Bydlení v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj lidičky, jak se vám tady bydlí? Napiště, jak bydlíte: rodinný barák, řadový domek nebo flat?
Já bydlím ve velkým flatu, v prvním patře, pěkný velký byt 4+1, obývák přes 30 m2. Bydlela jsem i v řadovém domku před rozvodem, ale to se mi moc nelíbilo, hlavně to běhání po schodech sem a tam mě dost štvalo. S bytem jsem spokojená, ale se sousedy méně, jsou velice bezohlední a klidně dělají kravál až pozdě do noci.

Jak jste na tom vy?
 
Ahoj,

my bydlime taky v necem podobmen jako ty. Taky flat 4+1. Nemuzu si stezovat, kdyz to posoudim s bydlenim v Cechach.Sice bychom radi do baracku, ale to je zatim ve hvezdach, protoze cekaci lhuta na barak nebo radovku je pres 5 let.

Jen jsem se musela smirit s jednim faktem, ze u nas v obci jsou lide velmi nabozensti.Takze kdyz jsem jednoho pekneho rana v nedeli dala periny vyvetrat, tak to bylo zle. Muj manzel me vysvetlil, ze to proste nejde, ze v nedeli je den klidu a nikdo by nemel pracovat. Nemohla jsem proste pochopit, proc ne? Samozrejme nasi sousedi jsou vetsinou duchodci, takze na tebe koukaji jako jak si tohle muzes dovolit. Proste jaka koliv cinnost jako myti oken atd. na to muzes zapomenout. Takze ted vetram periny v sobotu a peru a zehlim v nedeli. To pry muzu, to me nikdo nevidi. Taky mate zkusenosti s necim podobnym? Myslim si, ze ve velkych mestech jako Amsterdam na to nikdo nekouka, ale v malich obcich jses jak pod lupou.
 
Já bydlím v Alkmaaru, tohle město má asi 90 tisíc obyvatel a takové poměry tu neznáme. Tady si každý dělá co chce, až je to někdy protivné.
Taky jsem bydlela jeden čas na vesnici, bylo to děsné, všude jen samí Holanďani a dívali se na mě dost blbě. Tady bydlím ve čtvrti, kde je hodně cizinců, není to až tak hrozné ghetto, a cítím se tu mnohem lépe.
 
Ahoj Barbie,

tak to mas dobry. Ja musim rict, ze se to ted uz zlepsilo. Asi je to tim, ze uz si lide na me trochu zvykli. Ono to je taky asi tim, ze muj mazel je o neco starsi nez jsem ja, tak tomu holandani moc neduverujou. Ale pravdou je, ze te sledujou na kazdem kroku co delas. A to me je take neprijemne. Meli by se starat nejdrive sami o sebe.
 
Martino, tady sledujou taky. Oni už jiní nebudou. Já si tady připadám jako v „Big Brother“.

mad.gif
 
Ahoj. My bydlime v radovem domku a nemuzu si ztezovat. V prizemi mame velky obyvak s kuchyni, v prvnim patre 3 pokoje a v podkrovi jeste jeden pokojicek. Schody mi nejak nevadi, jen kdyz pospicham a neco zapomenu treba az nahore, to pak nadavam..

Martino, ja bydlim v celkem vetsim mestecku, asi tak 60.000 obyvatel a s tou nedeli je to tady uplne stejny. Doma pracovat muzu, to me nikdo nevidi, ale na zahradce nebo venku, na to muzu zapomenout. Mne to ani tak nevadi, jelikoz zatim nechodim do prace, tak vsechno stiham behem tydne nebo v sobotu. Ale v Cechach si tohle neumim predstavit, tam jsem chodila do prace od rana do vecera, takze jsem ohledne domacich praci nic nestihala, takze jsem to vsechno delala o vikendu.. a urcite mi jeden den na to vsechno nestacil..

Mejte se
smile.gif
 
Ahoj Svetlusko,

takze jsme na tom obdobne. Ja jsem na tom trochu jinak s nim casem. Pomaham svemu priteli ve firme s ucetnictvim a celou administrativou. Ze zacatku to bylo hrozny, jak to clovek ma zvladnout. Domu prijedem tak kolem pul sedmy, tak chystas veceri. To vis, kdybychom byli sami, tak se necim nekdy odbydem, ale muj manzel ma syna z prvniho manzelstvi, takze musis varit tepla jidla kazdy den. Ne jako nekdy v Cechach, ze si namazes rohlik a je to. Ted cela ta domacnost. My delame cely tyden krome nedele, takze si asi dokazes predstavit jak ja to vsechno stiham. Nakup,peru a zehlim po nocich. Nekdy je to k zblazneni, ale meho manzela miluju, takze se mu snazim pomoct jak jen to jde, abychom se uzivili.
 
Ahoj Martinko,
tak toho mame dost spolecneho
smile.gif

Pomaham priteli taky ve firme, s administrativou, ucetnictvim, fakturama.. Ale kancelar mame doma, takze v mezicase si poklidim, vyperu atp.
A s tim jidlem.. jelikoz jsme sami dva, tak obcas se jen tak odbydem, ne teda zrovna rohlikem, ale nejaky ty snacky, frikandely nebo si objedname pizzu ci cinu..
Preju Ti pevne nervy, at to vsechno stihas a zvladas..
 
Ahoj Svetlusko,

diky moc. To se urcite bude hodit.Ucetnictvi zrovna neni to co bych chtela delat do konce zivota, ale zatim se neda nic delat. Mozna, ze jednou se vratim ke svemu puvodnimu povolani, ale na to musis umet mluvit perfektne a to zatim neumin.

Takze se mej zatim hezky.
 
Martinko,

asi nejak tak.. ucetnictvi neni zas tak moje velke hobby, i kdyz jsem na to vystudovala skolu, a delala jsem to i nejaky ten rok pro jednu internacionalni firmu, ale pak jsem poznala i jine a zjistila jsem, ze ucetnictvi fakt ne. Ale prozatim jsem rada, ze muzu aspon nejak pomoct a ze mam aspon neco malo na praci, ze se nemusim porad nudit doma.
A co je tva puvodni profese?

Taky se mej krasne, pa
 
Ahoj Svetlusko,

ja jsem puvodne vystudovala hotelovou skolu. Takze musim rict, ze me ten kontakt s lidmi nekdy chybi. Samozrejme to beru uplne stejne jako ty, ze pokud jsem k uzitku, tak budu delat cokoliv. Jen aby to pomohlo.

Mej se hezky, pa
 
No, ja uz jsem treba chtela jit nekam uklizet, ale manzel me rekl, ze tohle ne, ze toho mam snad doma dost. Na jednu stranu ma pravdu.
 
Ja jsem rekla to samy, ze pujdu delat cokoli, i uklizet, hlavne abych neco delala a vydelala. Citim se hrozne, kdyz musi vsechno platit on. Ale on mi rekl, ze v zadnym pripade uklizet nepujdu, ze toho mam doma dost, a ze si pak casem najdu neco lepsiho. Jo jo, to jsou ty cesky holky, jsou odhodlany delat cokoliv!
 
Koukam, ze ti nasi chlapy by si mohly podat ruce. Na jednu stranu je to pekny, ze te nenacha delat (cokoliv) a na druhou stranu, nechat se zivit me bylo vzdycky proti srsti. Ja jsem od jak ziva byla nezavisla.
 
Ja taky. Hnedka po skole jsem zacala vydelavat, zivit a starat se sama o sebe. I kdyz jsem byla vdana, byla jsem ta, ktera do domacnosti prinasela vetsi cast penez. A mohla jsem s nima jakoliv manipulovat. Ted hodne trpim. Jo, pritel mi da vsechno, co potrebuju, ale neni to takovy.. Potrebuju svoji praci a vydelavat korunky (eura..) Ted si pripadam spis jak tezitko..
 
Ha, ha, s tim tezitkem jsi to vystihla. Ja mela to a samy. Po skole jsem zila v pronajmu a taky jsem byla ta, co vydelavala vic. Proste dominantni. A ted? Kam se podela moje suverenita? Hold, ze musim podrobit. Ale bylo to vazne tezky. I ted mam jeste obcas problemy. I pred tim, nez jsme se vzali, me manzel rikal, ze jeho penize jsou i moje, ale ten pocit. Vzit si penize a nic proto nedelat? On vzdycky rikal, ber to treba tak, ze kdyz doma uklizes a varis, je to jako prace. Tak mas stejny narok na penize, ale to proste pro me neni vysvetleni. Proste to je asi psychicke, nemas v ruce tu svou vyplatni pasku.
 
Presne tak.. muj pritel mluvi stejne
smile.gif
Ale je to o tom pocitu a ty psychice.. Jeste nez jsem se sem odstehovala a odesla z prace, bylo mi jasny, ze budu mit problem. Ze jsem zvykla byt 'dominantni' co se vydelku tyce a najednou budu mit nic a budu jen na nekom zavisla, vedela jsem to predem.. Ale co s tim muzu nadelat, jen cekat a doufat..
 
Bovenaan