften dan de rest.
 
Stadla, toen ik een vuilwaterafvoer had met septictank, heb ik eerst een goedkope tijdelijke douchecabine van kunststof gekocht (in Nederland via internet). Gewoon een douchebak met een paar kunststof wandjes en een douchegordijn. Kostte destijds ongeveer 175€ (excl. douchekraan). Deze plaatste ik in de ruimte die later de badkamer moest worden en sloot hem aan op het riool. Omdat ik nog geen stromend water had, haalde ik water uit de put en warmde dit op in een grote pan op de kachel of op het tijdelijke propaangas kooktoestel. Ik maakte zo een emmer met lauw water dat ik met een mok over mij heen sprenkelde in de douchecabine. Dit ging prima. Later legde ik een waterleiding aan met een pomp in de kelder, die het water uit de put pompte. Met een keukenboilertje en thermostaatkraan kon ik toen douchen. En eigenlijk doe ik dat nu nog zo, alleen zijn we nu ook aangesloten op het waterleidingnet. Tegelijk met de douchecabine plaatste ik ook een toilet dat ik eerst doorspoelde met emmers water toen ik nog geen stromend water had. Over een paar jaar wil ik de badkamer totaal gaan vernieuwen. Maar de eenvoudige badkamer die we nu hebben met wc en wastafel, functioneert nog prima. Totaal heeft deze badkamer hooguit 500€ gekost inclusief vloertegels, douchecabine, wastafel en toilet. Sommige dingen zoals een wastafel en boilertje had ik tweedehands in Nederland gekocht, maar alles functioneert nog prima. De elektriciteit is bij mij ook totaal vernieuwd. Maar ik zat niet ver van de stroommast. Ik heb een grondkabel laten leggen van de stroompaal naar een nieuwe stroomkast in de muur, waar de nieuwe meter in kwam. Dat is door een elektricien uit Semily aangegelegd. De stroomleidingen in huis had ik zelf aangelegd, maar zijn gecontroleerd door de elektricien en aangesloten op de nieuwe groepen/zekeringkast. Sommige dingen had ik zelf voorbereid, zoals een kale groepenkast plaatsen inclusief de buizen er naartoe. Ik was aan de elektricien ongeveer 800€ kwijt. Sommige materialen zoals kabels, groepenkast etc. had ik zelf gekocht. Ongeveer 500€. Maar ik ken jouw situatie en die is natuurlijk anders dan bij mij. Voor een project zoals jij hebt, heb je natuurlijk een veel grotere capaciteit nodig, voor zowel water als elektrisch. Maar met een beetje improvisatie kun je snel een douchevoorziening en toilet goedkoop realiseren. Ik was wel onder de indruk wat je hebt gerealiseerd en ben benieuwd hoe het nu is, want het is alweer een paar jaar geleden. Als ik binnenkort weer naar Tsjechië ga, kom ik graag weer eens langs. Overigens nog bedankt voor het controleren en sturen van een foto van mijn auto die in Turnov al een paar maanden geparkeerd staat. Ik zou na 7 dagen terugkeren, maar over een week zijn het al 3 maanden...
 
Ik ga ervan uit dat ik als westerling hier in Tsjechië besodemieterd word, zelfs door mijn Tsjechische "vrienden".
En als dan achteraf blijkt dat het niet zo is, dan is dat mooi meegenomen.
En ja... ze hebben mij ook wel eens te pakken gehad... maar het was een goed leermoment.
Was gisteren niet je vriend, dan was het zeker je leermeester.
 
Beste mensen,en toch is het beeter om voor een westerling te speelen dan voor een inheemse tsjechische .
Je wil zeker weten waarom.Nou gewoon simpel.Als een westerling wordt men mischien bedonndert maar men wordt toch einigzins beleeft bejegent wat in het andere geval niet altijd zo is....
 
We leven met de eisen van nu! Het idee van de afvoer van vuil water had ik al gekregen bij een voorlichtingsbijeenkomst voor boeren en buitenlui in Dokkum. Het idee is een vloeiveld aanleggen om het water via bacteriën te reinigen (men mocht niet meer het vuile water lozen op een sloot). Een variant hiervan is hier toegepast. Wanneer je mijn tekst goed leest, was het een prima idee om een 'projectant' het werk te laten voorbereiden en uit te laten voeren door een vertrouwde aannemer.
Ik kan nu weer naar de sauna en zie daardoor meer mensen. Veel goedkoper dan een tijdelijke oplossing te maken.
 
ik lees je post heeel zorgvuldig, daarom deze adviezen.
leven als een zwerver en wachten op het grote geld, of een lening.
ik zie het snel bergafwaarts gaan. leeftijd, geld, technische kennis etc.
prioriteiten zijn belangrijk, doelen, budget etc.
ik lees alleen waarom het niet kan, en na meer dan 16 jr in cz weet ik dat het andersom is.
alles kun je hier doen, soms een beetje creatief.
de tijd vliegt voorbij, basis eerst.
ps ik zou het gewoon op de septic aansluiten, afvoer isoleren of niet.
in ieder geval kun je 10 maanden per jaar douchen, wel zo fris...
 
Dank voor de serieuze reactie. Toch meen ik de adviezen voor een deel in de wind te moeten slaan en gewoon door te gaan met waarmee ik bezig ben. Er zijn te veel redenen om door te gaan. .....

[off-topic tekst en reactie daarop verwijderd]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan