Belastingen voor Nederlanders in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
In de afgelopen drie maanden ben ik drie keer in contact geweest met Nederlanders die in CZ wonen en belasting problemen hebben. Er wordt gauw gedacht dat als je in NL belasting betaald het wel goed zit. Helaas......
De Tsjechische belastingdienst ontwikkeld zich in een ijltempo en het lijkt erop dat alle buitenlanders doorgelicht worden vandaar deze posting met wat puntsgewijze informatie waarmee ik Nederlanders in CZ aan het nadenken wil zetten om zo problemen te voorkomen!
(onderstaande geld met name voor hen die inkomen uit NL hebben en niet in CZ werken, gepensioneerden hoofdzakelijk)



Zodra je uitgeschreven bent uit NL en woonachtig in CZ moet je je wereldinkomen in CZ opgeven, dat je nog in NL belasting betaalt omdat je geen vrijstelling hebt aangevraagd is geen excuus!

Als je een inkomen hebt vanuit NL en uitgeschreven bent dan worden automatisch geen premies volksverzekeringen meer ingehouden, maar nog wel belastingen. Om geen belasting in NL meer te hoeven betalen moet je zelf actie nemen (belastingkantoor Heerlen / buitenland)

Dat pensioenen in CZ onbelast zijn is niet juist, de belasting is 15% over het totale inkomen waarvan 24.800 afgetrokken mag worden. Dat komt er op neer dat tot een maandinkomen van 13.800 czk geen belasting geheven wordt. (veel Tsjechische pensioenen zijn lager)
Dit belasting tarief geldt ook voor buitenlanders die in CZ wonen en belastingplichtig zijn!

Een tax return formulier altijd indienen ook al verwacht je een nul-aanslag.

Actie moet jezelf ondernemen, dus niet wachten tot je een aanslag krijgt.

Als je aangifte niet geaccepteerd wordt dan krijg je daar voor 1 mei bericht over.
(als je dus niets gehoord hebt mag je aannemen dat je aangifte geaccepteerd is en correct)

Als je nog een rekening bij een Nederlandse bank hebt, doet die bank een jaarlijkse opgave van de verkregen rente. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de Tsjechische belastingdienst! (dit geld in ieder geval voor de Postbank, uit ervaring wijs geworden!)



Vooruit te betalen belasting (2008):

als de betaalde belasting in het voorgaande (2007) jaar:

minder dan 30.000 czk was:
geen vooruit betaling

tussen 30.000 en 150.000 czk was:
40% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-6
40% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-12
jaarverrekening via tax return form insturen voor 1-4 volgend jaar (2009)

meer dan 150.000 czk was:
25% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-3
25% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-6
25% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-9
25% van de betaalde belasting te betalen vóór 15-12
jaarverrekening via tax return form insturen voor 1-4 volgend jaar (2009)


Te laat betalen = boete! (n daar zijn ze in CZ strikt in)


Groet

Pieter
 
Toch vraag ik me af wat dan een verklaring ter voorkoming van dubbele belasting inhoudt. Ik heb er zo een van de CZ belastingdienst. Maar van mijn NL aangifteplicht kom ik niet af. Moet ik daar ook opgeven wat ik hier verdien? Met die electronische aangifte kun je niet eens meer ergens uitleg over geven.
 

Vodnik

† In Memoriam
Ik dacht dat je altijd maar een keer belasting betaalde.

Het kan toch niet zo zijn dat de belasting over je pensioen, belast in Nederland, nog een keer belast wordt?

Ik dacht dat daar Europese afspraken over gemaakt zijn.

Klopt, dat is de wet op voorkoming dubbele belastingheffing. Dat neemt niet weg dat je moet betalen waar geind mag worden. Er is een belastingverdrag tussen NL en CZ dat bepaalt dat CZ mag innen (en dat doen ze ook!). Je kan je eventueel in NL reeds onterecht betaalde belasting terugkrijgen.

Toch vraag ik me af wat dan een verklaring ter voorkoming van dubbele belasting inhoudt. Ik heb er zo een van de CZ belastingdienst. Maar van mijn NL aangifteplicht kom ik niet af. Moet ik daar ook opgeven wat ik hier verdien? Met die electronische aangifte kun je niet eens meer ergens uitleg over geven.

Ben je uitgeschreven uit NL, dat is een belangrijk begin punt!

(PS Fr. nog ff bewerken dat jullie zaterdag komen)

Ik weet van een echtpaar dat zich niet in Heerlen afgemeld heeft dat ze elk een aanslag ontvangen hebben van bijelkaar € 110 000!


Dikke kans dat ze hun in NL ingehouden belasting nog terug kunnen krijgen, info in Heerlen!
(ik meen tot 5 jaar na inhouding)
 
Ben je uitgeschreven uit NL, dat is een belangrijk begin punt!


(PS Fr. nog ff bewerken dat jullie zaterdag komen)

Nee... ik doe ook in beide landen aangifte. Het rare is dat ik verplicht ben om mijn Tsjechische inkomen (ik heb geen inkomen of vermogen in NL) op te geven. Electronische aangifte geeft geen ruimte om aan te geven dat er reeds belastingaangifte in CZ is gedaan. In NL ben ik nog officieel een ZZP'er. Dus het zal er wel op neer komen dat ik een aanslag krijg uit NL en dat ik dan moet aangeven dat die onterecht is omdat ik reeds hier belasting heb betaald.

Yep. We hebben de jongens, maar misschien komen er meer kinderen?
 
Hallo
Mag ik even op het onderstaande wijzen, dat is heel anders dan wat u schrijft.

ben zelf een belasting conculente.
Tsjechië: belastingwetgeving

Datum: 12.11.2008

Op 1 januari 2008 heeft de Tsjechische overheid ingrijpende hervormingen doorgevoerd in het belastingstelsel en de sociale verzekeringen. Samengevat zijn de inkomensten- en vennootschapsbelasting (VPB) verlaagd, is het lage btw-tarief verhoogd en is een verplichte eigen bijdrage voor medicijnen en medische zorg ingesteld

Vennootschapsbelasting
De VPB is per 1 januari 2008 verlaagd van 24 naar 21 procent. In 2009 wordt deze belasting verder verlaagd naar 20 procent en in 2010 naar 19 procent. Elke rechtspersoon die in Tsjechië geregistreerd staat in het handelsregister wordt aangeslagen voor VPB, ongeacht de nationaliteit van de eigenaar. Rechtspersonen die er gevestigd zijn, zoals bv's (s.r.o.) en nv's (a.s.) zijn belastingplichtig voor alle inkomsten. Buitenlandse ondernemingen die geen vestiging hebben in het land en er niet vanuit worden bestuurd, zijn alleen belastingplichtig voor de in Tsjechië verworven inkomsten, bijvoorbeeld filialen.

Inkomstenbelasting:
per 1 januari 2008 is een vlaktaks van 15 procent ingesteld voor alle inkomens, vanaf 2009 bedraagt deze vlaktaks 12,5 procent.
Personen die meer dan 183 dagen in een kalenderjaar in het land verblijven of er hun vaste woonplaats hebben, zijn voor alle inkomsten onderworpen aan de tsjechische belasting, Nederland heeft echter een belastingverdrag met Tsjechie, dat betekend dat als een nederlander meer dan 183 dagen in tsjechie verblijft maar wel belastingplichtige is in nederland alleen Tsjechische belasting afdraagt op het in tsjechie verdiende inkomen..

Onroerendgoedbelasting
Er zijn twee typen belastingen op onroerend goed: belasting op land en belasting op gebouwen. Algemeen kan worden gezegd dat het belastingpercentage afhankelijk is van het gebruik en de locatie van het onroerend goed. Bij de verkoop van onroerend goed wordt een overdrachtsbelasting berekend. De overdrachtsbelasting bedraagt 3 procent van de getaxeerde waarde van het onroerend goed.




voor verder vragen en informatie.

Groetjes, dijn
 
............De overdrachtsbelasting bedraagt 3 procent van de getaxeerde waarde van het onroerend goed.......

Dijn, dank voor je bijdrage, blijf erbij en je kan ons zeker voorzien van wat kennis.

Ik ben bang dat ik je op bovenstaande moet aanvullen. De 3% wordt berekend over ofwel de taxatie waarde ofwel de uiteindelijke verkoopprijs (opgenomen in het koopkontrakt) afhankelijk welke van deze twee het hoogst is.
 

Vodnik

† In Memoriam
Per 1 januari 2008 is een vlaktaks van 15 procent ingesteld voor alle inkomens, vanaf 2009 bedraagt deze vlaktaks 12,5 procent.
Personen die meer dan 183 dagen in een kalenderjaar in het land verblijven of er hun vaste woonplaats hebben, zijn voor alle inkomsten onderworpen aan de tsjechische belasting, Nederland heeft echter een belastingverdrag met Tsjechie, dat betekend dat als een nederlander meer dan 183 dagen in tsjechie verblijft maar wel belastingplichtige is in nederland alleen Tsjechische belasting afdraagt op het in tsjechie verdiende inkomen..............

zou je dan aan willen geven wat er anders is?

Overigens komt mijn informatie uit:
Danove zakony 2008 (uplna zneni platna k 1.1

Ik had het uitsluitend over nederlanders uitgeschreven uit NL en die zijn niet belastingplichtig in NL, ze krijgen geen "blauwe brief" meer. Terwijl toch nog belasting ingehouden wordt zolang jezelf geen actie neemt.

Ik heb ook niet de pretentie de volledige CZ belastingwet te kennen(dat laat ik aan mijn vrouw over, die kent die wetten wel) maar wil mensen wakkerschudden dat niets doen dus volkomen fout af kan lopen!

Ik zou het zeer op prijs stellen en ik denk velen met mij als een deskundige op dit gebied op dit forum wat meer uitleg zou kunnen geven.

groet

Pieter
 
Wat natuurlijk de vraag opwerpt: Wie stelt aan de hand van wat vast, hoeveel dagen je ergens verblijft. Ik meldt mij nooit ergens maar heb een "permisse" voor 9 maanden.
is het de bedoeling dat je jezelf elke week meldt bij een kantoortje?
Mijn jednatel weet van niets en gaat gewoon door met haar goede werken.

Volgens mijn belasting adviseur gaat het over de behaalde WINST!!!!
Daar blijkt men, in de praktijk, goed mee om te kunnen gaan.

Maar.... Europa kent vele schijven. Laat je door de goede adviseren. kost soms een stuiver of zo, maar verdient het zeker terug.
 

Vodnik

† In Memoriam
zapalky schreef:
Volgens mijn belasting adviseur gaat het over de behaalde WINST!!!!
Daar blijkt men, in de praktijk, goed mee om te kunnen gaan.

Maar.... Europa kent vele schijven. Laat je door de goede adviseren. kost soms een stuiver of zo, maar verdient het zeker terug.
Ho ho, ik had het over inkomstenbelasting voor fysieke personen die in CZ wonen, dat is heel wat anders dan behaalde winst (uit sro?)
 
.........Mmmm
Blijft over, wie controleert de duur van het verblijf?

Volgens goed ingelichte kringen, wonen er meer dan 23.000 nederlanders in Tsjechie. Velen daarvan via een SRO constructie.

Ik laat in het midden of dit een slapende of actieve activiteit is.
Kennis hebben van de geldende regels is m.i. toch wel belangrijk en in sommige gevallen misschien wel het breekpunt tussen doorgaan of stoppen.
 

Vodnik

† In Memoriam
.........Mmmm
Blijft over, wie controleert de duur van het verblijf?

....................

Ligt eraan waarom en wat je wilt aantonen, meer of minder dgen dan de 183 dgn norm.

Ik kan me voorstellen dat je wilt aantonen dat je meer dan 183 dagen in CZ verblijft om daarmee in een auto met CZ kenteken te rijden. Het makkelijkste is om dan uitgeschreven te zijn uit NL, dan is het m,n. voor de douane duidelijk (als ze je staande houden)
Maar eigenlijk is de uitschrijving helemaal niet het criterium, dat is waar "het centrum van je sociale leven" is. Moeilijk aan te tonen als je staande gehouden wordt door een douanier maar het kan door bv lidmaatschappen van sportvereninigingen, abonnementen op culturele evenementen en denk maar verder in deze richting.....


P
 
Tsjechie Belastingwetgeving

Hallo mensen,

Ik zal het proberen om het goed uit te leggen voor jullie,

jullie wonen in tsjchie en hebben geen inkomen in tsjechie (dus een werkgever) dan hoeven jullie geen belasting te betalen over het verdiende loon ( want die is er niet).alleen Tsjechische belasting afdraagt op het in tsjechie verdiende inkomen..

verder als je dus inkomsten heb uit Nederland AOW en een Pensioen dan wordt er in Nederland loonheffing op ingehouden (logisch) maar daarnaast zijn (nederlanders verplicht als we meer dan 450 euro bruto verdienen moeten we aangifte doen) (om te kijken of er iets terug te halen valt bij onze grote blauwe vriend)dan ben je belastingplichtig

doe je geen geen aangifte jah dan krijg van de belastingdienst geen blauwe brief meer van kantoorbuitenland omdat je nooit meer heb ingevuld, maar daar in tegen blijf je WEL BELASTINGPLICHTIGE IN NEDERLAND OMDAT ER LOONHEFFING WORDT INGEHOUDEN, maar omdat Tsjechie en Nederland een verdag hebben
Nederland heeft echter een belastingverdrag met Tsjechie, dat betekend dat als een nederlander meer dan 183 dagen in tsjechie verblijft maar wel belastingplichtige is in nederland



kunnen jullie paar kanten op:
1:Personen die meer dan 183 dagen in een kalenderjaar in het land verblijven of er hun vaste woonplaats hebben, zijn voor alle inkomsten onderworpen aan de tsjechische belasting

zoals hier boven mee wordt bedoelt.

2. je doet aangifte in Nederland via KantoorBuitenland met een M of C formulier of het aangifte programma Buitenland.

3 je kan ook aangifte doen in Tsjechie

denk persoonlijk dat het voor jullie beter is omdat je in Nederland meer betaald:
Inkomsten uit werk en wonen
-/- persoongebonden aftrek: door over gaat het volgende:
premie inkomen schrijf 1 2,5 % van het verzamel inkomen
premie aow 17,9& van het verzamel inkomen
premie ANW 12,5 % van het verzamel inkomen
Premie AWBZ 12% van het verzamel inkomen.

terwijl er in Tsjechie maar
Per 1 januari 2008 is een vlaktaks van 15 procent ingesteld voor alle inkomens
en
vanaf 2009 bedraagt deze vlaktaks 12,5 procent. over het gehele inkomen.

dus als advies we kunnen 2 dingen doen:
1, ga aangifte doen in Tsjchie dan hou je nog wat over van de loonheffing die in Nederland wordt ingehouden.
2 aangifte ter voorkoming van dubbel Belasting en daat zou ik jullie bij kunnen helpen..
 

Vodnik

† In Memoriam
Dijn, sory maar je verhaal klopt van geen kanten. Er is een belastingverdrag tussen NL en CZ dat zegt dat CZ het recht heeft om de belasting te innen (let op, we praten over mensen uitgeschreven uit NL!!) En claimen dat recht ook! Bovendien is er bij uitgeschreven zijn geen sprake meer van inhouden sociale premies. De werkgever/uitkerende instantie wordt via GBA geinformeerd dat een persoon niet meer in NL woont en stopt inhouding premies.

Deze informatie kan je zo halen bij belastingkantoor Heerlen/buitenland en die zullen je ook adviseren een vrijstelling belastinginhouding aan te vragen. Die krijg je als je aantoont dat je bij de belastingdienst in CZ bekend bent. Vervolgens dien je je wereldinkomen in CZ op te geven.

Even een beetje off topic maar niet onbelangrijk:
Dat de NLse belasting dienst nog wel vraagt hoe groot je wereldinkomen is heeft te maken met het feit dat nederland verplicht is de kosten voor je zorgverzekering te dragen. Die kosten betaal je aan CVZ die dat vervolgens afdraagt aan de zorgverzekering in CZ (in de meeste gevallen VZP)


Even een PSje:
Er zijn uitzonderingen mogelijk m.n. als je een staatsinkomen hebt/had.
Daarom: ga niet alleen af op wat ik of anderen hier schrijven maar probeer een specialist te vinden. Ik heb mijn door een van de grote vier laten adviseren, kost wat maar bracht aanzienlijk meer op!
(1vd 4 u mag kiezen: KPMG, Deloitte, Price waterhouse, Ernst&young. Allemaal in Praag aanwezig)
 
hallo,

dus als u een belasting consulent niet geloofd, oke dat is recht ik vindt het prima, maar als je dus bijKPMG, Deloitte, Price waterhouse, Ernst&young. Allemaal in Praag aanwezig) werkt dan ben je wel geloof waardig..
nou ik heb mijn opleiding gedaan bij College van Belasting adviseurs, waar ook die voor KPMG, Deloitte, Price waterhouse, Ernst&young. Allemaal in Praag aanwezig)werken, en haal het niet lees niet van de website af van de belastingdienst, heb zelf jaren bij belastingdienst kantoor buitenland gewerkt, en heb nog contact met oud collega's daar.
user_online.gif
 

Vodnik

† In Memoriam
Ja de vier die ik noemde zijn wel geloofwaardig om de doodeenvoudige reden dat ze gespecialiseerd zijn in zowel ML belastingrecht als belastingrecht in het land waar ze vertegenwoordigd zijn (hier dus CZ belastingrecht)
Dat ze hier zitten is niet om mijn probleempjes op te lossen maar meer die van de grote en heel grote nederlandse invsteerders in CZ.

Je zal ongetwijfeld veel weten van de nederlandse kant van de belastingen maar de tsjechische kant is een andere en die is voor inwoners van CZ (waaronder dus ook de nederlanders die uitgeschreven zijn) een veel belangrijkere!

Het is niet voor niets dat grote nederlandse ondernemingen die hier expats aan het werk hebben (gehad) de inkomensbelasting door zeer gespecialiseerde bedrijven laten verzorgen Loe.. vul de rest zelf maar in, mag geen reklame maken)
 
beste semabyt,

ik wil geen strijd met u voeren, u woont daaren ik hier,
ik heb gereageerd op het geen wat u heb geschreven.
lees voor ondernemers is het allemaal heel anders an voor de gepensioeneerde die allen een Aow en Pensioen hebben, daar zijn de regels anders voor. en ik heb ook belastingrecht en ficasalrecht gehad in mijn opleiding gehad en ik doe voor de tsjechen en slowaken die hier in nederland werken en hun woonadres in hun hebben en ook daar belasting betalen vraag ik hier ter verkomening van dubbele belasitng aan. Als hun daar werken jah dan is het zeer zeer logisch dat ze daar in CZ ook belastingrecht moeten leren voor de belasting daar en moeten hun zorgen dat de nederlandse ondernemers daar belasting en BTW betalen maar vanaf volgend jaar
gaat het iets anders met de BTW betaling.

Beste semabyt,

dit heb ik ook van de EVD zijn zeer geloofwaardige mensen die daar werken
 

Vodnik

† In Memoriam
(ben ik weer maar nu eigen inlog)

Dit heb je al eerder geschreven maar we zouden ons toch tot fysieke personen beperken die in tsjechie wonen?(en dat zijn zes regeltjes van je posting,die ik niet tegenspreek, integendel heb het iets meer uitgediept in een van m'n eerste postings en specifiek voor 2008)

even voor je informatie, ik woon sinds 1996 in CZ (met een onderbreking van twee jaar) ben hier belastingplichtig en door ervaring (inclusief kop-gestoten) wijs geworden en daar wil ik anderen voor hoeden door te informeren.

Pieter
 

char

† In Memoriam
Pieter!!!... je kent mij nu, een heel klein beetje!!.. Ik heb de discussie met belangstelling gevolgd.. en dat is in mijn geval, geen uitzondering!...
Om hoeveel Nederlanders zou het gaan?... En verder... stel, je hebt een huis in Tsjechie,.. en je hebt nog een (post)-adres in NL, Dan heeft de belastingdienst in CZ toch niets te maken met jouw NL- inkomen?... En met de open grenzen, kan toch niemand die 183 dagen grens controleren?.. Dus is het niet beter om in Tsjechie te gaan wonen...en aan alle financiele verplichtingen tav het huis te voldoen...en verder de boel, de boel te laten?..

Char.

_________________________________
Char. ...aanvoerder van the Simple Minds...
 

Vodnik

† In Memoriam
Nou char, ik ken geen exakte getalllen maar het zijn er redelijk veel hoor die naar CZ zijn ge-emigreerd. Een post adres is niet voldoende om in NL belastingplichtig te zijn, die 183 dag is een moielijk aantoonbare zaak.

Ik probeer het daarom ook steeds op die ene groep te houden die in CZ woont dus uitgeschreven uit NL en dus wereld inkomen in CZ moet opgeven.

Zelfs al zijn er maar 10 die ik de ogen open , ben ik meeer dan gerustgesteld! (ik ben met weinig tevreden, mischien daarom wel geemigreerd?)

Pieter
 
Lijkt me een goed plan Gorrit.

Be nl ook erg benieuwd naar de ervaringen van mensen in mijn situatie. Er zullen toch meer mensen zijn die nog in NL staan ingeschreven echter hier wonen en werken (dus geen NL inkomen)
 
Bovenaan