2013 - Hoogwater en overstromingen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
Er wordt hier in Jirikov nog een heleboel verwacht,er wordt met zandzakken gesleept.
In Praag wordt momenteel de waterkering opgebouwd (die moet de binnenstad droog houden)
 

kuurgast

Donateur
Overstroming dreigt in Praag en andere delen van Tsjechië

Overstroming dreigt in delen van Zuid-, West- en Midden-Tsjechië, inclusief de hoofdstad Praag. Afgelopen nacht de regen verhoogde waterstanden op een aantal rivieren in het hele land, hebben de hoogste vloed alert niveaus verklaard bij meer dan 40 locaties, voornamelijk in het zuiden van het land. Tientallen woningen alsook campings zijn geëvacueerd, terwijl negen spoorweg routes zijn gesloten. In Praag, de autoriteiten verwachten dat de Vltava te culmineren rond de middag; stormvloedkeringen zijn opgericht om Malá Strana, de oude binnenstad, en andere delen van de hoofdstad te beschermen.
Er is een vrouw gedood nadat het water hun huisje overstroomde, haar man wordt nog vermist.

Men wordt afgeraden om naar Praag te reizen.
Het is mogelijk dat ze zullen worden afgewezen en een aantal metrolijnen en beweging in Praag zal zeer ingewikkeld zijn. We moedigen iedereen dan ook, dat voordat u op reis naar Praag om de noodzaak van deze reis beschouwen en de ontwikkelingen op de voet te volgen. Vooral in de avond en op maandag, aldus burgemeester Tomáš Hudeček in rozhlas.cz.
 

Vodnik

† In Memoriam
De situatie is behoorlijk ernstig, het kabinet is zelfs bijeen geroepen.
In Praag is het centrum voor een groot deel afgesloten en op veel punten is geen verkeer meer mogelijk.
De weg Praag - Ceske Budejovice is afgesloten, ook de trein rijdt niet meer.
Het ziekenhuis in Centrum Praag (Franticek) wordt mogelijk geëvacueerd.
 

kuurgast

Donateur
Via twitter zie je regelmatig berichten van scholen die op werkweek naar Tsjechië gaan. Zo is er een groep (uit regio Nijmegen) die morgen naar Praag gaat. Ben wel benieuwd wat die gaan doen in deze situatie.
 
Praag bedreigd door hoog water

PRAAG - Hevige regenval heeft het peil van de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, flink doen stijgen. In de Tsjechische hoofdstad Praag is de brandweer in de nacht van zaterdag op zondag in de weer geweest om dijken te verstevigen en barrières op te werpen tegen het hoge water, zo berichtte het Tsjechische Nieuwsagentschap CTK zondag.

Onder meer het historische centrum van de stad wordt door overstroming bedreigd. Een woordvoerder van de brandweer noemde de situatie zeer ernstig. Ook in andere delen van het land is zondag een hoogwateralarm van kracht.

In augustus 2002 kampte Tsjechië met de grootste wateroverlast in zijn geschiedenis, toen bijna een derde van het land onder water stond. Zeventien mensen kwamen toen om te leven.

Ik hoop toch niet dat ons mooie Praag weer zo overstroomt...:(
 
Het blijft daar maar doorgaan met wolkbreuken , en er is in de regio Plzen een dode gevallen.
 
Deze rubriek kende ik niet, ik was dus iets te snel met plaatsen van mijn bericht...
Wij hopen er over exact 7 weken de 7e verjaardag van dochterlief te vieren, eindelijk weer na 2 1/2 jaar. Hopelijk is onze mooie geliefde stad dan nog in goede staat, en is het meegevallen...:(
 

Vodnik

† In Memoriam
In Praag is het echt bingo, een aantal metro stations zijn gesloten, dwz de hoog-water dueren zijn gesloten, de metro rijdt nog wel maar stopt niet op deze plaatsen. Morgen helemaal geen metro in centrum van Praag.
De eerste doden zij al gevallen, ook door bravour, gaan "surfen" en wildwater kanoën zonder safety vest (1 dood gevonden twee vermist)

Ziekehuis na frantisku wordt op dit moment geëvacueerd.

Het leger is ingezet met helikopters voor reddingswerk.


De Labe (elbe) staat 10 meter hoger dan normaal

P
 
Vandaag de Hollandse dag bij Nancy. Eerst ons terrein geïnspecteerd ivm de enorme wolkbreuken van afgelopen nacht. Gelukkig geen overstromingen en de gasten nog in diepe rust. De Elbe staat wel erg hoog, maar kan hier nog veel hoger komen voordat er overlast zal zijn. Op het terrein zelf is zelfs geen plas te zien. Wij dus met een gerust hart vertrokken, maar een eindje verderop komt de eerste schrik en is de eerste overlast al te zien : ondergelopen kelders en zandzakken om het water tegen te houden. De weg naar Hostinne is afgesloten en dus maar omrijden. Overal de rivieren buiten hun oevers en dus grote stukken land overspoeld. Weggeslagen bruggen bij huizen zodat de mensen hun huis niet kunnen verlaten. Op de terugreis zie je meer van de schade, want het water is inmiddels (tijdelijk?) gezakt. We konden nu weer door Hostinne rijden, waar ze nu nog bezig zijn om de ravage op te ruimen.
Voor de mensen die overlast hebben ondervonden een drama en we wensen ze veel sterkte.
 
Bovenaan