Festiviteiten, kermissen, week- en jaarmarkten 2011

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nee, de auto was stuk. Maar ik wilde toch zeker wijnproeven.:)

24 september sprookjesnacht, vanaf 20.00 uur worden er sprookjes verteld, uitgebeeld etc. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Meer informatie is hier terug te vinden.
 

kuurgast

Donateur
Příbram.

ginevra.jpg


17 September Příbramská svatohorská šalmaj.
Volksfeest met muziek, dans, theater en volkskunst op de binnenplaats van de Svaté Hory/heilige berg in Pribram. Opbrengst van deze dag is voor een goed doel.
Om 9:15 begint de dag met een gekostumeerde historische optocht en het feest duurt tot 23:00 uur.

18 September eveneens in Přibram Acrobatshow/Luchtvaartshow.
Rondom het vliegveld diverse activiteiten met vliegtuigen en attracties voor kinderen.
Van 11:00 tot 16:00uur.
 
Bedankt voor de tip Kuurgast dat er een biologische markt in Chrudim was afgelopen donderdag. Het was de moeite waard om er even heen te gaan.

Vanaf vandaag (17 september) is er komende weken iedere zaterdagochtend een reguliere "potraviny trh" in Pardubice, om precies te zijn op het binnenplein van de plaatselijke bierbrouwerij (Pernstejn). Vanochtend even geweest, er waren toch relatief veel mensen. De sfeer was goed, muziek erbij, natuurlijk een kraampje met het lokale bier en parek natuurlijk. Persoonlijk vind ik het aanbod én kwaliteit niet halen bij een Nederlandse of Franse markt. Anderzijds, voor mensen die lokale seizoensproducten zoeken tegen een goede prijs is het een mooie gelegenheid en wellicht een leuk uitstapje.
 

kuurgast

Donateur
17 en 18 september.

images


Dit weekend is in en rond tvrz Hůrka/Artilleriefort Hurka de herdenking van Operatie Market Garden die 67 jaar geleden plaatsvond in Nederland. Speciale tentoonstelling en rondleidingen door gidsen in uniformen met rode baretten ,veldhospitaal ,demonstraties van militaire apparatuur.
Het fort ligt ten noorden van Králíky okres Ústí nad Orlicí.

De luchtvaartshow in Přibram van het vorige bericht gaat niet door vanwege weersomstandigheden.
 

kuurgast

Donateur
Bijna vergeten..................Mělnické vinobraní 2011!!!

images
images
images


Derde weekend van september wijnfeest in Mělník dit jaar vieren ze het voor de 100ste keer. Vanavond(zaterdag) om 19:00uur grote historische optocht en om 20:45 vuurwerk.
Verder het hele weekend markt en ambachtslieden ,veel muziek waaronder zondagmiddag om 14:00uur op het hoofdpodium een optreden van Marta Kubišová en diverse historische groepen geven demonstraties van schermen en het leven van 100 jaar geleden in het park. Veel entertainment voor jong en oud waar aan de nieuwe wijn en bijbehorende consumpties geen gebrek zal zijn.
Website melnicke-vinobrani.cz en melnicek.cz met uitgebreid programma.
 

kuurgast

Donateur
Laatste weekend van september veel markten en wijnoogstfeesten.

Vinobraní/wijnfeest in Litoměřice.
Zaterdag vanaf 10 uur met om 14:00uur historische parade in de avond vuurwerk.
Veel muziek ,historische groepen die demonstraties geven van zwaardvechten ,valkeniers ,beulen ,goochelaars ,spelletjes voor de kinderen etc.

Svatováclavské vinobraní/wijnoogst feest Kadaň.
Op het terrein van de Franciscaner klooster is zaterdag te zien hoe de druiven verwerkt worden tot wijn. Aanvullend programma met muziek ,folkloristische dans en zang.

Slavnost piva a vína Botanicus Ostrá.
Festival van bier en wijn! Dit programma zal plaatsvinden, niet alleen in het historische dorp, maar ook in de tuinen, een kijkje nemen en proberen het oude ambacht. Proef gerechten bereid uit de beste ingrediënten Botanicus tuinen.

Svatováclavské trhy a 3. plzeňské vinobraní Plzeň.
Heilige Wenceslas is een van de meest populaire Tsjechische heiligen, de beschermheilige van Tsjechië, martelaar, een figuur van wie het traditie een belangrijke rol heeft gespeeld. Folkloristische tradities, ambachten en markt en vuurwerk.

Slavnosti jablek/appel oogstfeest bij kasteel Nebílovy.
- De verkoop van appels
- Wedstrijd van de beste strudel
- Proeverijen en verkoop van fruit-producten (sap, honing)
- mandenmakers ,brandewijn proeven.
Engelse info over kasteel staat op kudyznudy.cz.

a kuchyní to vonělo... zámek Náchod.
Er komt rook uit de keuken van kasteel Náchod. Je kan genieten van demonstraties van ambachten en bakken en verkopen van traditionele gebakjes.

Svatováclavské slavnosti/St. Wenceslas feest Kutná Hora.
Historische parade ,oude Tsjechische markt ,wijn proeverij ,muziek.

Vinařská výstava na hradě Karlštejn.
Op zaterdag en zondag Karlštejn wijnproeverij op de binnenplaats van het kasteel. Rijk programma voor het hele gezin van hanengekraai tot zonsondergang op beide weekenddagen. Toegang gratis.
Programma hier.

Svatováclavské časy Telč.
De historische viering van de komst van de St. Wenceslas met zijn gevolg, ambachtelijke markt met de viering van 110 jaar imkers in Telč.

In Praag is van alles te beleven in het kader van "beleef de buurt/stad".
 
Er was vandaag ook nog wat te doen in Dobruska, ik was daar effe..... leek me wel gezellig.... en kwam meteen een hele horde forum leden tegen..... wat de sfeer natuurlijk nog meer verhoogde.

Markt, optredens, ambachten.....

Het was mooi weer, onwijs mooi weer zelfs en ik heb het errug naar m'n zin gehad. Waarvan melding.
 

kuurgast

Donateur
Eerste weekend van oktober.

Zaterdag 1 oktober staat in het teken van suiker en snoep in Zámek/kasteel Loučeň in samenwerking met het Dobrovická musea/suikermuseum in Dobrovice waar deze dag ook allerlei activiteiten zijn tijdens het suikerfestival.
Noteer alvast in de agenda dat 5 en 6 november Zámek Loučeň in het teken staat van Sint Hubertus patroonheilige van de jacht.

Zaterdag: Kohoutov okres Trutnov Ovocné slavnosti/fruit festival op het plein met fruitige workshop voor kinderen en volwassenen. Verder is er weinig info te vinden over het programma.

Zaterdag: Zámek/kasteel Stránov ten zuidwesten van Mladé Boleslav Medovinobraní/honing festival met proeverij van honing en wijn ,historische groepen met kampement ,markt en muziek.

Zaterdag: Krasikov heuvel bij Konstantinovy Lázně (tussen Mariánské Lázně en Plzeň) is een appelfestival. Een rijk cultureel programma gedurende de dag, met lokale producten markt en ambachtelijke workshops voor kinderen ,appel gerechten ,cider en muziekgroepen waaronder doedelzak. Niet te vergeten de traditionele wedstrijd voor de lekkerste en mooiste appel strudel. Er rijdt een speciale Apple Express trein.

Zaterdag: Valtice wijn festival met traditionele markt en attracties voor de kinderen op het plein met natuurlijk proeverijen van de nieuwe wijn. Om 12:00uur gekostumeerde optocht door het centrum en veel folklore.groepen en muziek.
Zie programma op de website valtice.eu ook in EN en DE-versie.
s'Middags is er bij Muzeum železné opony/museum van het ijzeren gordijn Valtice een demonstratie van de strijd in 1938 bij de grens aan het begin van de oorlog. Zie artikel over het museum op praguemonitor.com.

Zondag:Nationaal Museum van Landbouw in het zámek/kasteel Kačina nodigt alle liefhebbers van edele schoonheid van paarden voor het vijfde jaar van het Zámecké jezdecké slavnosti/kasteel paardensport festival, dit keer met de geur van jonge wijn en gepofte kastanjes.
Hubertus rit/vossenjacht ,demonstraties van diverse paardrij disciplines ,smid en hoefsmid aan het werk ,ritjes op de paarden of in een koets ,markt ,muziek ,eten en drinken.
Engelse en Duitse info over het museum op nzm.cz/kacina.
 

kuurgast

Donateur
Nog enkele tips voor het weekend van 1 en 2 oktober:

De eerste zaterdag van oktober is het traditioneel Cibulový jarmark/uien markt in Hořovice okres/district Beroun. Duizenden ui vlechten en een ton uien ,honderden kraampjes, kermis ,ambachten, drankjes, muziek in de stad.
In zámek/kasteel Hořovice zijn gecostumeerde rondleidingen die inspelen op het thema uien met 19 eeuwse prinselijke uiensoep voorstelling.

1 oktober op de binnenplaats van zámek/kasteel Krásný Dvůr okres/district Louny.
Jablečný den/appel dag.
Appel markt ,kinderen wedstrijden, boogschieten, schieten met luchtbuksen,de verkoop van appels en
appel gerechten, strudel wedstrijd en andere producten met het motief van de appels.

images


Zaterdag en zondag Vinobraní/wijnoogst van Hrad Loket regio Karlovy Vary.
Voor de 5de maal kan je genieten van goede en jonge wijn en cognac.
Het wordt omlijst met muziek en theater.

1 + 2 Oktober Hrad Křivoklát ,Křivoklání 2011
Křivoklání is een internationaal festival van steekspel toernooien, liedjes en theater. Ze tonen vooral middeleeuwse veldslagen, historische muziek en demonstraties van middeleeuwse ambachten.van meester smeden, pottenbakkers, glasblazers, houtsnijders, leerlooiers, wevers, mandenmakers en kaarsen makers met verkoop van de producten. In verschillende taveernes kan je proeven van de warme honing wijn ,zelfgemaakte pruimenbrandewijn, gebakken spek, worstjes, pannenkoeken, of Turks fruit.
Hrad Křivoklát was ooit een gevreesde gevangenis daarom biedt het ook een programma met de beul. Hij beschrijft in detail de beul methoden van marteling en executies, die ooit werden gebruikt in het kasteel.
Vanaf Praag Branik gaat op beide dagen naar Krivoklat historische stoomtrein getrokken door de beroemde Albatros locomotief.
 

kuurgast

Donateur
Vis oogst 2011.

389.jpg


Het oogsten van de karpers in de vijvers gaat beginnen. :top:
Er staat een lijst met de vijvers die dit jaar geoogst worden op cz-ryby.cz.
Naast de datum staat naam van de vijver ,oppervlakte in ha en plaats. De data met *) gemarkeerd zijn ,
wordt een publieks evenement georganiseerd. Denk daarbij aan verkoop van vis en vers gebakken vis proeven onder het genot van een drankje en mogelijk wat muziek.
 
Bovenaan