ČR hrozí návrat komunistů ...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

ČR hrozí návrat komunistů a Čechům je to jedno, diví se německý deník

České republice hrozí návrat komunistů k moci a Čechům to nejspíš ani nevadí, soudí o současné situaci na české politické scéně německý deník Die Welt. Země se podle německých komentátorů nachází v bezvýchodné situaci - buď zůstane nedůvěryhodná vláda, nebo nastoupí levice.

Po sérii korupčních skandálů stojí podle deníku středopravá vláda Petra Nečase před svým zánikem a případné předčasné volby přinesou radikální změnu politického kurzu České republiky.

"Podle průzkumů by vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění," napsal Die Welt.

"A Čechům se to zdá být jedno," dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. "Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou," líčí německý deník situaci v Česku.

Čti dále
 
V Cechach je to ted vazne zvlastni situace. Volici proste nevi, koho volit. Korupcni "skandaly" prosakuji ze vsech stran a nove politicke strany (Zeleni nebo VV) se jaksi neosvedcily - vzdy se behem jejich prvniho a zaroven posledniho volebniho obdobi rozstepily. O zmenach ci reformach se jen mluvi a jedine, co je videt, je rapidni narust cen vseho.
A kdyz mi uz i moje mamca rekla, ze je vlastne dobre, ze jsem se z Cech odstehovala, tak to uz je asi co rict...
 
No, mezi námi, od doby, co mám volební právo, nevím, koho volit. A moje máma a další to říkají taky, ale je to podle mě jen proto, že lidi nemají s čím srovnávat...
 
Tak moje mamca muze urcite srovnavat, kdyz vidi, ze jsem ted celkove spokojenejsi a stastnejsi. Je to jeji subjektivni nazor, ktereho si cenim. Obzvlast proto, ze vim, ze se ji po mne i tak porad styska.
A pokud se ti komunisti vazne vrati, asi se z Cech odstehuje mnohem vic lidi. Ano, lide, kteri nezili dlouhodobe v zahranici, muzou mit zkresleny pohled na zivotni uroven / naklady, ale snad proboha nikdo nezapomnel na tu izolaci, ve ktere se CR (tehdy CSSR) nachazela. No, vsak brzo uvidime...
 
Já se teda nechci pouštět do politických debat, tu dobu jsem navíc zažila jen okrajově, ale nemyslím si, že by znova k nějaké izolaci došlo. To je podle mě hloupost. Navíc spousta bývalých "komunistů" jen převlékla kabát a jsou teď nalezlí ve všech politických stranách.. to nikomu nedochází a nevadí?

A jestli moje osobní štěstí je odvislé od politického založení země zatím říct nemůžu. Jsem tu krátce, děti, manžela ani majetek nemám, zatím mi leze na nervy místní buzerace ohledně rodného listu, zdravotního pojištění a naprosto neschopní úředníci, ale v tom se to nijak neliší od toho, co bylo doma... takže..

Ale aspoň v ČR zatím nikdo nepořádá hon na čarodějnice z Východu...
 
Ja taky byla jeste dite, takze nemuzu mluvit za sebe samotnou. Jen lidi maj tendenci v krusnych dobach vzpominat jen na to dobre, co bylo driv. A k totalni izolaci CR by asi urcite uz nedoslo, ale ty principy... ;)

Jinak v CR nejsou hony na carodejnice z vychodu, ale romska problematika se od toho taky moc nelisi. Ale to je zase jine tema, ktere sem nepatri. Vsude je neco.
 
Hm, minimálně v té době masné výrobky byly z masa, mléčné z mléka a obilné z obilí :D

Ani ty principy bych neviděla tak černě. Prostě si nahrabou a půjdou od válu. A místo nich tam zase budou strašit modří/oranžoví/žlutí/růžoví, většinou beztak bývalí červení... Já jsem fakt v klidu. Navíc u nás nikdy nebyl komunistický režim jako takový, byli jsme socialistická republika, pokud se nemýlím, ale to je jedno. Právě proto, že lidé nezapomínají, je tady ta hysterie, ale fakt se nebojím, že by tady bylo to co dřív. To už prostě možné není..

Romská problematika je ale o něčem jiným. Nebo znáš jediný případ, kdy by si na nějakých webovkách lidi stěžovali, že jim Rom sebral práci? :stout:
 
Ne,Rom vam urcite praci nesebere. Ten sebere neco jineho a to bez prace.Vcera jsme se jeste divali na BBC news jak Romove z Rumunska zaplavili London,vysedavaji na chodnikoch a nechteji odejit. Dneska rano ve zpravach bylo ze i tady v NL ma policie praci s Romy ktere kradou jako straky a vykradaji campingy.
 
Nejsem hrdý, že jsem Čech, říká čím dál víc lidí. Hlavně kvůli politice.

Pocit národní hrdosti mezi Čechy slábne. Od loňského března se podíl lidí, kteří jsou pyšní na to, že jsou občany České republiky, snížil ze 76 na 61 procent. Stále stejně hrdí jsou podle průzkumu agentury STEM jen lidé spokojení s politikou.

Čti dál
 
Presne, pojem "narodni hrdost" mi taky prijde trochu pritazeny za vlasy.
Kazdopadne se svoji narodnosti nemam zadny problem. Koneckoncu Cechy jsou krasna zeme s nadhernou rozmanitou prirodou. A rozhodne miluju cesky smysl pro humor - tolik ironie a vtipne sebekritiky se jen tak nevidi. :top:
 
Ano, urcite Cesko patri mezi krasne zeme,je bohate na historicke pamatky.. a taky cestinu mam moc rada,rada se bavim cesky,jsem rada ze z Ceska pochazim - mam tam lide ktere jsou mne blizci ale hrdost ci pycha neni moc hezka lidska vlastnost.
 
Hrdost nemusí mít nutně negativní význam, což pýcha jednoznačně má. Ostatně myslím si, že kdo napíše "jsem ráda, že z Česka pocházím" je vlastně "hrdý" na to, že je Čech.
 
Vyraz hrdy Cech nemam rada :stout: Ja jsem rada ze jsem z Ceska,mohla jsem totiz dopadnout hur.. Treba takova Sibir..ale mozna ze jsou lide ktere tam taky stastne? A proc nemam rada vyraz hrdy Cech hned'ka vysvetlim.Meli jsme souseda v Cesku,vecne opileho,spinaveho a otravneho ktery neustale vykrikoval ze je hrdy na to ze je Cech ! Na nic jineho uz hrdy byt nemohl.
 
No, ale ty to posuzuješ podle souseda. Taky bych mohla napsat, že nemám ráda Vlasty, protože každá Vlasta, kterou jsem kdy potkala, byla děsná slepice, ale to neznamená, že všechny Vlasty takové jsou!
Já jsem hrdá na to, že jsem jihomoravanka. A to neznamená nic jiného, než že se nestydím za svoje kořeny a předky. Že když někdo začne blábolit o tom, jaká jsme postkomunistická neandrtálská země, tak si v duchu řeknu blablabla, co ty o tom víš, napřed se tam jeď podívat a potom plácej.
Já vím svoje. Znám tam místa, která mají svoje kouzlo a krásu, přesto že nejde o žádné pompézní destinace. Znám tam lidi, které život pěkně nakopl do zadku a oni tomu čelí s odvahou a úsměvem. Znám tam lidi, kterých si nesmírně vážím. No a... umím tam uvařit něco jedlého :lache:

Samozřejmě, kdybych byla ze Sibiře, tak bych třeba byla hrdá na to, že jsem sibiřanka.

Mě to prostě přijde v pořádku potud, pokud to znamená mít rád své předky a kořeny. Naopak nechápu to typicky české vlezdozadkovství, kdy se někteří krajani před ostatními honem honem snaží pomlouvat všechno české a "předělávat" se na různé jiné národy.
 
Bovenaan