7 dingen die je niet weet over ... Tsjechisch bier
Tsjechië is een land van bierbrouwers. Tsjechen houden van bier en zoals de statistieken van de bierconsumptie per persoon per jaar laten zien, is Tsjechië bijna de favoriet van alle landen ter wereld. Waarom is een drankje met een relatief laag alcoholpercentage zo populair, waarom draait het bij zoveel boeken en films om bier, wat houdt de biercultuur in en wat weten we nog niet over bier?
Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.
De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.
1. Bier: waar komt het vandaan?
Bier is, samen met wijn en mede, een van de oudste gefermenteerde dranken, daterend uit de late steentijd, en de voorouders van de huidige lagers zijn terug te voeren tot 4000 jaar geleden in Mesopotamië. Omdat de Summers geen hop kenden, werd de bitterheid van de drank geleverd door kruiden of in as geroosterde mout. Het resultaat werd pap genoemd en het smaakte totaal anders dan het huidige "vloeibare goud", maar de mensen vonden het lekker. Koning Chammurapi van Babylon, die een prominente rol speelde in de geschiedenis van de drank, verklaarde in zijn beroemde code, uitgegeven rond 1686 v.Chr.: 'Wie water met bier mengt, zal in een vat worden verdronken, of bier zal er door een trechter in worden gegoten totdat woord bier zelf het is waarschijnlijk van Slavische oorsprong en heeft volgens de oudste getuigenissen ooit alles gemarkeerd wat geschikt is en dat bedoeld is om te drinken.
2. Břevnov en bijna de oudste brouwerij ter wereld
Bier is altijd gedronken in de Tsjechische landen; Archeologen vonden sporen van de productie en consumptie ervan in de Kelten, Duitsers en Slaven. Het eerste schriftelijke rapport over bier komt uit het jaar 993, toen de zojuist gewijde bisschop Vojtěch stopte met de uitgebreide productie van bier en wijn in het Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.
De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.
3. Laat de hop geprezen worden - vooral die van Žatec
In de 15e eeuw werd hop als specerij aan bier toegevoegd en zo kreeg het bier zijn karakteristieke bitterheid. Hop werd al snel een onmisbare grondstof en de vraag ernaar nam toe. In dit opzicht is de Tsjechische beroemdheid het halfrode roodborstje uit Žatec, een verscheidenheid aan roterende hop die rond Žatec wordt gekweekt , aanzienlijk aromatisch en tegelijkertijd delicaat, gebruikt voor de productie van bieren van de hoogste kwaliteit wereldwijd. Op het plein in het centrum bij het stadhuis vind je een kleine hoptuin: het zou de kleinste ter wereld zijn. Je kunt niet alleen hop zien, maar ook een reeks monumenten, historisch geassocieerd met de teelt, opslag en verwerking, het leuke en informatieve complex Temple of Hop and Beer, hop astronomische klok, een renaissancistische mouterij met een tentoonstelling van mouterij en galerijen of het Hopmuseum. Op dit moment willen Žatec en de hopteeltregio aldaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO worden geplaatst.
4. Leiders, ijskooien, ijs en Vltava
Het jaar 1876 bracht een grote verandering in de productie van bier, toen de Duitse wetenschapper Carl von Linde (1842–1934) het principe van mechanische koeling uitvond, namelijk een koelkast. Tot dan werden de lage temperaturen vereist voor ondergisting en rijping van bier in de brouwerijkelders opgelost door middel van glazuur. Dit werd gedaan door ijsmakers - arbeiders die in de zomer vaak als vlotters werkten - die in de winter natuurijs in grote blokken in bevroren blokken sneden van de bevroren niveaus van rivieren en vijvers. De ijsblokken werden vervolgens naar de kelder gebracht. Als de ondergrondse ruimtes goed geïsoleerd waren, zou het ijs erin blijven tot de volgende winter. Stukken ijs van de brouwerijen werden niet alleen geleverd aan herbergen, maar ook aan ziekenhuizen, restaurants en voedselverwerkende bedrijven.
Later werden er Praagse pubs en restauranthouders opgerichtbedrijf Akciové ledárny, dat tussen 1909 en 1911 het art nouveau-industriële complex van Branické ledárny bouwde. In de hal, die als gigantische koelkast fungeerde (met een oppervlakte van 2.300 vierkante meter, wanden tot 2,5 meter dik en met kurk geïsoleerd), werd het hele jaar door ijs opgeslagen. Het hanteren van ijsblokken werd vergemakkelijkt door de kunstmatig uitgegraven baai die nog steeds bestaat. De exploitatie van de ijskelders werd in 1954 beëindigd in verband met de aanleg van de Moldau-watercascade: sindsdien bevroor de rivier de Moldau sindsdien nauwelijks meer in de winter, zelfs tijdens de ergste vorst.
5. Het bekendste bieretiket
De tweede helft van de 19e eeuw betekende al een duidelijke neiging tot massaproductie en het Tsjechische land binnen Oostenrijk-Hongarije werd het belangrijkste brouw- en moutgebied. Op dat moment begon bier ook in glazen flessen te worden gebotteld en in 1890 verscheen het eerste bieretiket. Tegenwoordig zijn er een onuitputtelijk aantal, maar de bekendste zijn de etiketten van Březňák-bier uit Velký Březno met een portret van Viktor Cibich, meer dan honderd jaar oud , een feestelijk geklede 50-jarige met een zorgvuldig verzorgde baard en sigaar. Viktor Cibich werd geboren in 1856 in Hustopeče en was een groot bierliefhebber. In 1906 werd hij benaderd door de raad van bestuur van de brouwerij met een aanbod om het gezicht van Březňák bier te worden, waarvoor hij een levenslange lijfrente van dertig bierbieren per week ontving. Hij werd de meest geportretteerde Tsjech ter wereld, omdat het label werd overgenomen door brouwerijen van over de hele wereld, bijvoorbeeld in Vietnam, Italië, Frankrijk of Midden-Amerika. Viktor Cibich, een spoorwegbeambte, later hoofd van het station Velké Březno en tenslotte een spoorweginspecteur, stierf in 1916 op 59-jarige leeftijd.
6. Tsjechië als biermacht
Het principe van bierproductie verandert nu niet veel, alleen de bekende technologie wordt verbeterd. Momenteel is bier de best verkochte alcoholarme drank ter wereld, en alleen al in Tsjechië zijn er ongeveer 500 brouwerijen, van kleine tot grote bedrijven zoals Pilsner Urquell en Smíchov's Staropramen. Hoewel onze brouwerijen niet tot de oudste ter wereld behoren, hebben ze een lange traditie en sommige zijn al meer dan 600 jaar oud. Het is bijvoorbeeld de Regent-brouwerij in Třeboň, opgericht in 1379. De Praagse brouwerij U Fleků is ook erg beroemd, waarover het voor het eerst werd genoemd in 1499, toen het huis werd gekocht door de mouterij Vít Skřemenec. Veel brouwerijen hebben hun eigen musea opgericht - je kunt ze willekeurig bezoeken. Het brouwerijmuseum in Pilsen of het brouwerijmuseum in de Holba-brouwerij in Hanušovice.
7. Bier in literatuur en film
Toen de Amerikaanse president Bill Clinton in januari 1994 Praag bezocht, gingen hij en president Václav Havel naar de beroemde pub U Zlatého tygra in de oude stad in Husova Street. Een van de beroemdste stamgasten hier was de schrijver Bohumil Hrabal (1914–1997), die bier vereeuwigde in een aantal van zijn boeken. Een van de bekendste is Postřižiny, die door regisseur Jiří Menzel een filmvorm kreeg. De film is opgenomen in de brouwerij Dalešice bij Třebíč en de huidige eigenaren proberen de idyllische sfeer van Postřižin uit de Eerste Republiek te laten ademen van elk detail. Behalve het Museum van Oostenrijks-Hongaarse brouwerijen en verhuur van mountainbikes en e-bikes bieden ook een stijlvol brouwerijhotel, restaurant en rondleidingen.
De brouwerij Postřižinský in Nymburk, die Postřižinské pivo produceert en een verplichte stop is voor iedereen die op reis gaat langs de voetsporen van Hrabal, drijft ook op het succes van Postřižin.
www.kudyznudy.cz/aktuality/7-veci-ktere-nevite-o-ceskem-pivu
Tsjechië is een land van bierbrouwers. Tsjechen houden van bier en zoals de statistieken van de bierconsumptie per persoon per jaar laten zien, is Tsjechië bijna de favoriet van alle landen ter wereld. Waarom is een drankje met een relatief laag alcoholpercentage zo populair, waarom draait het bij zoveel boeken en films om bier, wat houdt de biercultuur in en wat weten we nog niet over bier?
Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.
De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.

1. Bier: waar komt het vandaan?
Bier is, samen met wijn en mede, een van de oudste gefermenteerde dranken, daterend uit de late steentijd, en de voorouders van de huidige lagers zijn terug te voeren tot 4000 jaar geleden in Mesopotamië. Omdat de Summers geen hop kenden, werd de bitterheid van de drank geleverd door kruiden of in as geroosterde mout. Het resultaat werd pap genoemd en het smaakte totaal anders dan het huidige "vloeibare goud", maar de mensen vonden het lekker. Koning Chammurapi van Babylon, die een prominente rol speelde in de geschiedenis van de drank, verklaarde in zijn beroemde code, uitgegeven rond 1686 v.Chr.: 'Wie water met bier mengt, zal in een vat worden verdronken, of bier zal er door een trechter in worden gegoten totdat woord bier zelf het is waarschijnlijk van Slavische oorsprong en heeft volgens de oudste getuigenissen ooit alles gemarkeerd wat geschikt is en dat bedoeld is om te drinken.

2. Břevnov en bijna de oudste brouwerij ter wereld
Bier is altijd gedronken in de Tsjechische landen; Archeologen vonden sporen van de productie en consumptie ervan in de Kelten, Duitsers en Slaven. Het eerste schriftelijke rapport over bier komt uit het jaar 993, toen de zojuist gewijde bisschop Vojtěch stopte met de uitgebreide productie van bier en wijn in het Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.
De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.

3. Laat de hop geprezen worden - vooral die van Žatec
In de 15e eeuw werd hop als specerij aan bier toegevoegd en zo kreeg het bier zijn karakteristieke bitterheid. Hop werd al snel een onmisbare grondstof en de vraag ernaar nam toe. In dit opzicht is de Tsjechische beroemdheid het halfrode roodborstje uit Žatec, een verscheidenheid aan roterende hop die rond Žatec wordt gekweekt , aanzienlijk aromatisch en tegelijkertijd delicaat, gebruikt voor de productie van bieren van de hoogste kwaliteit wereldwijd. Op het plein in het centrum bij het stadhuis vind je een kleine hoptuin: het zou de kleinste ter wereld zijn. Je kunt niet alleen hop zien, maar ook een reeks monumenten, historisch geassocieerd met de teelt, opslag en verwerking, het leuke en informatieve complex Temple of Hop and Beer, hop astronomische klok, een renaissancistische mouterij met een tentoonstelling van mouterij en galerijen of het Hopmuseum. Op dit moment willen Žatec en de hopteeltregio aldaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO worden geplaatst.

4. Leiders, ijskooien, ijs en Vltava
Het jaar 1876 bracht een grote verandering in de productie van bier, toen de Duitse wetenschapper Carl von Linde (1842–1934) het principe van mechanische koeling uitvond, namelijk een koelkast. Tot dan werden de lage temperaturen vereist voor ondergisting en rijping van bier in de brouwerijkelders opgelost door middel van glazuur. Dit werd gedaan door ijsmakers - arbeiders die in de zomer vaak als vlotters werkten - die in de winter natuurijs in grote blokken in bevroren blokken sneden van de bevroren niveaus van rivieren en vijvers. De ijsblokken werden vervolgens naar de kelder gebracht. Als de ondergrondse ruimtes goed geïsoleerd waren, zou het ijs erin blijven tot de volgende winter. Stukken ijs van de brouwerijen werden niet alleen geleverd aan herbergen, maar ook aan ziekenhuizen, restaurants en voedselverwerkende bedrijven.

Later werden er Praagse pubs en restauranthouders opgerichtbedrijf Akciové ledárny, dat tussen 1909 en 1911 het art nouveau-industriële complex van Branické ledárny bouwde. In de hal, die als gigantische koelkast fungeerde (met een oppervlakte van 2.300 vierkante meter, wanden tot 2,5 meter dik en met kurk geïsoleerd), werd het hele jaar door ijs opgeslagen. Het hanteren van ijsblokken werd vergemakkelijkt door de kunstmatig uitgegraven baai die nog steeds bestaat. De exploitatie van de ijskelders werd in 1954 beëindigd in verband met de aanleg van de Moldau-watercascade: sindsdien bevroor de rivier de Moldau sindsdien nauwelijks meer in de winter, zelfs tijdens de ergste vorst.

5. Het bekendste bieretiket
De tweede helft van de 19e eeuw betekende al een duidelijke neiging tot massaproductie en het Tsjechische land binnen Oostenrijk-Hongarije werd het belangrijkste brouw- en moutgebied. Op dat moment begon bier ook in glazen flessen te worden gebotteld en in 1890 verscheen het eerste bieretiket. Tegenwoordig zijn er een onuitputtelijk aantal, maar de bekendste zijn de etiketten van Březňák-bier uit Velký Březno met een portret van Viktor Cibich, meer dan honderd jaar oud , een feestelijk geklede 50-jarige met een zorgvuldig verzorgde baard en sigaar. Viktor Cibich werd geboren in 1856 in Hustopeče en was een groot bierliefhebber. In 1906 werd hij benaderd door de raad van bestuur van de brouwerij met een aanbod om het gezicht van Březňák bier te worden, waarvoor hij een levenslange lijfrente van dertig bierbieren per week ontving. Hij werd de meest geportretteerde Tsjech ter wereld, omdat het label werd overgenomen door brouwerijen van over de hele wereld, bijvoorbeeld in Vietnam, Italië, Frankrijk of Midden-Amerika. Viktor Cibich, een spoorwegbeambte, later hoofd van het station Velké Březno en tenslotte een spoorweginspecteur, stierf in 1916 op 59-jarige leeftijd.

6. Tsjechië als biermacht
Het principe van bierproductie verandert nu niet veel, alleen de bekende technologie wordt verbeterd. Momenteel is bier de best verkochte alcoholarme drank ter wereld, en alleen al in Tsjechië zijn er ongeveer 500 brouwerijen, van kleine tot grote bedrijven zoals Pilsner Urquell en Smíchov's Staropramen. Hoewel onze brouwerijen niet tot de oudste ter wereld behoren, hebben ze een lange traditie en sommige zijn al meer dan 600 jaar oud. Het is bijvoorbeeld de Regent-brouwerij in Třeboň, opgericht in 1379. De Praagse brouwerij U Fleků is ook erg beroemd, waarover het voor het eerst werd genoemd in 1499, toen het huis werd gekocht door de mouterij Vít Skřemenec. Veel brouwerijen hebben hun eigen musea opgericht - je kunt ze willekeurig bezoeken. Het brouwerijmuseum in Pilsen of het brouwerijmuseum in de Holba-brouwerij in Hanušovice.

7. Bier in literatuur en film
Toen de Amerikaanse president Bill Clinton in januari 1994 Praag bezocht, gingen hij en president Václav Havel naar de beroemde pub U Zlatého tygra in de oude stad in Husova Street. Een van de beroemdste stamgasten hier was de schrijver Bohumil Hrabal (1914–1997), die bier vereeuwigde in een aantal van zijn boeken. Een van de bekendste is Postřižiny, die door regisseur Jiří Menzel een filmvorm kreeg. De film is opgenomen in de brouwerij Dalešice bij Třebíč en de huidige eigenaren proberen de idyllische sfeer van Postřižin uit de Eerste Republiek te laten ademen van elk detail. Behalve het Museum van Oostenrijks-Hongaarse brouwerijen en verhuur van mountainbikes en e-bikes bieden ook een stijlvol brouwerijhotel, restaurant en rondleidingen.
De brouwerij Postřižinský in Nymburk, die Postřižinské pivo produceert en een verplichte stop is voor iedereen die op reis gaat langs de voetsporen van Hrabal, drijft ook op het succes van Postřižin.
www.kudyznudy.cz/aktuality/7-veci-ktere-nevite-o-ceskem-pivu