Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Ultrarechts marcheert door Tsjechië

De Tsjechische Republiek staat aan de vooravond van een reeks van verkiezingen. Onlangs brachten de Tsjechen al hun stem uit voor het Lagerhuis en tussen nu en het einde van volgend jaar staan er nog verkiezingen op de rol voor de Senaat, het Europees Parlement en de lokale overheden.
De aanloop naar die verkiezingen verloopt grimmig en wordt gekleurd door extreemrechts: ultrarechtse partijen en hun neonazistische aanhangers hebben in het afgelopen jaar een ongekend groot aantal anti-Roma demonstraties georganiseerd. Met haar politiek van aanwezigheid op straat hoopt extreemrechts de verkiezingen te winnen en kiest het eenzelfde pad als de geestesgenoten in Griekenland en Hongarije, waar haat tegenover buitenlanders al menig leven heeft gekost.

Apache.be
 
Dat is zo moeilijk te begrijpen, juist in een land wat zo geleden heeft onder de nazi's. Zie ook Lidice. Zijn al die mensen dan werkelijk voor niets gestorven? Ze moesten zich de ogen uit de kop schamen. Ik hoop hier toch werkelijk niet mee geconfronteerd te worden. Ik ben blij dat de Tsjechische politie hier hard tegen optreed en dat er zware straffen worden uitgedeeld.

In economisch slechte tijden wordt er altijd een zondebok gezocht, dat zie je overal. Dit is ook in NL het geval, maar als mensen niet leren om vreedzaam met z'n allen hier op deze aardkloot te leven is de tijd niet ver meer dat de laatste het licht uit kan doen.

Dit soort dingen maakt mij erg verdrietig, zeker gezien de vredige omgeving waar ik nu woon. Moet het dan zo zijn dat een stelletje raddraaiers en hun volgelingen die waarschijnlijk te dom zijn om rechtuit te kijken het voor alle goedwillenden kapot kan maken?
 
Premier Tsjechië vindt uitvaart Mandela te ver weg

08-12-2013 - bron: ABC, ANP, VK-redactie

Premier Jiri Rusnok van Tsjechië vindt het maar lastig dat hij naar de begrafenis van Nelson Mandela moet reizen. 'Nu is ook nog die Mandela overleden', aldus de regeringsleider. Hij zei het vrijdag in een onderonsje met de minister van Defensie, maar had niet door dat de microfoon nog openstond. 'Ik weet het niet, maar dat is toch een vreselijke afstand.'

media_xl_1986441.jpg

© ap. Premier Rusnok van Tsjechië.

Mandela wordt op 15 december begraven in Zuid-Afrika. Een ongekend aantal wereldleiders en andere grootheden zullen de herdenkingen en plechtigheden bijwonen. Rusnok heeft dan al iets anders te doen, zo zei hij.

'Ik hoop dat de president gaat', zo vervolgde de premier zijn betoog tegen defensieminister Vlastimil Picek naast hem. 'Ik krijg de rillingen als ik er al aan denk dat ik moet gaan.'
Die kans dat de president gaat is niet heel groot. Het 69-jarige staatshoofd is herstellende van een knieblessure. Minister Picek voorzag dat probleem en antwoordde: 'Hoe denk je dat hij de vliegtuigtrap op komt?' Alles nog steeds geregisteerd door de Tsjechische omroep.

Picek bood ook nog aan dat hij zelf dan naar de begrafenis zou gaan, maar ook dat vond premier Rusnok geen goede oplossing. 'Wie moet dat betalen?'

De premier, die eerder zijn diepste medeleven had betuigd aan Zuid-Afrika, zei uiteindelijk: 'Ik denk dat hij (de president) niet gaat, ik ben de lul.'

Rusnok heeft zaterdag zijn excuses aangeboden over de woorden, die inmiddels viraal waren gegaan op internet. 'Het was niet correct zoiets te zeggen.'
 

kuurgast

Donateur
Minister van Buitenlandse Zaken naar herdenking Mandela

Minister van Buitenlandse Zaken Jan Kohout zal dinsdag de Tsjechische Republiek vertegenwoordigen bij de officiële herdenkingsdienst in het stadion van Johannesburg.
De minister vertrekt maandag, waarschijnlijk met een gewone vlucht en niet met een regeringsvliegtuig.
Hij keert donderdag terug naar Praag en zal niet aanwezig zijn bij de staatsbegrafenis op zondag 15 december, die wordt gehouden in Qunu, het dorp waar Mandela opgroeide.

Bron: ceskenoviny.cz/news.

Filmpje op youtube van bovenstaande bericht over premier Rusnok:

 
Tsjechië krijgt na tien weken een centrumlinkse coalitie

6 januari 2014 15:56 uur - Bron: ANP / Het Parool

Tsjechië krijgt een centrumlinkse coalitie. De sociaaldemocraten, de liberale anticorruptiepartij ANO en de christendemocraten hebben maandag, tien weken na de parlementsverkiezingen, een regeerakkoord ondertekend. President Milos Zeman moet zijn goedkeuring nog geven.

media_xl_2028659.jpg

Mogelijk is Bohuslav Sobotka binnenkort de nieuwe premier van Tsjechië. © getty

De 42-jarige sociaaldemocraat Bohuslav Sobotka moet premier worden. Onder zijn leiding werd de partij CSSD de grootste van het land bij de verkiezingen van eind oktober. Toch vonden veel partijleden de uitslag tegenvallen: de CSSD behaalde zo'n 20 procent van de stemmen. Sobotka dreigde door het partijbestuur te worden afgezet, maar wist zich te handhaven.

De handtekening van de president is geen vanzelfsprekendheid. Hij zou problemen hebben met een aantal kandidaten voor ministersposten, klinkt het in de wandelgangen van het Tsjechische parlement. Ook met Sobotka, een vroegere partijgenoot, kan Zeman het bepaald niet goed vinden.

Pro-Europees
Sobotka staat bekend als pro-Europees. De drie partijen die gaan regeren, hebben afgesproken het begrotingstekort onder de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product te houden en de belastingen het komende jaar ongewijzigd te laten. Verder hebben ze zich ten doel gesteld de pensioenen te verbeteren en te investeren in betere infrastructuur.

De partij ANO van miljardair Andrej Babis is een opmerkelijke nieuwkomer in de Tsjechische politiek. Babis bezit een netwerk van ruim 200 bedrijven. Een deel van de pers gaf hem de bijnaam Babisconi, verwijzend naar Silvio Berlusconi. De belangrijkste boodschap van Babis' beweging is dat het land op een zakelijke manier geleid moet worden, zonder vriendjespolitiek en andere corruptie.

Centrumrechts
Tsjechië werd de afgelopen acht jaar door centrumrechts geregeerd. De laatste premier Peter Necas van de Democratische Burgerpartij moest noodgedwongen aftreden wegens een schandaal rond de chef van zijn kantoor Jana Nagyova, met wie hij bovendien een affaire had. Zij werd opgepakt omdat ze de militaire inlichtingendienst opdracht zou hebben gegeven Necas' vrouw te bespioneren. Ook zou ze parlementsleden hebben omgekocht.

Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen. Necas en Nagyova zijn inmiddels met elkaar getrouwd.

(Bewerkt door redactie Parool)
 

kuurgast

Donateur
President Milos Zeman moet zijn goedkeuring nog geven.
Ben benieuwd hoe dit afloopt en wat gebeurt er als hij niet tekent?
Zeman heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij enkele namen die nu op de lijst staan niet in de regering wil hebben. Zie ook radio.cz/en/ over dit onderwerp.
Engels artikel met nieuwe ministers op ceskenoviny.cz/news.
 

Ad Verschoor

Donateur
Sociaaldemocraat Sobotka wordt premier in Tsjechië

In Tsjechië heeft president Milos Zeman de sociaaldemocratische leider Bohuslav Sobotka benoemd tot nieuwe premier. Sobotka zal een regering leiden van drie partijen.

2727421590.jpg

Premier Sobotka wordt ontvangen door president Zeman.

De 42-jarige Sobotka had drie maanden geleden nipt de verkiezingen gewonnen, maar had wel de steun nodig van twee centrumpartijen: een christendemocratische en een populistische beweging. Samen hebben die 111 zetels in het parlement dat 200 zetels telt. De lijst met ministers moet nog wel worden samengesteld.

Met Sobotka komt er een einde aan een interim-periode. In juni vorig jaar is de vroegere centrumrechtse coalitie gevallen en sindsdien werd Praag geregeerd door een kabinet van technocraten.

Sobotka belooft een einde aan de reeks zware besparingen in de uitgaven en de gezondheidssector en wil pensioenen en minimumlonen optrekken. Budgettair mikt hij op een tekort van minder dan 3%; de centrumrechtse voorganger wou het tekort tot nul terugbrengen.

De plannen om de Tsjechische economie opnieuw een duw te geven, zullen worden vergemakkelijkt door de centrale bank die de Tsjechische kroon goedkoop houdt zodat de uitvoer vergemakkelijkt wordt.

De benoeming van Sobotka kan ook de relaties met de rest van de Europese Unie verbeteren. Zo wil de nieuwe premier het Begrotingspact van de EU goedkeuren. Enkel Groot-Brittannië en de vorige Tsjechische regering weigerden dat tot nu toe te doen.

Bron: deredactie.be
 
Na een maandenlange regeringscrisis heeft Tsjechië een nieuwe, verkozen premier. President Milos Zeman benoemde in Praag de sociaaldemocraat Bohuslav Sobotka tot eerste minister.

De 42-jarige voorzitter van de partij CSSD gaat een centrumlinkse coalitie leiden met als partners de christendemocratische KDU-CSL en de populistische protestbeweging ANO. De driepartijencoalitie heeft in het parlement een meerderheid van 111 van de 200 zetels.

Miljardair en stichter van ANO Andrej Babis zal de portefeuille van Financiën krijgen. Tot het gehele kabinet is samengesteld, blijft waarnemend premier Jiri Rusnok de lopende zaken beheren.

media_xll_6408061.jpg

De nieuwe Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

Bron: Hln
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië krijgt miljardair als minister van Financiën

Tsjechië heeft een nieuwe regering. Een opmerkelijke verschijning in het centrumlinkse kabinet is miljardair Andrej Babis, die aantreedt als minister van Financiën. President Milos Zeman beëidigde de ministersploeg onder leiding van de sociaaldemocraat Bohuslav Sobotka (42).

media_xll_6442589.jpg

De Tsjechische miljardair Andrej Babis, vanaf vandaag minister van Financiën. © epa.

De oppositie is niet blij met de benoeming van Babis, die in de pers schertsend 'Babisconi' wordt genoemd, omdat hij net als de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi een zakenmagnaat is die de politiek in is gegaan. Als minister van Financiën heeft hij nu de leiding over de belastingdienst en andere instanties die zijn eigen bedrijven moeten controleren. Babis' partij ANO keerde zich in de campagne tegen corruptie en vindt dat het land op zakelijke wijze bestuurd moet worden.

De nieuwe regering wil het Europese stabiliteits- en groeipact ondertekenen, waarin is afgesproken dat EU-landen hun begrotingstekort binnen de perken moeten houden en een boete riskeren als ze dat niet doen. De vorige, centrumrechtse regering zag niks in het pact.

Bron: hln.be
 

kuurgast

Donateur
De nieuwe minister van financiën Andrej Babiš heeft zijn eerste buitenlandse reis al gemaakt.
Het was niet geheel vrijwillig dat hij naar zijn geboortestad Bratislava ging, daar moest hij verschijnen voor de rechtbank.
De rechtszaak bestaat uit een aanklacht -die volgens hem onterecht is- over contacten met de voormalige communistische geheime politie, de StB. De zitting gaat 14 april verder.
Zie artikel van ceskenoviny.cz/news en praguemonitor.com.
 

Ad Verschoor

Donateur
Oud-premier Tsjechië aangeklaagd voor omkoping



PRAAG - Justitie in Tsjechië heeft oud-premier Petr Necas (49) dinsdag aangeklaagd voor omkoping. Dat meldde het Tsjechische persbureau CTK. Necas zou drie opstandige parlementsleden van zijn partij, de conservatief-liberale Democratische Burgerpartij (ODS), riante banen bij de overheid hebben aangeboden, als zij uit de volksvertegenwoordiging zouden stappen.

Necas kwam vorig jaar niet alleen door corruptie in opspraak, hij werd ook beschuldigd van oneigenlijk gebruik van de veiligheidsdienst. Hij zou die hebben ingeschakeld om zijn vrouw te bespioneren. Necas had een affaire met zijn secretaresse Jana Nagyova, met wie hij inmiddels is getrouwd. De regering onder leiding van Necas viel in juni vorig jaar.

Bron: gooieneemlander.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Parlement Tsjechië akkoord met nieuwe regering

De nieuwe regering van Tsjechië heeft dinsdagavond het vertrouwen van het parlement gekregen. Daarmee kan de coalitie onder leiding van de sociaaldemocratische premier Bohuslav Sobotka nu echt aan het werk.

De regering is de Europese Unie gunstiger gezind dan het vorige conservatieve kabinet. Naast Europa richt het nieuwe landsbestuur zich op de strijd tegen corruptie, beter bestuur en economische groei.
De sociaaldemocratische CSSD rolde in de verkiezingen in oktober als grootste partij uit de stembus. De partij is een coalitie aangegaan met de centrumpartij ANO van miljardair Andrej Babis - de nieuwe minister van financiën - en de christendemocratische KDU-CSL.

Bron: nd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Parlement Tsjechië bant alcohol tijdens zittingen

Het Tsjechische parlement heeft de verkoop van alcoholische dranken tijdens zittingen van het lagerhuis verboden. Voorzitter Jan Hamacek vaardigde het verbod donderdag uit. De maatregel geldt voor alle bars en restaurants in het parlementsgebouw.

Het verbod is een initiatief van de nieuwe ANO-beweging van de rijke zakenman Andrej Babis. Het was niet zo dat parlementsleden of hun medewerkers zich aan drankmisbruik te buiten gingen, maar als de meeste mensen op hun werk niet mogen drinken is er voor volksvertegenwoordigers geen reden om dat wel te doen, stelde de ANO. Er zijn geen plannen voor een dergelijk schenkverbod in de senaat.

Bron:FOK.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Irak wil Tsjechische legertoestellen kopen

Tsjechië voert overleg met de Iraakse regering om mogelijk legerhelikopters te leveren aan het land, dat geplaagd wordt door een opstand van extremistische rebellen. Dat heeft de Tsjechische minister van defensie Jan Pejsek donderdag gezegd. Bagdad heeft interesse getoond in veertig helikopters.


De helikopters zijn Mi-24 modellen van Russische makelij. Irak voert ook een afzonderlijk overleg met Tsjechië over de aanschaf van zeven gevechtsvliegtuigen. Volgens Pejsek beschikt het ministerie over zeven helikopters die het niet nodig heeft en dus kunnen worden verkocht.

Het zal naar verwachting wel even duren voordat de helikopters geleverd kunnen worden. Tsjechië moet ze namelijk eerst moderniseren. Ook moeten Iraakse piloten worden opgeleid voor de toestellen in gebruik genomen kunnen worden.

Bron: nd.nl
 
Vrouw van gewezen Tsjechische premier tot een jaar voorwaardelijk veroordeeld

30/06/14 - Bron: Belga

De echtgenote van de gewezen Tsjechische premier Petr Necas, Jana, is tijdens een snelprocedure in een spionage-affaire tot een jaar voorwaardelijk veroordeeld. Dat berichtte het persagentschap CTK.

Als hoofd van het bureau van de conservatieve politicus had ze in 2012 haar ambtsbevoegdheden overschreden, toen ze de militaire veiligheidsdienst opdracht gaf Radka Necasova, van wie Necas aan het scheiden was, te bespieden.

Het Openbaar Ministerie, dat de strafmaat te mild vond, wil het vonnis aanvechten. Dan zal de rechtbank een eigenlijk proces moeten openen en de zaak opnieuw behandelen. De regering Necas was vorige zomer omwille van deze affaire ten val gekomen.
 
Tsjechische politica hoopt kiezers te verleiden in negligé

22-9-14 - bron: Belga

Een politica uit de Tsjechische hoofdstad Praag heeft alle registers geopend en bijna alle kleren laten vallen om toch maar verkozen te worden. Onder de slogan 'Liefde, Seks en Politiek' vertoont de 48-jarige Laura Janackova zich op haar verkiezingsborden in een 'negligé', een kort nachthemd.

media_xll_2501731.jpg

© Kos.

Voor de senaatsverkiezingen van 10 en 11 oktober komt zij in de Tsjechische hoofdstad op als kandidate voor de ANO-partij van vicepremier Andrej Babis. 'De straten hangen vol met saaie foto's van kandidaten', zei Janackova tegen het internetportaal Idnes. 'Ik wou eens wat anders doen.'

Het idee van de schaarse kledij is in haar geval geen symbool voor protest tegen besparingen. Als psychologe van beroep heeft zij al verscheidene boeken geschreven over seksualiteit. ANO is een nieuwkomer in de Tsjechische politiek en staat te boek als een 'anticorruptiepartij'.

--------------------

Ik heb slechtere aanbiedingen gezien voor 25 Kronen per uur... :lmfao:
 
Bovenaan