Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
AutoBinck succesvol in Tsjechie en Slowakije

De divisie Car Distribution & Retail van AutoBinck noteerde afgelopen jaar een omzetgroei van 35 % in Tsjechië en Slowakije bij haar dochter Auto Palace.


De onderneming verstevigde haar positie in de top drie van grootste dealers in beide landen. De verkoop kwam uit op 11.910 nieuwe en gebruikte auto's in 2015, een groei van 29 % ten opzichte van 2014. In de fleet business werden eveneens goede zaken gedaan, met een stijging van 43 % in 2015 ten opzichte van het jaar daarvoor.

Sinds de start in 1991 is Auto Palace in Tsjechië en Slowakije de mijlpaal van 100.000 verkochte auto's gepasseerd. De teller kwam eind 2015 uit op 111.461. Met de verkoop van Ford, Infiniti, Mazda en Mitsubishi bezet Auto Palace de koppositie binnen de nationale dealernetwerken van deze merken. Met Hyundai consolideerde de vestiging in Butovice (Praag) haar leidende positie en behoort ze tot de top in Europa waar het gaat om absoluut verkoopvolume vanaf 1 locatie. Met Opel staat Auto Palace op de derde plaats en met de verkoop van Peugeot is de onderneming de nummer 1 onder de dealerorganisatie in de regio Zuid-Moravië. Met Skoda is Auto Palace de snelst groeiende dealer in Tsjechië.

Met een groei van 43 % bij fleetsales heeft Auto Palace zijn positie in de zakelijke markt verstevigd. De stijging is toe te schrijven aan nieuwe grote orders van verzekeraars, energiebedrijven en retailers. "Ik ben enorm tevreden dat onze inspanningen tot deze resultaten hebben geleid', aldus Niek Hertsenberg, CEO van AutoBinck Car Distribution & Retail. "We hebben flink geïnvesteerd in modernisering van onze showrooms en in trainingsprogramma's voor medewerkers. Alles bij elkaar hebben we daardoor een recordverkoop afgelopen jaar geboekt."

Bron: automobielmanagement.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'Veel kleine maten bij fruit'
Tsjechië: Groenteconsumptie daalt 17% in 2015

Vanwege de kleinere oogst als gevolg van de droge weersomstandigheden zijn groenten in Tsjechië veel duurder geworden. Met name koolsoorten, aardappelen en wortelen zijn aanzienlijk in prijs gestegen.


In totaal nam de groenteconsumptie met 17% af vorig jaar. Uit recent gepubliceerde gegevens van het Tsjechisch Bureau voor de Statistiek blijkt dat er 24,8% minder kool geproduceerd werd.

Jiri Vicha, vicevoorzitter van ZDV Nosovice, één van de grootste koolproducenten in het land, vertelt dat de koolproductie met 60% verminderd is.

Volgens het Bureau voor de Statistiek lagen de groenteprijzen eind 2015 12,7% hoger dan in december 2014. Kool was gemiddeld 79,1% duurder met een prijs van €0,62 per kilo.

Ook andere gewassen hadden te maken met een mindere oogst. De jaarlijkse aardappelproductie viel 27,6% kleiner uit. De preivolumes daalden met 45,5%, tomaten met 34,7%, selderij met 24,6% en de wortelproductie viel 10% kleiner uit.

Als gevolg van deze beperkte aanvoer zijn de prijzen gestegen. De aardappelprijs lag in december 51,8% hoger, die van wortelen 30% hoger en selderij werd 22% duurder.

Landbouwdeskundige Petr Havel legt uit dat de slechte oogst te wijten is aan ongunstige weersomstandigheden maar omdat niet alle gewassen in dezelfde periode geteeld worden, hebben sommige gewassen, zoals radijs en koolraap, nauwelijks schade ondervonden van het weer.

Kleine appelen slecht verhandelbaar
De fruitoogst daarentegen liet vorig jaar een productietoename zien. De perenproductie nam met 139,2% toe. Ook de pruimenproductie steeg met 66,7%, de bessenproductie met 57,7%, perziken met 48,8% en appelen 21,1%.

Ondanks de grote volumes voldoen de meeste appelen echter niet aan de standaard maatvoering, waardoor zij moeilijk verhandelbaar zijn.

Appelen met een diameter tussen de 7.5 - 8 centimeter zijn het gewildst. Appelen met een diameter van 6.5 centimeter worden ook verhandeld maar wel tegen lagere prijzen.

Vele telers hebben hun appelen dan ook noodgedwongen verkocht aan de verwerkende sector.

Bron: agf.nl
 
Tsjechische denker Sedlacek: Waarom economie toch een religie is

Bron: Trouw - Stevo Akkerman − 26 februari 2016

INTERVIEW De economie is een geloof dat ontkent een geloof te zijn, zegt de Tsjechische denker Tomas Sedlacek, die zaterdag te gast is op het filosofische Brainwash-festival in Den Haag. "Egoïsme en eigenbelang zijn sterke morele noties."

media_xl_3620025.jpg

© anp. Tomas Sedlacek

Tomas Sedlacek houdt ontvangst in het chique Café Savoy in Praag, waar hij vanaf zijn vaste plek achterin wuift naar bekenden en zich op chaotische wijze door een reeks afspraken heen worstelt. De econoom, strateeg van de Tsjechische bank CSOB en docent aan de Karelsuniversiteit geniet iets van rockstar-status sinds zijn boek 'De economie van goed en kwaad' internationaal opzien baarde.

Zonder een vraag van de interviewer af te wachten begint Sedlacek over het bijbelboek Job, Star Wars en een seminar in Yale, intussen almaar scheldend op zijn telefoon, die hem geen moment met rust laat. Hij zal het gesprek ook nog twintig minuten onderbreken voor een korte bespreking buiten het restaurant, maar zolang hij praat doet hij dat met een zeldzame intensiteit.

"Ik zat dus in dat seminar in Yale, over de theologie van de vreugde en - ah fuck." Telefoon.

"Dat was de Tsjechische radio. Waar waren we gebleven? Dat seminar. Luister: er moet iets zijn misgegaan met de schepping, want hoewel Adam een relatie met God had, voelde hij zich eenzaam. En hij had een helper nodig. Blijkbaar voelde hij zich tekortschieten in zijn werk. En let op, dit gebeurde vóór de zondeval. Dus de barsten in de schepping waren er al - dat heeft enorme theologische implicaties."

Maar heeft het ook met economie te maken?
"Ja, want wat er uit blijkt is dit: zelfs al plaats ik een mens in een ideale setting, dan nog zal hij niet gelukkig zijn. Er huist in ons een existentieel gevoel van onvolkomenheid, en dat verklaart onze drang naar consumptie - dat is bedoeld om het gat te vullen. Dit gevoel van onvolkomenheid is onafhankelijk van het politieke en economische systeem waarin we leven. Wat ik naar voren breng is dus niet per se een kritiek op het kapitalisme, maar een kritiek op de menselijke natuur. De economie, die zichzelf vaak presenteert als een alternatief voor het spirituele, kan nooit onze verlossing zijn, zelfs al werkt alles perfect. Zoals in de film 'Fight Club' wordt gezegd: we werken de hele dag in banen die we haten om de spullen te kopen die we niet nodig hebben."

Leven we in een amoreel universum, zoals de Nederlandse auteur Joris Luyendijk zegt naar aanleiding van zijn verblijf in de Londense City?
"Ah, mijn vriend Joris! Maar hier ben ik het misschien toch niet met hem eens. Misschien is er geen sprake van het ontbreken van een moraal, maar hanteert men in de City een ándere moraal, namelijk de economische. Ik heb ook wel gedacht dat er een moreel vacuüm heerste in het economisch denken, dat het strikt mathematisch was, maar ik ben daarvan teruggekomen - ik was naïef. Economie heeft juist een zeer sterke morele lading. Ze gelooft in egoïsme, en dat is - hoezeer ik het er ook mee oneens ben - een ethische keuze.

"Als de bankiers denken dat hun handelen voorbijgaat aan de tegenstelling tussen goed en kwaad en zij economie zien als een soort natuurkunde, dan vergissen ze zich. Egoïsme, eigenbelang, het geloof in de heilzame werking van de onzichtbare hand van de markt en in het idee dat mensen cijfermatig gedefinieerd kunnen worden, dat de zin van het leven bestaat uit het bevredigen van behoeften en de zin van ondernemen uit winstmaximalisatie - het zijn ontegenzeggelijk morele noties. En die vormen samen een nieuwe religie."

Heeft die religie een expliciete geloofsbelijdenis of blijkt dit geloof impliciet uit het ons handelen?
"Het is impliciet. En dat doet denken aan de uitspraak van Kevin Spacey in 'The Usual Suspects': 'De grootste truc van de duivel is mensen te laten geloven dat hij niet bestaat.' Wat natuurlijk een citaat is van de schrijver C.S. Lewis. In de economie geldt iets soortgelijks: we hebben het over geloof dat ontkent een geloof te zijn."

En het manifesteert zich volgens u niet alleen in de financiële sector.
"Inderdaad. Neem de vluchtelingenkwestie. Zelfs die wordt benaderd langs de zogenaamde neutrale, objectieve methode van de economie. Niet filosofen of theologen wijzen de weg, maar economen. Zij vertegenwoordigen, onuitgesproken misschien, ons morele kompas. De hamvraag is dan: dragen de vluchtelingen bij aan onze welvaart of niet? Maar wat voor fucking vraag is dat? Droegen de joodse vluchtelingen in de nazi-tijd bij aan onze welvaart? De zigeuners? Hoe verwrongen moet je geest zijn om aan een econoom te vragen of je iemands leven moet redden?"

Maar moeten we daar de politiek niet voor verantwoordelijk stellen? Die staat toe dat het economische perspectief overheerst.
"Nee, nee. Politici maken die keuze alleen omdat de samenleving zich stilhoudt. Waar zijn de wetenschappers van andere disciplines? Midden-Oosten-studies, sociologie, interculturele communicatie? Politici verschuilen zich achter economen omdat andere stemmen zwijgen. En omdat iedereen, bewust of onbewust, gelooft in het economische evangelie."

Waarom eigenlijk?
"Wetenschap heeft de plaats van religie ingenomen en nu gaat het in golven: we hebben de tijd van de sociologie gehad, die van de psychologie, de filosofie, nu is de beurt aan de economie. En dan krijg je economische antwoorden op alle dilemma's van het leven. Alsof andere antwoorden niet even relevant of relevanter kunnen zijn. Stel: je bent met drie vrienden, en er staan maar twee bierglazen op tafel. Wat doe je? Dat hangt af van wie je het vraagt. Een dokter zal zeggen: geef het bier aan degene die het minste alcohol drinkt. Een psycholoog zegt: nee, de alcoholist heeft het het meeste nodig. Een ethicus: geef het aan de oudste persoon of aan de gast. De econoom: verdeel het in drieën. Er zijn dus nogal wat verschillende benaderingen mogelijk. Als het gaat om luxe goederen krijg je voorrang als je rijk bent, maar in de gezondheidszorg gelden andere criteria - of zouden die moeten gelden."

Het gaat om het vinden van de juiste criteria voor de verschillende categorieën.
"Ik verwoord het liever zo: je moet de juiste beoordelingsideologie kiezen en niet denken dat de ene discipline boven de ander staat. Ga bij de econoom langs, maar ook bij de filosoof, de theoloog, de socioloog, en luister naar hen allemaal voordat je een oordeel velt."

U zegt dat het economische denken alles overheerst, maar zelf vertegenwoordigt u als econoom een tegenstem, en u bent niet de enige. Er zijn overal auteurs, politici en bewegingen die hetzelfde zeggen.
"Maar de reactie die wij krijgen van collega-economen is die van de stilte. Zij menen dat deze kwesties buiten hun vakgebied vallen, dat het filosofie is in plaats van economie. Ze zijn blind voor de morele dimensie van hun werk."

Hoe is dat bij ondernemingen? De filosoof Johan Siebers, die zeven jaar bij Shell werkte, zei eerder in deze reeks: verwacht van bedrijven geen moraal, want dat staat het economisch systeem niet toe.
"Toch zijn ze moreel verantwoordelijk. Iedereen is moreel verantwoordelijk. Het ironische is dat specialisatie en arbeidsdeling - waar op zichzelf niets tegen is - leiden tot verantwoordelijkheidsdeling: als een collectief, zoals een groot bedrijf, zich ergens schuldig aan maakt in plaats van een individu, verdunt de schuld zodanig dat er niets van overblijft. Wat eigenlijk gek is. In het strafrecht is het omgekeerd: als wij tweeën iemand vermoorden, krijgen we beiden twintig jaar cel, niet elk tien."

Intussen zegt een bedrijf als Shell wel degelijk moreel te handelen. Fossiele brandstoffen dragen bij aan ons welzijn. Zonder elektriciteit geen ziekenhuizen.
"Maar dan nog kun je het op verschillende manieren aanpakken. Wie vlees eet, kan de slager niet veroordelen wegens het doden van een dier, maar toch willen we dat dat dier een goed leven heeft gehad. Ja, we hebben benzine nodig. Maar moet er werkelijk zoveel voor vernietigd worden? Hebben we er zoveel van nodig? Moet het zo goedkoop zijn?"

Is het de verantwoordelijkheid van een oliemaatschappij te zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen?
"Ja, en het is zelfs in hun eigen belang. Een intelligent wezen onderscheidt zich door - zoals wij in het Tsjechisch zeggen - niet te schijten in zijn eigen leefomgeving. Hier speelt weer het probleem van de specialisatie: de keten is zo lang, dat de vervuiler niet ziet dat het zijn eigen appartement is waar hij in poept. En dan heb je misschien de politicus nodig, die kijkt naar het algemene belang en zegt: je beschadigt het milieu, daar gaan we iets aan doen."

Tenzij de kiezers dat niet willen, omdat zij, zoals uw boek suggereert, gevangen zitten in een fuik van almaar meer consumeren. Vanwege dat gevoel van onvolkomenheid.
"Die barst in de schepping, ja. Maar we kunnen daar ook een positieve draai aan geven. Zoals Leonard Cohen doet: There is a crack in everything..."

...that's how the light gets in.

"Precies. Prachtige song. De barst geeft ruimte aan het licht, de crisis creëert ruimte voor nieuwe kennis, misschien zelfs inzicht. Tien jaar geleden zou ik zijn uitgelachen als ik zei dat de economie een religie is, nu wordt er naar me geluisterd."

*****

Wie is Tomas Sedlacek?
Tomas Sedlacek (1977) groeide deels op in Finland en Denemarken, dankzij het werk van zijn vader. Hij studeerde aan de Praagse Karelsuniversiteit en werd op zijn 24ste economisch adviseur van toenmalig president Vaclav Havel. Sedlacek, die zich 'christen-anarchist' noemt, is strateeg bij de Tsjechische handelsbank CSOB, en universitair docent.
 
Toeleverancier Apple sluit vestiging Breda en schrapt 500 banen

Bron: Het Financiële Dagblad - 2 maart 2016

De Taiwanese elektronicafabrikant Pegatron vertrekt na twee jaar al weer uit West-Brabant. De mobieltjesreparateur, die onder meer in opdracht van Apple iPhones repareert, heeft besloten alle werkzaamheden te verplaatsen naar het Europese hoofdkantoor in Ostrava in het oosten van Tsjechië. Circa 500 werknemers, bijna allemaal uitzendkrachten, verliezen hun baan. De vestiging in Breda gaat dicht.

Het bedrijf heeft alle medewerkers dinsdag op de hoogte gesteld van de verhuisplannen. Pegatron stopt dit jaar volgens regionale media alle lopende projecten. Van tweehonderd medewerkers worden de contracten eind maart stopgezet; de overige driehonderd medewerkers blijven werkzaam tot het einde van het project in mei. Begin februari werden ook al 85 werknemers op straat gezet.

Seizoensinvloeden
In een summiere persverklaring heeft de toeleverancier van Apple de regionale media ingelicht. Henry Tseng, algemeen manager van Pegatron Europa, zegt daarin onder meer samen met uitzendbureaus het personeel te willen helpen naar het zoeken van ander werk. Over de reden van het vertrek laat Pegatron weinig los, behalve dat de werkzaamheden van het bedrijf gekenmerkt worden door ‘pieken en dalen en seizoensinvloeden’.

Belofte van 700 arbeidsplaatsen
Pegatron was pas sinds 2014 actief in Breda en werd met veel bombarie door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de regionale autoriteiten binnengehaald als belangrijke verschaffer van honderden nieuwe banen. De BOM meldde zelfs in 2014 dat het bedrijf 700 arbeidsplaatsen zou scheppen.

Voortdurend in opspraak
Maar vanaf begin af aan is Pegatron in feite vooral in opspraak gekomen. Van de vele honderden werknemers was bijna niemand in vaste dienst, er waren veel klachten over de werkomstandigheden, de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, stelde onderzoeken in en droeg het bedrijf op maatregelen te nemen. En vakbonden werden buiten de deur gehouden.

SP-tweede Kamerlid Paul Ulenbelt stelde recent nog Kamervragen aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over onder meer het gebrek aan bestaanszekerheid en het ontbreken van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

FNV-bestuurder Frans Szablewski is geschokt door het ontslag van de honderden werknemers. De sluiting van dit bedrijf is volgens hem ‘de zoveelste klap’ voor Breda en de regio na het faillissement van V&D en andere retailbedrijven.

'Afgang voor gemeente Breda'
De FNV-bestuurder wil ook een discussie in de regio West Brabant over duurzame werkgelegenheid door nieuwe bedrijven die naar West Brabant worden gehaald. ‘Als gemeente Breda zou je eigenlijk trots moeten zijn dat je een Apple-bedrijf op je grondgebied hebt. Maar nu vertrekt Pegatron, een bedrijf dat werknemers beschouwt als wegwerpartikel, alweer. Dat is een afgang voor de BOM en een afgang voor de gemeente Breda.’

Bedrijf wil geen contact met vakbond
Szablewski zegt bereid te zijn geweest een deal te sluiten met Pegatron om de behoefte van het bedrijf in flexibiliteit te koppelen aan meer werkzekerheid voor het personeel. Maar herhaaldelijke verzoeken van de vakbond, telefonisch en per aangetekende brief, om in gesprek te komen met de Pegatron-directie, liepen volgens Szablewski op niets uit.

De gemeente Breda en Pegatron konden woensdagmorgen nog niet reageren.
 

Ad Verschoor

Donateur
Samenwerking Finnair en Czech Airlines

Finnair en Czech Airlines slaan de handen ineen op vluchten tussen Helsinki en Praag. Beide luchtvaartmaatschappijen voeren hun vluchten vanaf nu uit onder elkaars vluchtcodes. Daarnaast wordt samengewerkt op regionale bestemmingen.


Zo biedt Finnair vanaf nu ook vluchten aan van Praag naar Ostrava, Kosice en Boekarest, uitgevoerd door Czech Airlines. “We vergroten hiermee de reikwijdte van ons netwerk”, zegt Mikko Turtiainen, vice-president Global Sales bij Finnair.

Daartegenover staat dat Czech Airlines haar OK-vluchtcode terugziet op Finnair-vluchten vanuit Helsinki naar Oulu, Rovaniemi, Turku en Vaasa. “Die routes zijn zeer interessant voor toeristen”, vindt Jan Toth, director Commerce & Marketing bij Czech.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse spaarders naar Oost-Europa gelokt

Nederlandse banken, die hun spaarrentes de afgelopen jaren fors hebben verlaagd, krijgen te maken met nieuwe concurrentie van Europese banken die hogere spaarrentes bieden. Waar spaarders in Nederland maximaal 0,8% rente op spaargeld bieden, betalen banken in de rest van Europa momenteel tot 2,5%.


Binnen een aantal weken lanceert de Duitse start-up Raisin een Engelstalig platform dat ook Nederlandse spaarders de mogelijkheid biedt om geld te stallen bij partnerbanken elders in Europa. In landen zoals Bulgarije, Polen en Tsjechië zijn de hoogste rentes te krijgen. Bij banken in landen als Italië, Groot-Brittannië en Ierland liggen de rentepercentage lager, maar nog altijd flink boven de niveaus in de Nederlandse markt.

Raisin, dat zich laat betalen door de partnerbanken waarmee het samenwerkt, speelt in zijn dienstverlening alleen een rol als bemiddelaar en verzamelaar van de vraag. Het houdt zelf geen spaartegoeden aan. Naar het voorbeeld van de Duitsers start ook het Nederlandse Binck Bank komend najaar met een vergelijkbare dienst. Het Nederlandse bedrijf inventariseert momenteel bij klanten hoe zij tegen de mogelijkheid van sparen buiten Nederland aankijken.

Raisin, dat onder de naam Weltsparen al sinds 2014 actief is op de Duitse markt en daar al €1 mrd aan spaargeld binnenhaalde, stelt zichzelf tot doel de in haar ogen falende Europese spaarmarkt te hervormen. Want hoewel Europese banken al in heel Europa actief mogen zijn, vormen de regels daaromtrent volgens het bedrijf nog altijd grote belemmeringen voor banken die de grens over willen. Dat geldt vooral voor kleinere banken. Door samen te werken met Raisin, of een vergelijkbaar platform, omzeilen deze banken die barrières en krijgen zij eenvoudig toegang tot spaargeld uit heel Europa.

Het Duitse bedrijf stelt op zijn website en in reactie op vragen van deze krant dat al het geld dat via Rasin gespaard wordt tot €100.000 gegarandeerd is. De tegoeden van klanten worden alleen weggezet in landen waar een depositogarantiestelsel tot dit bedrag van kracht is.

Voor het sparen bij banken in Europese niet-eurolanden, lijkt een valutarisico op de loer te liggen. Volgens Raisin is dat risico echter afgedekt. 'De spaartegoeden bij die banken luiden in euro’s, omdat die banken behoefte hebben aan financiering in euro’s. Dat betekent dat de klant euro’s opstuurt en dat de bank garandeert dit bedrag in euro’s inclusief rente terug te betalen.'

Sparen in het buitenland is sinds 2008 een beladen fenomeen. Toen raakte de IJslandse Landsbanki, het moederbedrijf van de Nederlandse spaarbank Icesave, in financiële problemen en moest worden genationaliseerd. Voor spaarders was het toen lange tijd onzeker of zij hun spaargeld ooit nog terug zouden zien.

AFM laat weten dat bedrijven die als bemiddelaar in Nederland actief worden een vergunning van de toezichthouder nodig hebben. 'Als ze die eenmaal hebben en de klanten netjes informeren over alle risico's en voorwaarden, dan is er op zich helemaal niets op tegen dat dit soort partijen de markt betreedt', aldus een woordvoerder.

Als Raisin erin slaagt net zo hard te groeien in Nederland als in eigen land — en ook andere, vergelijkbare partijen zich op de markt gaan begeven — zullen Nederlandse banken de gevolgen vermoedelijk snel ondervinden. Zij zullen ofwel hun spaarrentes moeten verhogen, of er genoegen mee moeten nemen dat een deel van het spaargeld wordt verscheept naar andere Europese landen.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Van Tsjechië tot Tibet

De Chinese president bezoekt Tsjechië. Het bezoek is economisch maar ook politiek belangrijk. En Tibet speelt onverwacht een rol.



Praag voor de aankomst van Xi

We berichtten enkele dagen terug over de te verwachten belangrijke uitbreiding van de economische samenwerking tussen China en Tsjechië. Chinese media gaan echter ook meer dan gewoonlijk in op de politieke aspecten.

Tsjechië is een typisch Oost-Europees land dat zich na de val van het communisme politiek ook erg tegen China afzette. De meeste andere Oost-Europese landen draaiden na enige tijd bij, verleid door de economische voordelen van samenwerking. Tsjechië bleef tot 2013 zwaar kritiek leveren op de mensenrechten in China en de situatie in Tibet. Pas na de dood van de anticommunistische vroegere president Havel en met de komst van de nieuwe regering Zeman besloot ook Tsjechië te opteren voor economische samenwerking. Die samenwerking ontwikkelt zich momenteel snel en Tsjechië is een actief lid van de 16 +1 dialoog tussen Oost- en Centraal-Europa en China. China is na de EU de grootste handelspartner van Tsjechië en Tsjechië is de tweede grootste partner van China in Oost-Europa. De bilaterale handel bedroeg 11 miljard dollar in 2015. Het is dan ook geen toeval dat Xi Jinping als eerste Chinese president sinds 1949 het land aandoet.

Niet iedereen in Tsjechië heeft echter de politieke bocht genomen. Bij de (extreem-)rechtse oppositie blijft het anticommunisme virulent. Op de vooravond van de aankomst van Xi is in Praag een groot aantal Chinese vlaggen in het straatbeeld met zwarte verf besmeurd. Waarschijnlijk is dit gebeurd uit traditioneel anticommunisme, in combinatie met protest over Tibet.

Bron: chinasquare.be
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Stukje van googelvertaling:
Deloitte: China's investeringen in de Tsjechische Republiek komt overeen met België of Cyprus.

Door middel van de bilaterale overeenkomsten met China, die in de afgelopen dagen werden voltooid, de investering van de Chinese bedrijven in de Tsjechische Republiek zal dit jaar goed voor 95 miljard kronen (€ 3,52 miljard) zijn. Tegen 2020 zal China naar verwachting 294.000.000.000 kronen (€ 11miljard) om te investeren in dit land. Dit werd bekend gemaakt door het Tsjechische voorzitterschap. Volgens analisten, zal China dus deelnemen met 3,5 procent van het totale volume van de buitenlandse investeringen in de Tsjechische Republiek. Dit komt overeen met, bijvoorbeeld, de totale investering van België of Cyprus, zei David Marek, chief economist bij de business consultancy Deloitte.

Grootste buitenlandse investeerders in dit land zijn bedrijven gevestigd in Nederland, zij deelnemen met 24 procent van het totaal. Duitsland als tweede grootste investeerder heeft een aandeel van 13 procent.
Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Flink hogere spaarrentes in Tsjechië en Polen

Elders in Europa liggen de spaarrentes flink hoger dan in Nederland
De Nederlandse spaarbanken bieden rentes op spaarrekeningen die steeds dichter bij nul komen. Spaarders zijn dus op zoek naar manieren om meer rendement te krijgen. Via verschillende startups is het mogelijk om te sparen tegen flink hogere tarieven. Daarvoor moet het geld echter wel naar het buitenland.

Europees sparen
Ook al wordt in veel Europese landen met euro's betaald, het renteniveau loopt behoorlijk uiteen. Het is volkomen legaal om geld over te brengen naar een ander land in Europa en zo meer rente te ontvangen. Daarbij geldt vanzelfsprekend wel dat het geld onderdeel blijft van het vermogen dat opgegeven moet worden bij de fiscus. Het was alleen altijd nogal ingewikkeld om een spaarrekening in het buitenland te openen.

Europese spaarplatforms
Dat ingewikkelde wordt op dit moment snel minder. Het stallen van spaargeld in andere Europese landen wordt gemakkelijker gemaakt door Europese spaarplatforms. Vorige week werd een Engelstalige website gelanceerd van de Duitse fintech startup Raisin. Vandaag komt concurrent Savedo zelfs met een Nederlandstalige site. Ook de Nederlandse BinckBank heeft plannen in de richting van Europees sparen.

Hoger spaarrente verderop in Europa
Raisin en Savedo treden op als bemiddelaars tussen spaarders en spaarbanken. Die spaarbanken zijn gevestigd in landen als Tsjechië en Polen. Via de bemiddeling van deze platforms gaat uw geld naar het betreffende land en valt daar onder het lokale garantiestelsel. De rente loopt op tot zo'n 2,2%, behoorlijk hoger dan in Nederland.

Bron: homefinance.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuwe Tsjechische importeisen voor groenten en fruit

De Tsjechische regering heeft nieuwe importeisen vastgesteld voor groenten en fruit. Daarmee wordt de bureaucratische last voor importeurs verzwaard. Importeurs moeten 24 uur voordat een partij ingevoerd wordt extra documenten indienen.


Hoewel de regels voor alle EU-landen gelden, worden vooral Poolse exporteurs getroffen. Polen is de grootste handelspartner van Tsjechië. De Poolse handel vreest dat de Tsjechen minder zullen importeren. Eerder stelde de regering al een vergelijkbare maatregel in voor vlees en vleesproducten.

Bron: agf.nl
 

kuurgast

Donateur
AFM laat weten dat bedrijven die als bemiddelaar in Nederland actief worden een vergunning van de toezichthouder nodig hebben. 'Als ze die eenmaal hebben en de klanten netjes informeren over alle risico's en voorwaarden, dan is er op zich helemaal niets op tegen dat dit soort partijen de markt betreedt', aldus een woordvoerder.
Die vergunning van AFM hebben ze nog niet.

Meer uitleg hierover op nrc.nl.
In Nederland levert spaargeld nauwelijks rente op. Bij buitenlandse banken is meer te halen. Maar is dat ook verantwoord?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
2% extra.......of 15% bronbelasting? :denk:

Hieronder een ingekort artikel van de Consumentbond "Sparen in het buitenland".

Conclusie
De initiatieven van de Duitse platforms Raisin en Savedo zijn slim en gezien de historisch lage spaarrentes logisch. Zoals altijd zul je een afweging moeten maken tussen het (extra) rendement en het risico. Dat laatste is erg lastig in te schatten, maar over het geheel kunnen we kort zijn: voor een paar tienden van procenten meer zouden wij geen spaargeld naar Tsjechië brengen, met alle haken en ogen van dien.

Zoek echter van te voren heel goed uit of je aan het einde van de rit niet geconfronteerd wordt met een belastingaanslag. En bedenk dat een relatief hoge spaarrente heel goed kan duiden op problemen bij de betreffende bank (denk aan IceSave, DSB Bank en recenter nog de SNS Bank).

Maximaal €100.000
Raisin en Savedo (beide uit Duitsland) hebben overeenkomsten met banken in diverse Europese landen die op zoek zijn naar spaargeld van ‘over de grens.’ Ze treden op als bemiddelaar tussen die banken en spaarders en worden betaald door de banken. De inleg bedraagt minimaal €10.000 en maximaal €100.000, het bedrag dat in alle landen van de Europese Unie onder de bescherming valt van het depositogarantiestelsel.

Raisin is hierin al enige tijd actief en biedt momenteel de keuze uit 2 banken: J&T Banka uit Tsjechië en de Alior Bank uit Polen. Nieuwkomer Savedo heeft vooralsnog alleen J&T Banka in de aanbieding, maar heeft op de concurrent voor dat het een speciale Nederlandstalige website heeft en is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Hogere rente
De belangrijkste – zo niet de enige – reden om je spaargeld naar bijvoorbeeld Tsjechië te brengen, is natuurlijk meer rente. J&T Banka zit met tarieven als 1,3% (1 jaar) en 1,6% (5 jaar) niet veel boven de beste rentes die je momenteel bij Nederlandse banken kunt krijgen. De Tsjechen springen er alleen uit met hun 2,2% rente op een 10-jaarsdeposito.

De Poolse Alior Bank biedt de beste tarieven: 1,6% voor 1 jaar, 1,65% voor 2 jaar en 1,7% voor 3 jaar vast. Dat is meer dan je bij welke Nederlandse bank dan ook krijgt, zelfs voor 5 jaar vast.

Meer risico
De belangrijkste reden om je spaargeld níet naar landen in Oost- of Zuid-Europa te brengen, is hoogstwaarschijnlijk de vrees dat het misgaat met de gekozen bank. Raisin en Savedo doen vanzelfsprekend hun uiterste best die angst weg te nemen. Daarbij wijzen de bemiddelaars erop dat ook Polen en Tsjechië, als lidstaten van de EU, tot €100.000 per rekeninghouder per bank moeten garanderen.

Dat klinkt best geruststellend, maar toen IceSave in 2008 failliet ging, bood het IJslandse garantiestelsel geen soelaas. Het hele land zat aan de grond en kon de Nederlandse spaarders op dat moment niet schadeloosstellen. Het valt niet te voorspellen wat er precies gebeurt als in Tsjechië iets dergelijks gebeurt.

Kleine lettertjes
Wie na deze klassieke afweging tussen rendement en risico overweegt een deposito af te sluiten via Raisin of Savedo, doet er goed aan ook nog even te kijken naar de kleine lettertjes. Gaat J&T Banka namelijk failliet, vindt de uitbetaling plaats in Tsjechische kronen.

Een ander addertje onder het gras is dat je aan het einde van de looptijd geconfronteerd kunt worden met een aanslag bronbelasting; 15% in Tsjechië. Om dit te verlagen tot 0% respectievelijk 5% dien je bepaalde verklaringen aan de bank te overleggen.

Bron consumentenbond.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bezittingen SABMiller in verkoop, waaronder Pilsner Urquell

Bierbrouwer AB InBev wil de bezittingen in Oost- en Centraal-Europa van SABMiller afstoten, om zo goedkeuring te krijgen voor de geplande fusie met zijn branchegenoot.


AB InBev heeft een voorstel ingediend bij de Europese Commissie voor een verkoop van bezittingen van SABMiller in Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Polen. Het gaat daarbij om merken als Pilsner Urquell. De brouwer gaf aan op flinke interesse te rekenen van potentiële kopers voor de activiteiten, die volgens kenners een waarde hebben van zo'n 6 miljard dollar.

Onlangs werden de merken Grolsch, Peroni en Meantime van SABMiller verkocht aan het Japanse Asashi als onderdeel van de fusie.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Airberlin tekent samenwerking met Czech Airlines

BERLIJN - Airberlin en Czech Airlines gaan nauw samenwerken op vluchten tussen Duitsland, Tsjechië, Slowakije en IJsland. De maatschappijen plaatsen hun vluchtcodes op een aantal strategisch interessante routes, waardoor passagiers een ruimere keuze krijgen.


czech_a320_c_airbus_640.jpg


Airberlin zet haar AB-vluchtcode op lijndiensten van Czech Airlines van Düsseldorf en Frankfurt naar Praag en van Praag naar Ostrava en Kosice.

Czech Airlines mag volgens de overeenkomst haar OK-vluchtcode plaatsen op vluchten van airberlin tussen Berlijn en Praag en van Berlijn, Düsseldorf en Hamburg naar Keflavik op IJsland.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Doosan wil België verlaten om naar Praag te verhuizen

De Zuid-Koreaanse producent van graafmachines Doosan is van plan zijn zetel in Waterloo te sluiten en te verhuizen naar Praag. Dat schrijft L'Echo. Ook voor een logistiek centrum in Puurs wordt gevreesd.


Door de verhuizing naar Praag - die nog niet is geofficialiseerd - staan 150 banen van bedienden en kaderleden op de helling. Begin 2015 sloot de Zuid-Koreaanse groep nog zijn fabriek in het Henegouwse Frameries, waardoor 313 banen verdwenen.

Volgens de krant zal de verhuizing van de zetel ook gevolgen hebben voor de vestiging in Puurs, waar producten van Bobcat worden verdeeld. Die logistieke activiteiten zouden verhuizen naar Duitsland. Vijftig banen worden bedreigd.

Bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Investeerders willen o.a. Pilsner Urquell van SABMiller kopen’

Grote investeringsmaatschappijen zoals KKR, BC Partners en Advent, tonen interesse om de Oost-Europese activiteiten van brouwer SABMiller over te nemen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen rond het verkoopproces.


De bierbrouwers AB InBev en SAB Miller sturen aan op een fusie. Door de bundeling ontstaat 's werelds grootste brouwer, op afstand gevolgd door het Nederlandse Heineken.

Veel belangstelling
Om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen, moeten de twee fusiepartners onderdelen afstoten. In april werd bekend dat het onder meer gaat om de bezittingen in Oost- en Centraal-Europa van SABMiller.

De waarde van de bezittingen in Oost- en Midden-Europa wordt geschat op circa $ 5 mrd. Het gaat om activiteiten in Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Polen, met bekende merken als Pilsner Urquell. Volgens Bloomberg is er veel belangstelling van de kant van private-equitybedrijven.

De Europese Commissie geeft waarschijnlijk nog deze week goedkeuring aan de fusie.

Bron: fd.nl
 
Bovenaan