Charles-universiteit sluit Tsjechisch-Chinees centrum

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechisch-Chinese centrum Charles-universiteit definitief beëindigd

De Charles-universiteit van Praag heeft zijn Tsjechisch-Chinese centrum gesloten, zei rector Tomas Zima woensdag, nadat lokale media meldden dat sommige van zijn medewerkers er niet in waren geslaagd betalingen te declareren van de Chinese ambassade die haar programma's wilde ondersteunen.

De rapporten, gepubliceerd in oktober, waren aanleiding voor de secretaris van het centrum om af te treden. Zima deed zijn aankondiging in een verklaring op de website van de universiteit.
In oktober schreef de Aktualne.cz-server dat Milos Balaban, de voormalige secretaris van het Tsjechisch-Chinese centrum van het VK, loog toen hij zei dat de Tsjechisch-Chinese conferenties in het VK grotendeels door het centrum werden gefinancierd, terwijl ze in feite werden gefinancierd door de Chinese ambassade.
De Tsjechische Republiek probeert onlangs Chinees geld aan te trekken na jarenlang kritiek te hebben uitgeoefend op China's mensenrechtenreputatie. De push heeft echter niet de verwachte miljarden dollars aan Chinese investeringen opgeleverd.

Vorige maand heeft de gemeenteraad van Praag een partnerschapsovereenkomst met Beijing geannuleerd.
En een jaar geleden waarschuwde de Tsjechische waakhond voor cyberbeveiliging tegen het gebruik van apparatuur gemaakt door de Chinese Huawei en ZTE in kritieke infrastructuur.

Het Tsjechisch-Chinese centrum was bedoeld om academische en culturele uitwisseling te bevorderen via enkele faculteiten van de Charles University.

Bronnen oa reuters.com + news.expats.cz.
 
Bovenaan