ZOO Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Nieuw te koop in ZOO Praag Sloní moč.
Sloní=olifant + moč=urine maar dat zit er niet in al is de kleur identiek daaraan. :D


dsc_5486_export.jpg


Het is een speciaal voor de dierentuin ontwikkelde kruidenlikeur die een beetje lijkt op de traditionele Becherovka.
Alcoholpercentage is 25% en alleen verkrijgbaar voor 18+.
De Sloní moč is te koop in de dierentuin van Praag en via hun webshop.
 

kuurgast

Donateur
Volgend jaar krijgt ze gezelschap van nog 2 baby-olifantjes, want er zijn 2 vrouwtjes zwanger.
Praag Zoo viert de geboorte van de eerste '100% Praag-gefokte' olifant.

screenshot.06-04-2016 18.38.42.png

Praagse dierentuin heeft reden om te vieren, de geboorte in de vroege uren van dinsdag van zijn nieuwste aanwinst: een nieuwe baby Indische olifant. Het is voor het eerst in de 82-jarige geschiedenis van de dierentuin dat een olifant was niet alleen geboren, maar ook gefokt in de dierentuin.

Het is niet de eerste keer dat een olifant werd geboren in Praag Zoo: lezers kunnen Sita herinneren drie jaar geleden een jong kreeg; maar dinsdagmorgen om 03.00 uur werd een '100% Praag-gefokte' olifantje geboren. De dierentuin directeur Miroslav Bobek zei dat de geboorte een van de meest ontroerende momenten was waarvan hij getuige was geweest. "Alles is tot nu toe goed gegaan. Het moeilijkste deel, de geboorte zelf, was succesvol en later, om 7 uur, kreeg de baby zijn eerste drinken. Dus we hebben reden voorzichtig optimistisch te zijn. Ik wijs erop dat het niet de eerste keer dat een olifant werd geboren in onze dierentuin, maar deze baby is de eerste 'volledig' Praag bedacht olifant in de 80-plus jaren hebben we ze fokken."

Het jonge mannetje weegt 104 kilo en kwam na een zwangerschap van 639 dagen ter wereld. Zijn moeder Janita is in 2012 uit Sri Lanka naar Praag gekomen, vader Mekong woont sinds 2014 in de dierentuin van Amsterdam.

Bronnen radio.cz/en + radio.cz/de

Janitino_slune_se_seznamuje_s_Tamarou_foto_Petr_Hamernik.jpg_thumb.jpg


Het jong heeft vandaag kennis gemaakt met eerste andere olifant "tante" Tamara en zal morgen kennismaken met de andere olifanten. Als alles goed gaat, zal het '100% Praag-gefokte' olifantje komend weekend al te zien zijn in de Praagse dierentuin.


4 December 2014 was vader Mekong aangekomen in de dierentuin Artis Amsterdam.
Op 29 januari verhuisde Mekong naar de Wildlands Adventure Zoo Emmen.
 

kuurgast

Donateur
In de dierentuin van Praag is zaterdagmiddag 23 april totaal onverwachts een jonge gorilla geboren.
Het jonkie heeft Nederlandse’ roots, want moeder Shinda is geboren in de Apenheul op 14 juni 1991.
In 1996 is ze met een groep laaglandgorilla's verhuisd naar Taronga ZOO in Sydney, vandaar is ze in 2001 naar Praag gekomen. Shinda heeft een zus, Kijivu, die ook in de dierentuin van Praag woont.
In Praag hadden ze niet meer verwacht dat de 24-jarige Shinda nog een jong zou krijgen.
De bevalling verliep snel en moeder Shinda wist meteen hoe ze met haar dochter moest omgaan.
Hieronder een lief filmpje van moeder en dochter in ZOO Prague.


Er is nog een gorilla met Nederlandse roots in Praag, dat is Bikira uit Amsterdam met haar opvallend roze lippen en bruinere vacht.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
phoca_thumb_l_5_dsc_2483_export.jpg


De Indische olifanten groep in de Praagse dierentuin is gegroeid. Er is vrijdagavond kort na 20.00 uur een mannetje geboren, de trotse ouders zijn Tamara en Ankhor. Het "kleine" olifantje weegt 80 kg en is kerngezond en is dit weekend al te bewonderen voor het publiek. Zijn halve neef Max die in april werd geboren wilde direct met hem spelen.

Bron oa facebook.com/praguezoo + zoopraha.cz.
 

kuurgast

Donateur
Reuzenpanda's komen niet snel naar de dierentuin van Praag

Prague Zoo, vaak gerangschikt onder de beste dierentuinen ter wereld, kondigde twee jaar geleden uitgebreide plannen om een nieuw panda-paviljoen te bouwen in de hoop uiteindelijk de exotische dieren uit China te ontvangen. Het nieuws kwam naar aanleiding van de toegenomen zakelijke relaties tussen Tsjechië en China en het controversiële bezoek van Chinese president Xi Jinping aan Praag. Maar het blijkt dat, terwijl de Tsjechische president Miloš Zeman een serenade speelde voor Jinping op de piano, hij niet om de pandaberen heeft gevraagd.

Volgens Miroslav Bobek, de directeur van de Praagse dierentuin, zullen de reuzenpanda's niet snel naar de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad komen. "We hebben de voorbereidingen een paar maanden geleden stopgezet, omdat president Zeman zijn Chinese tegenhanger niet om de reuzenpanda's heeft gevraagd en ze niet heeft veiliggesteld voor Tsjechië", vertelde Bobek aan iDnes.cz.

Volgens Bobek is Tsjechië door verschillende andere landen ingehaald bij de aanvraag voor reuzenpanda's, die alleen in bepaalde regio's van China in het wild leven. "Volgens mijn informatie ondersteunt het huidige management van de hoofdstad het project niet en is het daarom slechts een kwestie van tijd wanneer het officieel wordt gestopt", aldus Bobek.

Terwijl de ontwikkeling van het nieuwe paviljoen, gebouwd op de plek van de huidige locatie met ijsberen, naar verwachting doorgaat zoals gepland, zullen er verschillende beersoorten gehuisvest worden in plaats van de reuzenpanda's.

Volgens de presidentiële woordvoerder Jiří Ovčáček was de logistiek van het onderhoud van de panda's een struikelblok. "Je weet wel, het gaat niet alleen om de panda's, maar dan moet je veel bamboe invoeren, omdat panda's niets anders eten", vertelde hij iDnes.

Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Er is vrijdagavond kort na 20.00 uur een mannetje geboren, de trotse ouders zijn Tamara en Ankhor.
Bijna 4 jaar later:

84ed6049455fdc1aa3549052924aaac0.jpg

De dierentuin van Praag kondigt de geboorte van een olifantenkalf aan.

Te midden van het onheil en de somberheid van de coronavirusepidemie heeft de dierentuin van Praag goed nieuws aangekondigd: de geboorte van een olifantenkalf. De dierentuin sloot tien dagen geleden haar deuren voor bezoekers, maar het belovende video's voor fans en regelmatige rapportages over de nieuwkomer.

Hoewel de poorten van de dierentuin van Praag stevig gesloten blijven, gaat het leven erachter verder en hadden de dierenarts en olifantenhouder van de dierentuin een drukke nacht om de nieuwkomer te baren. Het feit dat alle verzorgers in afzonderlijke teams zijn onderverdeeld om te voorkomen dat ze tegelijkertijd in quarantaine worden geplaatst, maakte de situatie naar verluidt nog moeilijker, maar het team dat de bevalling bijstond, kon in de vroege uren van vrijdag 27 maart - de geboorte van een gezond vrouwelijk olifantenkalf van de Indiase moeder Tamara en de 37-jarige mannelijke Indische olifant Ankhor die naar de dierentuin van Praag werd gebracht om het fokprogramma in 2014 vanuit de dierentuin van Berlijn te ondersteunen. Het olifantenkalfje weegt 92 kilogram.

Anhkor voldeed aan de verwachtingen en de dierentuin kon haar fokprogramma voortzetten door de zwangerschap van twee vrouwelijke olifanten, ongeveer 22 maanden geleden, snel achter elkaar aan te kondigen. Tamara heeft eerst haar kalfje afgeleverd; Juanita zou dat nu elke dag kunnen doen. Zowel moeder als pasgeborene doen het naar behoren. De dierentuin zal naar verwachting het publiek te zijner tijd suggesties laten doen met betrekking tot een geschikte naam.

De dierentuin van Praag verwierf zijn eerste olifant in 1933, slechts twee jaar na de oprichting van de dierentuin. Het was echter pas na het jaar 2000 dat de dierentuin een olifantenfokprogramma startte. De eerste olifant die in de dierentuin werd geboren, was de vrouwelijke Sita in 2013. Drie jaar later hadden Janita en Tamara allebei mannelijke kalveren - Rudolf en Maxmilian. En als alles goed gaat, zal Juanita de Praagse dierentuin nu elke dag zijn vijfde kalf geven.

De dierentuin heeft momenteel zeven volwassen olifanten - Gulab, het oudste vrouwtje dat de dierentuin in 1966 heeft verworven, is het op één na oudste dier in de dierentuin van Praag, het fokmannetje Ankhora, een ouder mannetje Mekong, Tamara, Juanita, Donna en Sita, en ook drie kalveren. In 2013 heeft de dierentuin voor 500 miljoen kronen een nieuw paviljoen voor hen gebouwd om hen meer bewegingsvrijheid binnen en buiten te geven.

De dierentuin van Praag had vorig jaar bijna 1,5 miljoen bezoekers en is een van de meest bezochte sites in de hoofdstad. Het heeft 670 diersoorten.

De dierentuin heeft het voortouw genomen bij het redden van het Przewalski-paard en is de grootste fokker van de soort ter wereld en stuurt de paarden terug naar hun natuurlijke habitat in het wild op de vlakten van Mongolië.

Omdat de dierentuin voor onbepaalde tijd gesloten is, houdt de dierentuin fans nu op de hoogte van de ontwikkelingen door video's van haar dieren online te plaatsen. Het management heeft al aangekondigd dat wanneer de deuren van de dierentuin weer opengaan de gezondheidswerkers, brandweerlieden en politieagenten voor een periode van een maand zullen worden toegelaten voor een symbolische kroon, als blijk van dankbaarheid voor hun moed en toewijding bij het bestrijden van de coronavirusepidemie.
Bron radio.cz/en.
Filmpje van de geboorte staat op zoopraha.cz/en.

Neem ondertussen een kijkje op de webcams van de dierentuinen:
Praag live olifanten zoopraha.cz/en.
Brno zoobrno.cz/en/live-cams.
Decin klik op Kamera 1 zoodecin.cz.
ZOO Chleby 2 x apen cams zoochleby.cz/webkamery.
Meer filmpjes op youtube Krátce ze zoo=In het kort uit de dierentuin.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Praag Zoo viert de geboorte van de eerste '100% Praag-gefokte' olifant.
Vier jaar later zelfde olifant:

7565360dde05cc7ef09c31f17dde61de.jpg


Olifantenkalf geboren in Praag

Zes weken na de geboorte van de eerste babyolifant van dit jaar heeft de dierentuin van Praag nog een reden om zich te verheugen. Op zaterdag 9 mei beviel ook een vrouwelijke Indische olifant Janita. De vader van het kalfje is ook dit keer Ankhor.

Haar zwangerschap duurde deze keer 683 dagen - dus ze was meer dan zes weken langer dan de vorige keer. De pasgeboren olifant weegt maar liefst 124 kilogram! Moeder Janita en het kalf zijn gezond en doen het goed.

Hoofd van de dierentuin, Miroslav Bobek, zei dat de geboorte van een tweede vrouwelijk kalfjes in twee maanden "uitstekend nieuws" was. Olifant Tamara, tante van een pasgeboren vrouwtje, was met haar kalf bij de geboorte aanwezig. De twee vrouwtjes van dit jaar kunnen in de kudde blijven en zich voortplanten.

Olifanten worden sinds 1933 in de dierentuin gehouden, maar het fokprogramma is relatief nieuw; het eerste in Praag geboren olifantenkalf arriveerde in 2013.

Bron oa radio.cz/en + facebook.com/zoopraha + zoopraha.cz
De olifanten van ZOO Praag hebben een eigen facebook.com/prazskeslune.
 

kuurgast

Donateur
De babyolifantjes van de Prague Zoo hebben nu namen.

De namen van beide olifanten zijn dit jaar in de Singalees-taal van Sri Lanka, het land waar hun moeders Janita en Tamara vandaan komen. De oudere olifant kreeg de naam Lakuna en de jongste Amalee.
Beide olifanten blijven in Praag en worden de basis van de volgende generatie olifanten.
Bron news.expats.cz.

Er staan schattige foto's en filmpjes van de jonge olifanten op facebook.com/prazskeslune.
 

kuurgast

Donateur
Ook al mogen Nederlanders nu niet naar Praag, er wonen/werken daar wel Nederlanders.
Voor hen het volgende:


Met ingang van zaterdag 19 september zijn het Indonesische Jungle Paviljoen en de Lemur expositie gesloten voor het publiek in de dierentuin van Praag. Dit komt omdat primaten net zo gemakkelijk covid-19 kunnen krijgen als mensen.
De reden voor de sluiting van de Indonesische jungle is volgens de directeur van de tuin dat de orang-oetans en makaken die hier zijn een afgesloten ruimte delen met bezoekers.
Bij de buitententoonstelling van lemuren benaderen mensen ze op een minimale afstand.
Bron oa zoopraha.cz.
 
Bovenaan