Bier & Wijn Dia Bier

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik heb een verhaaltje geschreven over bier voor diabetici.
Ik wist niet dat dat bestond.
En zeker niet van Gambrinus.
Het is akelig stil rondom dia dia.

De hamvraag:
Weet je van het bestaan van bier voor diabetici en wat zit er wel/niet in?
En hoe vaakheb jij het gedronken en is het lekker?
kan je er lekker tipsy van worden?
 

Lukas15

Geroyeerd Lid
Het bestaat wel, dat heb ik in het vorige topic ook gepost.

Diabetici hoeven zich een verfrissend biertje niet meer te ontzeggen. Revogan, specialist in dieetvoeding, komt met Topvar-bier voor diabetici. Een blond bier van 4% alcohol in flesjes van 0,5 liter. Door het gebruik van suikervervanger Topvar bevat het slechts 0,75 gram suiker per 100 ml; door zijn alcoholgehalte heeft het de normale smaak van bier. De alcohol is geen bezwaar, meent Revogan. Een matige consumptie biedt ook aan diabetici een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. Behalve aan instellingen wordt dit bier aan cafés en drankenhandels geleverd
Wat er precies in zit weet ik niet, vermoedelijk hetzelfde als gewoon blond bier, maar dan met de aanpassingen die hierboven staan.

Ik drink geen alcohol (ja, ik weet het, ik ben gek :?:), dus of het lekker is en of je er tipsy van kan worden, dat weet ik niet.:lmfao:
 
Beste Sas, het interesseert je naturlijk wel.
En bovenmatig zelfs.
Wat is dit forum zonder bier?
En Lukas, ik had het gelezen, dank.
Maar Gambrinus dia bier?
En hoe smaakt het?

Kom maar met de antwoorden.
 
Beste Kukel,

Ik ga jou en de rest hier even een lesje over bier geven als trouw aanhanger van het Duitse Rheinheistgebot: bier mag slechts uit gerst, hop en zuiver brouwwater gebrouwen worden. En meer heb je echt niet nodig om een goede pilsener neer te zetten.
Suiker - een toevoeging die vermaledijde Belgische en Nederlandse brouwerijen en helaas ook een aantal Tsjechische - toevoegen mag dus volgens mijn visie niet. En ook niet als men de suikers vervangt door aspartamen en andere zoetstoffen.

Helaas zijn er een aantal brouwers in Tsjechië die het nodig vinden om suiker toe te voegen. Dit levert namelijk makkelijk een hoger alcoholpercentage.

Tot besluit, dia-bier. Het effect is voornamelijk een lagere hoeveelheid koolhydraten, zo'n 40 % minder. Maar er moet bij gezegd worden dat een dieet van veel bier en vaak daarbij gepaard gaande consumptie van vetten een groter risico vormt.

Bier op zich is geen gevaar (gisting is namelijk het omzetten van suikers in alcohol). Het gaat om de combinaties. Ik ben van mening dat iemand met suikerziekte goedgebrouwen bier kan drinken en goedgebrouwen bier hoeft dus geen dia-soort te hebben.

Groet! Dieter
 
Als je het wegschuift bij mooie verhalen wel.
Ja sorry hoor, kukel, maar dat stuk van jou ging slechts zijdelings over gastronomische zaken; het bier was slechts een kapstok om het verhaal aan op te hangen en dus heb ik jouw bijdrage de eer gegeven die het toekwam: een plaatsje in de rubriek Mooie Verhalen.
Het is dat Dieter iets wetenswaardigs over bier schrijft, anders had ik deze berichten toegevoegd aan je andere topic. :D

kukel schreef:
Ik krijg maar geen antwoord.
Of ze weten het niet, of................
Offuh wat eigenlijk?
Was je vraag wel duidelijk genoeg dan? ;)
Er zijn toch allerlei mensen die gereageerd hebben in dat andere topic?
 
U allen bedankt.

Maar uh, Gambrinus in dia uitvoering?

Voor je het weet heb je de verkeerde.

En Dieter, bieren worden steeds zoeter, blijkbaar wil de consument dat.

Pilserner Urquell vind ik bijvoorbeeld niet lekker.

Maar dat is een andere discussie.

Ik dank u allen voor uw hartverwarmende bijdragen.
 
Klopt Kukel, bier wordt steeds zoeter. En dat is jammer, ik hou van een mooie hopbitterheid. Maar 'breezersletjes' houden meer van zoet, maar daar moet je als goede brouwerij niet voor brouwen.

Het zoeter maken van pils hoef je edoch niet met suiker te doen, als je minder hop toevoegt krijgt de mout overhand en is het resultaat zoeter.

Dat Tsjechische bieren soms zoet zijn is logisch, ook al komt de beste hop er vandaan (die uit Zatec, de Saaz-hop). Tsjechië is geen zeevarende natie, stevige hoptoevoeging is bedoeld als conserveringsmiddel, sterk gehopt bier ging mee op de schepen van vroeger. Proef de Noordduitse bieren en vergelijk ze met de Zuidduitse, de Noordduitse zijn hoppiger. Net als de Scandinavische.

Daarnaast zijn door betere koelsystemen en meer continue brouwomstandigheden hoppigere soorten als bijvoorbeeld het nog wel bestaande Märzen-type uitgestorven.

En het kan anders: laatst heb ik in de minibrouwerij Zamberk een Kanec 13 (Tmave/Cerny) gedronken die dankzij roostering van de mout die chocoladetonen toonde die je je moeilijk kunt voorstellen.

Tot besluit: de mooiste Tsjechische pilsener van dit moment, het jubileumbier van Krusovice!
 
Eigenlijk drink ik zelden tot niet. Ga ik eens een avondje uit dan lust ik graag :lekker: wodka/jus en zoete witte wijn :lekker:.

Nou ben benieuwd wat voor een vergelijking er komt.
 
Ik heb het een aantal keer terwijl ik nuchter was geproeft, maar elke keer :vies: en 1 keer toen ik al het eea van iets anders op had. Tja toen maakte het me nix uit, toen kon je alles bij me naar binnen gieten :bloos2:
 
Bovenaan