Boodschappenlijstje (eerste levensbehoefte)

  • Onderwerp starter Deleted member 495
  • Startdatum

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

D

Deleted member 495

Guest
Op dit forum wordt regelmatig gesproken over hoe goedkoop CZ is en welke salarissen er te verdienen zijn. Misschien is wel een aardige Topic om een lijstje te maken met eerste levensbehoeften en die aan beide kanten in te vullen, zodat er een vergelijk gemaakt kan worden tussen de uitgaves aan beide kanten. Wie doet mee en maakt een lijstje ?
 
Boodschappenlijstje zou niet zo moeilijk moeten zijn. Maar ik versta onder eerste levensbehoeften ook slapen .

En dan wordt het moeilijker, hoe zou je dat willen vergelijken? Dan moet je alweer het inkomen bij betrekken. Maar we kunnen het proberen.
 
D

Deleted member 495

Guest
Ik denk meer aan een lijstje als:
> gas, elctra, water, rioolrecht, kijk- luistergeld
> dagelijkse boodschappen (boter, kaas, eieren etc.)
> huur/hypotheek
> kleding (is moeilijker)
 
Robert schreef:
Ik denk meer aan een lijstje als:
> gas, elctra, water, rioolrecht, kijk- luistergeld
>
> huur/hypotheek
>

Ik wil niet muggenziften, maar wat wil je eigenlijk?

Als ik zeg slapen dan zeg je ik denk meer aan ...en geef je 4 regels met mogelijke onderwerpen, waarvan de helft te maken heeft met SLAPEN .
 
D

Deleted member 495

Guest
dus SLAPEN = WONEN ? waarom zeg je dat dan niet gelijk ?
 
over wat gaat dit?
shocked.gif
 
Robert,

Ik zie dat je met het onderwerp "Czech republic"serieus bezig bent. Leuk!

natuurlijk wil ik mee doen met zo'n lijstje, heb ik zelf ook wat aan.

Ik neem de elektra, gas, water en rioolrechten voor mijn rekening. Ik zal dit uitzoeken en publiceren.

Voor het uitwisselen van overige info ben ik ook te porren. ben zelf namelijk bezig met een plan om een aantal vakantievilla's neer te zetten in omgeving Lipno, dus heb je info of wil je info, laat maar even weten.

Succes!

vrgr,
peter
 
hello,

Voor je hypotheek lasten moet je uitgaan van een huidige rentestand van zo'n 5,5% (aflossen in 20/30jaar). daarnaast heb je de bijkomde kosten voor je Jednatel(zaakwaarnemer) deze komen uit rond de €100/€150 per maand.

Deze kosten ben je verplicht te maken omdat je als buitelander niet direct vastgoed mag bezitten en wordt je ook indirect eigenaar van het object en heb je dus een Jednatel uit Tsjechie nodig.

Succes!
vrgr,
Peter
 
Hoi Peter,

Je hebt het over hypotheeklasten, maar is het dan mogelijk om in Tsjechië een hypotheek af te sluiten?

Groetjes, Paula
 
De meeste banken in Tsjechië gaan met de hypotheek niet verder dan 20 jaar. Sowieso is het hele hypotheek-product nog lang niet zo uitontwikkeld als in NL; er wordt naar verhouding nog maar weinig gebruik van gemaakt. Pas sinds enige jaren zijn rentepercentages op dat niveau gekomen, zodat het pas kort voor de gewone Tsjech betaalbaar is.
Paula; ik neem aan dat je bedoelt of je als buitenlander, niet werkend in Tsjechië, een Tsjechische hypotheek kan nemen? Het lijkt me stug dat dat zou kunnen; die Tsjechische bank heeft dan geen enkele controlemogelijkheid over jouw inkomen en betaling. Ga er dus maar van uit dat dat voor particulieren niet kan (zakelijke markt, zoals Peter, is een ander verhaal). Hooguit zou je iets via de Nederlandse banken aldaar kunnen proberen; ING en ABN AMRO hebben kantoren in Praag, o.a. gericht op NL expats in Tsjechië.
 
Paula,

Het is wel degelijk mogelijk om een hypotheek, voor bijvoorbeeld een woning, af te sluiten in tsjechie. Enigste voorwaarde is +/- 20% eigen vermogen. Heb je dit niet tot je beschikking dan kun je het pand laten overtaxeren om zo die 20% in te dekken.

Kijk maar op tsjechietotaal.nl en laat je informeren.

Succes.
vrgr,
Peter
 
Mensen,

Ik zou het erg op prijs stellen dat er alleen gegronde berichten worden geplaatst. Ik kom vaak berichten tegen met eigen meningen die geintereseerden een verkeerde indruk geven, dit is volgens mij niet de bedoeling.
 
Op Tsjechiëtotaal kom ik er niet achter wie die hypotheek verschaft: een Tsjechische bank of een Nederlandse bank? Heb de hele site doorzocht, maar kwam niet verder dan dat zij aanbieden om tot 75% van het vermogen te financieren.
Mijn reactie was gebaseerd op een hypotheek bij een Tsjechische bank. En toevallig heb ik voor m'n werk net onderzoek mogen doen naar de Tsjechische hypotheekmarkt, dus meende ik op enige gronden te kunnen reageren.
Tenslotte: de werking van een forum is juist dat eenieder zijn bijdrage levert, dit corrigeert zich vanzelf wel naar de waarheid (voorzover er één waarheid bestaat).
 
mijn eigen peroonlijk ervaring zegt dat je als buitenlander enkel een Hypotheek kan krijgen als je daadwerkelijk in Tsjechie woont voor enkele jaren en er werkzaam bent. Ook een eigen huis in Nederland of Belgie wordt tot op vandaag niet aangenomen als onderpand. Wil je als SRO een hypotheek afsluiten wordt er van je verwacht 30% eigen vermogen te bezitten, en zal je een historiek van de SRO van de laatste 3 jaar moeten voorleggen + een bussinesplan voor het te realiseren project. Het is niet onmogelijk om er een hypotheek af te sluiten als buitenlander maar zeker niet eenvoudig.
 
Uit de intranetsite van HVB Bank, de specialist op hypotheek-gebied in Tsjechië, blijkt dat je als non-resident via een Single Purpose Company tot 85% van de waarde van het huis kan financieren, tot maximaal 15 jaar (en dus niet de 30 jaar van Lipno). Alle huren moeten via HVB Bank accounts verlopen en dienen als zekerheid. Onduidelijk voor mij is het wat hun zekerheid is als je het voor eigen bewoning gebruikt als tweede huis en dus niet in Tsjechië een inkomen hebt; ik kan me niet voorstellen dat ze geen inkomensgarantie eisen en alleen maar de waarde van het onderpand genoeg vinden; zo werkt een bank gewoonweg niet. Zie de engelse tekst van de Expatriot Mortgage: http://www.hvbbank.cz/next_page_en.asp?where=1
 

Macek

Geroyeerd Lid
Was het niet de bedoeling van het "boodschappenlijstje"dat we het hebben over huur, van bv een panelak, en wat kost het normale eten en drinken gemiddelt, wat kost gas, licht en water en het verwijderen van vuilnis, zijn er andere belastingen(onroerend goed of zo) Nu had ik het idee dat ik vezeilt was geraakt op de hypotheek side, ben van de pivoprijzen op de hoogte! vr. gr. pivonist Macek.
 
Bovenaan