Ziekte van Lyme

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Er is weer activiteit van teken (Ixodes ricinus) in de Tsjechische Republiek.
De sneeuw smelt ,temperatuur gaat omhoog en de teken worden wakker.

De voorspelling van actieviteit teken wordt elke maandag en donderdag gepubliceerd in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Gezondheid en ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid. Zie website chmi.cz.
1 a 2 = laag risico
3 a 4 = matig risico
5 a 6 = gemiddeld risico
7 a 8 = hoog risico
9 a 10 = hoogste risico
 
Tegen tekenenceflatis kan je je laten inenten. Er zijn hiervoor 3 inentingen nodig. Voor mensen die regelmatig naar gebieden gaan waar teken met gevaar voor encefalitis voorkomen is dat zeker aan te raden. Wij hebben ons alleszins laten inenten. Hopelijk snel nog een vaccin voor lyme, want die vieze ziekte is nog smeriger...
 

Pelhřimov

Donateur
De met FSME besmette teken komen ook voor in (delen van) de omringende landen van Tsjechië.
En vergeet ook niet om elke 3 jaar een herhalingsvaccinatie te halen.
Onze ziektekostenverzekering vergoedde destijds de vaccinaties.

tips van de GGD
- Drink geen ongepasteuriseerde melk.
- Blijf op paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
- Draag bedekkende kleding
- Smeer de onbedekte huid, broek en sokken in met DEET.
- Kampeer niet aan de bosrand en niet langs de omzoming van een camping.
 

kuurgast

Donateur
Fase 10. De tekenactiviteit is nu op zijn hoogtepunt!

Er is een groeiend aantal gevallen van door teken overgedragen encefalitis, het risico om geïnfecteerd te raken is nu het grootst

In de laatste jaren zijn er infectieuze encefalitis geweest in de regio Liberec. Experts raden vaccinatie aan en waarschuwen dat de teken het actiefst zijn.
Bron liberec.idnes.cz.

Wat is teken-encefalitis?
Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitis-virus, ook wel ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE-virus) genoemd. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en soms naar de mens.
Tekenencefalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme.

Ziekteverschijnselen
Er bestaan verschillende typen TBE-virussen. De ziekten die door deze virussen worden veroorzaakt verlopen in het algemeen vergelijkbaar. De ziekte die wordt veroorzaakt door het subtype dat in het Oosten van Rusland voorkomt, verloopt vaak ernstiger.
Na een incubatietijd van 7 tot 14 dagen volgt een fase met koorts, vermoeidheid, algehele malaise en hoofdpijn. Dit duurt meestal 2 tot 7 dagen en wordt gevolgd door een periode van ongeveer 1 week zonder klachten. Daarna volgt de tweede fase van de ziekte met ernstige hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)ontsteking. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Een deel van deze patiënten ontwikkelt neurologische restverschijnselen. Ongeveer 1-2% van de patiënten met een hersen(vlies)ontsteking overlijdt. Er zijn geen specifieke medicijnen tegen teken-encefalitis.

Besmetting en preventie
Het virus wordt door besmette teken overgedragen naar de mens. Er is een vaccin dat voor 95% bescherming geeft. Mensen die lange tijd verblijven in gebieden waar teken-encefalitis veel voorkomt, kunnen zich laten vaccineren. Dit wordt bijvoorbeeld aangeraden voor verblijf in delen van Midden- en Oost-Europa.
Voor Tsjechië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Tsjechië.

Ook het zo snel mogelijk verwijderen van een teek verkleint de kans op infectie, hoewel het virus al snel na de beet wordt overgebracht. Een snelle verwijdering kan deze ziekte dus niet altijd voorkomen, maar verkleint ook de kans op andere ziekten die door teken overgebracht kunnen worden, zoals de ziekte van Lyme. Tekenbeten kunnen voorkomen worden door beschermende kleding te dragen en de onbedekte huid in te smeren met een middel dat DEET bevat. Deze maatregelen geven geen 100% bescherming zodat tekenbeet-controle altijd nodig is na verblijf in het groen!

Stop de teek in een jampotje of plastic zakje.
Mocht je ziek worden, dan is het handig om het beestje nog te hebben voor een test.
Kaart van teken-activiteit in Tsjechië op kliste.cz/cz/mapa-aktivity.

Een paar teken-mythes
- Teken vliegen, springen en vallen uit bomen.
Dat is niet zo! De teek zit dichter bij de grond in gras en struiken waar ze vanuit het hoge gras op je broek kruipen. Daarna lopen ze omhoog, naar warme plekjes, de lies, knieholte of elleboog, achter je oor.” Ook de bilspleet is geliefd.
- Teken leven alleen in bossen
Vals, teken leven ook in tuinen en rond rivieren.

Interessante Teken-feiten.
Een volwassen vrouwelijke teek kan tot 3000 eieren leggen.
Teken hebben 3 stadia van ontwikkeling: larvaal, nimf en volwassen.
Voor de teek zijn meestal 3 gastheren vereist om volwassen te worden.
Teken worden aangetrokken door de mens door geur van de huid, lichaamswarmte en koolstofdioxide.

Denk ook aan honden en katten die veel teken mee brengen naar huis en op de mens kunnen overstappen!
Ik kwam berichten tegen dat in Tsjechië pillen verkrijgbaar zijn voor honden en katten die langer werken dan andere middelen tegen teken. In Nederland is wel een discussie over deze middelen.
 
Teek heeft voorkeur voor bepaalde bloedgroep

cayenne-tick-tick-male-dorsal-view-45850.jpeg


Wetenschappers uit Tsjechië hebben aangetoond dat teken een voorkeur kunnen hebben voor bepaalde bloedgroepen. In een test met bloed naar keuze snelden de meeste teken naar datgene van mensen met bloedgroep A.

Volgens hoofdonderzoeker Alena Zakovska van de universiteit van Masaryk in Tsjechië, betekent dit dat iemands bloedgroep een belangrijke rol speelt in de kans op een tekenbeet. Mensen met bloedgroep A maken dus ook meer kans om besmet te worden met ziektes die de kleine spinachtigen met zich meedragen.

B minder geliefd
Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van mensen en andere zoogdieren. De ziekte van Lyme is een van bekendste ziektes die teken kunnen doorgeven. Een kleine vijf procent van de teken draagt deze ziekte met zich mee. Symptomen van Lymeziekte zijn onder andere koorts, hoofdpijn en ringvormige uitslag rond de tekenbeet.

Voor hun onderzoek lieten de wetenschappers een druppel bloed van elke bloedgroep (A, B, AB, O) op een schaaltje vallen en lieten ze vervolgens de teek twee minuten vrij rondlopen in het schaaltje. Ze herhaalden het experiment honderden keren en daaruit bleek dat bloedgroep A het meest geliefd is bij de teek. 36 procent van de teken gaf hier de voorkeur aan. Bloedgroep B kwam als winnaar uit de test met slechts 15 procent.

Bron: zita.be
 
Wij gebruiken Bravecto pillen voor onze honden, deze werken geweldig tegen allerlei ongedierte, vlooien, teken, de zogenaamde vliegende teken ( kloš genoemd hier geloof ik, deze zetten zich niet vast maar zuigen wel bloed en zijn irritant voor dieren).
De teken die toch in de huid komen zijn zeer snel dood, meestal komen ze niet zover.
Onze honden ( Japanse Akita's) hebben geen bijverschijnselen van deze pillen.
De katten hebben halsbanden met hetzelfde effect.
Beide middelen zijn redelijk aan de prijs, maar werken geweldig lang.

Voor onszelf gebruiken we de anti-mug / teek spray die te koop is bij DM, goedkoop, maar werkt prima, elke 3 uur sprayen bij werk in de tuin of wandelingen.
 

kuurgast

Donateur
Fase 10. De tekenactiviteit is nu op zijn hoogtepunt!
Het is momenteel lager maar door de regen van afgelopen tijd en warmte gaat het risico weer omhoog.
Het aantal patiënten dat wordt getroffen door sommige van de ziekten die worden overgedragen door geïnfecteerde teken neemt in Tsjechië toe.
Uit laboratoriumgegevens blijkt dat elke vierde teek de ziekte overdraagt. Elke tiende teek infecteert mensen met borreliose, elke veertigste teek encefalitis.
Bronnen novinky.cz + klatovsky.denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het teken-seizoen is begonnen.

Teken vallen aan - en de huidige kennis van Centraal-Boheemse hygiënisten suggereert dat dit jaar ernstigere gevolgen heeft dan vorig jaar. Althans in Midden-Bohemen.
Bron oa melnicky.denik.cz.

Teken zijn ook een bedreiging voor honden. Controleer jezelf en de hond na een wandeling door de natuur. Teken houden van warm vochtig weer.
 
Bovenaan