ZOO Dvůr Králové

Topic in 'Oost Bohemen' gestart door kuurgast, 19-05-2011.

 1. Franky

  Franky Donateur

  Dat is één van de prachtige gebouwen in de dierentuin van Dvur Kralove. Het deed mij ook af en toe wat denken aan Artis, maar dan veel mooier natuurlijk
   
 2. Is inderdaad een mooie dierentuin, kan het huis me zo niet meer voorstellen is al weer een tijd geleden dat we daar zijn geweest.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het is de Neumannova vila waar de flamingo's achter lopen.
  Binnen is een schilderijenverzameling van de schilder Zdeněk Burian.

  [​IMG] [​IMG]
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Dit jaar komen er 2 nieuwe safaribussen in de dierentuin voor ritjes door de safari. De bussen voldoen aan de strengste milieunormen.
  Bron: denik.cz.
   
 5. Enne, helemaal geweldig! De entree van de zoo wordt goedkoper, vorig jaar was de prijs 290 kč p.p. nu 230 kč p.p.
  Maar kom je met fiets, openbaar vervoer of weet ik wat en wil je met de bovengenoemde safaribus door de Zoo, dan betaal je 50 kč extra. :stout:
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dan is dat nog steeds 10kč goedkoper dan vorig jaar. ;)
  ps. waar staat die 230 kč p.p. want dat kan ik op hun website niet vinden. :denk:
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Dit zijn de nieuwe bussen.
  Ook toegankelijk voor rolstoelen.
   
 8. De prijs wordt pas een dag van tevoren op de website gezet. In principe moet volgend weekend de safari open gaan, maar dit is nog steeds niet duidelijk.

  Ik moest alleen heel erg lachen dat ze met groot bombarie vermelden dat de prijzen omlaag gaan, terwijl het uiteindelijk 10 kronen verschil maakt.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Afgelopen weekend is het nieuwe lanové centrum/klimparcours officieel geopend. Hoogste punt is 10 meter via touwbruggen. Volgend jaar zal het nog groter worden.
  Bron: denik.cz.

   
 10. Gaaf! Hopelijk staan er bankjes naast, ik denk dat we Lydia daar wel een uurtje kwijt zijn:top:
   
 11. Je kunt daar zelfs eten en drinken want het zit direct naast een "fastfood corner".
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Is bij de plaats waar het boemeltje door het Afrikaanse deel vertrekt. Zie kaart op zoodvurkralove.cz.
  Momenteel zijn ze in de dierentuin op de Afrikaanse toer onder de titel "Mama Africa" met een groep uit Zimbabwe die de komende dagen dansen en Afrikaans eten verzorgen.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  ZOO Dvůr Králové bestaat in mei 70 jaar

  Dit wordt op 8 mei gevierd, zie agenda zoodvurkralove.cz.
  Ze verkopen nu postzegels in het kader van het 70-jarig bestaan van de ZOO.

  [​IMG]

  Afgelopen winter is er hard gewerkt aan een nieuwe ingang en daarboven nieuw restaurant Rotunda.
  Bron: rozhlas.cz.

  [​IMG]
   
  bruinh en Pelhřimov vinden dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Het staat op ons programma voor een bezoek op 5 september 2016. Het duurt nog wel even, maar ons reisschema is weer zo goed als rond. Eens zien of ik dan ook aan de postzegels kan komen, want als verzamelaar mag deze serie natuurlijk niet ontbreken.
   
  kuurgast en Pelhřimov vinden dit leuk.
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische dierentuin gaat neushoorns preventief onthoornen na Franse stroperij

  [​IMG]
  De overgebleven neushoorns Bruno (L) en Lucie in de dierentuin van Thoiry, op 8 maart dit jaar. De witte neushoorn Vince werd een dag eerder in dezelfde dierentuin door verzorgers dood aangetroffen. Stropers hadden hem vermoord om zijn hoorn af te zagen. © AFP
  Nadat stropers in een Franse dierentuin een witte neushoorn hebben doodgeschoten om zijn kostbare hoorns af te hakken, gaat een dierentuin in Tsjechië de hoorns van achttien soortgenoten preventief verwijderen.

  De dierentuin in de Noord-Tsjechische stad Dvur Kralove nad Labem acht het gevaar voor de dieren zo groot, dat de hoorns met een kettingzaag worden afgezaagd. Op de zwarte markt brengen ze op dit moment namelijk meer op dan goud en cocaïne. “Het is ons om de veiligheid van de neushoorns te doen”, zegt dierentuinwoordvoerder Andrea Jirousova tegen persbureau AFP. “De aanval in Frankrijk heel ons gealarmeerd.”

  In de nacht van 6 op 7 maart forceerden inbrekers een deur aan de achterkant van het zoologisch park in Thoiry, een plaatsje in de buurt van Parijs. In het neushoornverblijf schoten ze een witte neushoorn met de naam Vince, een in Nederland (Burgers Zoo in Arnhem) geboren mannetje van vijf jaar oud, drie kogels in zijn kop. Vervolgens gebruikten stropers een kettingzaag om de kostbare hoorn van het dier weg te nemen. Volgens de krant Le Parisien was het de eerste keer dat een levende neushoorn in een Europese dierentuin door stropers wordt gedood om zijn hoorn.

  Voor de Tsjechische dierentuin genoeg reden om actie te ondernemen. De Dvur Kralove zoo herbergt momenteel 21 zwarte en witte neushoorns, waaronder drie kalfjes die niet onthoornd zullen worden.

  Medicijn
  De hoorns gaan op de zwarte markt voor meer dan 50.000 euro per kilo van de hand. Vooral in China en Vietnam zijn ze in trek omdat ze daar worden gebruikt als traditioneel medicijn en afrodisiacum.

  De woordvoerder van de Tsjechische dierentuin zegt dat dierenartsen de neushoorns onder narcose zullen brengen. Daarna zagen ze de hoorns af en vijlen ze de scherpe randjes bij. Wanneer het gaat gebeuren, wilde de woordvoerder niet zeggen. “We hebben nog nooit hoorns verwijderd uit angst voor stropers. Eerder deden we dat wel om een neushoorn te transporteren en om gezondheidsredenen.”

  De Dvur Kralove Zoo is de enige dierentuin ter wereld die het is gelukt de zeer zeldzame noordelijke witte neushoorn in gevangenschap te fokken. In 2009 zette de dierentuin drie noordelijke witte neushoorns uit in het Ol Pejeta-reservaat in Kenia. Zij zijn vermoedelijk de laatste overlevenden van deze ondersoort, maar ze zijn niet in staat zichzelf voort te planten.

  Dinsdag maakte de Dvur Kralove Zoo bekend dat dierenartsen gaan proberen eitjes weg te halen bij de twee vrouwtjesneushoorns in het reservaat. Door reageerbuisbevruchting of transplantatie van embryo’s naar surrogaatmoeders, moet de ondersoort van uitsterving gered worden. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de noordelijke witte neushoorn bijna uitgeroeid, door jagers en stropers vanwege hun hoorns, en door de oorlogen in Afrika.

  Bron: trouw.nl
   
  rotd en bruinh vinden dit leuk.
 16. Triestige zaak die stroperij. Schandalig dat dit nodig is.
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dierentuin begonnen met afzagen van de hoorns

  Een dierentuin in Tsjechië is begonnen met het afzagen van de hoorns van zijn 21 neushoorns om ze te beschermen tegen stropers. De zoo wil voorkomen dat hetzelfde gebeurt als in Frankrijk, waar stropers onlangs een dierentuin binnendrongen en een neushoorn doodden om de hoorn te bemachtigen.

  Chinezen en Vietnamezen betalen grof geld voor de hoorns, die worden verwerkt in traditionele medicijnen. Volgens de dierentuin doet het afzagen van de hoorn geen pijn.

  Wat doet deze Tsjechische zoo?

  Een dierentuin in Tsjechië is begonnen met het afzagen van de hoorns van zijn 21 neushoorns om ze te beschermen tegen stropers.
  Het besluit om de hoorns te verwijderen is niet zomaar genomen, zegt Premysl Rabas, de directeur van de dierentuin in Dvur Karlove. "De risico's die neushoorns lopen in het wild en zelfs in dierentuinen zijn te groot en de veiligheid van onze dieren is onze grootste zorg. Een onthoornde neushoorn is zeker een betere optie dan een dode neushoorn."


  [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  De eerste die 'onder de kettingzaag ging' was Pamir, een witte neushoornman. De dierentuin zegt dat de dieren een verdoving krijgen, hoewel het afzagen geen pijn doet. Stressvol is het zeker wel voor de dieren. Een ander probleem is dat de hoorn langzaam weer aangroeit.

  Meer dierentuinen zijn van plan hun neushoorns te onthoornen, onder meer zoo Pairi Daizi in België. Het blijft de vraag of dit de beste methode is om de dieren te beschermen. In Johannesburg in Zuid-Afrika werd daarover vorig jaar een internationale conferentie gehouden.

  Sommige landen pleiten voor het standaard trimmen van de hoorns en het legaliseren van de handel in hoorn. Het idee is dat de prijs van hoorn dan daalt en dat de handel voor stropers minder aantrekkelijk wordt. Anderen geloven niet dat meer aanbod tot een lagere prijs leidt. In de jaren 70 steeg het aanbod van hoorn enorm door de stroperij en de prijs werd alleen maar hoger.

  Bron: nos.nl
   

  Bijgevoegde bestanden:

 18. Inderdaad erg jammer dat dit zo moet, maar er is nu geen andere optie om ze te beschermen.
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Aardvarken geboren in Tsjechië

  In een dierentuin in Tsjechië is een aardvarken geboren. Volgens de verzorgers is het dier gezond, maar ze weten nog niet zeker of het een mannetje of een vrouwtje is. Het dier heeft daarom ook nog geen naam. Pas als de verzorgers zeker weten wat het geslacht van het beestje is, krijgt het een naam.

  Bron: jeugdjournaal.nl
   

Deel deze pagina