Praag buigt zich over Joods bezit

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechië sluit EU-voorzitterschap af met beraad over geroofd eigendom

In Praag wordt een wereldwijde conferentie over de roof van Joods eigendom door de nazi’s gehouden. De bijeenkomst moet duidelijk maken of eerdere afspraken over teruggave wel zijn nagekomen.

Volledig artikel op trouw.nl

Ook Tsjechië kent nog problemen rond de teruggave van joods bezit. Het Engelstalige weekblad Prague Post documenteerde vorige week twee gevallen. Jirina Novikova voert sinds 1994 strijd over de Koh-i-noor-fabrieken van haar overgrootvader Sigmund Waldes. De Praagse producent van potloden, knopen en ritssluitingen werd in 1939 door de Duitse bezetter onteigend. Na de oorlog nationaliseerden de communisten de fabriek. Keer op keer werden Novikova’s eisen door Tsjechische rechters afgewezen.

Michal Klepatar is geïnteresseerd in de schilderijenverzameling van zijn oudoom Richard Popper, die in het getto van Lodz is vermoord. De verzameling Nederlandse, Franse en Duitse meesters is in handen van de Nationale Galerie in Praag. Sinds 1992 probeert Klepatar duidelijkheid te krijgen over zijn rechten op Poppers nalatenschap.

Novikova en Klepatar probeerden tevergeefs toegang tot de conferentie te krijgen. Er waren te veel aanmeldingen, kregen ze te horen.
 
Bovenaan