Zwarte ooievaar / Čáp černý

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Vier jonge zwarte ooievaars bezochten natuurgebied de Kettingdijk bij Weert

Dat het vooruit gaat met de natuur beaamt Lia Peeters, woonachtig op de Kettinghoeve midden in het gebied. Zij trof vorige week vier jonge zwarte ooievaars aan in haar achtertuin en maakte samen met Jo Raemen een aantal foto’s.

020-zwarte-ooievaar-web.jpg


Op een van de foto’s is duidelijk ringnummer 6558 te lezen. Navraag leert dat de ooievaars zijn geringd op 13 juni 2015 in Hlasivo in Tsjechië, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Praag. Weert ligt zo’n 676 kilometer naar het westen ten opzichte van de ringplaats.

De maand september is de trektijd van de zwarte ooievaar. Ze trekken dan naar hun overwinteringsgebieden in Midden-Afrika net boven de evenaar. Deze vier vogels zijn hoogstwaarschijnlijk met de aanhoudende oostenwind van de afgelopen weken hierheen gedreven. Ze hebben een prima gezichtsvermogen en hebben waarschijnlijk gezien dat de Kettingdijk een geschikt gebied was om aan te sterken en zijn zo in het gebied geland.

Doordat de oevers van plassen in de Kettingdijk nog niet begroeid zijn, vinden ze hier in de modder gemakkelijk veel voedsel als kikkers, kleine zoogdieren en insecten. Zodra er een groep zwarte ooievaars overvliegt, gaan ze waarschijnlijk weer mee op de wieken op weg naar Afrika. In april vliegen ze dan weer terug naar hun geboortegrond. Pas als in het gebied daar geen plaats meer is, zullen ze op zoek gaan naar andere broedgebieden.

Bron: natuurbericht.nl.
 
Bovenaan