Ziekenhuizen en medische zorg in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

medische zorg

Beste mensen, wij komen vaak in cz en het is dan ook een hele geruststelling om te weten dat de medische zorg in cz op een goed niveau is.

wel heb ik hierover nog een aantal vragen:

-Heeft er iemand wel eens gebruik moeten maken van het alarmnummer 112 ?

-spreekt de centraliste engels/duits?

-hoe snel is de ambulance ter plaatse?(response time)

-hoe is het met het ambulance vervoer gesteld?

-heeft er iemand ervaringen met het ziekenhuis in Vrchlabi?

ik stel deze vragen omdat ik graag wil weten hoe te handelen als een bekende bv een hartstilstand of een op een andere manier accuut medische hulp nodig heeft.

Groeten fam. van den Heuvel.
 
Ik heb toevallig deze week een ambulance gebeld (155). De mevrouw vroeg naar details als adres, etc. en vroeg of mijn vriend nog bij bewustzijn was. Ook zei ze dat als de situatie zich verslechterde, ik nog eens moest bellen. Tenslotte zei ze dat het 10 minuten zou duren, maar dat werden er uiteindelijk 25 omdat de ambulance uit een ander dorp moest komen. Het hangt dus af van je lokatie.
Ik spreek Tsjechisch, dus ik weet niet of ze ook engels spreken, maar ben er vrij zeker van dat als je het adres en de plaats zegt, ze meteen een ambulance zullen sturen. 'Pomoc' is help.
De eerste hulp was goed, maar hij werd al wel weer snel naar huis gestuurd zonder diagnose, dat is dan weer niet zo handig.
 
Over de vaktechnische en vakinhoudelijke durf ik niks te zeggen. Wat ik mee heb gemaakt was prima, maar betreffende het apparatuur heb ik toch mijn sterke twijfels. Zal ook best afhangen welk ziekenhuis je bent/komt.
 
Ik ben deze zomer in deze kliniek geweest. http://www.gemini.cz/
Gloednieuw en alles spic&span.
Maar de apparatuur liep vele jaren achter vergeleken bij het Oogziekenhuis in Rotterdam.
En dan ook werkelijk alle apparatuur die ze voor mij gebruikten.
Van oogdruppels, fotoapparatuur tot (oog)injecties.
 

Vodnik

† In Memoriam
Oke jongens, blijven dromen en hopen!! :D

Sorry Corry maar weet je het beter dan menmsen die in CZ wonen?

Mijn ervaring is dat de ziekenhuizen oud zijn (veel zijn er nog jaren 30 stijl) maar juist de apparatuur is vaak up-to-date.
Telefoon / televisie / 2persoons kamers / eigen badkamer enz enz . . . zal je niet in veel Tsjechische ziekenhuizen tegenkomen, maar dat bepaalt de kwaliteit van de zorg niet!
In 1995 / '96 is er door nederlandse artsen een onderzoek gedaan naar de zorg in tsjechische ziekenhuizen en dat kwam toen goed naar voren. Ik herinner me nog een waarneming uit dat onderzoek, de verbazing dat de zorg met name in het kinderziekenhuis zo kindvriendelijk was.

Laatst een ervaring met een lokaal ziekenhuis dat zelf betere (rontgen) apparatuur heeft dan Vinorady nemocnice in Praag.
(overgens is dit laatste ziekenhuis zeer modern en vooruitstrevend in oogheelkunde.)

Wat zondermeer beter is, is dat je niet van het ene onderzoek naar een ander onderzoek gestuurd word met weken (of maanden) tijd er tussen. Artsen/specialisten zijn ook veel toegankelijker dan in NL, staan niet op zo'n "voetstuk", als je ze wilt spreken hoef je ook niet eerst een muur van secretaresses af te breken!
 
Dat was 1996, dus al zo'n 15 jaar geleden, en hoe lang is het geleden dat je in een Nederlands ziekenhuis was?
Mijn ervaring is anders en dat is niet van één ziekenhuis in Tsjechië.
Maar verder hou ik er mee op, ik heb nu eenmaal een andere ervaring dan jij.
 
corrie ik ben het helemaal met je eens de medische zorg in cz is niet slecht maar in nl beter.mijn vrouw is 2 jaar geleden erg ziek geweest ziekenhuis in ziekenhuis uit.intentie was prima niets over te zeggen maar toen we terug waren in nl werd e.e.a snel opgelost.mensen probeer toch objectief te blijven.het is geen veroordeling mar een constatering ........
 

Vodnik

† In Memoriam
Inderdaad lang geleden dat ik in een Nederlands ziekenhuis geweest ben. Ik geef ook geen oordeel over hoe het in NL is.

Ik geef echter tegengas als er dingen beweerd worden die gebaseerd zijn op vakantie ervaringen! Veel van die ervaringen worden sterk beïnvloed door communicatie problemen, de taal niet spreken en in tegenstelling met NL spreken niet veel artsen/specialisten Duits of Engels (Russisch meestal wel).

Overigens, als ik in een ziekenhuis opgenomen zou moeten worden (voor iets meer dan een gebroken been) ga ik ook liever naar NL, niet omdat het daar beter zou zijn maar wel omdat de communicatie eenvoudiger verloopt en vooral omdat je dan tussen de regels door, dingen kan "begrijpen".

P
 
Bovenaan