Aardgas voor Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

CEZ heeft een contract gesloten met de Gasunie voor levering van aardgas naar de nieuwe LNG terminal in de Eemshaven. De kop van de nieuwsberichten luidt; "Gasunie stelt gasleveringen zeker". Die koppen dekken naar mijn mening niet de lading. Ik denk dat het eerder moet zijn; "Tsjechië stelt gasleveringen zeker via Eemshaven". Want hoewel CEZ aan de nieuwe terminal gaat leveren, mag het zelf bepalen aan wie het gas wordt doorverkocht. En dat zal waarschijnlijk niet aan Nederlandse klanten zijn. Maar voor Tsjechië wordt de gasvoorziening gelukkig wel verbeterd hierdoor.
 
Als wat jij zegt waar is, kan het hele artikel de prullenbak in. In het artikel wordt namelijk nadrukkelijk gezegd dat het gas betreft, bedoeld voor de Nederlandse markt. En sorry voor jou, Kozakov, maar ik ben toch eerder geneigd de nos hierin te geloven. ;) Of ken jij nieuwsberichten/websites die jouw versie van het verhaal bevestigen?
 
Jazeker, ik heb de verkeerde link/artikel gebruikt. Maar het artikel van de NOS dekt inderdaad de lading niet zoals ik op het NOS artikel reageerde. Maar in onderstaand artikel staat wat niet in het NOS artikel staat. En dat het gas niet geoormerkt is voor Nederlandse afnemers. Dus CEZ heeft dit waarschijnlijk ingekocht voor haar eigen klanten/centrales in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
ik ben toch eerder geneigd de nos hierin te geloven.
Het is niet de eerste keer dat dit NL-media bedrijf niet de waarheid schrijft......vraag het maar aan de boeren.........
-------------------------------------------
De Nederlandse LNG-terminals zullen tot een derde van het Tsjechische jaarverbruik dekken.

De gehuurde capaciteit in de terminals voor vloeibaar aardgas (LNG) in Nederland zou tot een derde van het jaarlijkse gasverbruik in Tsjechië moeten dekken, ofwel ongeveer drie miljard kubieke meter gas. Dat maakte de Nederlandse ambassadeur in Tsjechië, Daan Huisinga, donderdag bekend op Twitter. Bijna honderd procent van het gas dat in Tsjechië wordt verbruikt, komt uit Rusland, hoewel het bij ons wordt geïmporteerd uit West-Europa, voornamelijk uit Duitsland. Volgens de ambassadeur is het contract vanaf dit jaar geldig en zal het de afhankelijkheid van Tsjechië van Russisch gas aanzienlijk helpen verminderen.

Minister van Industrie en Handel Jozef Síkela informeerde over het feit dat de staat medio juni capaciteit heeft verworven in LNG-terminals in Nederland. De staat won de hoedanigheid in een wedstrijd via ČEZ.

"We zijn erin geslaagd om de energiezekerheid aanzienlijk te versterken. In samenwerking met de ČEZ Group hebben we een deel van de capaciteit verworven in de aanstaande LNG-terminal in Nederland. Deze stap zal ons helpen voldoende gas voor onze burgers en bedrijven te verzekeren en de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen", schreef Síkela in juni.

De minister weigerde op verzoek van journalisten meer gedetailleerde informatie te verstrekken, dus een beter beeld van het contract kan nu pas na de verklaring van de Nederlandse diplomaat worden verkregen.

De krant Deník N meldde destijds dat de LNG-terminals vanaf het najaar voor de Nederlandse kust zullen liggen. Volgens de server heeft het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie eind april voor vijf jaar een drijvende terminal gehuurd van de Belgische scheepsbouwgroep Exmar, die zal aanmeren in de haven van Eemshaven in het noorden van het land. De terminal moet vier miljard kubieke meter aardgas per jaar kunnen verwerken en wordt dit najaar door Nederlanders in gebruik genomen.

In mei tekenden de Nederlanders ook nog een contract, dit keer met het Amerikaanse bedrijf New Fortress Energy. Ook heeft zij haar drijvende terminal voor vijf jaar aan Nederland verhuurd en moet in het najaar ook haar hervergassingsschip in de Eemshaven in de vaart komen. De totale capaciteit van beide gehuurde terminals moet oplopen tot acht miljard kubieke meter gas per jaar, meldde Deník N.

Volgens deskundigen is er over het algemeen voldoende aardgas op de markt, het enige probleem is hoe dit snel in Tsjechië te krijgen voor het geval Rusland besluit de gaskranen te sluiten.
"Het is niet dat er geen gas is, er is genoeg gas. Het probleem is dat Europa programmatisch afhankelijkheid van Rusland heeft opgebouwd en bijvoorbeeld LNG-terminals niet van de ene op de andere dag kunnen worden gebouwd. Er is genoeg gas op de markt, maar er is geen manier om het hier te krijgen", zegt Martin Hájek, directeur van de Teplárenské sdružní, in het programma Rozstřel.
Bronnen oa idnes.cz + archiv.hn.cz.
Zie ook gasunie.nl/nieuws.
----------------
Er zijn ook geruchten dat ze onderhandelen met Kroatië voor gas en olie transporten ofzo.
Eerder was er al sprake van een LNG-terminal bouwen nabij Litoměřice:


De geplande mogelijke bouw van een terminal voor vloeibaar aardgas (LNG) in Hněvice in Litoměřice zou twee jaar duren. De kosten worden geschat op maximaal 500 miljoen kronen, afhankelijk van de gebruikte technologieën. De regering zou beslissen over elke constructie. De capaciteit van de terminal wordt 2.000 tot 3.000 kubieke meter LNG.

De Verenigde Staten leverden vorig jaar het meeste LNG aan Europa, tot voor kort was de eerste plaats voor Qatar, dat tot 2018 de grootste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG) was.
Bron oenergetice.cz.
 
En dat het gas niet geoormerkt is voor Nederlandse afnemers. Dus CEZ heeft dit waarschijnlijk ingekocht voor haar eigen klanten/centrales in Tsjechië.

De Tsjechische regering heeft hiervoor ook gelobbiet, en men zou het belang in CEZ willen uitbreiden naar een meerderheidsbelang.
Tsjechie was/is voor 100% afhankelijk van Russisch gas, dus wel begrijpelijke stappen.
 
Volgende week komen de beide drijvende LNG terminals aan in de Eemshaven. Op 8 september is er een officiële ceremonie omtrent de start van de LNG terminals in de Eemshaven. Hierbij zal ook de Tsjechische premier aanwezig zijn. Omdat 1 van beide terminals vrijwel geheel voor de import van LNG door Tsjechië is bedoeld en verhuurd. Het is de bedoeling dat nog deze maand de eerste LNG tankers gelost worden. En gezien de korte tijd waarin dat is gerealiseerd een topprestatie. Niet alleen technisch, maar ook organisatorisch door bedrijven en de overheid.
De import via de Eemshaven zal een derde van de totale Tsjechische gasbehoefte dekken.


 
Laatst bewerkt:
Bovenaan