Gezondheidszorg

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ziekenhuis verontschuldigt zich voor foute abortus

Een ziekenhuis in Praag heeft "diepe spijt" betuigd nadat medewerkers vorige week per ongeluk een abortus bij de verkeerde patiënt hadden uitgevoerd. De zwangere vrouw werd verward met een andere patiënt.


Een van de vrouwen was zwanger en ging naar het ziekenhuis voor een routinecontrole. De andere vrouw kwam voor het afschrapen van weefsel, een procedure die een zwangerschap kan onderbreken.
De twee vrouwen zijn volgens lokale media van Aziatische afkomst en verblijven permanent in Tsjechië. Het ziekenhuispersoneel haalde de twee door elkaar en voerde de procedure uit bij de zwangere vrouw, die haar foetus daardoor verloor. Volgens het ziekenhuis speelde ook de taalbarrière een rol bij het incident.

"Menselijke fout'

"Helaas gaat het om een menselijke fout", zei Jan Kvacek, directeur van het Bulovka-ziekenhuis in Praag donderdag. Hij benadrukte dat het ziekenhuis "diep bedroefd" was voor wat hij beschreef als "tragische verwarring". Kvacek zei ook nog dat de instelling psychologische en juridische hulp had aangeboden aan de patiënt. "Ze heeft zonder twijfel recht op compensatie", aldus de directeur.
Het hoofd van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het ziekenhuis, Michal Zikan, zegt ook dat de vrouw een document in het Tsjechisch ondertekende dat over de andere patiënt ging. Zikan voegde eraan toe dat de artsen "geen reden hadden om te denken dat ze met een andere patiënt te maken hadden". Het ziekenhuis heeft een medewerker geschorst en heeft een andere onder toezicht geplaatst.

bron: vrt.be
 
Bij de informed consent dient de arts zich er van te verzekeren dat de patiënt daadwerkelijk heeft begrepen wat de pro's & contra's zijn van de operatie of behandeling.
Alleen ondertekening is absoluut niet voldoende. En al helemaal niet in de taal waarin de patiënt het kan snappen. Het feit dat de patiënte wellicht minder goed Tsjechisch spreekt, doet daar niets aan af.
Wat een blunder!
 
Ook in België en Nederland laten ze wel eens een steek vallen. En taalproblemen kan je overal tegenkomen. Nu kom je mensen tegen in de ziekenhuizen van zoveel verschillende nationaliteiten dat je moeilijk kan verwachten dat ze voor iedereen een tolk kunnen inzetten, of een document kunnen voorleggen in hun eigen taal, tenminste dat is mijn idee daarover. De vergissing blijft uiteraard heel erg jammer
 

kuurgast

Donateur
‘Zwangere vrouwen vaccineren.’ Eén op de twee pasgeborenen met kinkhoest belandt in het ziekenhuis.

Kinkhoest raast dit jaar met ongekende kracht door Europa, inclusief Tsjechië. Uit de huidige gegevens kan echter een zeer belangrijke boodschap worden afgeleid.
Uit gegevens blijkt hoe gevaarlijk kinkhoest is voor de kleinste kinderen. Nog een bewijs van hoe belangrijk vaccinatie is. Vooral voor zwangere vrouwen.

Als we naar de gevallen per leeftijdsgroep kijken, blijkt dat schoolgaande kinderen het zwaarst getroffen worden: de groep tussen de 15 en 19 jaar wordt het zwaarst getroffen, gevolgd door kinderen van 10 tot 14 jaar. Maar dit zegt niets over hoe ernstig de ziekte voor dergelijke patiënten is.

Het aandeel ziekenhuispatiënten in het totale aantal gevallen is beangstigend. Hier wordt aangetoond dat, hoewel slechts één procent van de adolescenten het ziekenhuis bereikt, dit bij pasgeborenen één op de twee is.

Sinds het begin van het jaar heeft het staatsgezondheidsinstituut 92 gevallen van kinkhoest gemeld bij kinderen die nog geen jaar oud waren; 50 van hen moesten door artsen in het ziekenhuis worden opgenomen.
De dood van een pasgeborene donderdag in het Universitair Ziekenhuis Králové Hradec is een triest bewijs van het gevaar dat kinkhoest met zich meebrengt voor de kleinste kinderen. Bij het kleine patiëntje werd kinkhoest vastgesteld, wat werd gecompliceerd door verdere infecties. Deze baby is het derde dodelijke slachtoffer van kinkhoest in Tsjechië dit jaar.

Experts doen daarom een beroep op alle zwangere vrouwen om zich in het derde trimester te laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit is de enige manier waarop zij hun kind kunnen beschermen totdat zij de vaccinatie zelf kunnen voltooien. De eerste dosis hexavaccin, dat onder meer beschermt tegen kinkhoest, komt pas vanaf de negende week na de geboorte. Tot die tijd is het kind afhankelijk van de bescherming van de moeder.

Bescherming binnen het hele gezin is ook belangrijk. Daarom raden artsen aan dat degenen die het dichtst bij u staan, zich ook laten vaccineren tegen kinkhoest als u een nieuw kind verwacht. Niet alleen de vader, maar ook de grootouders.

Dit jaar is het aantal gevallen echt een record. Tsjechië registreert het grootste aantal patiënten sinds 1960, dat wil zeggen sinds de tijd dat kinderen routinematig tegen kinkhoest werden gevaccineerd. Het feit dat kinkhoest nu veel gemakkelijker te diagnosticeren is in artsenpraktijken kan echter ook een rol spelen.

Uit de gegevens blijkt dat Tsjechië mogelijk al over de piek van de verspreiding heen is. Het staatsgezondheidsinstituut wijst er echter op dat de gegevens van de afgelopen week mogelijk zijn beïnvloed door de paasvakantie, toen er geen schoollessen werden gegeven en de huisartsenpraktijken gesloten waren. Bovendien moet gezegd worden dat 709 nieuwe gevallen pas dateren van donderdag 9.30 uur. Er zullen meer gevallen worden toegevoegd naarmate ze in de loop van de week worden geëvalueerd.

Als we kinkhoest per regio bekijken, is de regio Zuid-Bohemen sinds het begin van het jaar opnieuw absoluut en relatief het zwaarst getroffen, gevolgd door de regio's Vysočina en Pardubice, berekend per honderdduizend inwoners.

Volgens de minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zullen er eind april ruim 100.000 kinkhoestvaccins in Tsjechië arriveren. Hij riep ouders op om de hervaccinatie met het hexavaccin op de leeftijd van vijf tot zes en tien tot elf jaar niet te missen. Het huidige vaccinatieniveau is niet voldoende om de collectieve immuniteit te behouden.

Bron oa seznamzpravy.cz + english.radio.cz/news.
 

kuurgast

Donateur
Artsen hebben de kaart met praktijklocaties van covid afgestoft. Daar zal te zien zijn waar ze ook vaccineren tegen andere ziekten

Er wordt een online kaart gemaakt van praktijken die vaccinaties aanbieden aan niet-geregistreerde patiënten. Of het nu de griep, covid of kinkhoest is.
Het zal geïnteresseerden helpen wiens huisarts geen vaccins heeft of niet wil vaccineren. Mensen zouden geen praktijken in de omgeving hoeven te bellen. Het project heeft zich al bewezen tijdens de covid-19-pandemie, die artsen graag willen opvolgen.

“Deze keer willen we het rechtstreeks vanaf de website van het ministerie van Volksgezondheid doen, zodat we het ook kunnen delen op de websites van onze organisaties”, zegt Ludmila Bezdíčková, lid van de commissies van de Vereniging van Huisartsen en de Vereniging voor Algemene Geneeskunde.

In 2021 creëerde een groep artsen samen met studenten van CTU een onofficiële virtuele kaart van Tsjechië met een database van vaccinatielocaties ockovani.opendatalab.cz. Huisartsen rapporteerden er zelf aan hoeveel beschikbare doses ze hadden, welk type vaccin het was en waar geïnteresseerden contact met hen konden opnemen. Op dezelfde manier zal de nieuw opgestelde kaart ook informatie overbrengen, alleen op grotere schaal en onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid.

"Het zou eruitzien als een kaart van Tsjechië, waarop iemand klikt op het gebied waarin hij geïnteresseerd is en kijkt welke praktijken daar vaccinatie bieden, zelfs aan niet-geregistreerde patiënten, en degene kiest die hij wil", schetst Bezdíčková. "Er zou ook doorgeklikt kunnen worden naar de website van de dokterspraktijk, waar geschreven staat hoe je een afspraak kunt maken, want elke dokterspraktijk heeft dat anders."
De aanpak is niet uniform. Op sommige plekken hebben ze specifieke uren gereserveerd voor vaccinaties, op andere plekken passen ze de dosis op ieder moment tijdens kantooruren toe voor niet-besmettelijke patiënten.

Ook het onlangs gelanceerde EZKarta, waarop de vaccinaties van iedereen vanaf januari 2023 te zien zijn, moet de situatie duidelijker maken. Hierdoor kan de arts zelfs bij een patiënt zien die niet bij hem geregistreerd staat en voor een vaccin komt, of hij het gegeven middel nog niet eerder heeft ontvangen.

Bron novinky.cz.
 
Bovenaan