Zonne-energie/zonnecollectoren

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Zonne-energie populair in Tsjechië

Het aantal PV-systemen in Tsjechië groeit als kool. Volgens het Tsjechische Energy Regulatory Office (ERU) is de grens van 10.000 systemen in Augustus j.l. gepasseerd. De totale capaciteit bedraagt circa 694 MW. De meeste installaties zijn kleinere installaties op daken van woningen en bedrijfspanden. Volgens de ERU zijn er slechts een paar honderd grotere zonne-parken, maar deze dragen wel substantieel bij aan de totaal geïnstalleerde capaciteit.
De groei is vooral het laatste jaar explosief geweest. In 2010 is de helft bijgekomen (bijna 350 MW). Vorig jaar was de groei nog ‘maar’ 65 MW. Ter verglijking: met d SDE-regeling staat Nederland toe dat er per jaar slechts 25 MW in aanmerking komt voor subsidie.
De groei in Tsjechië wordt toegeschreven aan de steun die de overheid geeft aan investeerders. Zo is er een nieuwe wet die voorschrijft dat zonnestroom jaarlijks met 5% in prijs moet zakken. Hiertegenover staat de verwachting in de markt dat grijze stroom wel meer dan 10% in prijs zal stijgen, juist om deze explosie aan zonnestroom te kunnen financieren.

duurzameenergiethuis.n

praguemonitor.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kabinet besluit solar -installaties op landbouwgronden niet meer te steunen

De Tsjechische regering heeft vandaag besloten om de bouw van Solar-installaties op landbouwgronden niet meer te subsidiëren. Bij de zitting van vanmorgen kwam men unaniem overeen over de verandering van de wet ter ondersteuning van de alternatieve energie. De regeling zou vanaf begin volgend jaar in werking treden en de momentele "explosie" moeten afremmen. De wetswijziging is slechts een eerste stap zei premier Nečas.

Alleen vorige maand werden in Tsjechië solar-installaties met een groter totaalvermogen opgericht, dan in het jaar 2008. Momenteel bedragen de totale vermogens van alle opgerichte installaties 700 Megawatt, wat overeenkomt met een derde van het vermogen van de centrale van Temelin.

idnes.cz
 
veel mensen hebben nu gereageerd, maar uiteindelijk, de vraag van semabyt en nu ook van mij, is niet beantwoord!
heeft iemand die dingen op het dak en hoe is de regeling geregeld met het energiebedrijf?

ik probeer het nog eens, HEEFT IEMAND DIE DINGEN AL OP HET DAK EN HOE IS DAN DE ERVARING MET DE OVEREENKOMSTEN MET HET ENERGIEBEDRIJF!!:confused::confused:
 
Nee, beste Camyl, ik heb ze niet.
Maar wat ik in Moravie zag heb ik nog nooit gezien.
Velden vol met zonnepanelen, deels gereed en deels af.
Een machtig mooi gezicht.
Toekomst gericht, heel goed.
Petje af voor die Tsjechen want wij in Nederland komen niet verder dan een windmolen bij Zoetermeer.
 
Zelf heb ik deze zonnecolectoren (nog) niet, ik heb wel een aanvraag gedaan bij het electra bedrijf.

Tot nu toe zijn er toestemmingen verleent aan diverse partikulieren om mij heen. Ze hebben daarbij een afname garantie gekregen voor de komende 20 jaar tegen prijzen tussen Kc11 en Kc17 per Kw. Belachelijk omdat als je normaal electriciteit koopt betaal je rond de Kc4/Kc5 per Kw.

Dat is direct ook de reden waarom verwacht wordt dat de electra-kosten voor de burgers per 1-1-2011 met 15% tot 20% zullen stijgen. Diegene die toestemming hebben om grotere kapaciteiten op te wekken, meer dan 30KW hoeven erbij niet meer te werken, VCE betaald dan een zeer redelijk inkomen.

Een kennis hier in de buurt heeft een groot oppervlakte (100KW) en die heeft op een mooie zonnige dag rond de Kc85.000 aan opgewekte energie. Tuurlijk moet de installatie nog betaald worden (enkele miljoenen) maar elke bank financiert deze akties direkt gezien de 20-jarige afname garantie.

Is dit wat je weten wilt Camyl ?
 
Nee, beste Camyl, ik heb ze niet.
Maar wat ik in Moravie zag heb ik nog nooit gezien.
Velden vol met zonnepanelen, deels gereed en deels af.
Een machtig mooi gezicht.
Toekomst gericht, heel goed.
Petje af voor die Tsjechen want wij in Nederland komen niet verder dan een windmolen bij Zoetermeer.
Hoef je niet perse voor na Moravie, tussen Rozvadov en Praag vind je hele velden met
Solar-panenlen.
Het geen er gezegd wordt in Tsjechie is dat men minimaal voor iedere inwoner 1 paneel wil hebben staan in het land
Paul
 
Van Melnik naar boven kom je deze tegen.


P1080624.JPG
[/IMG]
 

Freddy2005

† In Memoriam
Evergreen Solar sterk betrokken bij Tsjechië

Evergreen Solar, Inc. (NasdaqGM: ESLR) maakt vandaag bekend dat het bedrijf zonnepanelen levert aan negen zonne-energiecentrales in Tsjechië. Hiermee wordt de vertegenwoordiging van het bedrijf in Oost-Europa verder uitgebreid. In totaal heeft het bedrijf 12 MW aan zonnepanelen verspreid over het land geleverd.

Deze projecten zijn ontworpen en geïnstalleerd door zonnespecialist NWT uit Tsjechië, een van de grootste nationale IT-bedrijven gespecialiseerd in elektriciteit en zonne-energie. Evergreen Solar is een fabrikant van String Ribbon zonne-energieproducten met in eigen huis ontwikkelde silicium-wafertechnologie.

businesswire.com
 
Bovenaan