Zonnepanelen, ervaringen, leveranciers

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

is het maar afvragen of het de moeite is
Ja, dat moet je zeker uitrekenen. Ik zou de investering terug moeten hebben in 15 jaar, dus ik ben bijna op de helft :D en met de klimaatverandering gaat het misschien sneller. Maar makkelijk is het niet, mij heeft het veel moeite gekost en regelmatig komt er weer een verrassing met andere regels. Als je iets wil doen op het gebied van energie zou ik iets zoeken waar je niet afhankelijk ben van derden.

Veel plezier in jullie nieuwe huis, lijk mij een prima plek. Ik zou de overdrachtsbelastingbesparing (leuk woord voor scrabble) ergens anders in investeren.
 

kuurgast

Donateur
Zonnepaneelproducten uit China........
Kampen en dwangarbeid in China treffen ook Tsjechen. Bedrijven ontrafelen het web van leugens.

Slavenarbeid die grenst aan onmenselijke behandeling en ontkenning van fundamentele mensenrechten. Dit gebeurt ook in Chinese fabrieken. Het ontrafelen van de lokale toeleveringsketens en het bestrijden van de barrière van stilte is een bovenmenselijke taak voor bedrijven in Tsjechië.

Wie heeft katoen ingezameld voor kleding in winkelketens? Wie heeft het nieuwste model dure sneakers of een chirurgisch masker genaaid, auto-onderdelen gelijmd of polykristallijn silicium verwerkt tot zonnepanelen op het huis van een buurman?

Het zou iemand kunnen zijn die niet voor zijn werk werd betaald, achter de muren van detentiekampen overleeft en niet eens de meest fundamentele rechten heeft. Het is echter niet alleen de eindconsument die dit waarschijnlijk nooit zal weten - het vinden van veel professionele detectives is om erachter te komen wat er aan het begin staat van een bedrijfsketen met onderdelen in China. Ook bedrijven in Tsjechië weten hiervan.

De ene leugen na de andere
De autonome regio Xinjiang in China herbergt ook polykristallijn silicium, een essentieel onderdeel van zonnepanelen. Xinjiang's reserves van dit polysilicium zijn goed voor ongeveer de helft van de wereldproductie. Toen informatie over dwangarbeid en mensenrechtenschendingen in dit gebied naar het publiek begon te lekken, raakte ILICO geïnteresseerd in de herkomst van het materiaal dat de Chinezen aan de panelen leverden.

"Onder bedrijven die zich richten op hernieuwbare energiebronnen, gaat het gerucht dat er een zeker verband bestaat tussen siliciumverwerkingsfabrieken en kampen met gewelddadige detentie van Oeigoeren. Polysilicium, dat tot 50 procent van de wereldproductie uit deze probleemgebieden haalt, is een integraal onderdeel van elk zonnepaneel. We maakten ons grote zorgen over het onderwerp en gingen meteen met alle leveranciers in gesprek over de bron van zonnepanelen in onze producten. Het is echter niet gemakkelijk en de garantie voor succes door de onderlinge verwevenheid van bedrijven bestaat in principe niet ”, zegt de directeur Jan Radil van ILICO Europe en productie- en exportexpert uit China.

Het bedrijf produceert de afgelopen jaren behoorlijk intensief zonnepanelen en zonnepaneelproducten in China. "Ik hou van een schoon en eerlijk bedrijf op basis van kwaliteit en vooral om te weten waar de producten vandaan komen en wie er achter staat. Ik maak me grote zorgen over de verspreiding van informatie over siliciumverwerkingskampen en ik besloot op onze producten te zoeken naar de exacte oorsprong van de zonnecomponenten. Ik weiger dergelijke mensenrechtenschendingen en fysieke en mentale genocide te steunen." Maar Jan Radil kwam, net als vele anderen, tot de conclusie dat het niet gemakkelijk zou zijn om de waarheid te vinden.

"We zijn begonnen met het eisen van stuklijsten (bewijs van oorsprong) van onze fabrikanten en leveranciers met links naar specifieke fabrieken en leveranciers. Het is best moeilijk om de Chinezen te overtuigen waarom je documenten nodig hebt. Tegelijkertijd is het geen garantie voor succes. Alleen tijdens de verwerking van silicium worden de afzonderlijke fasen tussen verschillende fabrieken verpulverd. In de eerste fase moet je silicium verfijnen om een betere geleider te worden, dan wordt het gesmolten tot lange staven - blokken, dan gesneden in dunne vierkanten (wafers), dan worden de vierkanten verbonden tot roosters (cellen) en pas dan zijn de cellen samengevoegd tot modules.of panelen. En in deze keten zijn nog een aantal andere bedrijven opgenomen”, aldus Radil.
Hij vindt dat bedrijven of hele landen zich niet alleen moeten richten op het verbod op de import van katoen of tomaten, maar ook op materialen als polykristallijn silicium.

Xinjiang heeft vier grote fabrieken voor de verwerking van silicium voor oa zonnepanelen.

Dus hoe om te gaan met de situatie en storende informatie? "Ik zie het verplaatsen van de ketting als de eenvoudigste oplossing voor de situatie, omdat je nooit zeker weet dat je de hele productie- en toeleveringsketen van de bedrijven die betrokken zijn bij de productie van onderdelen voor zonne-energie in China kunt ontcijferen. Het is mierenwerk en 'dun ijs' in onderhandelingen met Chinese leveranciers, gehuld in een web van leugens die je niet echt kunt verifiëren. En bijna elk op silicium gebaseerd zonnepaneel kan op zijn minst een kleine hoeveelheid Xinjiang bevatten”, voegt Jan Radil toe.
"We proberen gewoon de gegevens te verkrijgen en niet de hele zaak specifiek te noemen, zodat ze met ons kunnen praten en informatie van hen kunnen krijgen. Ze hebben echter nog steeds een probleem met het antwoord en tot nu toe weten we niet meer dan we tot nu toe hebben gevonden. We worden er constant aan herinnerd, en ze blijven ons vertellen dat 'we het je morgen zullen opsturen'. Ik zal niet opgeven en ik denk dat ik vroeg of laat de exacte bron zal krijgen."
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Hallo, ik heb inmiddels sinds 2005 naar tevredenheid een woning in Tsjechië, en ook ik heb het idee opgevat om zonnepanelen te plaatsen.
Volgens de leverancier krijg ik, als nederlander in Tsjechië met een permanente verblijfsvergunning, ook de subsidie voor de zonnepanelen.
Wat is daarmee jullie ervaring of kennis hierover? Krijg ik die subsidie wel?
Nu lees ik hierboven ook dat er vergunningen nodig zijn en opbrengstadministratie vereist wordt, is dat nog altijd zo?
Super tof dat men hierop wil reageren.
 
Ik heb hier een 25 kw met 20 kw inverter op het dak liggen.
1 week in bedrijf.

Zelf heb ik elektro techniek gestudeerd (vroeger) dus een beetje begijp ik het wel.
Zou ik het aanraden voor een particulier ? ,nooit je komt in een molen van onbegrijpbare mooie beloftes van leveranciers.
@feertje :Salderings regeling ,welke 3 fase 1 fase ,totaal vermogen !!!! bestaat niet hier.
zelfs in nederland is het niet duidelijk.
Terug verdien tijd ,never.

Korte uitleg
als particulier heb je overdag weinig nodig ,tenslotte ga je naar je werk en je verwarmd en verlicht minimaal.
Als ondernemer begint juist het verbruik gedurende de dag.

subsidie: wil je terug gaan leveren ,komt er nog een doos papieren bij met allemaal extra kosten .
inkomen uitgaven .
virtuele batterij ,kost je nog meer geld , echte batterij economische zelfmoord.

tot 20 kw mag je doen en laten wat je wilt , als je het systeem op eigen gebruik zet , eiland (ostrov /hybride)en is dus gescheiden van het net.
Als de zon schijnt en je eigen verbruik is gelijk aan het rendement van de panelen , heb je geen import van stroom.
bij een 3 fase asymetrische inverter.
Let wel ik denk een gemiddeld huis verbruikt dagelijks 15KWh(zie je afrekening)
dat is dus 15 x7 kc( - de 3 fase aansluiting en zekerings kosten.)
besparing 105 kc per dag ,over het gehele jaar maximum rendement aan zon 50% !!.
zelfverbruik in je huis, piek en paneel misschien 30 %
(je moet maar net geluk hebben dat de wasmachine draait en er net geen wolk voor de zon komt..)
met een beetje geluk bespaar je 20 kc/dag.

er zijn op you tube enorm veel filmpjes over plaatsing en rendement van particulieren.

25 kw paneel systeem met subsidie 625K kc ,zelf aanleggen 350K kc
neem ik dus een 10 kw systeem het absolute minimum om iets te doen.
250000 kc/25kc/jr =27 jr als er echt helemaal niets mis gaat........

De grote uitdaging hoe haal je het maximale verbruik uit je panelen.
Ik ben er nog niet uit.
Misschien een Tesla of zo.
En nachtdienst draaien , overdag laden dan naar je werk of zo.

Is je verbruik gedurende de dag hoog , airco ,koken bijv, pension/ hotel zal het er een stuk positiever uitzien.
 
@curious In Nederland had ik 18 panelen op het dak liggen (4,8 kW). Die zou ik zeker in 7-8 jaar terug verdiend hebben, ware het niet dat we geëmigreerd zijn toen ze er net 4 jaar op lagen.
Ik hield daar in een excelbestand elke dag bij wat ze geproduceerd hadden (ik ben een echte getallenfreek).
Het maximum in die 4 jaren was 29,6 kWh (was er goed chagrijnig van dat die de 30 nooit gehaald heeft).
Per jaar was dat ongeveer 3900 kWh bij een verbruik van 4500 kWh. Dan betaal je dus gewoon 600 kWh in Nederland.

Hier heeft het inderdaad totaal geen zin om die dingen te plaatsen voor een particulier.
 
@curious en @feertje22 , dank voor jullie antwoorden. Ik heb 2 vragen:
1) waarom is een batterij economische zelfmoord?
2) we willen onze woning verwarmen ook in de momenten/maanden dat we er niet zijn, met name in de winter. Daarvoor kan ik met zonnenpanelen de verwarming overdag hoog houden en snachts laag en gebruik maken van de opslag accu. Is overdag dan verwarmen dan niet economisch voordeliger met zonnepanelen, En als ik hier ben wordt sowieso meer stroom verbruikt en verwarmd.
Kortom, we willen niet terugleveren, of saldering zoeken, we willen meer stroom gaan gebruiken.
nogmaals dank
 
>>>> woning verwarmen ...met name in de winter.
Ik heb in NL in de maand januari maximaal 90 kWh opbrengst gehad van mijn zonnepanelen.
Hoe lang denk je dat je hier bij 15 graden vorst je woning daarmee op temp kunt houden?
Temeer ook als die opbrengst overdag is en zeker niet 's nachts wanneer het juist koud is.

Dit is wat ik zelf gemeten heb met 18 panelen op het dak ( 4,8 kW)

1656265996315.png
 
Laatst bewerkt:
Ik heb ook overwogen om hier panelen te zetten, maar juist mijn metingen in NL hebben mij duidelijk gemaakt dat dit onzin is. @curious zei het ook al.
In mei-juni-juli produceer je enorm (500 kWh), maar gebruik je niets. In de winter produceer je erg weinig (90 kWh) en is de behoefte enorm.
Helaas is opslaan in de accu ook maar een schijnoplossing, want hoeveel denk je dat je daarin kan opslaan in de zomer voor het gebruik in de winter?
 
@curious en @feertje22 , dank voor jullie antwoorden. Ik heb 2 vragen:
1) waarom is een batterij economische zelfmoord?
2) we willen onze woning verwarmen ook in de momenten/maanden dat we er niet zijn, met name in de winter. Daarvoor kan ik met zonnenpanelen de verwarming overdag hoog houden en snachts laag en gebruik maken van de opslag accu. Is overdag dan verwarmen dan niet economisch voordeliger met zonnepanelen, En als ik hier ben wordt sowieso meer stroom verbruikt en verwarmd.
Kortom, we willen niet terugleveren, of saldering zoeken, we willen meer stroom gaan gebruiken.
nogmaals dank
1) De batterij heeft een enorme kostprijs ,en moet groot genoeg zijn voor de installatie om de rest energie op te vangen.
en weer te gebruiken.
2) Betreft de verwarming ,zou ik gaan voor goede isolatie en een warmte pomp op het minimum.
Zelf importeren en installeren ,is niet zo moeilijk. (kosten /baten)
Of gewoon antivries in de verwarmng en alles uitzetten,of aftappen.
3) Warmte opslag ,daar is de toekomst bijna iedere dag probeer ik dit te realiseren ,zoveel ideeen maar elke 10 ideeen zijn er 9 prut...
a:opslag in zout ,voeg water toe en heb warmte. deed een klein experiment en ja werkt.
Nadeel ik krijg het niet gedroogd en het plakt aan elkaar.
b:opslag in basalt steen lijkt me nog steeds een goed idee , ben nog bezig met experimenteren.
c:opslag in warm water ,als ik kijk naar de accumulatie tanks van mijn bio cv heb je enorm veel m³ water nodig om de nacht door te komen.
c:warmte opslag in het zwembad binnenbad, overdag 32 m³ opwarmen ,in de nacht met een 2e warmtepomp water/water terug halen.
(heb paar warmte pompen besteld om te zien of dit werkt.)

conclusie: veel dingen zijn gewoon duur als investering en je weet niet of je echt bespaard.
Als technicus ben ik geobsedeerd hoe iets werkt ,en bouw graag iets in mijn speeltuin.

Soms lijkt het of alleen grote multinationals alleen geld kunnen verdienen met subsidie fraude van ons belasting geld.
Net als je alleen kunt winnen als je de casino eigenaar bent ,en de .... als je daar gaat gokken.

Maar goed iemand nog ideeen ?
 
we willen onze woning verwarmen ook in de momenten/maanden dat we er niet zijn, met name in de winter.
@loesje Jij hebt je woning al vanaf 2005 dus bestaande woning. Wij hebben onze woning in 2010 laten bouwen en tot 2018 alleen als vakantiewoning gebruikt. Beneden ligt vloerverwarming op gas. Thermostaat (draadloos) in de woonkamer op 6 graden als we er niet waren. Deuren beneden naar alle vertrekken open. Boven de radiatoren in de slaapkamer (zaten ook op de vloerverwarmng) 1 slag open en in alle leidingen antivries bijgevoegd. Ik zou het zo weer op deze wijze doen. Werkte perfect om de vorst eruit te houden.
 
@feertje :Salderings regeling ,welke 3 fase 1 fase ,totaal vermogen !!!! bestaat niet hier.
zelfs in nederland is het niet duidelijk.
Terug verdien tijd ,never.

Korte uitleg
als particulier heb je overdag weinig nodig ,tenslotte ga je naar je werk en je verwarmd en verlicht minimaal.
Als ondernemer begint juist het verbruik gedurende de dag.

subsidie: wil je terug gaan leveren ,komt er nog een doos papieren bij met allemaal extra kosten .
inkomen uitgaven .
virtuele batterij ,kost je nog meer geld , echte batterij economische zelfmoord.

tot 20 kw mag je doen en laten wat je wilt , als je het systeem op eigen gebruik zet , eiland (ostrov /hybride)en is dus gescheiden van het net.
Als de zon schijnt en je eigen verbruik is gelijk aan het rendement van de panelen , heb je geen import van stroom.
bij een 3 fase asymetrische inverter.
Let wel ik denk een gemiddeld huis verbruikt dagelijks 15KWh(zie je afrekening)
dat is dus 15 x7 kc( - de 3 fase aansluiting en zekerings kosten.)
besparing 105 kc per dag ,over het gehele jaar maximum rendement aan zon 50% !!.
zelfverbruik in je huis, piek en paneel misschien 30 %
(je moet maar net geluk hebben dat de wasmachine draait en er net geen wolk voor de zon komt..)
met een beetje geluk bespaar je 20 kc/dag.

Is je verbruik gedurende de dag hoog , airco ,koken bijv, pension/ hotel zal het er een stuk positiever uitzien.

In Nederland is het heel duidelijk, ook de terugverdientijd. Omdat je bij zonnepanelen vooral afhankelijk bent van de prijs per kwh en omdat die niet vast staat, veranderd de terugverdientijd dus ook. Je kan vandaag de terugverdientijd berekenen, maar over een maand is die weer anders.

Uit jou verhaal haal ik niet waarom het in CZ voor een particulier niet aan te raden is, en voor een niet particulier wel ?
Alleen maar om het verbruik ? Of door de papieren bij terugleveren ?

Hoeveel kronen krijg je per kWh die je teruglevert ?
 
Laatst bewerkt:
Uit jou verhaal haal ik niet waarom het in CZ voor een particulier niet aan te raden is, en voor een niet particulier wel ?
Dat kan ik wel uitleggen. In Nedelrand hebje saldering. Je verbruikt 4500 kWh van het net maar je panelen leveren (vooral in de zomer als je veel produceert en weinig verbruikt) 3000 kWh terug dan betaal je voor 1500 kWh.

Hier in Tsjechië kennen ze geen saldering. Als je bijvoorbeeld in de winter 3000 kWh verbruikt en je levert 100 kWh terug aan het net dan betaal je 3000 kWh en als je dan in de zomer maar 1500 kWh verbruikt en je levert 2900 kWh terug aan het net dan betaal je toch die 1500 kWh. vergelijk dat maar eens met de situatie in Nederland en wat dat doet met de terugverdien tijd.
Daarnaast heeft CEZ ook nog het geintje dat ze zeggen: Jij hebt zonnepanelen en dus verbruik je minder van ons en je belast ons netwerk ook nog met terugleveren dan rekenen we voor jou een ander iets hoger tarief voor wat je verbruikt.

Als je er voor kan zorgen dat je veel verbruikt op momenten dat je ook veel produceert (en dat lukt als je ondernemenr bent en juist overdag de stroom kan nemen ) dan is dat verhaal wat gunstiger voor je, vergeleken met particulieren die overdag weinig verbruiken/veel produceren omdat ze dan naar het werk zijn en 's avonds juist veel verbruiken/weinig produceren omdat ze dan thuis zijn.
 
Aha, dat verklaart een hoop ! In dat geval is het inderdaad weinig rendabel.
Dat geintje van het CEZ is ook een goede... als ze de boel goed inregelen kunnen ze de stroom die je teruglevert op andere plekken direct inzetten. Maar ze bekijken het dus kortzichtig.

PS. ik ken de Nederlandse regeling goed. Heb zelf in totaal 7000 Wp liggen. Zelfs als de saldering straks minder wordt is het nog steeds rendabel en makkelijk terug te verdienen. Maar dat komt door de terugleververgoeding. Als die nihil is dan wordt het een heel ander verhaal.
 
In Nederland is het heel duidelijk, ook de terugverdientijd. Omdat je bij zonnepanelen vooral afhankelijk bent van de prijs per kwh en omdat die niet vast staat, veranderd de terugverdientijd dus ook. Je kan vandaag de terugverdientijd berekenen, maar over een maand is die weer anders.

Uit jou verhaal haal ik niet waarom het in CZ voor een particulier niet aan te raden is, en voor een niet particulier wel ?
Alleen maar om het verbruik ? Of door de papieren bij terugleveren ?

Hoeveel kronen krijg je per kWh die je teruglevert ?
elke energie leverancier heeft zo zijn eigen truukjes om het je zo moeilijk.onrendabel te maken.
volgende voorbeeld , ik hoop dat je dit voor een niet elektro technicus duidelijk is.

Neem de meterkast in je huis , heb je een 3 fase installatie of 1 fase ?
Heb je een 3 fase L1,L2,L3 en je verbruikt stroom op fase L1 met je gloeilamp ,maar je levert ook terug op fase L1 met je zonnepaneel dus je bespaard.
Als je nu op het zelfde moment je was machine met groter verbruik aan hebt op fase L2 koop je dus stroom op het zelfde moment , alleen je koopt veeeel meer dan je levert.
Nu zegt de ene leverancier ok, wat je op de ene fase levert mag je salderen met de andere fase ,totale energie 0.
Maar elke leverancier is anders.....

Als ik de berekeningen een beetje snap hier ,krijg je maximaal 1kc/Kwh en betaal je 7 kc/Kwh als je installatie ook maar een minimale afwijking hebt met totale energie KVar,cos phi , max terug levering , virtuele batterij , ga je zelfs betalen voor het leveren van energie :(
dit is gisteren , je ziet mijn eigen verbruik en geimporteerd. bij een particulier ,is het eigen verbruik zo laag dat je de kosten er nooit meer uit haalt.
Je hebt voor alles een firma nodig en voor elke reparatie betaal je je blauw.
1656408067697.png
 
Hi Curious. Snap je bericht ;) echter op 1 punt na.

**Als je nu op het zelfde moment je was machine met groter verbruik aan hebt op fase L2**
Deze snap ik niet, maar jij kan me dat zeker wel uitleggen.

Ik heb hier 3 fase L1 - L2 - L3 De meterstand heeft ook 3 standen maar er zijn er maar 2 waar ook iets wordt aangegeven Active Tarif T1 en T2 en dat heeft te maken met hoog tarif (VT) en laagtarif (NT) Verder zit er in mijn meterkast hier in huis een relaisschakelaar die met een signaal door CEZ wordt aangestuurd om het laagtarif in te schakelen ( HDO)
Als ik nu iets aan zet om 17.30 uur dan is dat toch altijd tegen laagtarif ongeacht wat het dan is ?

HDO.jpg
 
Ik hoop dat ik je vraag goed begrijp !
Hoog tarief en laag tarief , bijv dag en nacht stroom ,wordt algemeen met een puls over het netwerk aan /uitgeschakelt.
Het relais wordt meestal gebruikt om 1 specifieke gebruiker in/uit te schakelen.
Meestal elektro verwarming ,die schakelen ze dan op afstand in en uit afhankelijk van de tijd of de belasting op het netwerk, dit heeft ook weer een lager tarief.
2 verschillende dingen.
of het relais wordt samen met het laag tarief ingeschakelt , elke leverancier klein verschil.
schakel je nu iets in, tegelijkertijd dat je relais aangaat voor de verwarming,denk ik wel dat de rest ook op laag tarief gaat .
Maaar dat kan ik op afstand niet zeggen.
 
Bovenaan