Aansprakelijkheid makelaar?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Beste forumleden,

In België, en voor zover dat ik weet ook in Nederland, is de beroepsaansprakelijkheid van een makelaar steeds hoofdelijk. Dit betekent dat bij een zware fout de makelaar de verantwoordelijkheid niet kan afwimpelen op zijn bedrijf (dat misschien inmiddels niet langer meer bestaat). Dit is ook gebruikelijk bij andere beroepen zoals arts, fiscalist etc.

Weet er iemand hoe de situatie in Tsjechië is?
 
Een makelaar aansprakelijk stellen is een vrij lastige opgave in CZ. Het is in het algemeen een probleem om iemand aansprakelijke te stellen.
Standaardproblemen zijn: bewijslast, vaststelling van de schade en daarnaast de langdurige rechtsgang.

In ieder geval is een makelaar niet zomaar verantwoordelijk voor technische gebreken aan het geleverde object. Dit is doorgaans de verantwoordelijkheid van de koper/verkoper/expert die de technische keuring heeft gedaan.

Aangezien een makelaar vaak vanuit een sro werkt, is de sro aansprakelijk. In het geval hij met een zivno werkt, zou je in theorie hem aansprakelijk kunnen stellen. Daarmee is echter niet zomaar direct toegang tot zijn prive vermogens (zeker niet als hij getrouwd is).

Ik verwacht dat het nog wel een jaar of 5 duurt voor in CZ de rechtsgang voldoende gemoderniseerd is en "normale" zaken een acceptabele looptijd hebben.
 

kuurgast

Donateur
Cert, als je zijn eerdere vragen/topics leest, is het te complex om zonder professionele hulp te beantwoorden.
Er zijn 2 ordes van onroerend goed specialisten, waarvan arkcr.cz de grootste is.
De term hoofdelijke aansprakelijkheid/Solidární odpovědnost kennen ze, maar of dit voor makelaars geldt en na meer dan 2 jaar vervallen veel rechten.
 
Mijn vraag gaat niet over bewijslast, fout, aansprakelijkheid zelf, etc - maar eenvoudigweg of de aansprakelijkheid van de makelaar hoofdelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor vele vrije beroepen in vele Europese landen (bv. architecten, artsen, revisoren, etc). Ik begrijp wel dat mijn vraag misschien al iets te gespecialiseerd is, maar gezien er toch wel wat mensen op dit forum goede en minder goede ervaringen met makelaars gehad hebben, stelde ik ze toch maar.... bedankt alvast voor de tips!
 
in sommige opzichten is CZ niet zo europees als je zou denken. :)))
Ik zou niet weten of een makelaar hoofdelijke aansprakelijk is maar uit praktisch oogpunt zou ik zeggen ... vergeet het maar.

Aangezien je zelf het contract tekent vervalt daar zijn verantwoordelijkheid.
Aangezien een technische expert rapport een discussie over het object beoordeelt is ook hier aansprakelijkheid niet aanwezig voor de makelaar.
Dan blijft er weinig over zou ik zo denken.
 
Bovenaan