Taizé ontmoeting in Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Voorbereiding gestart voor 'Pelgrimage van Vertrouwen' in Praag



BRUSSEL (KerkNet/SIR) – In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn de eerste voorbereidingen gestart voor de jaarlijkse Europese jongerenontmoeting van de gemeenschap van Taizé. Voor de ontmoeting van 29 december 2014 tot 2 januari 2015 worden 20.000 tot 25.000 jongeren uit heel Europa verwacht. De jongeren worden opgevangen in gezinnen en 150 parochies en gemeenschappen in en rond Praag.

De eerste informatie over de ontmoeting is weldra te vinden op de website: www.taizepraha.cz.

Bron: kerknet.be
 

kuurgast

Donateur
Nog enkele weken dan is het zover in Praag met de jaarwisseling Taizé Prague 2014.

still11500_300px.jpg


Momenteel wordt er ijverig gezocht naar slaapplekken voor de deelnemers. Er zijn nog 115000 slaapplaatsen nodig!
De jonge deelnemers (meestal 17-35 jaar) brengen hun slaapzakken en matjes mee. Ze hoeven alleen maar een eenvoudig ontbijt. Na het ontbijt vertrekken ze en komen rond 22:00uur weer terug.
Eind november of begin december is er een bijeenkomst voor alle mensen, die accommodatie hebben aangeboden voor de deelnemers van Taizé Praha.
Inschrijfformulier voor mensen die slaapruimte willen aanbieden staat in Engels op taizepraha.cz/accommodation.

Belangrijkste locatie van dit evenement is PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 - Letňany waar veel deelnemers samenkomen en verder zullen ze gebruik maken van de vele kerken in Praag.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
30.000 DEELNEMERS VOOR TAIZÉ-ONTMOETING IN PRAAG

BRUSSEL (KerkNet/RadVat) – In de Tsjechische hoofdstad Praag stromen jongeren uit heel Europa samen voor de 37ste ‘Pelgrimage van Vertrouwen’. Het evenement heeft plaats op initiatief van de gemeenschap van Taizé. Volgens de organisatoren nemen de komende dagen meer dan 30.000 jongeren uit 65 landen aan de jongerenontmoeting in Praag deel.

Vooral bij de Poolse jongeren is het enthousiasme voor het evenement bijzonder groot. De ontmoeting van 's middags en de diensten van 's avonds vinden in en rond het tentoonstellingspark over de Moldau in Praag plaats. Er zijn evenementen op 150 verschillende plaatsen. Broeder Alois, de prior van de gemeenschap van Taizé, doet de jongeren vier voorstellen om het 'zout der aarde' te zijn.

foto_1419778619_thumb.jpg
foto_1419778645_thumb.jpg
foto_1419778701_thumb.jpg

Foto's: Persdienst Taize

(Kerknet)
 

kuurgast

Donateur
Praag stroomt vol met jongeren. Bij EXPO Letňany is een tent geplaatst vanwege de vele extra aanmeldingen.
Er is een lied speciaal in het Tsjechisch geschreven voor deze meeting 5 Staňte se solí země (word zout van de aarde).
Een van de hoogtepunten is het avondgebed op Nieuwjaarsavond in de St. Vituskathedraal.
Dit wordt live uitgezonden in Tsjechië door de Tsjechische televisie.
1 januari op ČT2 om 19:00 uur
Novoroční ekumenická slavnost ve znamení Taizé.
Oecumenische Nieuwjaarsviering in het teken van Taizé.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
PAUS HEEFT VERTROUWEN IN CREATIVITEIT EN IDEALEN VAN DE JEUGD

Paus Franciscus roept jongeren in een boodschap aan de Taizé-ontmoeting in Praag op om God te zoeken in dialoog en gebed. "Noch grenzen, noch armoede mogen er U van weerhouden om uw geloof te vinden, het te versterken en het in gemeenschap te beleven."


Verwijzend naar de omwenteling van 25 jaar geleden, schrijft de paus dat niet mag worden vergeten dat velen streden en grote offers brachten voor de vrijheid. Paus Franciscus spreekt nog zijn vertrouwen uit in de creativiteit, idealen en ideeën van de jonge generatie om de vreugde van het evangelie te verspreiden en te laten weerklinken.

De 'Pelgrimage van Vertrouwen' in Praag, waaraan 30.000 jongeren uit heel Europa deelnemen, betekent het startschot voor een jubeljaar van de oecumenische gemeenschap in het Bourgondische Taizé. In 2015 wordt de honderdste verjaardag herdacht van de geboorte van Roger Schutz, de stichter van de gemeenschap. In 2015 wordt eveneens de 75ste verjaardag gevierd van de oprichting van de gemeenschap. Beide gebeurtenissen worden in het bijzonder tussen 9 tot 16 augustus in Taizé herdacht. Op 16 augustus is het eveneens 10 jaar geleden dat de stichter van Taizé door een verwarde vrouw werd vermoord.

'Geloven in het onmogelijke'
Broeder Alois, de prior van Taizé, zegt aan de Franse krant 'La Croix' dat de keuze voor Oost-Europa en Praag in het bijzonder geen toeval is. "Deze ontmoeting valt samen met de 25ste verjaardag van de val van de Muur en de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Het waren deze volkeren van Centraal en Oost-Europa die in het onmogelijke zijn blijven geloven. Ook vandaag is deze vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend. Wij moeten ons blijven inzetten voor vrijheid en democratie. Hier leven mensen die bereid zijn om daarvoor een prijs te betalen."

De prior vestigt er nog de aandacht op dat Tsjechië een van de meest geseculariseerde landen van Europa is. "Gelovigen kunnen hier hun standpunt niet opleggen aan de samenleving. Zij kunnen zich wel inzetten voor verandering. Zij kunnen tevens getuigen dat wij ons niet tevreden mogen stellen met het materialisme, dat slechts een deel van onze menselijke mogelijkheden aanspreekt. Dat alles willen wij met deze ontmoeting in de kijker plaatsen."

foto_1419937520_thumb.jpg

Broeder Alois

foto_1419937567_thumb.jpg

De eerste avond in Praag

foto_1419937585_thumb.jpg


Foto's: Persdienst Taize
Bron: kerknet.be
 

Ad Verschoor

Donateur
OECUMENISCHE OPROEP BESLUIT EUROPESE JONGERENONTMOETING IN PRAAG

De Taizé-ontmoeting van 30.000 Europese jongeren in Praag werd beëindigd met een oproep van broeder Aloïs tot eenheid onder de christenen. De prior van de gemeenschap van Taizé zei in de slotviering in de Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht, in aanwezigheid van kardinaal Dominik Duka, de aartsbisschop van Praag en de afgevaardigden van de verschillende christelijke Kerken, “Kerken moeten zich vandaag afvragen of het beter is om onder hetzelfde dak te wonen, nog voor zij eensgezindheid over alle theologische vragen hebben bereikt. De onderlinge verschillen blijven bestaan. Maar alle christenen zijn verenigd door de doop in de naam van Christus.”

Broeder Alois onderstreepte dat christelijke Kerken nu alvast nauwer kunnen samenwerken op sociaal en maatschappelijk vlak, in onderwijs en godsdienstonderricht en door het gemeenschappelijk gebruik van kerken. Dat zou meteen ook de onderlinge relaties versterken.

foto_1420281209_thumb.jpg

De vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten,
onder wie de aartsbisschop van Praag.


foto_1420281231_thumb.jpg

Foto's: Persdienst Taize

Bron: kerknet.be
 

kuurgast

Donateur
....Een van de hoogtepunten is het avondgebed op Nieuwjaarsavond in de St. Vituskathedraal.
Dit wordt live uitgezonden in Tsjechië door de Tsjechische televisie.
1 januari op ČT2 om 19:00 uur
Novoroční ekumenická slavnost ve znamení Taizé.
Oecumenische Nieuwjaarsviering in het teken van Taizé.
Dit is terug te zien op ceskatelevize.cz met de liedteksten PDF.
 
Bovenaan