Šlovický vrch (Dobřany), uitkijkheuvel en natuurreservaat wilde paarden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Šlovický vrch, uitkijkheuvel en natuurreservaat voor wilde paarden​


Šlovický vrch bij Dobřany in het zuiden van de Pilsen-regio werd relatief recent bekend bij het publiek dankzij de aanleg van een natuurreservaat voor wilde paarden. Op het hoogste punt van Šlovický vrch is er echter nog een andere interessante plek: een stenen uitkijkheuvel. Met een beetje fantasie lijkt het op het werk van de oude Inca's.

U kunt Šlovický vrch te voet of met de mountainbike bereiken. Het lokale terrein trekt direct aan met zijn terreinpaden. Het natuurlijke karakter van het diverse en afwisselende landschap heeft hier tot voor kort bijgedragen aan het behoud van de tanks. Het gegroefde land bood onderdak aan veel dieren, van amfibieën tot vogels.

Dobrany in de palm van je hand
Als een gebouw van de Inca's
Uitzicht vanaf de stenen heuvel op Šlovický vrch

Tegenwoordig wordt het landschap samen met de mens verzorgd door de recente vrijlating van wilde paarden. Het is een van de oudste Europese rassen, afkomstig uit Engeland. Degenen die Šlovický vrch grazen, zijn echter geboren in Milovice, Midden-Bohemen, ook een voormalig militair oefenterrein. Als je geluk hebt, zie je ze misschien vanaf het observatiedek.

Waarom een uitkijkheuvel?
Technisch gezien is het een zogenaamd verre uitzichtpunt. Volgens de burgemeester van Dobřany, Martin Sobotka, konden ze zich bij het maken van promotiemateriaal voor de nieuwe prospect niet voorstellen dat dit vreemd klinkende label op de brochures zou blijven staan. Maar het is ook geen uitkijktoren. En zo ontstond de naam van de uitkijkheuvel.

De heuvel bestaat uit een enorme afgeknotte stenen piramide met een trap die naar twee galerijen leidt. De onderste omringt het hele gebouw, de hogere biedt een panoramisch uitzicht over een groot deel van zuidelijk Pilsen. Panoramafoto's met bijschriften in de bovenste galerij zijn geweldig ter oriëntatie. Met goed zicht zou het zichtbaar zijn tot aan het naburige Duitsland.

 
Bovenaan