Auto invoeren in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nieuwe regels per 1 jan 2009

Onze 11 jaar oude citroen Xm 2.1 td VSX break staat nu op Tsjechisch kenteken. :dank:
Het belangrijkste papiertje bleek het C.V.O (certificaat van overeenkomst) te zijn. We hebben de volgende stappen ondernomen:

1] Bij een citroendealer in NL een CVO aangevraagd, kosten 86 euro en het duurde 1 week voor hij op de deurmat viel.
2] De auto geschorst bij de RDW, tevens exportkenteken en verzekering hier geregeld; alles tezamen 143 euro.
3] De auto laten keuren en emissie laten meten bij de dealer in CZ, bij de stk de auto laten keuren.
4] met deze papieren naar de gemeente en tegen een bedrag van 5300 kronen kregen we de platen en het kenteken.

geloof dat ik niks vergeten ben :zwaai3:
 
tsjechisch kenteken

hoi allemaal; zoals is te zien ben ik hier nieuw; ik heb al diverse pogingen gedaan om een vraag te plaatsen;

wie weet lukt het niet, of komt het terecht bij een verkeerd onderwerp. Ik heb al het 1 en ander gelezen over import van je eigen auto naar tsjechie. Misschien heb ik nog niet goed gekeken ,maar ik lees steeds over problemen.

mijn auto is 6 jr oud, die wil over niet al te lange termijn invoeren in tsjechie.
is er iemand die mij exact kan vertellen wat ik moet doen in Nederland en wat ik moet doen...en waar ik moet zijn in tsjechie?
 

Vodnik

† In Memoriam
in grote lijnen:

De auto moet een geldige APK hebben (anders kan je niet uitvoeren)

1/ bij RDW langs gaan en auto uitvoeren
2/ in CZ STK keuring tbv invoer laten doen
3/ met uitvoer papieren van NL, STK keuring naar autoadministratie gaan, in kleinere plaatsen kan dat Politei of gemeentehuis zijn, in Praag moet je bij STK Bohadelec zijn

Maar........... Spreek je Tsjechisch? Zo niet, begin er dan niet aan en laat het doen, er zijn een paar bedrijfjes in gespecialiseerd en kost je tussen 600 en 1200 kroon extra.

Pieter
 

char

† In Memoriam
Pieter,.. met alle respect..... Moet je dan niet iets hebben van een "Tsjechisch Staatsburgelijkheidsschap" ?....Of hoe noem je dat?..
Ik bedoel:.. Anders kun je toch geen auto invoeren en op eigen naam zetten?..

Char.

__________________________________________
Char. ...goed met lange woorden ....
 

Vodnik

† In Memoriam
Pieter ..... Moet je dan niet iets hebben van een "Tsjechisch Staatsburgelijkheidsschap" ?.... Anders kun je toch geen auto invoeren en op eigen naam zetten?..
Char, dat is waar, je moet een verblijdvergunning tonen om een voertuig op je naam te krijgen. Als het tijdelijke verblijfsvergunning is moet je e;lk jaar de registratie verlengen. Bij een permanente verblijsvergunning is de registratie onbeperkt.

Sorry, vergeten te vermelden! Maar nogmaals , voor die 600 tot 1200 kroon niet zelf aan beginnen!

Pieter
 
E

ed en petra

Guest
Auto invoeren. Heb ik nu alles?

Ik ga dus volgend jaar voorgoed naar Tsjechie, en wil dus mijn auto daar op kenteken zetten. Ik heb al het een en ander gelezen op het forum, maar voor de zekerheid wil ik alles even op een rijtje zetten, en aan wat beter geinformeerde forumleden vragen of ik niks vergeten ben! Heb dus een Seat Ibiza 5 jaar oud 14i. Eerst naar een ANWB keuringsstation, alle kentekenpapieren meenemen, legitimatie, apk,cvo [reeds aangevraagd bij dealer 72Euro!] Vrijwarig opsturen naar verzekering, ga dan met uitvoerkenteken rijden die 2 weken geldig is en moet dus ook een verzekering van 2 weken afsluiten. In Tsjechie, Bewijs van verblijf aanvragen bij vreemdelingen politie, nieuw adres doorgeven en ligitimatie en pasfoto. daarna met deze papieren inschrijven nieuwe bewoner Liberec. vervolgens auto laten keuren door STK, weet niet waar afk voorstaat! En dan met, STK keuring, cvo,paspoort,bewijs van verblijf, uitvoerverklaring, nieuwe verzekering en nieuwe adres naar autoadministratie in Liberec! Dan moet alles snel geregeld kunnen worden! HOOP IK.... Grt Ed.
 
Je kunt je auto ook achteraf uitvoeren (zie de site van de: RDW). Je kunt gewoon verhuizen en als je eenmaal in Tsjechie woont de auto invoeren. Zonder exportkenteken en tijdelijke verzekering. (let wel even op de dekking van de verzekering die je nu hebt, de meeste dekken maar een paar maanden nadat je geemigreerd bent.) Dat scheelt een hoop gedoe en ik denk dat je de eerste twee weken na aankomst wel wat anders te regelen hebt dan de import van je auto.

Wij hebben onze auto ook achteraf uitgevoerd, was heel erg makkelijk! Briefje naar RDW en telefoontje naar NL verzekering.

Voor het gemak even de tekst van de RDW site:

Voertuig uitvoeren dat al in buitenland is

Als het voertuig dat u wilt uitvoeren al in het buitenland is, kunt u de Nederlandse registratie schriftelijk vanuit het buitenland beëindigen. Alleen de geregistreerd eigenaar/houder van het voertuig kan dit doen door een verzoek naar de RDW in Veendam sturen.

Samen met het schriftelijke verzoek moet u de volgende zaken meezenden:

een document (fotokopie) met een verklaring van een officiële, registrerende buitenlandse instantie of een kopie van het nieuw afgegeven buitenlands kentekenbewijs;
het Nederlandse kentekenbewijs (als dat nog aanwezig is);
een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat de registratie in Nederland is beëindigd. Aan deze schriftelijke procedure zijn geen kosten verbonden.
 
..... je moet een verblijdvergunning tonen om een voertuig op je naam te krijgen. Als het tijdelijke verblijfsvergunning is moet je e;lk jaar de registratie verlengen. Bij een permanente verblijsvergunning is de registratie onbeperkt.
Dit klopt niet, ik heb een tijdelijke verblijfsvergunning en een auto op tsjechisch kenteken en hoef de registratie niet elk jaar te vernieuwen.
 
E

ed en petra

Guest
Je kunt je auto ook achteraf uitvoeren (zie de site van de: RDW).
.....
Ja, dat klinkt een stuk eenvoudiger.. Dan heb ik dus geen uitvoerverklaring nodig! Maar wel de CVO neem ik aan! En hij moet gekeurt zijn en ik moet dan ook reeds mijn verblijfvergunning hebben! En dat document wat ik mee moet zenden, bedoel je daar de STK keuring in Tsjechie mee! Sorry veel vragen.. Maar dan hoef ik inderdaad niet meteen alles snel te regelen.
 

Vodnik

† In Memoriam
Dit klopt niet, ik heb een tijdelijke verblijfsvergunning en een auto op tsjechisch kenteken en hoef de registratie niet elk jaar te vernieuwen.
Dan is er onlangs iets veranderd. Tot 2004 heb ik de registratie moeten verlengen sindsdien een permanete verblijfsvergunning.
Kijk toch is op je maly technicky prukaz, daar staat een geldigheidsdatum op.

Een tijdelijke verblijfsvergunning hoeft alleen aangepast te worden als je een nieuw NL paspoort krijgt, er staat geen einddatum meer op!
Paula, het gaat niet om de verblijfsvergunning maar om de registratie van een voertuig, op de Maly Technicky Prukaz staat/stond een geldigheidsdatum.
 
Ik heb in cz enkele auto's staan.
Ze moeten nu om de twee jaar naar NL voor APK.

Zou ze graag inporteren in CZ maar dan ben ik m'n mooie blauwe kentekenplaat kwijt denk ik

Blijft niet meer over dan elke twee jaar de hele bups naar NL te transporteren

Hoop dat de keuringen snel in CZ uitgevoerd kunnen worden

Een Europa :lache:
 

Vodnik

† In Memoriam
op de kleine TP (Osvedceni o registraci) staan twee datum velden, I en H.
Veld I: datum vydani (uitgifte datum)
Veld H: datum Geldig tot.

I is ingevuld op moment dat voertuig op je naam gesteld wordt en H was bij mij altijd 1 jaar verder (datum I plus één jaar)

De TP moest elk jaar verlengd worden. (Nu niet meer omdat ik een permanente verblijsvergunning heb)



P.

O ja, als je géén geboortenummer / Rodni Cislo hebt wordt op dat veld ook een datum ingevuld, je geboortedatum
 
Zoals Paula ook al twee keer heeft vermeld staat er echt geen einddatum op de MTP.

In 5 jaar kan er een hoop veranderen: een hoop dingen worden makkelijker en eenvoudiger gemaakt, waardoor je als buitenlander steeds meer zonder externe adviseur je dingen kan regelen.

Het is dus best jammer dat veel mensen hier op dit forum nog steeds oude, niet meer actuele informatie posten.

Ik controleer altijd voor het posten of wat ik schrijf nog actueel is. Dit om nodeloze verwarring en tijd- en geldverspilling te voorkomen. (zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van 134 euro en tijd kostende exportplaten + verzekering) Een goed advies komt altijd voort uit actuele kennis.
 
Bovenaan