Češky žijící v cizině budou moci mít příjmení v mu

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Cešky žijící v cizine budou moci mít príjmení v mužském tvaru
PRAHA 24. února (ČTK) - Češky, které se provdají za cizince nebo budou mít trvalý pobyt v zahraničí, si budou moci snáze změnit příjmení na mužskou podobu. Stejnou možnost budou mít i cizinky a české občanky s jinou než českou národností. Počítá s tím novela zákona o matrikách, kterou dnes poměrně hladce schválila sněmovna. Zákon nyní dostane k projednání Senát.

Pokud parlament novelu přijme, uvedené ženy by mohly začít používat příjmení v nepřechýlené podobě po vyřízení žádosti matričním úřadem. Podání žádosti bude bezplatné. Tuto úpravu navrhl poslanec ODS Pavel Hrnčíř, získal pro ni i ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD).

Žádost o používání příjmení v nepřechýlené podobě by mohly zpětně podat i české občanky, které již jsou provdané za cizince nebo už teď mají trvalý pobyt v zahraničí. "Kdyby třeba sňatek uzavřela před rokem, vzala si třeba Nuňéze, a nechce být Nuňézová, tak bude Františka Nuňéz," uvedl již dříve Hrnčíř.

Záměr umožnit ženám snazší úpravu příjmení odůvodnil poslanec tím, že dostal několik e-mailů od českých občanek žijících v zahraničí, které měly s používáním ženské podoby svého příjmení problémy. Navíc upozornil i na úskalí, která jsou spojena již se současnou možností žen měnit si příjmení do mužské podoby.

Vysvětlil, že chce-li česká občanka užívat mužský tvar příjmení nyní, musí se přihlásit k některé z národnostních menšin. "Ženy to nesou nelibě, protože se tím vlastně vzdávají české národnosti," uvedl.

Vlastní vládní novela zákona o matrikách by měla obcím umožnit vést matriky jak ve formě matričních knih, tak s pomocí výpočetní techniky. Novela má dále umožnit uznání zkoušky odborné způsobilosti lidem, kteří přešli z okresních úřadů na úřady obcí s rozšířenou působností a chtějí působit jako matrikáři. Novela by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Martin Horák
ČTK
 
Myslela jsem si ze uz to bylo schvalene. Vi nekdo jak postupovat, kdyz chci prijmeni manzela v muzskem tvaru?
 
Bovenaan