Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Lednice-Valtice: Minaret
Leo

Lednice-Valtice: Minaret

  • Leo
  • Leuk
Waarderingen: kuurgast
De minaret of de ‘Turkse toren’ bevindt zich op het terrein van de kasteeltuinen van Lednice.

Deze aantrekkelijke toren werd gebouwd door Prins Alois Joseph I volgens de plannen van architect Josef Hardtmuth - de beroemde potlooduitvinder en oprichter van de Tsjechische firma Koh-i-noor, een belangrijke fabrikant van potloden en kleurpotloden. - aan het begin van de 18e en 19e eeuw.

Het is een uitzonderlijke constructie van dit karakter in Europa en is bijna 60 meter hoog, waardoor het een van de hoogste van het continent is.

We moeten echter specificeren dat het geen religieus gebouw is: het werd gebouwd om het park een exotische noot te geven en het symbolische element van de islamitische cultuur naar Midden-Europa te brengen.

De slanke toren heeft drie uitkijkplatforms en doet in de zomermaanden dienst als onconventionele uitkijktoren; 302 trappen brengen je naar de top. Hoewel de minaret gemakkelijk te voet bereikbaar is via het kasteelterrein, leidt er ook een cruiseroute naartoe; boten vertrekken vanaf de steiger onder Lednice Chateau.

Het onderste deel van de toren heeft acht kamers met plafonds, muren en vloeren die rijkelijk versierd zijn met oosterse ornamenten. Volgens kenners is dit decoratieve werk uitgevoerd door kunstenaars uit Arabische landen. De minaret deed voornamelijk dienst als uitkijktoren van waaruit men het hele gebied kon overzien.

De muren van de minaret zijn bedekt met Arabische inscripties. Dr. Andreas Trieb tekende de inscripties opnieuw en vertaalde ze in het Duits (de vertaling is in moderne tijden bevestigd door medewerkers van het Náprstek-museum). Het bord boven de deur zegt: Er is geen God behalve Allah en Mohammed is zijn profeet.

Tegenwoordig is de Lednice-minaret een dominant kenmerk van het hele Lednice-Valtice-gebied en een uniek voorbeeld van Moorse architectuur in Tsjechië.

Hoewel de minaret nooit voor religieuze doeleinden heeft gediend, heeft hij gediend als een belangrijke uitkijktoren - op een goede dag kun je helemaal naar Wenen kijken, dat meer dan 90 km verderop ligt.
Bron praguemorning.cz/lednice-minaret.
 
  • Leuk
Waarderingen: Leo
Dank voor de toelichting @kuurgast
Het meest was ons idd bekend, maar voert wat ver in een reisverslag om zo uitgebreid op te nemen. Neemt niet weg dat het een interessante geschiedenis is :top:
 

Media-informatie

Categorie
Zuid Moravië
Geplaatst door
Leo
Plaatsingsdatum
Aantal malen bekeken
555
Aantal reacties
2
Beoordeling
0,00 ster(ren) 0 beoordelingen

Afbeelding metadata

Bestandsnaam
P1090656.jpg
Bestandsgrootte
99,5 KB
Afmetingen
1024px x 575px

Deel deze media

Bovenaan