Bier & Wijn Zeven dingen die je niet weet over Tsjechisch bier

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

7 dingen die je niet weet over ... Tsjechisch bier

Tsjechië is een land van bierbrouwers. Tsjechen houden van bier en zoals de statistieken van de bierconsumptie per persoon per jaar laten zien, is Tsjechië bijna de favoriet van alle landen ter wereld. Waarom is een drankje met een relatief laag alcoholpercentage zo populair, waarom draait het bij zoveel boeken en films om bier, wat houdt de biercultuur in en wat weten we nog niet over bier?

Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.

De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.

126-pivo-ilustracni.jpg.aspx


1. Bier: waar komt het vandaan?
Bier is, samen met wijn en mede, een van de oudste gefermenteerde dranken, daterend uit de late steentijd, en de voorouders van de huidige lagers zijn terug te voeren tot 4000 jaar geleden in Mesopotamië. Omdat de Summers geen hop kenden, werd de bitterheid van de drank geleverd door kruiden of in as geroosterde mout. Het resultaat werd pap genoemd en het smaakte totaal anders dan het huidige "vloeibare goud", maar de mensen vonden het lekker. Koning Chammurapi van Babylon, die een prominente rol speelde in de geschiedenis van de drank, verklaarde in zijn beroemde code, uitgegeven rond 1686 v.Chr.: 'Wie water met bier mengt, zal in een vat worden verdronken, of bier zal er door een trechter in worden gegoten totdat woord bier zelf het is waarschijnlijk van Slavische oorsprong en heeft volgens de oudste getuigenissen ooit alles gemarkeerd wat geschikt is en dat bedoeld is om te drinken.

06-Brevnovsky-klaster_2.jpg.aspx


2. Břevnov en bijna de oudste brouwerij ter wereld
Bier is altijd gedronken in de Tsjechische landen; Archeologen vonden sporen van de productie en consumptie ervan in de Kelten, Duitsers en Slaven. Het eerste schriftelijke rapport over bier komt uit het jaar 993, toen de zojuist gewijde bisschop Vojtěch stopte met de uitgebreide productie van bier en wijn in het Břevnov-klooster, dat wil zeggen in de huidige Břevnov-kloosterbrouwerij van St. Adalbert. Helaas is de bierproductie in de geschiedenis verschillende keren onderbroken en werd voor het laatst hervat in 2011, dus de titel van 's werelds oudste brouwerij verhuist naar een andere plaats: het is ook in handen van de klooster- en benedictijner Weihenstephan Brauerei in Duitsland. Het eerste bewijs van het brouwen van bier in het plaatselijke St. Stephen's klooster dateert uit 768, maar het duurde tot 1040 voordat het klooster een vergunning kreeg om overtollig bier in het gebied te brouwen en te verkopen.

De traditie van kloosterbrouwerijen in onze donjon vandaag: bier, naast Břevnova ook koken in de Strahov kloosterbrouwerij in Želivský kloosterbrouwerij in de brouwerij Ossegg in Osek klooster, brouwerij Vorkloster Předklášteří of kloosterbrouwerij in Broumov, de oude monastieke traditie werd gevolgd door een prinsbrouwerij in Plasy en gemeentelijke kasteelbrouwerij Oslavany.

chmelnice-shutterstock-66742441.jpg.aspx


3. Laat de hop geprezen worden - vooral die van Žatec
In de 15e eeuw werd hop als specerij aan bier toegevoegd en zo kreeg het bier zijn karakteristieke bitterheid. Hop werd al snel een onmisbare grondstof en de vraag ernaar nam toe. In dit opzicht is de Tsjechische beroemdheid het halfrode roodborstje uit Žatec, een verscheidenheid aan roterende hop die rond Žatec wordt gekweekt , aanzienlijk aromatisch en tegelijkertijd delicaat, gebruikt voor de productie van bieren van de hoogste kwaliteit wereldwijd. Op het plein in het centrum bij het stadhuis vind je een kleine hoptuin: het zou de kleinste ter wereld zijn. Je kunt niet alleen hop zien, maar ook een reeks monumenten, historisch geassocieerd met de teelt, opslag en verwerking, het leuke en informatieve complex Temple of Hop and Beer, hop astronomische klok, een renaissancistische mouterij met een tentoonstelling van mouterij en galerijen of het Hopmuseum. Op dit moment willen Žatec en de hopteeltregio aldaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO worden geplaatst.

037-Branicke-ledarny-1913-wikipedie.jpg.aspx


4. Leiders, ijskooien, ijs en Vltava
Het jaar 1876 bracht een grote verandering in de productie van bier, toen de Duitse wetenschapper Carl von Linde (1842–1934) het principe van mechanische koeling uitvond, namelijk een koelkast. Tot dan werden de lage temperaturen vereist voor ondergisting en rijping van bier in de brouwerijkelders opgelost door middel van glazuur. Dit werd gedaan door ijsmakers - arbeiders die in de zomer vaak als vlotters werkten - die in de winter natuurijs in grote blokken in bevroren blokken sneden van de bevroren niveaus van rivieren en vijvers. De ijsblokken werden vervolgens naar de kelder gebracht. Als de ondergrondse ruimtes goed geïsoleerd waren, zou het ijs erin blijven tot de volgende winter. Stukken ijs van de brouwerijen werden niet alleen geleverd aan herbergen, maar ook aan ziekenhuizen, restaurants en voedselverwerkende bedrijven.

karluv-most-vltava-shutterstock-698068444.jpg.aspx


Later werden er Praagse pubs en restauranthouders opgerichtbedrijf Akciové ledárny, dat tussen 1909 en 1911 het art nouveau-industriële complex van Branické ledárny bouwde. In de hal, die als gigantische koelkast fungeerde (met een oppervlakte van 2.300 vierkante meter, wanden tot 2,5 meter dik en met kurk geïsoleerd), werd het hele jaar door ijs opgeslagen. Het hanteren van ijsblokken werd vergemakkelijkt door de kunstmatig uitgegraven baai die nog steeds bestaat. De exploitatie van de ijskelders werd in 1954 beëindigd in verband met de aanleg van de Moldau-watercascade: sindsdien bevroor de rivier de Moldau sindsdien nauwelijks meer in de winter, zelfs tijdens de ergste vorst.

pivo-shutterstock-483835168.jpg.aspx


5. Het bekendste bieretiket
De tweede helft van de 19e eeuw betekende al een duidelijke neiging tot massaproductie en het Tsjechische land binnen Oostenrijk-Hongarije werd het belangrijkste brouw- en moutgebied. Op dat moment begon bier ook in glazen flessen te worden gebotteld en in 1890 verscheen het eerste bieretiket. Tegenwoordig zijn er een onuitputtelijk aantal, maar de bekendste zijn de etiketten van Březňák-bier uit Velký Březno met een portret van Viktor Cibich, meer dan honderd jaar oud , een feestelijk geklede 50-jarige met een zorgvuldig verzorgde baard en sigaar. Viktor Cibich werd geboren in 1856 in Hustopeče en was een groot bierliefhebber. In 1906 werd hij benaderd door de raad van bestuur van de brouwerij met een aanbod om het gezicht van Březňák bier te worden, waarvoor hij een levenslange lijfrente van dertig bierbieren per week ontving. Hij werd de meest geportretteerde Tsjech ter wereld, omdat het label werd overgenomen door brouwerijen van over de hele wereld, bijvoorbeeld in Vietnam, Italië, Frankrijk of Midden-Amerika. Viktor Cibich, een spoorwegbeambte, later hoofd van het station Velké Březno en tenslotte een spoorweginspecteur, stierf in 1916 op 59-jarige leeftijd.

004-pilsner-urquell.jpg.aspx


6. Tsjechië als biermacht
Het principe van bierproductie verandert nu niet veel, alleen de bekende technologie wordt verbeterd. Momenteel is bier de best verkochte alcoholarme drank ter wereld, en alleen al in Tsjechië zijn er ongeveer 500 brouwerijen, van kleine tot grote bedrijven zoals Pilsner Urquell en Smíchov's Staropramen. Hoewel onze brouwerijen niet tot de oudste ter wereld behoren, hebben ze een lange traditie en sommige zijn al meer dan 600 jaar oud. Het is bijvoorbeeld de Regent-brouwerij in Třeboň, opgericht in 1379. De Praagse brouwerij U Fleků is ook erg beroemd, waarover het voor het eerst werd genoemd in 1499, toen het huis werd gekocht door de mouterij Vít Skřemenec. Veel brouwerijen hebben hun eigen musea opgericht - je kunt ze willekeurig bezoeken. Het brouwerijmuseum in Pilsen of het brouwerijmuseum in de Holba-brouwerij in Hanušovice.

126-pivovar-dalesice.jpg.aspx


7. Bier in literatuur en film
Toen de Amerikaanse president Bill Clinton in januari 1994 Praag bezocht, gingen hij en president Václav Havel naar de beroemde pub U Zlatého tygra in de oude stad in Husova Street. Een van de beroemdste stamgasten hier was de schrijver Bohumil Hrabal (1914–1997), die bier vereeuwigde in een aantal van zijn boeken. Een van de bekendste is Postřižiny, die door regisseur Jiří Menzel een filmvorm kreeg. De film is opgenomen in de brouwerij Dalešice bij Třebíč en de huidige eigenaren proberen de idyllische sfeer van Postřižin uit de Eerste Republiek te laten ademen van elk detail. Behalve het Museum van Oostenrijks-Hongaarse brouwerijen en verhuur van mountainbikes en e-bikes bieden ook een stijlvol brouwerijhotel, restaurant en rondleidingen.

De brouwerij Postřižinský in Nymburk, die Postřižinské pivo produceert en een verplichte stop is voor iedereen die op reis gaat langs de voetsporen van Hrabal, drijft ook op het succes van Postřižin.

www.kudyznudy.cz/aktuality/7-veci-ktere-nevite-o-ceskem-pivu
 
..... zoals de statistieken van de bierconsumptie per persoon per jaar laten zien, is Tsjechië bijna de favoriet van alle landen ter wereld.
Kom kom, geen valse bescheidenheid aub! De Tsjechen zijn gewoon al decennialang de onbetwiste kampioenen! :dank:
In Tsjechië wordt per hoofd van de bevolking het meeste bier gedronken, gemiddeld 143,3 liter per jaar. De Tsjechen voeren deze lijst al meer dan 25 jaar aan ..... De top 5 zag er in 2017 als volgt uit:
1. Tsjechië
2. Namibië
3. Oostenrijk
4. Duitsland
5. Polen
Bron: www.dutchcowboys.nl/nieuws/bierconsumptie-in-nederland-is-toegenomen-in-2018
 
Brouwerijen
Een overzicht van de grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):
Bieren
De bekendste bieren:
bron: wikipedia

Interessante website: www.czechminibreweries.com/nl/why-brew-czech-beer-in-the-original-czech-czech-brewery

TOP 10 ● DE MEEST BEZOCHTE BROUWERIJENBron: https://ceskepivo-ceskezlato.cz

Kaart met alle brouwerijen: https://ceskepivo-ceskezlato.cz/mapa-pivovaru

Lijst met alle brouwerijen per regio: www.pividky.cz/mapa.php?lang=en

Interessante pdf, Engels, biergids Praag: www.praguecitytourism.cz/file/edee/universal/download/brozury/the-beer-guide-to-prague.pdf?_ga=2.193135789.1865517906.1612782226-3428660.1612782226
 
Laatst bewerkt:
Hoeveel mini-brouwerijen zijn er en hoeveel bier produceren ze?

2013 192
2014 236
2015 291
2016 345
2017 395
2018 440
2019 480
poctet-a-produkce-minipivovaru-pl._298_.png

2,5 % bier

gebrouwen mini-brouwerijen
(ongeveer 400.000 hl)

Volgens de laatste cijfers van het jaar ervoor heeft de totale tentoonstelling van brouwerijen meer dan 21,3 miljoen hectoliter bier overschreden. Het hoge aantal werd ook geholpen door minibrouwerijen, die nog steeds groeien in Tsjechië. Volgens Martina Ferencová, uitvoerend directeur van de Tsjechische Vereniging van Brouwerijen en Mouterijen (ČSPS), namen minibrouwerijen de afgelopen jaren ongeveer 2 tot 2,5 procent van de totale tentoonstelling voor hun rekening.

Een minibrouwerij is een bedrijf met biertentoonstellingen van niet meer dan 10.000 hl. De gemiddelde expositie van een minibrouwerij is beduidend kleiner: ongeveer 950 hl per jaar, vorig jaar werden 480 al gouden vloeistof aangeboden in de Tsjechische Republiek.voorzitter van de Tsjechisch-Moravische Vereniging van Minibrewerijen (ČMSM) Jan Šuráň.

Brouwerijen zijn druk, productie groeit (weergave in duizenden hl)

2009 19843
2010 18675
2011 18600
2012 19144
2013 19574
2014 19612
2015 20091
2016 20475
2017 20322
2018 21272

Šuráň schat dat er de komende jaren nog andere mini-brouwerijen zullen worden opgericht, zij het niet in dergelijke hoeveelheden. Volgens Šurán zal het ongeveer twintig tot dertig per jaar zijn. "De vraag van mensen is en zal echter toenemen, wat ook wordt waargenomen door grote brouwerijen, die de verscheidenheid aan productie moeten vergroten", beschrijft Šuráň.

Vorig jaar begon de minibrouwerij Sobíňov in de regio Vysočina bijvoorbeeld een populaire alcoholische drank te tappen; sinds hetzelfde jaar is ook de Panč Telč-brouwerij in deze regio actief. Niet ver van de grens met Polen in Olešnice in het Adelaarsgebergte, werd de minibrouwerij Agent weer opgericht, en ook de bedrijven Medojed en Troll die in Ostrava werden geopend, sloten zich bij de nieuwkomers aan. Dit jaar willen Klokočka u Mladá Boleslav of Lázeňský pivovar Luhačovice bijvoorbeeld actief worden. Beiden opereren nog steeds als zogenaamde vliegende brouwerijen (een nomadische brouwerij die geen eigen brouwerij heeft en bier produceert in andere verhuurde brouwerijen - nota van de redacteur).

"Sommige mini-brouwerijen zullen de komende jaren echter sluiten vanwege generatiewisselingen. Sommige jongeren willen het gewoon doen, andere niet”, voegt Šuráň eraan toe. Eind vorige maand, na 27 jaar bijvoorbeeld, brouwde Novoměstský pivovar in de Vodičkova-straat in Praag bier. De reden was echter niet een generatiewisseling, maar de beëindiging van het contract. Het restaurant viel vorig jaar op een verlies van twee miljoen. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld de Magistr-brouwerij in Brno verdwenen, een van de eigenaren, Zdeněk Svoboda, rechtvaardigde dit door te zeggen dat hij niet langer van brouwen houdt en dat ook zijn metgezel de stad uit is.

Volgens Šurán zien grote brouwerijen in Tsjechië kleine brouwerijen niet als concurrentie, maar eerder als samenwerking en marktonderzoek. Dit wordt ook bevestigd door Budvar in České Budějovice, dat zelfs een samenwerking heeft afgesloten met zeven mini-brouwerijen (Clock, Zichovec, Zvíkov, Cobolis, Antoš, Permon en Nachmelená opice) en nu hun drankjes aanbiedt in zijn pubs. Zo heeft Plzeňský Prazdroj partnerschappen gesloten met mini-brouwerijen.

Hoeveel bier wordt er per inwoner gedronken

2009 153 l
2010 143 l
2011 143 l
2012 146 l
2013 144 l
2014 144 l
2015 143 l
2016 143 l
2017 138 l
2018 141 l

"Ik vind het leuk dat het bierdiversiteit bevordert. Als een klant naar een pub gaat, heeft hij iets om uit te kiezen - er is niet slechts één soort bier. Hoewel we heel goed weten hoe we pils moeten produceren, is één soort niet genoeg”, zegt de commerciële brouwer van Budweiser Budvar Aleš Dvořák over de samenwerking met kleinere bedrijven.

“Sommige andere concurrenten van die grote spelers kunnen het zich veroorloven om een kleinere serie Anglo-Amerikaanse bieren te maken. Budvar is echter een 120 jaar oude brouwerij die zich uitsluitend richt op de productie van lagers. Bovendien zijn we al zo'n grote brouwerij dat we niet in staat zijn om een partij zo klein te maken dat deze wordt verkocht”, voegt Dvořák toe. Hij had het idee om Tsjechische minibrouwerijen van hoge kwaliteit aan te spreken, die nog een tweede bier brouwen, waarvoor de technologie van Budvar niet voldoende is.

Het is de kunst om mensen een nieuw soort alcoholische drank aan te bieden die Dvořák essentieel acht om mini-brouwerijen te laten slagen. "Het is heel duidelijk dat de markt zich heeft opengesteld voor andere bieren. Hoewel conservatieve drinkers van middelbare leeftijd of ouder waarschijnlijk niet meer opnieuw worden gemaakt. Maar slechts een dozijn en twaalf zullen de jonge generatie niet bevredigen”, denkt Dvořák.

Ook hij voorspelt nog een, hoewel niet enorme, toename van microbrouwerijen. "Maar bovenal denk ik dat de kwaliteit gaat groeien. Sommige brouwerijen die geen bier van hoge kwaliteit maken, kunnen verdwijnen. Anderen zullen daarentegen bij de elite terechtkomen ”, besluit Budvar's commerciële brouwer.

Soorten brouwerijen (gegevens voor 2019)

6 grote brouwerijen:

Budweiser Budvar, Heineken CR, Lobkowicz Breweries, Staropramen Breweries, Plzeňský Prazdroj, PMS Přerov - samen exploiteren ze 19 brouwerijen

29 zelfstandige brouwerijen
Eggenberg, Herold Březnice, Havlíčkův Brod gemeentelijke brouwerij, Měšťanský-brouwerij in Polička, Pardubice-brouwerij, Kout na Šumavě-brouwerij en frisdrankbrouwerij, Bernard-brouwerij, Bohemia Regent-brouwerij, Broumov-brouwerij, Břeclav-brouwerij, Dudák-brouwerij, Chodin-brouwerij, Ferdák-brouwerij Kácov-brouwerij, Konrád-brouwerij, Krakonoš-brouwerij, Nová Paka-brouwerij, Nymburk-brouwerij, Poutník-brouwerij, burgemeestersbrouwerij, Rohozec-brouwerij, Samson-brouwerij, Svijany-brouwerij, Vyškov-brouwerij, Podkováň, Traditionele RakŽovník-brouwerij, Brouwerij Štickate

480 mini-brouwerijen en restaurantbrouwerijen:
produceren tot 10.000 hl

Ontwikkeling van het aandeel bier naar type

Tsjechische brouwerijen produceren niet langer alleen klassieke lichte pils, waardoor Tsjechisch bier over de hele wereld beroemd is geworden. Naast de opkomst van mini-brouwerijen en de intensivering van de concurrentie, is de afgelopen jaren ook begonnen met experimenten met biersoorten van over de hele wereld. De traditionele ondergisting van bieren van de tap en lagers wordt aangevuld door bijvoorbeeld Angelsaksische hoge gisting "ipy en ejla", de smaken van bierkenners worden ook getest door Belgische fruitbieren, Duitse "zuurdesem" of gewoon het simpele gebruik van atypische hop met mysterieuze smaken en aroma's.

Soorten bieren volgens de fermentatiemethode

Ondergistend

fermenteert bij lagere temperaturen (ongeveer 7-15 ° C)de gist Saccharomyces cerevisiae ondersoort uvarum wordt gebruikt. Fermentatietijd: een week tot twaalf dagenze hebben een neutrale en pure smaak het is de meest voorkomende biersoort in Tsjechiëdit omvat lagers en bieren van de tap

Op kleur
piva-svetla._407_.jpg

Lichten
bieren voornamelijk gebrouwen van lichte mouten

piva-rezana._406_.jpg

Besnoeiing
bieren gemaakt door reeds gebrouwen lichte en donkere bieren te mengen

piva-tmava._408_.jpg

Halfdonker en donker
bieren gebrouwen van donker of karamel, of gekleurde mout vermengd met lichte mouten

Gefilterd vs. ongefilterd

Gefilterd

Bieren waarin de resterende biergist eerst door filtratie wordt verwijderd en pas daarna in fusten of flessen wordt gebotteld. Dergelijke bieren gaan langer mee.

Ongefilterd
Bieren die aan het einde van het productieproces niet worden gefilterd en gepasteuriseerd. Daardoor hebben ze een iets vollere smaak, maar het is noodzakelijk om ze kort na het draaien op te drinken.

Gegevens: Tsjechische vereniging van brouwerijen en mouterijen, Tsjechisch-Moravische vereniging van minibrouwerijen Shutterstock-afbeeldingen

bron: zpravy.aktualne.cz
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bier als medicijn: eerste gezondere variant is gemaakt door Tsjechische wetenschappers

In sommige opzichten is bier niet alleen gunstig als middel om de stemming te verbeteren, maar speelt het ook een rol bij de gezondheid. Na de wijziging van het hop-gen, dat werd ontdekt door wetenschappers van het Biologisch Centrum van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek , zou de drank nog meer medicinale stoffen en bittere zuren moeten bevatten.


Tsjechische wetenschappers waren de eersten ter wereld die hop modificeerden met behulp van de modernste genetische technologie CRISPR , die zeer nauwkeurige modificaties van een specifiek gen mogelijk maakt. Tot nu toe hebben ze de techniek met succes getest op een gen dat belangrijk is voor de aanmaak van bladkleurstoffen. De onderzoekers publiceerden de resultaten in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Plant Physiology and Biochemistry.

De proefplanten hadden volledig witte of mozaïekachtige bladeren. Moleculaire analyses bevestigden ook het succes van de eerste test en gentargeting. Ze werken nu aan genen die van invloed zijn op de productie van stoffen die belangrijk zijn in de brouwerij- of farmaceutische industrie. Het onderzoeksteam richt zich op gerichte veranderingen in hopgenen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van bitterzuren of geprenyleerde flavonoïden. Deze hebben een gunstige werking tegen bijvoorbeeld kanker, bacteriën en ontstekingen en zijn belangrijk voor de farmaceutische industrie. De gevestigde technologie zou kunnen helpen om betere en nuttiger hop te kweken voor toekomstige generaties.

pozitivni-zpravy.cz

Dus bier drinken is best gezond! :yess:
 
Radegast biedt het eerste bier van hoge gisting in zijn geschiedenis

Brouwerij Radegast lanceert het eerste bier van hoge gisting in zijn geschiedenis. De Radegast ROG IPA tapping special is een verfrissend licht bier, gebrouwen in de Session IPA-stijl, met een rijke smaak en sterke bitterheid. In 2021 zal het exclusief verkrijgbaar zijn in Albert-hypermarkten.


210305132959.png


De brouwers van de Radegast-brouwerij zetten de erfenis van de eerste brouwer, Jaromír Franzl, voort om op de juiste manier bitter bier te brouwen en zich te onderscheiden van de anderen. Met hun nieuwigheid gingen ze verder dan de grenzen van traditionele Tsjechische bieren van lage gisting en, voor het eerst in de geschiedenis, gebrouwen Radegast ROG IPA-bier van hoge gisting. Dit verrijkte het aanbod van bierstijlen in het Radegast-assortiment en ook hun categorie met de naam "tap special".

"Radegast is altijd een pionier geweest die niet bang is om biercategorieën en consumptiegewoonten op te splitsen. We brouwen gewoon bier op onze eigen manier, zodat het ongewoon bitter, drinkbaar en opmerkelijk van smaak is, zoals bijvoorbeeld Radegast ROG IPA of Radegast Ratar ”, zegt Ivo Kaňák, manager van de Radegast-brouwerij.
Radegast ROG IPA is een licht bier van hoge gisting, gebrouwen in de Session IPA-stijl, een lichtere variant van de klassieke IPA-stijl. Hierdoor heeft het een aangenaam hopkarakter, ondersteund door een sterk hoparoma, dat het verkrijgt door koude hop. "Voor hop gebruikten we Amerikaanse aromatische hop Citra, Sabro en Tsjechische aromatische hop Kazbek. Het bier is verfrissend, behoudt zijn rijke smaak en hoge bitterheid, die 50 eenheden bitterheid bereikt. Het aroma wordt gedomineerd door citrus- en grapefruittonen ”, zegt Roman Šolc, commerciële brouwer van de Radegast-brouwerij.

Radegast zal eerst de nieuwigheid testen, vergelijkbaar met de vorige tapspecial Radegast Ratar, die consumenten in 2019 in geselecteerde winkels hebben getest en sinds vorig jaar in de meeste ketens wordt aangeboden en erg populair is bij bierliefhebbers. Radegast ROG IPA is te koop in een herbruikbare fles van 0,5 liter in de Albert-hypermarktketen, waar het verkrijgbaar zal zijn tot eind augustus 2021.

“De inspiratie voor de naam van het nieuwe bier met een rijke smaak was de Oudslavische term rog in de zin van hoorn des overvloeds, vruchtbaarheid en welvaart, " zegt Marek Grabovský, merkmanager van Radegast.

bron: https://ceskepivo-ceskezlato.cz/
 
Brouwerijen met hun eigen bierkuuroord

Bierspa's zijn niet langer ongebruikelijk in de wereld, er zijn er alleen al in ons land meer dan twintig in bedrijf. In dit artikel laten we u kennismaken met bierspa's, die uniek zijn omdat ze rechtstreeks deel uitmaken van brouwerijen en minibrouwerijen. Kortom en nou ja, het brouwt hier zo'n lekker bier dat je er graag in baadt.

Purkmistr - brouwerijwerf

In Plzeňské Černice ligt een echte oase van alle brouwers, de Purkmistr brouwerijwerf met een brouwerij, restaurant, hotel en ook met een eigen bierspa. De Pilsen Beer Spa is hier geopend na een gevoelige ontwerpreconstructie in 2012.

opivu19-2.png


De totale capaciteit van de spa is 6 personen, er zijn 5 luxe baden (een voor 2 personen) gemaakt van larikshout. Het bad wordt gevuld met een unieke mix van pilsbier en kruiden met een aangename temperatuur van 35 graden. Je krijgt je eigen fust met licht pils Purkmistr gebouwd voor in bad, je kunt erop tappen zoals je wilt. Na de spa kunt u het plaatselijke brouwerijrestaurant bezoeken en andere bierspecialiteiten proeven - zoals PÍSAŘ 12% witbier, gerookt pils of extra's zoals bosbessen, kersen of vanillebier.

Rožnov - een klassieker en een alternatief
Rožnov Beer Spaze staan bekend om het feit dat ze bezoekers naast klassieke spa-behandelingen en bierbaden ook een vleugje alternatief bieden - aromatherapie, aurafotografie of numerologie-sessies. Maar zelfs sceptici zullen het hier leuk vinden. Er is in de loop der jaren niets meer bewezen dan bier en de effecten ervan. Trakteer uzelf dus op een bierbad binnen en buiten.

opivu19-1.png


In de Rožnov-brouwerij worden lichte Radhošť, halfdonkere Rothschild, zwarte pils Devil en specials gebrouwen en getapt - bijvoorbeeld tarwe Žerotín of fruitbieren volgens het seizoensaanbod.

Štramberk - met Moravische traditie
Brouwerij Štramberk ligt direct aan het plein van de gelijknamige stad in Moravië. De hele stad en de brouwerij en bierkuuroord Štramberk ademen een traditionele Moravische sfeer uit. En er werd hier altijd bier gebrouwen - er zijn gedocumenteerde gegevens over het brouwen uit de 14e eeuw. In de plaatselijke bierkuuroord worden de procedures Lašské pivní kúpele genoemd. Naast hen is er ook een zoutgrot, die je tijdens een bezoek niet mag missen. En wat te proeven? Behalve de beroemde "Štramberk-oren" van de plaatselijke bakker, moet u zeker het bier proberen met hun smaak Ušák 14° of driekwart pils Trubač.

Bron: Esennce
 
Bovenaan