Brod u Stribra, wij zijn al goed gewend!

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat is het weer spannend: een huis kopen in het buitenland, opknappen en je de nieuwe omgeving eigen maken!

We waren al een poosje op zoek naar een huis in Tsjechië, vorig jaar rondrijden in het gebied waar we de keuze op hadden laten vallen. De keuze voor het huis in Brod was gauw gemaakt en begin januari was de koop rond. (met dank aan Radka). Terug in Nederland werk je dan de verdere plannen uit, verzamelt huisraad, (dit tot wanhoop van de huisgenoten, die gek worden van het huis wat uitpuilt van de meuk).

30 Maart was het zo ver, met een volgeladen auto vertrokken we naar West-Bohemen, met kriebels in de buik! Na een ritje van 7 uur de poort opengooien, wat een heerlijk gevoel!:yess: De honden bevrijden uit de auto: ren maar lekker rond, jongens! Wij inspecteren eerst het (steenkoude) huis, he, geen electriciteit. Da's balen, nee hoor, gewoon de hoofdschakelaar omgooien! Daarna het water aansluiten, Kees duikt de put in om de hoofdkraan open te zetten, vergeet daarbij dat er boven zijn hoofd ook een kraan is.... staat natuurlijk open en het bruine water wat daarna in de rondte sprietst, kleurt het zilverwitte haar van CP rozig. Hij is even minder blij. :kwaad:
Dan de verwarming: eerst de houtkachel aanmaken, in de slaapkamer een electrisch element aanzetten, zodat deze ruimte nog enigszins warm wordt.
De eerste week zullen we hier samen zijn, daarna komt broer Jan met een extra klusser: Marco. Wat zullen we daarvan genieten! Kees en ik zullen deze eerste week gebruiken om bivak te maken, die tijd zullen we nodig hebben! De vorige eigenaar heeft ons gevraagd of hij wat grote spullen mocht laten staan... de eerste week hebben we gebruikt om het huis leeg te krijgen!:slik:
We zijn gezegend met hele vriendelijke en vooral behulpzame buren! Gelijk de eerste dag stond hij al op de stoep om ons de werking van de houtgestookte cv uit te leggen. Wat een toffe mensen! Hij heeft ook containers geregeld voor het afval en dat was geen overbodige luxe... De hostinec is om de hoek, op loop/kruipafstand en dat hebben we gelijk maar eens uitgeprobeerd.:cheers: Da's een aanrader! Het bier en de wijn is uitstekend, het eten bijzonder, zal ik maar zeggen... In Stribro hebben we geweldige restaurantjes ontdekt, op slechts 12 minuten rijden! In Kladruby (6 min rijden) zit een heerlijk restaurant met geweldige peppersteak, we boffen maar!
Na een week krijgen we bezoek van forumleden Jan en Paula, gezellig hoor! Met de aanhanger, dus ze kunnen spullen meenemen, graag zelfs!
Vanochtend hebben we Jan en Marco uitgezwaaid,:zwaai2: ze zijn weer terug naar Nederland, we missen ze nu al! Wat hebben ze een werk verzet, wat een kanjers!:top: In mijn volgende verslag zal over ik hun kunststukjes vertellen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Leuk Boya om zo je verhaal te lezen. Heel veel plezier voor jullie in dit huis, dat overigens in een mooie omgeving staat. Geniet ervan samen met C.P. en wie weet komen we is langs in een volgend jaar.
 
  • Leuk
Waarderingen: Boya
Morgen is er wisseling van de wacht: zoon Joost komt met drie vrienden naar Brod u Stribra en zullen oa de tuin onder handen gaan nemen. Daar zijn we erg blij mee! Wij vertrekken dan naar Porezanky en geven de manen vrij baan! Ze zullen ook de keuken inmeten, die ze later ook weer gaan plaatsen.
Vanmiddag is er een dorpsgenoot gekomen, om te kijken wat wij met de stal willen: dat moet de weinstube worden. Tot juli zit hij vol (zal dus wel een goeie zijn!) . We hebben hem gezegd dat hij de muren binnen ook mag repareren. Komt goed!
De ochtend hebben we gebruikt om bij Siko sanitair te kopen en tegels en plavuizen.
We merken dat dit een heel actief dorp is, met een gezellige kroeg waar je een hapje kunt eten, borreltje drinken en een kaartje leggen.:cheers:
Zodra de "Eismann" (ja, ook hier) langs komt, haalt de buurman ons om ons kennis te laten maken met deze serviceman. Tja, we vertrekken morgen, dus deze keer laten wij hem gaan, zonder iets te kopen.
Afgelopen week heeft broer Jan al het hout wat in de schuur lag, gezaagd en ook al wat gekloofd. :dank2:De twee containers zijn gevuld met alles wat uit de schuren kwam en uit het huis. :sterretjes:. We komen ook hele bijzondere dingen tegen, die slaan we eerst maar op. Er zal nog minstens 1 container nodig zijn, wanneer we de zolder leeg zullen trekken:slik:. De oude platen, bascule en andere zaken zullen we wel bewaren...

Tweeëneenhalve week boesteren, het resultaat mag er wezen! :ja:

Maar nu: Porezanky, here we come!:top:
 
De helpers weten, dat zodra het klaar is, zij de eerste zijn die lekker aan de rand van het zwembad mogen liggen om vakantie te vieren!:ja:
 
Nou, dat treft! De koelkast is he-le-maal vol en voorzien van een glazen deur! Je kunt er dus lekker voor gaan zitten en genieten van het mooie panorama!:cheers:
 
Denk het wel, want de hostinec is echt op kruipafstand en die hebben me toch lekker bier... Chodavar, de zonde waard!
 
Laatst bewerkt:
En de serveerster lispelt enkel onduidelijk Tsjechisch, maar pivo en vino verstaat ze nog wel!
 
Nou, bah hoor!
Maaruh, mooi hoor, alleen dat hekkie.
Beetje tuthola uiterlijk, wel Tsjechies uiterlijk.
Geniet er van en wel met volle teugen.
 
Bovenaan