Tsjechië zal lijden onder serieuze watertekorten

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
De helft van de bevolking van de Tsjechische Repubiliek kan te maken krijgen met watertekorten als gevolg van de klimaatverandering, zeggen klimaatexperts. Tsjechië is volgens lokale media een van de droogste landen in de Europese Unie (EU) geworden. Klimatologen beweren dat het land droger wordt en het grondwaterpeil daalt.


media_xl_4024065.jpg

Idyllische plekjes zoals dit zullen in de toekomst verdwijnen uit Tsjechië.

"In Tsjechië zijn de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar in extremer weer en veranderingen in de biodiversiteit", zegt Michal Marek, hoofd van het door de EU gefinancierde CzechGlobe klimaatonderzoeksproject. "Maar de belangrijkste verandering is misschien wel het droger wordende landschap. Droogteperiodes worden langer en gevolgd door zulke hevige regenval dat de bodem dat niet aankan. Dat heeft significante gevolgen voor het grondwater."

Overstromingen
Niet in alle delen van Oost-Europa spelen dezelfde problemen als in Tsjechië, omdat de geologische omstandigheden en andere factoren verschillen. Maar hevige regenval op een uitgedroogde bodem die daardoor niet in staat is het water te absorberen, vergroot het risico op overstromingen.

Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland werden in de afgelopen twee jaar allemaal getroffen door verwoestende overstromingen. De records van zomer- en wintertemperaturen werden ook regelmatig gebroken in de laatste tien jaar.

Weerzones verplaatsen
Weermannen in Slowakije speculeren dat de 'weerzones' in de regio zich verplaatsen naar het noorden. Het klimaat dat kenmerkend is voor Noord-Italië - lange, warme en droge zomers en soms hevige regenval - zou een paar honderd kilometer naar het noorden opschuiven en nu voorkomen in delen van Oostenrijk, Slowakije en delen van Tsjechië. Het gebruikelijke klimaat van die landen verschuift eveneens en zorgt voor andere weerspatronen in delen van Duitsland en Polen.

Droge rivieren
De veranderingen in het neerslagpatroon kunnen voor Tsjechië een groot probleem gaan vormen. In 2006 stelde het Tsjechische Hydrometeorologische Instituut dat sommige rivieren in het land tegen het midden van deze eeuw volledig droog kunnen staan. Sommige milieugroepen in Tsjechië beweren dat er rond 2050 te weinig water zal zijn om te voorzien in de basisbehoeften van de bevolking.

In steden in het zuidwesten van het land hebben bewoners in de afgelopen jaren gemerkt dat er al watertekorten ontstaan na een paar weken droog weer. Enkele kleinere dorpen kregen water uit andere delen van het land.

Dieper boren
Het Tsjechische Hydrometeorologische Instituut, dat de grondwatervoorraden in de gaten houdt, heeft in het noorden en zuiden gebieden gevonden die flink last hebben van het dalende grondwaterpeil. Bedrijven die bronnen boren voor particulieren, melden dat ze dertig jaar geleden niet dieper hoefden te boren dan acht meter om grondwater te vinden. Nu is dat regelmatig meer dan dertig meter.

Hoewel experts zeggen dat het grondwaterpeil beïnvloed wordt door diverse factoren, zoals plaatselijke geologische omstandigheden en andere waterbronnen, speelt neerslag een aanzienlijke rol bij het aanvullen van het grondwater. "Het is een van de factoren die invloed heeft, maar wel een hele belangrijke", zegt Marek. (ips/adb)

hln.be
 
Kan er twee dingen op zeggen (die eigenlijk wel tegenstrijdig zijn)

1e Wij hebben op onze kavel ( helemaal in het noorden) een put laten slaan vorig jaar en inderdaad... de buurman heeft jaaaaren geleden een put van 14 m laten slaan die nu droog staat en onze put is op 38 meter geboord.
2e we hebben op de kavel tijdens de bouw van het huis nog nooit zoveel last gehad van regen, regen en nog eens regen en een ongelooflijk natte kavel. Lastig !!!

Zeg het dus maar.
 
Het verschil is al erg duidelijk.
Kijk, de foto met prachtige weerspiegeling werd genomen eind augustus 2009.
De foto, met de droogstaande vijver werd ongeveer acht maanden later genomen, in april 2010!
Beiden foto's van het kasteel in Jindřichŭv Hradec
 

Bijlagen

  • Jindruchuv Hradec 2009.jpg
    Jindruchuv Hradec 2009.jpg
    55 KB · Bekeken: 5
  • PICT3133.JPG
    PICT3133.JPG
    33,5 KB · Bekeken: 6
Het verschil is al erg duidelijk.
Freddy2005 schreef:
De situatie in Jindřichŭv Hradec heeft hier niets mee te maken. Het droogleggen van de vijver heeft een andere reden.
Zo zie je maar: laten we niet onnodig paniek zaaien. Klimaatveranderingen vinden niet van het ene op het andere jaar plaats.

PS. Schitterend stadje trouwens, dat Jindrichuv Hradec; de moeite van het bezoeken waard.
 
De helft van de bevolking van de Tsjechische Repubiliek kan te maken krijgen met watertekorten als gevolg van de klimaatverandering, zeggen klimaatexperts. Tsjechië is volgens lokale media een van de droogste landen in de Europese Unie (EU) geworden. Klimatologen beweren dat het land droger wordt en het grondwaterpeil daalt.hln.be

Dit klinkt alsof ik de NASA hoor spreken in het jaar dat de subsidie afloopt, door te waarschuwen dat er van alles en nog wat gebeurt met het milieu komt er weer subsidie om nader onderzoek te gaan doen en alle onderzoekers gaan weer vrolijk verder met.... ja met wat?
 
Bovenaan