Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
"Hier is je covid-19 testresultaat." Hackers sturen nepberichten.

"Hallo, de resultaten van uw tests voor SarS COVid-19 in elektronische vorm zijn te vinden op de link van ons laboratorium hieronder. Met vriendelijke groet, VFN Laboratory."

Deze verklaring vergezeld van een bijlage kwam naar een privé-adres en David B. uit Praag. Gelukkig opende hij de e-mailbijlage niet, hij werd gewaarschuwd dat hij niet was onderzocht.

Seznam Zprávy werkte vervolgens samen met een van de leden van een groep Tsjechische ethische hackers die zich bezighouden met cyberveiligheid en identiteitsdetectie van hackers. "Het is kwaadaardige malware, of een programma dat is ontworpen om een computersysteem te beschadigen of in te breken. Een aanvaller hackte de servers waarvan hij het stuurde naar e-mailadressen die hij blijkbaar ergens had verkregen. Blijkbaar is het een Tsjechische zaak, het is geen aanval vanuit het buitenland."

De aanval werd vervolgens bevestigd door het Nationaal Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging (NÚKIB).
Marie Heřmánková, een woordvoerster van het General University Hospital, bevestigde dat verschillende mensen met een vergelijkbare ervaring als de al geciteerde David B zich vandaag tot het ziekenhuis wenden.
Bron seznamzpravy.cz.

Iemand heeft het fake bericht wat al weken gedeeld wordt op social media omgezet in een hack.
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe zwaardere maatregelen Tsjechië: avondklok, reisbeperkingen gedurende de dag.

De maatregelen tegen het coronavirus in Tsjechië worden woensdag weer aangescherpt. Dit komt door het niet functioneren van de huidige beperkingen en de verslechterende epidemische situatie. De regering heeft een avondklok ingesteld, met uitzondering van noodzakelijke reizen, en gedeeltelijk een avondklok. De beperkingen gelden van woensdag 28 oktober tot dinsdag 3 november middernacht, wanneer de noodtoestand moet eindigen, maar het kabinet zal om verlenging vragen.

"We hebben zeer uitgebreid gekeken naar de huidige situatie en welke maatregelen er aangescherpt moeten worden. De huidige situatie evolueert ingewikkeld. We zien niet de daling die we hadden verwacht ”, zei minister van Volksgezondheid Roman Prymula na de regeringsvergadering. Volgens de minister hebben de huidige maatregelen maar een zeer beperkt effect gehad. Het grootste probleem is volgens hem dat de mobiliteit van de bevolking nog steeds niet is afgenomen.
"Een van de belangrijkste maatregelen is dat het het vrije verkeer van personen tussen 21.00 en 4:59 uur verbiedt. Uitzonderingen hebben betrekking op reizen naar het werk of andere zakelijke activiteiten”, presenteerde minister van Volksgezondheid Roman Prymula de wijziging op een persconferentie op maandagavond.
Het aantal nieuw geïnfecteerden groeit met duizenden, waardoor de ineenstorting van de ziekenhuiszorg dreigt.

De maatregel is geldig van woensdag 28 oktober van 6.00 uur tot 3 november 24.00 uur. Maar zal mogelijk verlengd worden, waarover dinsdag wordt gesproken.

In één oogopslag: welke aanscherpingsmaatregelen gelden er vanaf woensdag:

Nacht verbod uitgaan
- Het is verboden om tussen 21.00 uur en 04.49 uur de woning te verlaten

Uitzonderingen
- reizen van en naar het werk
- reizen naar het beroep
- manieren om veiligheid en orde te waarborgen, crisisbeheersing, gezondheidsbescherming, openbaar vervoer, leverings- en distributiediensten, verstrekking van gezondheidszorg of sociale zorg
- dringende reizen ter bescherming van leven, gezondheid of eigendom
- wandelen met de hond binnen 500 meter van de woning

Verbod op vrij verkeer gedurende de dag
- Voor de reis van en naar het werk mag hij het huis uit, de nodige uitstapjes voor familie en naasten vormen hierop een uitzondering
- Het is mogelijk om te gaan voor de noodzakelijke aanschaf van voedsel, medicijnen, hygiëneproducten, diervoeder, brandstof, de nodige financiële en postdiensten, afvalverwerking voor jezelf en dierbaren

Introductie van thuiswerk
- Het kabinet gaf opdracht om thuiswerk te verrichten waar de aard van het dienstverband het toelaat (ook overheid gaat zoveel mogelijk naar thuiskantoor)

Beperkingen voor de detailhandel
- Winkels moeten de hele zondag gesloten zijn
- Maandag t/m zaterdag moeten winkels tussen 20.00 en 05.00 uur gesloten zijn
- Casino's, speelzalen en wedkantoren moeten sluiten
- Uitzonderingen zijn benzinestations, apotheken, winkels op plaatsen met een verhoogde passagiersconcentratie (luchthavens, treinstations), winkels voor medische benodigdheden
- Maatregelen voor restaurants blijven bestaan - ze kunnen nog steeds via het raam verkopen
- Ook bloemisten blijven open, er kunnen maximaal twee klanten in de winkel aanwezig zijn

Sluiting markten
- De overheid heeft verkoop op markten en markten verboden
- Kraamverkopen zijn ook verboden
- Het is niet van toepassing op de verkoop van fruit, groenten, melk en melkproducten, vlees, eieren, bakkerij- en zoetwarenproducten - maar allemaal van binnenlandse productie
- Consumptie van producten in het marktgebied is verboden
- Op een oppervlakte van 400 vierkante meter op de markt kunnen maximaal 20 personen tegelijk staan en kramen moeten minimaal twee meter uit elkaar staan

Beperkingen op de werking van de spa

- Kuuroorden en medische revalidatiecentra kunnen zorg bieden aan mensen die deze ten minste gedeeltelijk gedekt hebben door de openbare verzekering, niet aan zelfstandigen.

Verbod op vrij verkeer
uitzonderingen gedurende de dag (van 5:00 tot 20:59 uur)
- reizen van en naar het werk
- noodzakelijke uitstapjes voor familie en dierbaren
- de noodzakelijke aankoop van voedsel, medicijnen, hygiëneproducten, diervoeder, brandstof, de nodige financiële en postdiensten, afvalverwerking voor zichzelf en hun dierbaren

uitzonderingen 's nachts (van 21:00 tot 04:59)
- reizen om te werken en terug
- reizen naar uitoefening van het beroep
- reizen om veiligheid en orde te garanderen, gezondheidsbescherming, openbaar vervoer, levering en distributie
- dringende reizen voor bescherming,
leven, gezondheid of eigendom
- wandelen met de hond binnen 500 meter van de woning

Tegen het einde van de week moet duidelijk zijn of de noodtoestand en daarmee de toegenomen bevoegdheden van de overheid als gevolg van de coronavirus-epidemie tot begin december zal duren. Tijdens een buitengewone vergadering van vandaag zou de regering moeten overwegen om afgevaardigden te vragen de noodtoestand te verlengen. De Kamer stemt vrijdag over de verlenging.
Door de noodtoestand kan de regering strengere maatregelen invoeren, waaronder grootschalige ingrepen in de grondrechten, waarvoor de beslissing van de minister van Volksgezondheid niet voldoende is.
De tweede noodtoestand van dit jaar is geldig van 5 oktober tot 3 november. Het kabinet kan het alleen verlengen met voorafgaande toestemming van de leden.
Bronnen novinky.cz + seznamzpravy.cz.

Sluiting/beperking markten:
De Tsjechische regering heeft vanaf woensdag de verkoop op markten en marktplaatsen, inclusief boerenmarkten, verboden, op een paar uitzonderingen na.
Het verbod niet van toepassing op mobiele winkels, die in een aantal kleine gemeenten de enige manier zijn om essentiële artikelen te kopen.
Verkopers van puur binnenlandse producten hebben uitzonderingen.
"Op de markten is het verbod niet van toepassing op de verkoop van fruit, groenten, melk, vlees, eieren, bakkerij- of banketproducten. Maar alles moet binnenlandse productie zijn”, zei de vice-premier.
Het is nu verboden om ter plaatse aangekochte producten te consumeren. Exploitanten moeten er ook voor zorgen dat er maximaal 20 mensen tegelijk aanwezig zijn in een gebied van 400 vierkante meter. De stands moeten minimaal twee meter uit elkaar staan.
Tegelijkertijd zijn de eerdere maatregelen inzake desinfectie ook van toepassing, en in het geval dat het onmogelijk is om twee meter van andere mensen te houden, is het nodig om een masker te dragen.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Een toename van het aantal ziekenhuisopnames eind oktober? Er zijn 7500 bedden nodig.

Tegen eind oktober zouden, vanwege de toename van het aantal patiënten met covid-19, ongeveer 6.000 bedden met de mogelijkheid van zuurstoftoediening en ongeveer 1.500 intensive care-bedden met kunstmatige longventilatie moeten worden toegevoegd. Om dit doel te bereiken, is het nodig om alle spoedeisende zorg maximaal vier weken op te schorten en het aantal zogenaamde sociale ziekenhuisopnames te verminderen. Dit volgt uit de presentatie die vandaag op de website van het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd.

Ziekenhuizen moeten de uitgestelde zorg verminderen, net als in maart. De regeling van het ministerie van Volksgezondheid heeft betrekking op zowel acute als nazorg.
"Volgens deze maatregel moeten diensten die keuzevak zijn, worden uitgesteld als de situatie het toelaat, inclusief follow-up en langdurige intramurale zorg", aldus Prymula. Ziekenhuizen weten volgens hem goed welke procedures kunnen worden uitgesteld. Prymula noemde heup- of knievervangingen als voorbeeld die het leven van patiënten niet in gevaar brengen.
-------------------------------------------------------------
Dagelijks worden meer dan 1.600 senioren besmet met coronavirus.

Onder geïnfecteerde mensen met covid-19 waren er de afgelopen dagen gemiddeld meer dan 1.600 senioren per dag. In totaal zijn er sinds 1 oktober meer dan 25.000 positief getest. Ter vergelijking: voor de hele periode van maart tot eind september waren het 8075 mensen in deze leeftijdscategorie.
Momenteel is het goed voor meer dan 14 procent van de 65-plussers en ongeveer 6,5 procent van de 75-plussers. Dit volgt uit de presentaties die vandaag door het ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd.

Tegelijkertijd verspreidt de infectie zich niet alleen onder cliënten, maar ook onder degenen die voor hen zorgen. Het kabinet wil zich nu gaan richten op het personeel van bejaardenhuizen.
In verpleeghuizen zullen antigene tests vanaf volgende week op grote schaal worden gebruikt. Als een coronavirus-infectie wordt gedetecteerd in meer dan één populatie, zullen PCR-tests, gevolgd door nasofaryngeale uitstrijkjes, volgen. Het doel is om patiënten met covid te isoleren.
-------------------------------------------------------------------
Wanneer gaan leerlingen terug naar school?

Volgens de minister van Volksgezondheid wordt aan het eind van de week duidelijk of leerlingen en studenten terugkeren naar scholen. "De situatie is ongunstig. Er wordt ook overwogen dat alleen het eerste of tweede leerjaar van de leerlingen naar school zal terugkeren, maar dat zal worden beslist op basis van gegevens ”, zei Roman Prymula na de regeringsvergadering.
Alle scholen, met uitzondering van kleuterscholen en speciale scholen, zijn sinds 14 oktober gesloten en zijn overgestapt op verplicht afstandsonderwijs.

Jan Hamáček gaf op twitter toe dat de scholen nog een paar weken gesloten zouden blijven.
------------------------------------------------
Buiten na negen uur 's avonds? Je moet jezelf bewijzen, maar achteraf is voldoende.

Als een persoon wordt aangehouden door een politiepatrouille, zal hij moeten bewijzen waar hij heen gaat of waar hij werkt, legde de minister van Volksgezondheid Roman Prymula de bewegingsbeperking 's avonds uit. Volgens de minister kan dit na identificatie echter aanvullend worden gedocumenteerd. "Mensen hoeven geen documentenbibliotheek bij zich te hebben", legde hij uit.
Volgens de minister zullen politieagenten "de straat domineren" en zullen ze burgers kunnen legitimeren.
---------------------------------------------------
Een ander veldhospitaal zal mogelijk zijn in het tentoonstellingscentrum in Ostrava.

In de regio Moravië-Silezië is plaats voor een mogelijk veldhospitaal. Het zou in het Ostrava Exhibition Centre kunnen zijn, maar het probleem tot dusver is een gebrek aan personeel.

Op het terrein van het Brno Exhibition Centre wordt een tijdelijk ziekenhuis voor 324 covidpatiënten ingericht. Binnen veertien dagen is het klaar en uitgerust. Volgens de bevindingen van Seznam Zprávy zouden artsen uit Duitsland en Polen moeten helpen bij de werking van de faciliteit. (Dit is nog niet zeker.)
--------------------------------------------------
Verplicht thuiskantoor? De overheid kan het niet verplichten, het is de beurt aan bedrijven.

Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula kan het thuiskantoor niet op forfaitaire basis worden besteld. Naar schatting blijft 70 procent van de werknemers thuis, de rest werkt normaal op de werkvloer. De beslissing is aan het management van de bedrijven.
-------------------------------------------------------
Het aandeel van nieuw bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië in het aantal tests dat op zondag werd uitgevoerd, bereikte een record van 34,43 procent.

Er zal geen kerstmarkt in Praag zijn dit jaar.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Maandag waren 10.273 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.613, van wie er meer dan 800 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.365 geïnfecteerden overleden. Meer dan 100 doden dagelijks.
Het aantal besmette mensen in de regio Benešov groeit nu het meest, met een toename van ongeveer 1082 gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen. Dit wordt gevolgd door regio Vsetín met 1066 gevallen. Meer dan 1.000 besmette mensen per 100.000 inwoners zijn ook geregistreerd in de regio's Hradec Králové, Náchod en Zlín.
Maandag waren er in Praag 1.278 gevallen van coronavirus.

Het reproductiecijfer is licht gedaald naar R1,3, van R1,5 begin oktober.

Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft Tsjechië momenteel het hoogste percentage positieve tests van alle landen in de Europese Unie.

Tsjechische politici die hersteld zijn van covid-19 hebben besloten bloedplasma te doneren, dat wordt gebruikt om geïnfecteerden in ernstige toestand te behandelen.
------------------------------------------------
De capaciteit van ziekenhuizen in de regio Liberec begint kritisch te worden.

"De capaciteit van ziekenhuizen in de regio Liberec begint kritisch te worden. Alle capaciteit van de intensive care is erg druk”, zegt Richard Lukáš, de directeur van het Liberec Regional Hospital, in een video die op Facebook is gepubliceerd.

Artsen zouden van het publiek horen dat ze liegen over de bezettingsgraad en dat ziekenhuizen leeg staan. "Dit is niet waar en ik zou het absoluut niet durven om u op deze manier te informeren als ik een leeg ziekenhuis had", voegde Lukáš eraan toe.
Hij wees erop dat de situatie zo ernstig is dat een aantal mensen die geen coronavirus hebben geen behandeling meer krijgt. Zelfs de behandeling van zeer ernstige ziekten wordt vertraagd. "We stellen patiënten met kanker uit omdat we de capaciteit voor hen niet hebben", zei Lukáš.
Vergelijkbare situatie worden beschreven door andere ziekenhuisdirecteuren.
-------------------------------------------------
Het aantal mensen met een matig beloop dat thuis lijdt, neemt toe, waarschuwt de huisarts.

Huisartsen beginnen ook overweldigd te worden door patiënten met covid. Hoewel de meeste mensen een milder beloop hebben, is er een toename van gematigde vormen, die gepaard gaan met hoge koorts en hoest gedurende tien dagen, zegt beoefenaar Eliška Rožková in een interview met Novinky. Bovendien lijden velen van hen aan extra vermoeidheid, zelfs nadat ze een covid hebben ondergaan en kortademigheid bij minimale inspanning, niet alleen bij oudere patiënten.

Een maand geleden onderschatte de overgrote meerderheid van de mensen het enorm. Nu groeien de angsten.
Helaas zijn er nog steeds mensen die zonder masker of met masker "halfstok" de wachtkamer binnenkomen, ze onderschatten de situatie en uiten soms zelfs agressief hun onenigheid met de huidige regelgeving en procedures.
Ik heb ook last van het ongeduld van sommige mensen die, vanwege onze drukke agenda, ons soms de eerste keer of de tweede keer niet kunnen bellen en aarzellen dan niet om het ons te vertellen - het spijt me, want we werken voor 300% en we zijn erg moe.

Bange mensen met het coronavirus bellen onnodig ambulances. Ze willen naar het ziekenhuis voordat ze geen bed meer hebben.
Waar men in het voorjaar bang was voor medische instellingen vanwege de infectie, is dat tegenwoordig juist het tegenovergestelde en gaan ambulances vaak naar gevallen waarin ziekenhuisopname niet nodig is.
Bovendien volgen patiënten vaak de basisprincipes van infectiebescherming niet en dragen ze geen masker bij aankomst, net als hun familieleden.
De ambulance kan pas naar een nieuwe patiënt na het hele sterilisatieproces, dat dertig minuten tot een uur duurt.
-------------------------------------------------
Vervuilde lucht draagt bij aan de dood van covid-19. De meeste in Tsjechië, volgens studie.

De kans dat je overlijdt aan COVID-19 is groter als je langdurig blootgesteld bent aan luchtverontreinigende stoffen, zo concludeert een nieuwe studie. Tsjechië laat het hoogste percentage zien van de gecontroleerde landen.

In Tsjechië heeft vervuilde lucht bijgedragen aan 29 procent van de sterfgevallen door het coronavirus. Ook andere Centraal-Europese landen doen het slecht, zoals Polen (28%), Slowakije en Oostenrijk (beide 27%) en Duitsland (26%).
Bron seznamzpravy.cz.
Meer info over de studie op scientias.nl.
-------------------------------------------------
Ramon Prymula heeft al enkele weken politiebewaking.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula geniet sinds enkele weken politiebescherming. Dit werd maandag bevestigd door het politiepresidium. De redenen waarom de minister wordt bewaakt door lijfwachten, wilden ze niet geven voor zijn veiligheid.

Het feit dat Prymula politiebescherming geniet, werd zonder verdere details vermeld in de MF Dnes van maandag door premier Andrej Babiš. Speculatie erover begon na een geheime bijeenkomst in Vyšehrad, waarna een politieagent in burgerkleding het portier van Prymul vasthield. Tegelijkertijd is de minister van Volksgezondheid niet een van de constitutionele factoren die automatisch door lijfwachten worden bewaakt.

"Ik kan bevestigen dat minister Roman Prymula al enkele weken gebruik maakt van het instituut voor kortetermijnbescherming. We maken de redenen waarom dit type bescherming aan het publiek wordt geboden met betrekking tot veiligheid niet bekend ”, zei Kateřina Rendlová, hoofd van de persafdeling van het politiepresidium, tegen Práva.

De minister krijgt kritiek vanwege een nachtelijke ontmoeting met Jaroslav Falýnek, de voorzitter van de afgevaardigden van de Babiš-beweging, en de directeur van het ziekenhuis in Ostrava, Jiří Havrlant, van vorige week. Uit de verklaring van de politie blijkt echter dat hij waarschijnlijk eerder bescherming had.

De bescherming van de minister heeft niets te maken met de brief van maandag met een onbekende stof, die bij het ministerie van Volksgezondheid is binnengekomen. De stof werd ter plaatse getest door brandweerlieden, die de mogelijkheid uitsloten dat het gevaarlijk was. Vanwege de brief moest een deel van het ministeriegebouw worden ontruimd.

Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
------------------------------------------------------
Niet alleen ouderen sterven aan corona.

Voormalig presentator en televisiekok Daniel Kopál stierf op 49-jarige leeftijd aan corona. Lang geleden presenteerde hij de show Mňam of Prima kuchečka met Martin Zounar. Hij lag in het ziekenhuis een week aan kunstmatige beademing. Kopal was niet alleen het gezicht van Prima, maar ook een van de oprichters van Faktor radio.
Bron novinky.cz.

Jozef Kmeťo (47), een Romani-blogger die in Tsjechië woont, stierf maandag aan COVID-19, zo is door zijn vrouw aan nieuwsserver Romea bevestigd. Volgens zijn vrouw stierf de heer Kmeťo tijdens het transport naar het ziekenhuis.
Eerder die dag nam Kmeťo een video op waarin hij iedereen waarschuwde om de ziekte niet lichtvaardig te maken en riep mensen op gezichtsmaskers te dragen.
"Laat je nooit beïnvloeden door mensen die niet in het coronavirus geloven", zei hij in de video die gisteren werd gemaakt. "Ik ben een levend voorbeeld van COVID-19."
"Vandaag brengt een ambulance me naar het ziekenhuis omdat mijn ademhaling veel slechter is geworden. Het coronavirus is niet alleen een veel voorkomende griep, dat is niet waar", waarschuwde hij. "Draag gezichtsmaskers, bescherm uzelf en anderen".
Bronnen romea.cz/en + idnes.cz.

Woensdag gaat Tsjechië in "lockdown".
De grenzen blijven open, maar alleen voor noodzakelijke reizen, geen toerisme.

Tijdens een bijeenkomst vandaag heeft de regering van Andrej Babiš de Kamer van Afgevaardigden verzocht om verlenging van de noodtoestand in Tsjechië tot 3 december 2020.
De noodtoestand zelf betekent geen draconische stappen, maar geeft de overheid meer macht om activiteiten, waaronder bedrijven, te beperken.
De maandelijkse verlenging wordt niet ondersteund door de oppositie. Piraten vragen om een verlenging van 14 dagen, KDU-ČSL voor drie weken.

Honderden politieagenten worden ingezet tijdens protesten van 28 oktober tegen coronavirusmaatregelen.

Honderden politieagenten zullen worden ingezet om de demonstraties in het centrum van Praag, gepland ter gelegenheid van de oprichting van de onafhankelijke Tsjechoslowaakse staat op 28 oktober, te volgen. Protesten en aanverwante evenementen zijn gepland op het Náměstí Republiky-plein, op het Oude Stadsplein en op het gebied van Klárov. Hun primaire doel is om te protesteren tegen de lopende overheidsmaatregelen die beweging beperken en de meeste winkels en restaurants hebben gesloten om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
Bron english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:
België telt relatief gezien het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa
België telt relatief gezien de meeste COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Dat blijkt uit recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval.

Tsjechië telt op dit moment 1.379 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760), Slovenië (732) en Nederland (694). ECDC verzamelt niet alleen de gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, maar ook van de andere landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, net als het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan COVID-19 ligt op dit moment het hoogste in Tsjechië, met 12 overlijdens per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 6 overlijdens, momenteel het op een na hoogste van Europa.

bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
rainbow schreef:
drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.
11.105 gisteren (16 oktober) positief getest.....
Dat zijn dan circa 400 per dag die een bed in het ziekenhuis nodig hebben en 80 per dag die op de IC zullen komen te liggen vanaf 24 oktober.....en dit dagen achter elkaar.....
Wat als het aantal verdubbelt komende week en dan tussen een week en tien dagen later in de ziekenhuizen belanden ???
Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis zijn opgenomen, is 6.191 en 893 zijn in een ernstige toestand(=IC). Ziekenhuizen registreerden gisteren een toename van 578 ziekenhuisopnames.

Er waren gisteren ook 180 nieuwe sterfgevallen in de statistieken. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen zullen aanvullen. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is maandag met 136 doden. In Tsjechië sterven dagelijks gemiddeld 110 mensen in verband met de ziekte.
Bron seznamzpravy.cz.

Helaas klopt de berekening tot nu toe..........
Het is te hopen dat deze week een vertraging komt tot max 16.000.

Als er deze week geen afvlakking komt, zal de "lockdown" tot kerst blijven en heeft niemand behoefte aan gezellig feestdagen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Dinsdag waren 15.663 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagt 6.191, van wie er meer dan 900 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.547 geïnfecteerden overleden.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Zo triestig leeg het plein in Vrchlabi, zie ik op de webcam.
Helaas het is niet anders, maar hopen dat het snel de goede kant opgaat!
 
Tsjechië steekt België opnieuw voorbij: hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners

Tsjechië heeft opnieuw méér coronabesmettingen dan ons land en is zo de slechtste in Europa. In Tsjechië zijn er nu 1448,7 besmettingen per 100.000 inwoners. In België zijn er 1424,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Er is wel een kanttekening te plaatsen bij dat aantal, want door de gewijzigde teststrategie in ons land is het moeilijk om cijfers te vergelijken. Sinds vorige week woensdag worden mensen zonder symptomen, mensen die een risicocontact hadden of mensen die terugkeren uit een rode zone immers niet meer getest.

bron:https://www.vrt.be/vrtnws/nl
 

kuurgast

Donateur
Woensdag waren er 12.977 gevallen van coronabesmetting in Tsjechië. Het lagere aantal kan te wijten zijn aan het feit dat het een feestdag was en dat er daarom waarschijnlijk minder getest is. Hoeveel tests er waren, zal vanmiddag om zes uur bekend zijn.

Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis is opgenomen, is 6.624; 962 daarvan verkeren in ernstige toestand. Ziekenhuizen registreerden gisteren een stijging van 433 ziekenhuisopnames.
Gisteren zijn ook 74 doden aan de statistieken toegevoegd. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen moeten verwerken. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is maandag met 146 doden. Sinds maart zijn 2.675 geïnfecteerden overleden.

In Tsjechië sterven dagelijks gemiddeld 110 mensen in verband met de ziekte.

Bron seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

--------------------------------------------------------------

Data-analisten: lockdown onvermijdelijk

Volgens het Center for Modelling of Biological and Social Processes (BISOP) zal een strikte lockdown onvermijdelijk zijn als de epidemie voor Kerstmis onder controle moet zijn.

Het zou ook een verbod moeten bevatten voor mensen om buiten werk en gezin te ontmoeten, zei het centrum in een persbericht. Het BISOP-onderzoeksteam bestaat uit zeventien wetenschappers van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek, Charles University en het CERGE-EI-instituut.

Volgens de directeur van het centrum, René Levínský, zou een strikte lockdown een vermindering van het aantal contacten met 60 tot 70 procent betekenen, een aanwezigheid op de werkplek met 50 tot 60 procent, verplichte gezichtsmaskers en een hoge mate van naleving van de opgelegde beschermende maatregelen.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een derde van de Tsjechen tegen de beperkingen is en 27 procent nog steeds weigert gezichtsmaskers te dragen.

Bron english.radio.cz.
 
Als aanvulling op het bericht van Kuurgast het volgende:
Alle niet noodzakelijk zorg in ziekenhuizen wordt gestopt. Afdelingen worden omgebouwd naar COVID afdelingen. De ziekenhuizen lopen momenteel zo over, dat de reguliere IC's het niet meer aankunnen. Tel daarbij op dat er bijna 3000 artsen en een veelvoud daarvan aan verpleegkundigen thuis zitten of met COVID of in quarantaine en je hebt een groot probleem.
Daar waar het dus kan worden alles leeggeruimd en worden dit COVID afdelingen.
 
@Olivier: Dus niet zo heel veel anders dan in Nederland.
In Nederland het gevolg van de marktwerking. Hoe dat in Tsjechië zit, weet ik niet.
Commercieel gezien kan je niet 5000 extra bedden in het ziekenhuis en 1000 extra IC plekken gedurende jaren in stand houden inclusief het daarbij horende personeel, als die niet gebruikt worden. Normaal gesproken zouden die ook nooit gebruikt worden, maar nu met Covid is alles anders. De vraag is of je de capaciteit de komende jaren moet gaan opschalen omdat het na covid-19 ongetwijfeld ook weer een covid-21 etc gaat komen. Dit met alle gevolgen van dien voor de zorgkosten die toch al de pan uitrijzen, maar dan nog veel hoger gaan worden. Voor wat covid-19 betreft heb je daar nu niets aan en moet je zorgen dat je het kunt rooien met dat wat je hebt. In Nederland proberen ze daar sterk op te sturen met de maatregelen die ze nemen. In Tsjechië sturen ze daar mogelijk wat minder op, waardoor het mogelijk verder uit de klauwen gaat lopen. Ik zeg mogelijk, omdat ik dat dus niet weet. Misschien jij wel Olivier?
 
Overzicht:

maart»

Aan het begin van de maand hebben tests in Tsjechië de eerste besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Minder dan twee weken later riep de regering de noodtoestand uit, sloot theaters, restaurants, stadions ... De grenzen waren gesloten. Beperkingen toepassen op het vrije verkeer. Mondkapjes zijn verplicht. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 3314 bevestigde gevallen ...

april»
De regering heeft de noodtoestand verlengd. De geïntroduceerde beperkingen zijn van toepassing. Het hoogste maandelijkse aantal bevestigde gevallen van covid-19 is iets meer dan 300. Anders blijft het meestal onder de honderd. Grenzen zijn geleidelijk heropend voor ten minste enkele staten. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 7695 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

mei»
In de tweede week werden winkelcentra en restauranttuinen geopend. De noodtoestand eindigde halverwege de maand. Ook restaurants gingen eind van de maand open en begin juni is het dragen van mondkapjes niet meer verplicht . Aan het einde van de maand zijn er in totaal 9285 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

juni»
Premier Andrej Babiš verzekert dat Tsjechië klaar is voor de tweede golf. Tegelijkertijd belooft hij dat hij geen alomvattende maatregelen meer zal nemen. Roman Prymula, de toenmalige regeringscommissaris voor gezondheidsonderzoek, beweert op televisie dat de tweede golf waarschijnlijk niet zal komen. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 11.972 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

juli»
De regeringscoalitie torpedeert de pogingen van een deel van de oppositie om de regering te dwingen de komende maanden een strategie te presenteren om de pandemie te bestrijden. Premier Andrej Babiš (JA) leidt de Gezondheidsrisicoraad, die het virus moet bestrijden. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 16.560 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

augustus»
Het Institute of Health Information schat het reproductieve aantal van het virus op 1,26 in gegevens voor de overheid. Dit betekent een gevaarlijke toename van het aantal geïnfecteerden in de komende maanden. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (JA) beveelt het dragen van mondkapjes binnenshuis. Premier Andrej Babiš annuleert de maatregel onmiddellijk en neemt er de politieke verantwoordelijkheid voor. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 24.614 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

september»
Het geïnfecteerden-volgsysteem crasht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat dit een belangrijk instrument is in de strijd tegen het virus. Het is voor hygiënisten niet meer mogelijk om alle risicovolle contacten op te sporen. Premier Andrej Babiš (JA) moedigt de oppositie in een van de debatten in de Kamer van Afgevaardigden aan om de tuinierwet aan te pakken in plaats van de covid. De regering weigert ingrijpende maatregelen te nemen. Het aantal sterfgevallen gerelateerd aan covid-19 bedroeg meer dan 600 en voor het eerst waren meer dan duizend mensen in ziekenhuizen vanwege covid-19. Aan het einde van de maand waren er in totaal 70.758 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

oktober»
De regionale verkiezingen zijn voorbij. Na het afkondigen van de noodtoestand legt de overheid beperkingen op die zij voorheen niet nodig achtte. Andrej Babiš weigert iets verkeerds te doen. CNN rapporteert over Tsjechië als het land met de meeste nieuwe gevallen ter wereld per miljoen mensen. “Veils hebben van Tsjechië de premier van Europa gemaakt. Nu hebben ze het gedaan", luidt de kop.
 

kuurgast

Donateur
Donderdag waren 13.051 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagt 6.604, van wie er meer dan 962 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.862 geïnfecteerden overleden. De zwartste dag van de epidemie was dinsdag met 159 doden.

Het geeft hoop dat het R-getal gedaald is naar R 1,1. Wat nog steeds betekent dat de infectie zich exponentieel verspreidt, maar de snelheid van verspreiding geleidelijk afneemt. Om de epidemie onder controle te krijgen, moet deze minimaal R 0,8 worden.
Nu afwachten of dit ook zichtbaar wordt in aantal positieve testresultaten. Positieve testpercentages van meer dan 30 procent zijn de laatste tijd gebruikelijk, wat suggereert dat er veel meer infecties in de populatie zijn dan kunnen worden gedetecteerd.

De beddencapaciteit in Tsjechië is nog voldoende, maar in sommige regio's nadert het de rand van de capaciteit.
-------------------------------
Dokter Jan Blatný aangesteld als minister van Volksgezondheid.

Dokter Jan Blatný is benoemd tot Tsjechische minister van Volksgezondheid. Hij werd donderdag door president Miloš Zeman aangesteld in zijn Lány-residentie nabij Praag.
'Ga niet naar Vyšehrad, daar is het gevaarlijk', zei Zeman tegen Blatný.
De verschuiving kwam minder dan een week nadat de vorige minister, Roman Prymula, werd gefotografeerd bij het verlaten van een restaurant dat gesloten had moeten worden onder de beperkingen van Covid-19. De heer Prymula werd pas in de tweede helft van september benoemd.
Dr. Blatny is gespecialiseerd in pediatrische hematologie en heeft internationale ervaring. Eerder was hij plaatsvervangend hoofd van het Universitair Ziekenhuis van Brno.
------------------------
Jaroslav Faltýnek, nam ontslag als tweede man van de ANO-beweging na een bijeenkomst in Vyšehrad, waardoor Roman Prymula zijn positie als minister van Volksgezondheid verloor. Minder dan een week later irriteerde hij Andrej Babiš opnieuw door zaterdag naar Málaga in Zuid-Spanje te vertrekken. Donderdag keerde hij terug op het vliegveld in Praag.
-----------------------------
Nieuwe minister van Volksgezondheid wil angst voor Covid-19 vervangen door respect voor virus.

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, heeft zijn visie uiteengezet bij zijn eerste persconferentie sinds zijn benoeming. Dr. Blatný zei dat het belangrijkste doel voor hem en de regering zou zijn om de situatie met betrekking tot Covid-19 en de stemming in de samenleving te veranderen. Hij zei dat de angst voor het virus, dat mensen verlamde en verdeelde, moest worden ingeruild voor respect.
De nieuwe minister zei dat de huidige strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan niet op een significante manier verder hoeven te worden aangescherpt. Mensen moeten ze echter respecteren, zei hij.
--------------------------------
Ondertussen heeft Rusland de vaccinatie tegen het coronavirus opgeschort, het vaccin Spoetnik V is op. Acht van de 25 klinieken in Moskou die betrokken waren bij de klinische proeven met het vaccin, stoppen met het vaccineren van vrijwilligers. De vaccinatie van nieuwe vrijwilligers zou waarschijnlijk rond 10 november opnieuw moeten beginnen.
--------------------------------
Twee dagen voor de start van het uitgebreide testen van de Slowaakse bevolking op een nieuw type coronavirus, hebben de autoriteiten onvoldoende medisch personeel om monsters te nemen of te evalueren. Het grootste logistieke evenement in de moderne geschiedenis van Slowakije wordt georganiseerd door het leger, maar het testen zelf zal, net als vorige week tijdens de beginfase van het project, voornamelijk worden uitgevoerd door civiele paramedici.
-------------------------------------------------
Het tijdschrift Spiegel bekritiseert Babiš vanwege zijn ongevoelige gedrag tijdens de Corona-crisis.

De explosieve verspreiding van het coronavirus in Tsjechië is een gevolg van de ongevoelige aanpak van Andrej Babiš. In een woensdag gepubliceerd artikel uitte het Duitse tijdschrift "Der Spiegel" kritiek op het crisisbeleid van de Tsjechische premier.

Bronnen seznamzpravy.cz + english.radio.cz + spiegel.de.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Als ik op "mijn dorp" Chuchelna bij Semily zoek, dan vind ik 5 besmettingen. Je kunt terugkijken naar eerdere dagen in oktober. In oktober werd de eerste positieve test gemeld. Daarna liep het geleidelijk op tot 5 nu (= totaal van tot nu toe gemelde besmettingen). De laatste week komt er ongeveer 0,5 per dag bij (zelf uitrekenen). Maar trendjes en grafiekje en het getal per 100 duizend omgerekend vind je niet.
Chuchelna (Semily)
positieve testen totaal 28
op 100 duizend 2792
laatste 7 dagen 17
na week tot 100 duizend 1695

Op basis van gegevens die het ministerie van Volksgezondheid tot half oktober geheim hield, heeft de iROZHLAS-server een interactieve applicatie en een kaart voorbereid. U kunt vergelijken waar het aantal positief geteste tests toeneemt of afneemt, en waar er momenteel de meest actieve gevallen van covid-19 zijn.
Er is een overzicht per Positief getest per district, een kaart en daaronder plaatsen waar je plaatsnaam kan invoeren.
De gekleurde streepjes (met je muis overheen gaan) geven aantal positieve testen aan in de voorliggende periode.
Zie irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Aangezien exploitanten van afvalwaterzuiveringsinstallaties regelmatig monsters nemen, zou de nieuwe methode de werknemers van de afvalwaterzuiveringsinstallaties niet extra belasten.
Het veterinaire onderzoeksinstituut in Brno beoordeelt de monsters.
"Natuurlijk is regelmatige monitoring bij alle afvalwaterzuiveringsinstallaties niet realistisch, dus we zouden op basis van de verkregen gegevens die willen selecteren waarop monitoring zou moeten worden uitgevoerd", legt Sovová uit. Onderzoekers hebben geld nodig voor lopend onderzoek, dus vragen ze subsidie aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Tsjechische wetenschappers zoeken afvalwatermonsters op coronavirus.

Afvalwatermonsters als gevolg van een nieuw type coronavirus worden geanalyseerd door vier wetenschappers van de University of Chemical Technology (VŠCHT) in Praag. Ze werden geïnspireerd in het buitenland, waar vergelijkbaar onderzoek kan helpen bij het identificeren van andere uitbraken. Monsters met afvalwater gaan nu vanuit de hele metropool en andere Tsjechische steden naar Praagse laboratoria.

Als wetenschappers sporen van coronavirus in afvalwatermonsters vinden, kunnen ze - zoals bijvoorbeeld in Nederland - al op de hoogte zijn van een uitbraak voordat het ziekenhuis gevuld is. De eerste resultaten aan de Universiteit voor Chemische Technologie in Praag zouden de komende maanden kunnen opleveren.
Bron irozhlas.cz.
 
Bovenaan