Zuurdesem / Kvasek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hoi
Weet iemand hoe Zuurdesem ( in tjechisch kvasek) te maken?
wat ik tot nu toe vind is half maar
in begin meel en water 3 dagen laten staan,
dan nieuw toevoegen. maar hoeveel etc..


heeft iemand het juiste recept voor kvasek en kan iemand me uitleggen wat precies de stappen zijn?
 

Lukas15

Geroyeerd Lid
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]290 gr. witte bloem[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 tl. zout[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]3 el. suiker[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 eetlepel droge gist[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]480 ml. lauwwarm water[/FONT]



[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Roer met een houten lepel de droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. Roer langzaam het water erdoor. Roer tot het een vloeibaar deeg is. Er mogen nog wel een paar bloemklontjes inzitten, door de fermentatie zullen deze verdwijnen. Plaats de kom op een tochtvrije plaats en dek deze af met een theedoek. De temperatuur is het best zo'n twintig graden. Roer zo'n twee keer per dag door de bubbelige substantie. Na twee á drie dagen zal het zuurdesem klaar zijn. Doe de zuurdesem in een stevige plastic koelkastdoos, die goed afgesloten kan worden en zet deze in de koelkast.[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Om een deeg te maken voor een zuurdesemrecept neem je 240 milliliter van het zuurdesem. Mix dit met 245 gram bloem naar keuze en 240 milliliter lauwwarm water in een kom met een houten lepel. Wederom geldt: de klontjes zullen door de fermentatie binnen een aantal uren zijn verdwenen. Doe ook over deze kom een theedoek en laat nog een aantal uren of een nacht staan op een tochtvrije plaats van eveneens twintig graden.[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Voor u begint met het eigenlijke recept: doe 120 milliliter van dit mengsel terug bij het eigenlijke zuurdesem. Mocht het zuurdesem niet minimaal eenmaal per week gebruikt worden voeg dan 125 gram bloem witte bloem en 120 milliliter lauwwarm water toe aan het zuurdesem, uiteraard weer even doorroeren met een houten lepel, een nachtje buiten de koelkast laten staan met een handdoek er overheen en de volgende ochtend kan het weer terug in de koelkast.


Kan je hier wat mee?
[/FONT]
 
denk ik wel maar moet je ook gist bij doen?
ik dacht alleen water en meel
wat ik nu doe is 1,5 cup meel,1 cup water.
3 dagen laten staan,roeren om 12 uur.
vanaf vandaag meel en water bij.
2 dagen dit doen 2x maal daags
 

Lukas15

Geroyeerd Lid
Met gist, want dat gooi je er al in het begin bij. ;)

290 gr. witte bloem
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 tl. zout[/FONT]

[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]3 el. suiker[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 eetlepel droge gist[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]480 ml. lauwwarm water[/FONT]

[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Roer met een houten lepel de droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. [/FONT]
 

pepo

† In Memoriam
Waar gaat dit heen?

Volgens mij wil jij zelf jouw eigen Tsjechisch brood bakken, maar je weet niet, hoe dat moet met: Zuurdesem.
Probeer eerst even zoeken op zuurdesem.
Trouwens, wij hebben hier een NL broodbakker, hij werkt of heeft gewerkt in Pardubice in een bakkerij, volgens mij weet hij heel veel over kvásek.
 
"Doe 3 eetlepels volkoren tarwe- of speltmeel in een kom en roer er zo veel lauw water door dat een dik papje ontstaat. Dek de kom af en zet hem op een warm plekje in de zon, in de buurt van een kachel, waar je wilt maar niet kouder dan kamertemperatuur. Roer ' s avonds het papje goed om en dek het weer af. herhaal het roeren en afdekken nog twee dagen, 's ochtends en 's avonds. De desem gaat nu zuur ruiken en een beetje bubbelen. Voeg op de ochtend van de vierde dag 3 eetlepels meel en drie eetlepels lauw water toe en roer het weer goed door. Dek het af en laat het op dezelfde plaats staan. Roer het 's avonds weer door. Herhaal de handelingen van de vierde dag nog twee dagen, waarbij je dus alleen 's ochtends meel en water toevoegt. De zevende dag is het zuurdesem klaar, en kun je er een brood mee bakken. Als je regelmatig je eigen zuurdesem wilt bakken, kun je, voordat je begint een beetje zuurdesem achterhouden. Daarmee begin je een nieuw desem door er weer drie dagen lang 3 eetlepels meel en 3 eetlepels lauw water aan toe te voegen en het 's ochtends en 's avonds goed om te roeren. Je herhaalt het ritueel dus eigenlijk vanaf de vierde dag. Dit kan telkens opnieuw, zodat je altijd desem hebt om te bakken. Zelf voeg ik zoveel meel toe dat ik iedere drie dagen een brood kan bakken."

Bron: http://www.famvdhurk.nl/pl/archives/000678.html

En dat is maar deeerste die ik via Google vond toen ik 'zuurdesem maken' intikte. Recepten staan er in overvloed.

Zuurdesem is net iets als jus: het begin kreeg een vrouw als ze het huis uit ging van haar moeder mee, dat was de basis voor haar eerste jus. Daarvan bewaarde ze weer een beetje voor de volgende jus. Met zuurdesem is dat net zo, maar let wel op de temperatuur, desem kan uitwerken. Je neemt dus altijd een restje van het verleden mee.
 
(Zuur)desembrood is in elke betere bakkerij te krijgen, biologische winkels voeren het standaard. Maar zelf bakken is natuurlijk leuker en als je goed brood wilt ook goedkoper.

Overigens denk ik niet dat het Tsjechische brood zuurdesembrood is. Het is meer als het Duitse brood.

Wel het zogenaamde Kommissbrot, het dienstbrood van de soldaten dat in vierkante blikken trommels bewaard werd, kent zuurdesem. De bekenste Tsjechische soldaat at het veel en vaak (u kent het boek vast...).

Experimenteer!

O ja en als het oud wordt (goed brood wordt goed oud) kan je het verwerken in de knedlík, als topinky serveren of natuurlijk broodsoep.

Smakelijk!
 

Vendula

Actief Lid
(O ja en als het oud wordt (goed brood wordt goed oud) kan je het verwerken in de knedlík, als topinky serveren of natuurlijk broodsoep.

Smakelijk!

Knedliky met zuurdesembrood??? Dat denk ik niet, Dieter. Voor knedliky moet je ˇhouskyˇ hebben, maar die zijn wit en hier in NL kunt je ze vervangen door bijvoorbeeld wit casino brood of pistoletjes... ;)
 

Vendula

Actief Lid
Wat een interessante innovatie :top: ... weet je, Dieter, ik moet eigenlijk iets opbiechten... goulash eet ik meestal met rijst :?: , ja ja, mensen, nu denken jullie zeker - wat een verschrikkelijke culinaire barbaar - maar, ik vind het zooo lekker. Als het een goulash van het wild is, dan eet ik het natuurlijk met verse tsjechische brood... maar knedliky, dat is eigenlijk niks voor mij... En nu ben ik helemaal OFF TOPIC,:rood: dus ophouden en naar bed:lmfao: . Welterusten allemaal :zwaai3:
 
Bovenaan