ZOO Praag

Topic in 'Praag' gestart door Freddy2005, 24-04-2010.

 1. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Gorilla-Dame Kiviju brengt derde jong ter wereld

  Vanmorgen heeft de gorilla Kiviju, in de Praagse zoo, haar derde jong ter wereld gebracht. De baby kwam voor de ogen van de bezoekers ter wereld, zei zoodirecteur Miroslav Bobek. De moeder en het jong zijn in goede doen maar momenteel is het paviljoen voor de bezoekers voorlopig gesloten. Daarom kunnen alle dierenliefhebbers, zoals alle vorige jaren, het gebeuren blijven volgen op internet. (Live webcams en video's, alsook alle info over de Praagse gorilla's.)

  Zie ook het topic over de geboorte van het tweede "kind": gorillababy... in het archief.

  zoopraha.cz

  [​IMG]
   
 2. cor

  cor

  prachtig die beelden van de webcam!!!
   
 3. knap staaltje werk van moeder natuur !!!
   
 4. Ik ga zondag op kraamvisite!
   
 5. nou, feliciteer ze dan maar van ons :?: :lmfao:
  en veel plezier!
   
 6. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Zoo investeert 350 miljoen in nieuw olifanten en nijlpaardenverblijf

  De Praagse zoo start de bouw van een nieuw gedeelte voor de olifanten en nijlpaarden. Het nieuwe gebouw wordt het grootste en duurste ooit opgetrokken in Tsjechië. De moderne behuizing voor de olifanten, nijlpaarden en antilopen zal worden opgericht op een terrein van tienduizend vierkante meter. Het zou moeten afgewerkt zijn tegen eind 2013. Het komt helemaal bovenaan de dierentuin in de buurt van het Afrikaanse huis.

  Momenteel zijn er in de zoo drie olifanten en men hoopt op een uitbreiding van de groep. Ook de nijlpaarden hoopt men in aantal uit te breiden. De bezoekers zullen zullen deze dieren kunnen zien in een natuurlijk waterbekken wat een heel speciaal gegeven is.

  Zondag wordt de eerste steen geplaatst waarop een afbeelding van de olifant zal staan. Gedurende de ganse dag zal er een aangepast programma voorzien worden dat in het teken zal staan van India en de Indische olifant. Ook zal er recordpoging ondernomen worden om een zo lang mogelijke ketting te maken met mensen en pluchen olifanten. Voor het vervoer kan u ook gebruik maken van de stoomboot die om het uur zal varen vanaf het Nemocnice Na Františku, Na Františku 847/8 (tussen Čechův most en Stefankuv most).

  novinky.cz

  zoopraha.cz

  [​IMG]
   
 7. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Videoanimatie uitbreiding zoo

  Vandaag publiceert de krant novinky een videoanimatie van de nieuwe voorzieningen die gepland zijn. Bekijk de voorstelling hier.

  En dit is dan de eerste steen die vandaag geplaatst is.

  [​IMG]

  Burgemeester Pavel Bém was één van de gasten die de steen mochten "aankloppen".

  idnes.cz
   
 8. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Gorilla baby is een jongen

  Genetische testen hebben uitgewezen dat het jong dat vorige maand is geboren, een jongen is.
  Dit zei zoodirecteur Miroslav Bobek vandaag na een benefietloop voor de gorilla's.
  Hiermee bestaat de "gorilla kindertuin" uit twee jongens en een meisje. Het geslacht van een kleine gorilla laat zich niet met het blote oog herkennen.
  Alleen DNA onderzoek brengt uitsluitsel, al zijn die soms ook onvoldoende.
  De gorilla-baby zal op 30 mei worden gedoopt en de peetvader zal schlagerzanger Karel Gott zijn. De naam is gekozen uit 3000 inzendingen die de zoo kreeg na een oproep aan het grote publiek.

  radio.cz

  idnes.cz (video)

  [​IMG]
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  80 Jaar ZOO Praha.

  [​IMG]

  28 September heeft de dierentuin tijdens het jaarlijkse festival gevierd dat prof. Jiří Janda 80 jaar geleden de poorten van de dierentuin opende. Deze dierentuin is in die jaren uitgegroeid van enkele dieren in 1931 tot bijna 5000 bewoners anno 2011.
  zoopraha.cz.
   
 10. Kalendar s Mojou 2012-door Miroslav Bobek.jpg prazse ZOO, 28.9.1931.jpg
  De kalender is nu in Tsjechie te koop en kost 99.- Kc.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Olifant Douanita samen met haar dochter Tonya verhuizen van Blijdorp naar de dierentuin van Praag.

  [​IMG] [​IMG]
  Vervoer Douanita in 1988 vanaf de boot en dit jaar met dochter Tonya in Blijdorp.

  De reden voor het vertrek is dat Douanita zich in de Blijdorp-groep erg dominant gedraagt en regelmatig ruzie zoekt met olifant Irma... Ze verhuizen naar de dierentuin van Praag, waar een nieuw ruim verblijf op hen wacht.

  Douanita heeft een bijzondere voorgeschiedenis. In 1988 ontdekt een douane-ambtenaar in de Rotterdamse haven iets bijzonders. In een container aan boord van de Naumburg, een Oost-Duits schip, treft hij een jong olifantje aan van maximaal twee jaar oud. Het dier, afkomstig uit Vietnam, is erg mager en sterk verwaarloosd. Bovendien blijken de papieren niet in orde.
  Het jonge olifantje wordt opgevangen in Diergaarde Blijdorp en krijgt de passende naam Douanita, met als roepnaam Donna. Ze wordt goed opgenomen in de Blijdorp-kudde en krijgt drie jongen, waarvan Throng Nhi (geboren in 2003) en Tonya (2009) nog in leven zijn.

  Nu staat Douanita weer voor een heel andere fase in haar leven door haar naderende vertrek naar de dierentuin van Praag. Douanita is de groep ontgroeid, ze wil nu haar eigen groep beginnen. En ruimte voor twee groepen heeft de dierentuin niet. "Het is nu nog duwen en trekken. Maar we willen geen echt gevecht en daarom moesten we een keuze maken", zegt een verzorger. Vandaag gaat ze met haar dochter Tonya op transport naar een dierentuin in de Tsjechische hoofdstad Praag. Daar zijn ze al een half jaar voor aan het trainen. Blijdorp hoopt dat ze in Tsjechië beter op haar plek is.

  In de ZOO van Praag zijn afgelopen weken de vrouwtjes Gulab en Shanti en de enige man Mekonga naar een nieuw onderkomen verplaatst op het hoogste punt van de dierentuin. Dit nav de grote overstroming in 2002 waarbij een mannelijke olifant om het leven kwam. Toen bleek dat de moeilijkst verplaatsbare dieren op het laagste deel van de dierentuin woonden. Vanaf 2010 wordt er gewerkt aan het grootste dierenverblijf van de dierentuin en van heel Europa. Als de olifanten gewend zijn zullen ze van 10 tot 18:30 uur te zien zijn in hun buitenverblijf.
  28 September is de dierentuindag en wordt de nieuwe loopbrug geopend en zal via internet de webcam te zien zijn van de olifantenverblijven. Vanaf die dag is het mogelijk om een dag per week de binnenverblijven te bekijken. Als in het voorjaar van 2013 alle werkzaamheden klaar zijn, dan kan men iedere dag de olifanten zowel binnen als buiten zien.
  Er zijn onderhandelingen om nog eens 2 of 3 jonge olifanten uit Thailand of Laos naar Praag te kunnen halen.
  Het nieuwe olifantenverblijf heeft ruimte voor 10 olifanten.
  Bronnen oa zoopraha.cz/en + rotterdamzoo.nl.
   
  hgmw, saskia.v.h en ave271 vinden dit leuk.
 12. Ik weet nog dat we in 2002 op de tsjechische tv zagen dat de olifanten niet meer gered konden worden. Zo triest......:snotter:
  We werden toen opgevangen in een bejaardentehuis in Netolice.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Olifant in Zoo van Praag maakt schilderijen.

  [​IMG]

  In de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag loopt een olifant rond die schilderijen maakt. Haar kunstwerken brengen duizenden euro's op, aldus verschillende plaatselijke kranten.

  De verzorgster van Shanti, een vrouwelijke, Aziatische olifant in de zoo van Praag, leerde haar schilderen door te tonen hoe ze een verfborstel vastpakt met haar slurf. 'Het duurde ongeveer twee weken tot ze het onder de knie had', zegt een woordvoerster van de Praagse dierentuin. 'Schilderen is een deel van ons verrijkingsprogramma om de dieren gezonder en gelukkiger te maken. De grootste motivatie voor Shanti is natuurlijk voedsel.'

  Uiteindelijk begon de olifant echte schilderijen te maken op doek. Na een drietal maanden had ze geen hulp meer nodig van haar verzorgster. In totaal schilderde de dikhuid 12 "kunstwerken". Die werden reeds geveild en brachten alles samen ongeveer 5.000 euro op. De opbrengst wordt gebruikt voor veterinair materiaal voor een dierentuin in Sri Lanka.
  Bronnen:ad.nl en hbvl.be.

  *edit* de "verschillende kranten" is er één denik.cz (en website ZOO Praha),waar gesproken wordt over 2 schilderijen die verkocht zijn en er meer interesse is voor de reproducties in beperkte oplage. De opbrengst gaat naar nieuwe apparatuur van echografie voor de beroemde olifanten in Pinnawala Sri Lanka.
  De schilderijen zijn te zien en te koop in Gočárovy domy/Galerie Gočár van zoopraha.cz/en.
   
  ave271 vindt dit leuk.
 14. In het AD staat er nog wel een toevoeging aan bovenstaand bericht:
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Klopt, dat hebben ze mooi overgenomen van hbvl wat men zelf verder kon lezen. ;)
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Baby gorilla geboren in ZOO Praag.

  [​IMG]

  Gorilla Kijivu heeft 22 december een jong ter wereld gebracht in de dierentuin van Praag. Alles is voorspoedig verlopen en waarschijnlijk zal moeder en kind eerste kerstdag voor het publiek te zien zijn. Gorilla Kamba staat ook op het punt om binnenkort te bevallen.
  zoopraha.cz.
   
  ave271 en Pelhřimov vinden dit leuk.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Olifantennieuws van de dierentuin Praag.
  Deze olifanten zijn Janita en Tamara die 6 oktober vanuit het olifantencentrum Pinnawala Sri Lanka in de dierentuin van Praag zijn aangekomen. Ze zijn een maand in quarantaine geweest en hebben zich in die tijd kunnen aanpassen aan het Tsjechische voedsel en de verzorgers. Nu gaan ze iedere dag een uur naar buiten voor hun beweging, maar vanwege de temperatuur zullen ze met de komst van het voorjaar meer naar buiten gaan.

  Babynieuws..... voor het eerst in de geschiedenis van ZOO Praag een olifantje geboren.

  [​IMG]

  Baby olifantje voor de uit Nederland afkomstige Dona.
  De bevalling maandagmiddag ging veel sneller dan verwacht en het gaat heel goed met moeder en kind. Kan nog geen informatie vinden of het een jongen of meisje is.
  30 Maart is de opening van het nieuwe olifantenverblijf en dan zullen ze voor het publiek te bewonderen zijn.
  Meer foto's op zoopraha.cz.
  Díky Evy.
   
  Ad Verschoor, Pelhřimov en ave271 vinden dit leuk.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het is een meisje en ze heeft vandaag de naam "Sita" gekregen tijdens de opening van het nieuwe olifantenverblijf.
  Bron: ceskenoviny.cz.
   
  soesje vindt dit leuk.
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vandaag minder goed nieuws......... de bijna 5 jaar oude Tonya is in de dierentuin van Praag overleden.
  De verzorgers zagen zondagmiddag de eerste tekenen dat het niet goed met haar ging. Maandag verslechterde haar gezondheid en na intensieve behandeling is ze dinsdagmorgen gestorven. Mogelijke oorzaak is de olifanten herpesvirus infectie EEHV. Er zal weefselonderzoek gedaan worden naar de doodsoorzaak in Praag, Berlijn en Rotterdam.
  Bron: zoopraha.cz.

  Meer over dit voor olifanten dodelijke virus in ouder artikel van trouw.nl.
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het olifantje Sita is nu 2 1/2 jaar oud en weegt inmiddels 1134 kilo.
  Bron: magazin.ceskenoviny.cz.
  Volgend jaar krijgt ze gezelschap van nog 2 baby-olifantjes, want er zijn 2 vrouwtjes zwanger.
   
  ave271 vindt dit leuk.

Deel deze pagina