Alternatief Mascarpone en Tsjechische geitenkaas

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

heeft er iemand enig idee of er een tsjechisch alternatief bestaat voor Mascarpone? Ik zou zo graag eens Tiramisu maken, maar Mascarpone is hier moeilijk verkrijgbaar en heel erg duur vind ik.

En geitenkaas? Bestaat er Tsjechische geitekaas? Ik zou ook graag slaatjes maken met geitekaas, appels, spek en honing, maar hier idem : enkel Franse merken te koop die zeer duur zijn.

:confused:
 
Hoi,
de Tsjechen zelf gebruiken voor het maken va Tiramisu kwark, dat een ander goedje is dat wat doorgaans in NL onder dit noemer te krijgen is. je moet "mekky tvaroh" hebben, er bestaan volgens mij twee soorten, vet en minder vet.

Harde geitenkaas heb ik nog nergens in Tsjechie kunnen vinden; zachtere soorten van Tsj makelij worden meestal verkocht via delicatessenzaken, en zijn niet zo duur als de Franse. er bestaan ook ecologische boerderijen die dat op kleine schaal maken en zelf verkopen. Waarschijnlijk zou je iets vinden als je "kozi syr vyroba" zou googgelen.
Tesco heeft trouwens een heel lekkere geiten camembert, helemaal niet duur, je moet wel goed zoeken tussen de gewone kazen in het schap.
groetjes,Ivana
 
hoi Iva,

bij Litomysl was (helaas) een kaasboerderij die harde geitenkaas maakte. leek een beetje op Feta (maar wel iets zouter). ik zal eens aan schoonmama vragen waar ze tegenwoordig Balkansyr haalt.

groetjes
 
Zachte geitenkaas is echt niet duur in Tsjechië, hoor... Ik heb het meerdere malen in kroegen gegeten, gewoon als hapje bij de pivo en de wijn voor een kroon of 60, dacht ik. Dan kreeg je een warm, heel geitenkaasje met honing opgediend. :lekker:
 
bedankt voor de tips, kan ik al wat mee verder. Alleen, een kleine opmerking : Balkan Syr is geen geitekaas, maar schapekaas, vergelijkbaar met Griekse Fetakaas inderdaad. Maken ze hier sopsky salat mee, ook echt lekker, maar zouter dan de Griekse.

Het beste vind ik hier van eigen makelij toch wel de Nakladany Hermelin. Zalig als hij goed is opgelegd!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Dit bedoeld Karolina :

hermelin.jpg


Een recept (in het Duits) voor deze lekkernij:


Rezept no.1 - Nakládaný hermelín
von http://www.hobby-info.cz/art.php?id=hermelin_nakladany (mit Foto)
*********************************************************
Zutaten(für ca. 4 Pers.)[Ich denke mehr!!]:

- 15 kleine Hermelin-Käse (o Camenberts)
- 2 größere Zwiebeln
- 2 Knoblauchzehen [or 2 ganze Knoblauchknollen? habe das im Tschech. nicht ganz verstanden]
- einige süße Paprika, wie in Gläsern eingelegt käuflich
- einige eingelegte Peperoni (aus dem Glas)
- schwarze Pfefferkörner, ganz !
- Pimentkörner, ganz!
- ein paar Lorbeerblätter
- ca. 2 L Pflanzenöl
- 1 großes (5L) Einmachglas (mit Öffnung groß genug damit Käse im Ganzen durchpasst), Zahnstocher

Zubereitung:
- Zwiebeln schälen und in Ringe schneiden
- Hälfte des Knoblauchs in Scheiben/Ringe schneiden, den Rest als ganze Zehen belassen
- Den Hermelin-Käse horizontal in 2 Hälften schneiden
- Die Innenseiten der beiden Hälften fein mit Paprika "bestreuen"[cz:"posypat"- also evtl. auch/oder mit Paprikapulver, nicht nur dem Gemüse?]. Auf jede Hälfte ein paar Zwiebelringe geben, je 3 Scheiben Knoblauch, und - nach Geschmack - auch ein paar Pfefferkörner
- Beide Hälften zusammenklappen und mit 3 Zahnstochern fixieren
- mit restlichem Käse ebenso verfahren
- Den vorbereiteten Käse gleichmäßig in Schichten ins Glas schlichten, je nach Größe bis zu 3 in eine Schicht. Dabei immer wieder ganze Knoblauchzehen, Zwiebelringe, Lorbeerblätter, Pfefferkörner, Pimentkörner und Peperoni zugeben und fortlaufend mit Öl begießen. Abschließend bis zur Oberkante des Glases mit Öl auffüllen.
Die Gewürze werden nach Geschmack beigegeben, wobei auch das Aussehen des fertigen Glases möglichst appetitlich sein soll. (siehe schönes Foto auf nämlicher Website !)

Reifung:
Den Hermelin soll man bei Zimmertemperatur in dem Glas "reifen" lassen. Dauer: nach Belieben, jedoch sollten die Zwiebeln weich geworden sein. Er sollte schon nach 1 Woche schmecken; Als Faustregel gilt jedoch: Falls man ihn weniger "reif" haben will, reichen 14 Tage einlegen; falls man ihn reifer mag, dann mind. 3 Wochen!

Verzehr:
Der "nakladany hermelin" wird gewöhnlich mit (Schwarz-)Brot bzw. Roggenmischbrot serviert, mit einem "Dach" aus dem mit eingelegten Gemüse und natürlich Bier!
(siehe Foto hier: http://www.nakladanyhermelin.cz/)

Hinweis:
Das Öl in dem Glas kann noch mal benutzt werden, nachdem aller Käse aufgegessen ist. Das verleiht dem nächsten Hermelin noch einmal einen pikanteren Geschmack.
 
Mijn Tsjechische vriend maakt prachtige Tiramisu (in Nederland) en hij gebruikt Philadelphia - in Tsjechie heet het Pomazankove maslo - je moet natuurlijk wel de 'naturel' versie gebruiken.

Als alternatief voor geitenkaas zo je Balkansky kunnen proberen, dat is een soort Feta - maar in Tsjechie altijd gemaakt uit koemelk.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
 
Bovenaan