Zuid Bohemen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo,
Wij gaan volgende week voor het eerst naar Tjechië, we zitten in Zuid-Bohemen, in het plaatsje Laszko, vlakbij Orlik, Zvikov, Pribram etc. Wat zijn leuke stadjes daar in de buurt? Zijn er in die regionen grote supermarkten (tesco ofzo?) misschien tips voor leuke restaurantjes.. drankjes die uit die regio komen etc. etc. Als je vanaf Praag komt en richting Laszko rijdt, kom je dan langs de snelweg een grote supermarkt tege? Ik weet het, het zijn veel vragen, het zou leuk zijn als er tips binnenkomen, bij voorbaat dank.
 
Hallo,
Wij gaan volgende week voor het eerst naar Tjechië, we zitten in Zuid-Bohemen, in het plaatsje Laszko, vlakbij Orlik, Zvikov, Pribram etc. Wat zijn leuke stadjes daar in de buurt?

Als je naar het zuiden rijd kom je in Pisek, ga je naar het oosten in Tabor, naar het westen in Blatna en naar het noorden in Plzen.

Allemaal leuke stadjes en op een redelijke afstand.

Zijn er in die regionen grote supermarkten (tesco ofzo?)

In Pisek zit een redelijk grote hypernova, In Tabor een Tesco, in Plzen zitten 2 Tesco's, waarvan er één behoorlijk groot is, daar zit ook een heel winkelcentrum bij. De Tesco in Tabor is geopend van 7:00 tot 22:00, die grote in Plzen is zelfs 24 uur per dag geopend.

misschien tips voor leuke restaurantjes.. drankjes die uit die regio komen etc. etc.

Restaurantjes genoeg, vooral in de steden. Drankjes... BIER !

Als je vanaf Praag komt en richting Laszko rijdt, kom je dan langs de snelweg een grote supermarkt tege? Ik weet het, het zijn veel vragen, het zou leuk zijn als er tips binnenkomen, bij voorbaat dank.

Vast wel, je komt dan waarschijnlijk over Plzen of over Tabor terug...
 
Zuid-Bohemen

Wij zijn dit jaar voor het eerst in Tsjechië op vakantie geweest, het is ons zeker niet tegen gevallen, een prachtig land, je kan er heerlijk eten en het is zeker niet duur. Wel misten wij de gezellige dorpjes met terrasjes, we zaten zo'n 8 km. vanaf Pribram in Lazsko, we hadden een prachtig uitzicht, echt geweldig.

Nu zat ik te kijken om vast een voorboeking te doen voor het komende jaar en daar zag ik wat leuks in Krtov, dit is in de buurt van de volgende plaatsen: Tabor, Cervena Lhota, Choustnik en Chynov.
Kent iemand dit gebied en kan die er mij iets over vertellen...???
Gezellige stadjes...?? winkelen voor de dagelijkse boodschappen...??? bezienswaardigheden...??? natuur...???
Ben erg benieuwd... gr. Mini
 
Daar heb je ook GEEN dorpjes met terrasjes.
Het is GEEN Spanje of Zuid-Frankrijk waar je op vakantie gaat.
Neem het land enz. zoals het is en ontdek zelf de veschillende dorpjes en steden er is zoveel te zien en te beleven.
 
In verschillende stadjes in Tsjechië vind je aan de centrale pleinen wel veel terrasjes, neem Ceske Budejovice, Cesky Krumlov, Trutnov.

De streek die jullie nu op het oog hebben is vlak tot een klein beetje heuvelachtig. Veel uitgestrekte polders met geweldige landweggetjes om over te toeren. Tabor is een redelijk grote stad met diverse grote supermarkten waar je alles kan kopen wat je nodig hebt, in het centrum van Tabor is er ook een groot overdekt winkelcentrum. Veder is de stad Tabor zeker het bezichtigen waard en vind je in Cervena Lhota een mooi rood waterkasteel.

Zuid Bohemen zelf kent genoeg leuke stadjes en mooie kastelen, persoonlijk zou ik iets centraler in Zuid Bohemen gaan zitten, zo in de omgeving Ceske Budejovice omdat je vanuit daar makkelijker en sneller bij de verschillende bezienswaardigheden bent, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Als jullie het niet erg/leuk vinden om een eindje te rijden is het een prima omgeving waar veel te doen en te zien is.
 
In Chynov zijn grotten, in Choustnik een ruine.
Overal zijn terrasjes, het zijn beide toeristische trekpleisters!
Het plein in Tabor is altijd gezellig, rondom allemaal terrasjes dus volop keus.
 
Zuid-Bohemen, land van burchten

14-08-2008 | Door: DAG
De meeste vakantiegangers die naar Tsjechië gaan, gaan naar de Zuid-Bohemen. Toeristisch dus, maar niet voor niets: de oude steden, tientallen burchten en prachtige natuurgebieden zijn nooit allemaal in één vakantie te bekijken.
1997685245_1999999595_hluboka_230x175.jpg




De hoofdstad van Zuid-Bohmen is České Budĕjovice. Het is een vrij drukke industriestad met heel wat oud-communistische betonnen flats, maar het centrum is prachtig. De schilderachtige huizen zijn, net als in bijna heel Tsjechië in alle mogelijke zachte kleuren geschilderd en in een prachtige staat. Budĕjovice is overigens vooral bekend om zijn bier, het originele Budweis-pils. Tot op de dag van vandaag voert de brouwerij rechtszaken met het Amerikaanse Budweiser over de merkrechten op de naam. Tijdens het wandelen op straat zie je al hoe diep de biercultuur is geworteld in het land: om elf uur komen de eerste halve liters al op tafel, en echt niet alleen voor alcoholisten. De oude paardentram en het grote vierkante stadsplein zijn plaatsen die je absoluut moet bezoeken.



Meer van Lipno




Meer naar het zuiden, niet eens zo ver van het drielandenpunt met Oostenrijk en Duitsland vind je het Lipno-meer, een van de drukst bezochte plaatsen van Tsjechië. Niet alleen buitenlandse toeristen komen hier, maar ook veel Pragenaren komen bij gebrek aan een zee aan dit grote stuwmeer een weekendje uitwaaien. De stuwdam vertraagt sinds 1959 de loop van de Moldau en vormde zo een meer met een lengte van bijna vijftig kilometer. Langs de hele oever van het meer zijn badplaatsjes met overnachtingsmogelijkheden genoeg, maar je moet wel tegen drukte kunnen en bereid zijn bijna Nederlandse prijzen te betalen voor eten, drinken en verblijf.



Burchten en kastelen




Door het zuiden van Tsjechië liepen vroeger belangrijke handelsroutes tussen Bohemen, Beieren en Oostenrijk. Om al die routes te bewaken zijn werkelijk overal burchten en kastelen gebouwd. Het zijn er tientallen en het is onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. In Hluboká nad Vltavou tref je een vrij recent slot in Engelse Tudor-stijl, dat in 1871 werd voltooid. De invloedrijke familie Swarzenberg liet de burcht zelf bouwen uit onvrede over de bouwkundige staat van de andere burchten die de familie bezat. Kasteel Hluboká moest daarom een sprookjespaleis worden, en dat is gelukt. Het enorme kasteel doet behoorlijk kitscherig aan, maar een goed visitekaartje is het met de tientallen kamers zeker. 'Bling bling' van de negentiende eeuw dus, en zeker een bezoekje waard.


Mooiste plaats




Misschien wel de mooiste plaats van het zuiden van Tsjechië is Český Krumlov, een kleine stad waarvan het centrum in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet. Het is na Praag de stad die de meeste bezoekers trekt van heel het land. Dat maakt ook dit stadje druk, maar als tegen de avond de dagjesmensen wat weg zijn getrokken blijft er een prachtig, levendig en kleurrijk stadje achter. Op de vele terrasjes is iedere avond wel ergens live-muziek en uiteraard ook hier grote pullen Budweis-bier. De kleine straatjes, kleurrijke pandjes en de prachtige burcht die boven het stadje uittorent maken het tot een bijzonder plaatsje om lekker rond te struinen. De burcht wordt bewaakt door twee bruine beren, die een mooi verblijf hebben in de gracht rondom het complex, dat druk, maar het bezoeken waard is.
 
wat een mooi krantenartikel, alleen ik ben bang dat die plekjes nu nog meer overspoelt gaan worden door toeristen die eigenlijk alleen maar komen voor het goedkope eten en drinken en niet voor het land zelf. en die later dan weer commentaar gaan leveren over de slechte accomodatie die ze hadden en/of camping.
 
Wat je zegt. Dat soort mensen houd je altijd.

Wij waren ook 3 weken in Tsjechië op vakantie. 2 weekjes Praha.
(familie en vrienden bezoek, altijd gezellig tot in de late uurtjes).
Eén week waren we in de zuid Bohemen met een camper van vrienden. Groot voordeel dat je kunt gaan wanneer je wilt.
En inderdaad veel mooie kastelen gezien. En de Tsjechen zijn zuinig
op hun spullen. In bepaalde vertrekken krijg je van die mooie sloffen
om je schoenen heen. Ik denk dat ze in Tsjechië ooit het schuifelen
hebben uitgevonden.
Het Lipno meer is prachtig maar het wordt te commercieël.
Landal Greenpark bijvoorbeeld. De Tsjechen zien het als een giftige
paddestoel.
En bij Frymburk heb je ook al een NL camping.
We blijven rare jongens wij Hollanders.
Dus zijn we verder naar het oosten gegaan.
Heerlijk rustig. Fietsen. Boruvky zoeken en Houby natuurlijk.
Ik ben geen kenner wat dat betreft. Maar babicka maakt er
heerlijke gerechten van. Zwemmen in ribnyk. Fantastisch genoten.
Groeten.
Kapitán
 
Wij zijn voornemens om in de week van 20 oktober richting Zuid Bohemen te gaan. Nu heb ik al gezocht in het forum wat het weer is in oktober. Ik kom in iedergeval tegen dat de regen minder is als hier maar kan iemand ook wat over de temperatuur vertellen in deze omgeving in de genoemde periode.

Alvast bedankt
PGR
 
Een aantal jaren terug (ik meen een jaar of 4 geleden) zijn wij eens rond de 20ste oktober in zuid Bohemen geweest. Toen we daar begin van de week aankwamen was het 2 graden en 's nachts vroor het... De dag voordat we vertrokken hebben we in het zonnetje bij 22 graden op een bankje in Ceske Budejovice gezeten...



zie hier een foto van een grachtje in Ceske Budejovice in een oktober zonnetje...

Met andere woorden: het kan vriezen, het kan dooien ! :)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Offpark in Sušice is een ideale plaats voor een avontuurlijke dag.

-Hindernissenparcours met 34 diverse hindernissen op 6 à 9 meter hoogte.
-Offball.
-Rafting
-Trialroller
-Rondvluchten
-En nog heel veel meer...

offpark.cz
 
Bovenaan