Ziektekosten

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik woon al 20 jaar in Tsjechie en ben, zoals iedereen die zijn domicilie hier heeft, verzekerd bij de VZP.
Nu ga ik de laatste 3 jaren regelmatig een maand of 8 naar Thailand om te overwinteren. Ik heb daar een huis gebouwd. Ik moet elk jaar een maand of 4 terug voor dokters-/specialistenbezoek en om een voorraad medicijnen in te slaan. VZP betaalt. Thailand is qua ziektekosten, dokters, specialisten en ziekenhuisopname schreeuwend duur, zo niet onbetaalbaar. Ik ben verplicht om een particuliere ziektekostenverzekering met werelddekking af te sluiten (AXA), wat mij zo'n slordige 30.000 Tsjechische kronen kost. Laatste jaar was ik er zelfs 11 maanden, omdat Thailand een lockdown had, waardoor ik het land niet meer uit kon en ik verplicht was de dure Thaise medicijnen en doktersbezoeken voor mijn diabetes zelf te betalen.
Wanneer men als Nederlander overwintert in Thailand en een Nederlandse ziektekostenverzekering heeft MET een aanvullende verzekering, worden praktisch alle ziektekosten, medicijnen en ziekenhuisopnames gedekt door die aanvullende verzekering.
Ik probeer er al jaren er achter te komen of hier in Tsjechie bij de VZP de mogelijkheid bestaat om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij de VZP krijg je te horen, dat hebben wij niet in ons pakket. Bij het CAK krijg ik te horen, u moet bij de VZP zijn. M.a.w. je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
Ik krijg steeds meer de indruk dat je als geëmigreerde gepensioneerde Nederlander een soort tweedehands Nederlander bent.
 
Het kenmerk van een verzekering is dat zowel degene die de verzekering afsluit als de maatschappij waarbij wordt verzekerd, niet zeker weet dat er een beroep op een uitkering wordt gedaan. Bij de basisverzekering voor ziektekosten ligt dit wat anders. Hierbij is iedereen verplicht deze af te sluiten en elke maatschappij is verplicht iedereen te accepteren. Dat kan omdat we vinden dat de hele gemeenschap zorg moet dragen voor de ander. Jongeren dragen hetzelfde bij als ouderen. Jongeren worden later ook zelf ouderen. Voor uitkeringen die niet onder de basisverzekering vallen, ligt dit anders. Daar zul je een afzonderlijke verzekering moeten afsluiten, waarbij het ook logisch is dat je nog niet weet of je een beroep op een uitkering hoeft te doen. Weet je dit bij het afsluiten van de verzekering wel, dan dien je dat aan de maatschappij te melden. Die schat dan het risico in dat ze moeten uitkeren en kan besluiten de verzekering te weigeren.
 
Zoals boven gemeld, dien je in Tsjechië voor medicijnen per jaar niet meer te betalen dan 5000 kronen wanneer je jonger bent dan 65 jaar, tussen de 65 en 70 maximaal 1000 kronen en daarboven 500 kronen. De procedure is veel ingewikkelder dan in Nederland. Ten eerste is het zo dat wanneer je de medicijnen eerst zelf in de apotheek betaalt, je geen vergoeding krijgt. Ten tweede is de keuze van de medicijnen die de arts je voor kan schrijven beperkt. Een medewerker van de verzekeringsmaatschappij heeft met mijn huisarts contact opgenomen om hem te vertellen hoe hij het een en ander moet organiseren. Die geeft les, dus is zeker geen vreemde in het Tsjechische gezondheidswezen.
Op de verpakking van een medicijn in Tsjechië staan twee codes. Ik geef als voorbeeld Zorem 5 mg. Dat is een medicijn dat Pfizer (de bekende firma nu met corona) produceert met als werkzame stof amlodipine. Deze stof wordt gebruikt bij een te hoge bloeddruk en verwijdt de bloedvaten. Ook zal er meer zuurstof naar het hart gaan. Op het doosje staat als code 0163114. Met Google kun je dan vinden: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0163114
Ga je door naar 'Ceny a úhrady', dan krijg je informatie over prijzen. Bij 'Započitatelný doplatek u osob starších 65 let (včetně)' staat geen bedrag. De vertaling van Google is: In aanmerking komende toeslag voor personen ouder dan 65 (incl.). Dit betekent dat het medicijn niet wordt vergoed bij mensen ouder dan 65 jaar en dat de huisarts je een ander medi,ijn van hetzelfde type voor zal moeten schrijven.
Heel klein is een vraagteken te zien. Wanneer je daar op wijst, verschijnt de tekst: 'Výše doplatku, kterou je možné započíst do ochranného limitu u osob starších 65 let (včetně). Pokud je skutečný doplatek menší než tento vypočítaný započitalný doplatek, započítává se čáska skutečně zaplacená.' De vertaling van Google luidt: 'Het bedrag van de aanvulling dat kan worden opgenomen in de beschermingsgrens voor personen ouder dan 65 jaar (inclusief). Indien de werkelijke toeslag lager is dan deze berekende salderingstoeslag, wordt het werkelijk betaalde bedrag meegeteld.'
Ik heb ook begrepen dat de huisarts aan de verzekering door moet geven welke medicijnen hij heeft voorgeschreven. Ik ben bang dat ik alle moeite iedereen bespaar en de medicijnen zelf betaal zolang ik beneden de eigen bijdrage van 385 euro per jaar blijf die ik in Nederland verschuldigd zou zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Stadla, allereerst mijn complimenten voor je vasthoudendheid om de werkwijze van de Tsjechische ziektekosten te doorgronden.
Ik heb met veel belangstelling je uitgebreide postings over deze materie gevolgd.
Misschien kan jij, als ervaringsdeskundige, mij vertellen of bij de Tsjechische VZP de mogelijkheid bestaat voor een aanvullende ziekteverzekering volgens Nederlands model (zie mijn posting #21).
 
Door de corona ben ik ervan uitgegaan dat het plaatselijke kantoor is gesloten. Bij de eerste golf was dit namelijk het geval. Omdat ik op het kantoor zo slecht was geholpen en de communicatie met een tolk moest geschieden, heb ik in het Engels en de mail contact met de VZP gelegd. Voor de vraag over een aanvullende verzekering zou ik gewoon contact opnemen via info@vzp.cz.
 
Ik moet 4 keer per jaar naar de huisarts voor medicijnen. Vandaag weer contact gemaakt. Vanwege corona moet je telefonisch contact leggen. Je krijgt dan natuurlijk het bekende liedje dat je wellicht 15 keer moet bellen voor je contact krijgt, maar het lukte uiteindelijk. Ik kon van hem geen uitsluitsel krijgen wat de verzekeringsmaatschappij hem duidelijk heeft gemaakt (zie #24). Dan maar het recept ophalen en naar de apotheek. Bij de meeste medicijnen kwam een bedrag van 0 te staan, alleen bij de laatste een bedrag van 101 kronen. Het lijkt er dus op dat mijn probleem is opgelost want 4*101= minder dan 500, wat ik maximaal per jaar zou moeten betalen.
Ieder dank die heeft meegeholpen tot hier te komen!
 
In de brievenbus wat lijkt op een acceptgirokaart. Er staat een bedrag op en het is afkomstig van de verzekeringsmaatschappij. Men spaart blijkbaar op kosten van een enveloppe. Ook is er geen enkele documentatie bij hoe men tot een bedrag is gekomen dat ik terug krijg voor het te veel betaalde aan medicijnen. Naar het postkantoor om het vermelde bedrag te innen.
Ook weer ervaren.
 
Vergeten dat je elk jaar er zelf voor moet zorgen dat je een nieuwe kaart van de verzekering krijgt. Advies was elk jaar tijdig een mail te sturen zodat je op tijd weer een geldige kaart hebt. Men gaf aan dat ik een gele kaart heb en dat deze regeling voor die kaart geldt.
Is natuurlijk geen probleem, maar wel omslachtig. Ik neem aan dat bij overlijden de verzekeringsmaatschappij daar toch wel van in kennis wordt gesteld. Ze krijgen de premie toch niet meer overgemaakt uit Nederland.
 
Ze krijgen de premie toch niet meer overgemaakt uit Nederland.
Nee zo werkt het niet. Als je via het CAK hier bij het VZP verzekerd bent ( en je dus die gele verzekeringspas hebt) dan maakt men vanuit Nederland geen premie over, maar declareert het VZP de gemaakte kosten bij het Zilveren Kruis in Nederland die het dan vergoedt.
Het eerste jaar was ik ook glad vergeten om een nieuwe aan te vragen, of beter gezegd, ik wist niet dat je dat pro-aktief zelf moest regelen, nu staat het in mijn agenda zodat ik het niet vergeet.
 
Mijn informatie dat je zelf elk jaar een nieuwe gele kaart moet aanvragen heb ik via een vraag via info@vzp gekregen en klopt met wat je eerder aangaf over de mogelijkheid op kantoor een vervangend document aan te vragen waarna je het kaartje thuis krijgt toegestuurd.
Hoe de verzekeringsmaatschappijen het geld regelen is mijn zorg niet. Dat zoeken ze zelf maar uit. Ik betaal in ieder geval de premie via mijn AOW en kreeg vorig jaar het in Tsjechië te veel betaalde voor medicijnen netjes terug.
 
Er lag weer netjes zo'n papiertje in de brievenbus dat je moet inleveren bij het postkantoor. Krijg dan een vergoeding voor medicijnen die ik moest aanschaffen omdat mijn leeftijd daarvoor van toepassing is. (Zie eerdere verhalen.) De vergoeding is gebaseerd op de goedkoopste versie van de medicijnen; ik zal wel wat meer hebben betaald want ik ga natuurlijk af op de recepten van de huisarts. Ga dat niet controleren. Het loopt in ieder geval prima!
 
Na wat ik eerder bij dit topic heb vermeld is er wat nieuws over deze situatie te vertellen. Vandaar weer een wat uitgebreider tekst.
De medische verzorging in Tsjechië staat op gelijk niveau met Nederland. Toch kan ik een situatie beschrijven waarin bepaalde geneesmiddelen die in Nederland gewoon door de arts kunnen worden voorgeschreven niet in Tsjechië zijn te krijgen.
Ik spreek over een periode van een 20 jaar.
Om gelijk duidelijk te maken over welke medicijnen ik spreek geef ik de complete informatie.
Ik heb last van overmatige speekselvorming. Zo sterk dat ik bang ben dat dit mijn doodsoorzaak zou kunnen worden. Via een tandarts in de familie kwam ik met mijn klacht terecht bij prof. Vissink in Groningen. Die vertelde twee oplossingen te hebben. Die hij niet voorstond was de klieren weg te branden. Je zou dan als klacht overhouden een dorstgevoel. Die zou je willen verminderen door in de avond veel te drinken. Zou betekenen het onderbreken van de nachtrust om daar weer vanaf te komen. Beter zou zijn pillen te slikken met Glycopyrronium bromide. Die waren nog niet officieel toegelaten in Nederland maar wel leverbaar door de apotheek van de universiteit en zouden worden vergoed door de verzekering.
Voor mij was het geen probleem elke 3 maanden pillen te halen bij die apotheek. Ik had nog een huis in Anjum en reed telkens richting Tsjechië via Groningen.
Na enige tijd moest ik met het innemen van de pillen stoppen omdat mijn maag er niet tegen kon (overgeven). Mijn huisarts in Anjum stuurde mij naar een KNO-arts in Leeuwarden. Die constateerde een rode keel en schreef maagbeschermende pillen voor.
Enkele jaren later moest ik de huisarts opnieuw bezoeken. Hij gaf aan blij te zijn dat ik kwam want hij had op een nascholingscursus voor huisartsen gehoord dat hij Glycopyrronium bromide moest combineren met maagbeschermende pillen. Inmiddels kon hij de pillen ook leveren met een lagere dosering. Nu nam ik 1 of 2 pillen per dag met 1 mg van de werkzame stof (kosten rond 2 euro per dag).
Toen ik mijn huis in Nederland verkocht had en geheel onder de Tsjechische verzekering viel ben ik natuurlijk gaan zoeken of ik de pillen ook in Tsjechië voorgeschreven zou kunnen krijgen. Dat blijkt niet het geval te zijn. De werkzame stof is wel bekend, maar dan als spray. De huisarts kan het gebruik wel voorschrijven, maar een apotheek in Tsjechië kan geen pillen leveren. Bij mij in de buurt zit nog een ouderwetse apotheek die pillen zou kunnen maken. Ook zij mogen de pillen niet maken. Ik heb nog contact gezocht met de overkoepelende organisatie (sukl.cz), maar ook daar ben ik niet verder gekomen.
Mijn dochter, ook huisarts, wees me op een apotheek in Nederland die via internet werkt. Daar een recept van mijn huisarts uit Tsjechië naar toegestuurd. In Tsjechië worden recepten normaliter geregeld via een smartphone. De dokter heeft geen briefpapier met zijn adresgegevens waarop hij een print van het recept kan zetten. De apotheek in Nederland accepteerde de print die ik stuurde niet als een recept van mijn huisarts.
Ik herinnerde me van enkele jaren geleden een uitzending op TV dat de Transvaal apotheek in Den Haag zelf pillen maakt wanneer het patent is verlopen. Die apotheek is gevestigd in de buurt waar ik ben opgegroeid. Familie dus ook wel in die buurt. Contact gezocht. Zij zouden proberen de pillen aan te schaffen en mocht dat niet lukken dan zouden ze die voor me gaan maken. Evenlater een bericht dat er een pot met een voorraad voor een jaar voor me klaar stond. Gezien de positieve reactie en wellicht een probleem bij het verzenden van de pillen naar Tsjechië afgesproken dat ik ze zelf zou ophalen en gelijk ter plekke zou betalen.
De rekening stuurde ik naar het Zilveren Kruis. Die werd netjes voor 100% vergoed. De maagbeschermingspillen (een vorm van pantoprazol) koop ik via een recept van de huisarts bij een apotheek in Tsjechië. Over de vergoeding hiervan is elders op deze site bericht.
Een jaar later opnieuw pillen gehaald. Nu waren ze van dezelfde leverancier als van mijn oude huisarts in Anjum. De apotheek dacht mee en had weer voor een jaar besteld. Nu kreeg ik in Tsjechië een telefoontje van het Zilveren Kruis dat ze uit coulance de rekening gewoon weer zouden vergoeden, maar dat ik gebonden ben aan een voorraad voor 90 dagen. Dat zou betekenen 4 keer per jaar naar Nederland om ze op te halen. Op een brief waarin ik deze consekwentie aangaf reageerden ze niet. Ik heb wat voorraad en neem zo weinig mogelijk pillen zodat ik nu nieuwe pillen haal wanneer nodig. Ik noemde dat ik naar behoefte 1 of 2 pillen per dag neem. Dat betekent dat ik 180 pillen tegelijk haal en die worden netjes geheel vergoed.
 
Bovenaan