Zes landen, waaronder Tsjechië, willen raften bij UNESCO registreren

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De traditie van het roeien op de Moldau leidt mogelijk tot een inschrijving op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De documentatie voor de nominatie van deze traditie is vandaag ondertekend door de minister van Cultuur Lubomír Zaorálek (ČSSD). De transnationale nominaties worden gezamenlijk ingediend door Tsjechië, Letland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Spanje. De nominatie zal op 31 maart worden ingediend, waarmee een evaluatieproces wordt gestart, waarvan de uitkomst eind 2022 bekend zou moeten zijn, zei het ministerie van Cultuur vandaag.

Fotogalerij:



De benoeming van raften vertegenwoordigt traditionele kennis en vaardigheden die verband houden met de bouw van vlotten en navigatie op rivieren. Hoewel het raften, dat wil zeggen het vervoer van hout over de rivier, als commercieel vervoer in verband met de bouw van dammen, is verdwenen, bestaan de tradities die ermee verbonden zijn nog steeds, aldus het ministerie. Dit zijn niet alleen vakmanschap bij de constructie van het vlot, maar ook de kennis die verband houdt met de navigatie op de rivier en de specifieke cultuur die bij deze traditie hoort, onderscheidende gebruiken en raftingliteratuur die is afgedrukt in zwemliederen en zwemtaal.

Volgens Zaorálek is de gezamenlijke nominatie van zes Europese raftingstaten een garantie voor verdere samenwerking bij de ondersteuning van dit cultureel erfgoed.

De eerste vermelding van varen op de Moldau komt uit de 11e eeuw. Aangenomen wordt dat vlotters op alle bevaarbare rivieren hebben gevaren, namelijk de Moldau, Malše, Lužnice, Nežárka, Otava, Sázava, Berounka, Divoká Orlice, Tichá Orlice en de Elbe. Dit werd geleidelijk verdreven door de ontwikkeling van de spoorweg, en de bouw van de Moldau-cascade verhinderde toen definitief varen op de Moldau.

Tegenwoordig spelen de Vltava-verenigingen in Praag, Davle, Štěchovice en Purkarec, die de traditie van vlotters voortzetten, een rol bij het in stand houden van de traditie. De verenigingen zijn opgericht aan het begin van de 19e en 20e eeuw en zijn continu actief in dit gebied. Internationale samenwerking is belangrijk, alle Vltava-verenigingen zijn lid van de International Rafting Association, wat het historische nut van varen in andere Europese landen bewijst.

Op de basislijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO staan onder meer al de Tsjechische valkerij, verbunk, de rit der koningen en het Tsjechische poppenspel. Volgens UNESCO is het doel van de lijst om de diversiteit van het immateriële erfgoed van de mensheid weer te geven en ook om de aandacht te vestigen op jarenlange bewezen vaardigheden.

bron: ceskenoviny.cz
 
Bovenaan