Zonnepanelen, ervaringen, leveranciers

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Boya, 06-01-2014.

 1. Geweldig! Wat klinkt dit goed! We gaan ons er op storten!:top:
   
 2. Echte PV/warmte collectorcombinaties zijn bijvoorbeeld te zien op:
  http://www.hamalco.be/nl/home/zonne-energie/powervolts-en-pv-twins/powervolts-en-pv-twins.php
  http://www.zenrenewables.com/business/about/news/pvtwin-unique-solar-system/ of http://www.zenduurzaam.nl/start/ , maar hier is de info minder makkelijk te vinden.

  De combinatie collectoren blijken PVT collectoren te heten. Als je hierop zoekt kom je op meerdere sites, bijvoorbeeld deze: http://hybrisol.com/htmlNL/zonnepanelen.html en http://mijnhuisinstallatie.nl/view.cfm?page_id=29421

  Dat Deense systeem is zo'n combinatiepaneel, maar de PV cellen hebben een beperkte afmeting en leveren daar de energie voor de ventilator:
  http://www.solarventishop.nl/hoewerkthet.php

  Na nog wat zoeken kwam ik het volgende tegen:
  http://www.grammer-solar.com/cms/de.html en http://www.twinsolar.com/en/ vergelijkbaar met het Deense systeem.

  Mooie ideeen, maar je moet wel zon hebben. (Ontbreekt in ons gebied 's winters nogal eens.)
   

 3. Nog bedankt Kuurgast, heel bruikbare adressen! Een afspraak met zo'n adviseur lijkt ons een prima idee om een beter beeld te kunnen vormen van wat haalbaar en betaalbaar is.
   
  kuurgast en Boya vinden dit leuk/interessant.
 4. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Ik ben vandaag op de beurs geweest waar ook solartechniek aanwezig zou zijn. Dat viel dus heel erg tegen. Slechts 4 stands die iets met solarenergy te doen zouden hebben waarvan twee totaal niet geïnteresseerd waren om me te woord te staan. Eén stand was leeg (nb de "Czech association of ....) en op de andere stand waren ze te druk met onderlinge discussies.

  De twee stands met informatie waren PRE (Energiebedrijf van Praag) en Solartec (een internationaal bedrijf). De prijzen voor een installatie waren bij beide vrijwel gelijk (45.000 czk voor 1kWp) "all inclusive" (ook DPH).
  Voor mij is PRE het gunstigste omdat ik in Praag zit, die komen een offerte maken voor een 8Kwp installatie (zo'n installatie zal ca. 7 MWh per jaar leveren, precies wat wij nodig hebben).

  Subsidie wordt voor PhotoVoltaische systemen niet meer gegeven, wel voor systemen die warm water leveren.
   
  Doma vindt dit leuk/interessant.
 5. Nou ja, ik vind het bericht leuk, de inhoud voor 50%.
   
 6. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  voor wie aan PV energy denkt, heb ik nog een aardige link waarin je kan uitrekenen hoeveel je kan verwachten aan "stroom" op een bepaalde plek en stand van de panelen. Deze info is voor mij "gesneden koek" maar dat zal niet voor iedereen gelden, dus vraag maar als nodig is.

  Link: re.jrc.ec.europa.eu
   
  Doma vindt dit leuk/interessant.
 7. Mooi rekenprogrammaatje.
  Gesneden koek is het nog niet voor mij, maar voor onze locatie kom ik globaal als volgt uit:

  Indien we 1 kWhp installeren (ca. 7,5 m2 paneel als we 133 Wp per m2 aannemen) zou dat volgens het rekenprogrammaatje op re.jrc.ec.europa.eu niet meer dan 867 kWh op jaarbasis opleveren.
  Dat valt me een beetje tegen. De totale instraling geeft men op als 1180 kWh/m2 op jaarbasis. dat is totaal 7,5x1180 = 8850 kWh. Dat zou betekenen dat men een totaalrendement van 867/8850 x 100% = ca. 10% aanhoudt.
  Denk je dat dat ongeveer klopt? De uitkomst ligt wel ongeveer in lijn met richtwaarden voor Nederland die ik op andere websites vond.

  Ik had verwacht dat in Nederland op ons vorige woonadres de opbrengst ruim groter zou zijn, maar dat is volgens de calculator niet zo. Omdat er zo'n klein verschil uit komt, ben ik benieuwd of men wel rekening heeft gehouden met het kleinere aantal zonuren hier. Wat wel leuk is om te zien is dat bijvoorbeeld op Texel de opbrengst ca. 10% hoger ligt, wat ik ook had verwacht omdat daar het aantal zonuren hoger ligt.

  Als het klopt, dan zou het misschien een overweging kunnen zijn om die 8850 kWh te benutten als warmte in een warmwatersysteem. Moet ik ook nog eens aan gaan rekenen.

  Op www.directsolar.nl staat een mooie tabel waarop je kunt aflezen wat het effect is als de oriëntatie van de panelen niet 100% is. Het blijkt dat je kunt gelukkig behoorlijk kunt afwijken voordat je echt substantieel gaat inleveren.

  Wordt vervolgd.
   
 8. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Kan je ook doen met de link die ik gegeven heb, bij fixed mouting options vink je aan optimize slope en azimuth (voor opstelling waarbij je de helling (verticale hoek) en zichthoek (horizontale hoek tov zuid) kan installeren.

  Heb je vaste gegevens wegens ligging van het dak waarop je de panelen wilt monteren dan vul je de gegevens in bij slope en azimuth.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Doma vindt dit leuk/interessant.
 10. Had ik al ingevuld, maar zo'n overzichtstabel als op www.directsolar.nl geeft in een oogopslag weer wat een orde van grootte is van de rendementsvermindering die je kunt verwachten.

  Nogmaals bedankt voor je bijdragen!
   
 11. misschien interessant voor iedereen die een huis heeft in Tsjechië: www.euronom.cz
   
  Doma vindt dit leuk/interessant.
 12. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Voor ce geïnteresseerden: fotovoltaisch valt hier niet onder!

  En wat me verbaast is dat ze subsidie gaan geven voor warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte (water-water pompen). :stom::stom::stom:.

  Voor Feertje: degene bij jou de waterbron heeft geboord, doet geen boringen meer voor aardwarmtepompen. Waarom niet? Omdat het grond ecosysteem ermee verstoord wordt en dat wordt steeds meer genoemd!
   
 13. #17 Kuurgast

  Gisteren een gesprek gehad met de adviseurs in de Krajská pracoviště, Královéhradecký kraj. Zoals zo vaak, aardige mensen die de tijd voor ons namen. Als we vragen hebben, kunnen we hen altijd weer bellen of mailen.

  Inderdaad is er een subsidiemogelijkheid voor warmwatersystemen, niet voor PV. Hoewel we geen concrete technische adviezen kregen, zijn we in ieder geval goed op weg geholpen. Op basis van de apparaten zoals we die nu hebben, is wel aangegeven wat globaal de mogelijkheden zouden kunnen zijn. In principe is het ook nog mogelijk subsidie te krijgen op het isolatiewerk dat vorig jaar is uitgevoerd, maar uiteraard moeten we dan wel aan de nodige eisen kunnen voldoen voor wat betreft specificaties, leverancier enz.
  De eerste stap zal moeten zijn het zoeken van een projektant die een voorstel op papier zet.
  Wordt vervolgd.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 14. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Doma al iets wijzer?
   
 15. Nee, niet veel: Dotace is te verkrijgen, maar via het inschakelen van een specialist. Dat moet je dus zelf uitzoeken. Respons: vrijwel nihil.
  Het liefst zou ik een warmte systeem laten aanleggen waarbij in de zomer, als er een warmteoverschot is, het warm water reservoir (750 liter) van de cv installatie zou kunnen opwarmen. Technisch geen probleem, echter dat vereist een nogal complexe installatie. Over financieel rendement hebben we het dan niet al lang niet meer.
  Wat overblijft zou het prettige gevoel zijn dat je toch iets doet om alt. energie te benutten. En een klein stukje gemak als je op koude ochtenden/avonden warm water voor je cv beschikbaar hebt en niet hoeft op te stoken. (Herfst/voorjaar).

  Wat ik een leuk systeem vind zijn die warme lucht collectoren voorzien van klein pv paneeltje en ventilator. Die zou ik aan iedereen aanbevelen die een weekend huis heeft! http://www.solarventishop.nl/hoewerkthet.php
  Als ik echter kijk naar de geringe hoeveelheid instraling op onze locatie vraag ik me af of het voor ons zin heeft.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Op businessinfo.cz/en een artikel over subsidie zonnepanelen.
  (wil je vertaling gebruiken =holandština.)
   
  bruinh en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 17. Bedankt voor de link Kuurgast!
  Contact opnemen met ČEZ zal wellicht gemakkelijker of directer zijn dan in het doolhof (althans voor mij) van rijks- en particuliere adviseurs, projektanten en installateurs terecht komen. In het geval er iets uitkomt meld ik mij weer.
   
  kuurgast en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 18. Is er hier iemand die me wat verder kan helpen met dit onderwerp?

  Ik wil zoeken om leveranciers van complete sets inclusief montage en wat dat dan gaat kosten in Tsjechië.
  Ik heb al een tijd zitten googelen, maar kom niet veel verder (mijn Tsjechisch niet goed genoeg zullen we maar zeggen).

  Wat ik er wel van terug heb kunnen vinden, doet mij vermoeden dat het in Tsjechië een stuk duurder is om aan te schaffen dan in Nederland.
   
 19. waarom niet zelf importeren en aansluiten met de lokale elektro-installateur ?
  bespaar je zeker 50%
   

Deel deze pagina