Zdražení piva v Čechách

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Deníky Bohemia - 22.10.2004

"Nejvíce zdraží půllitr Pilsner Urquell - o celou korunu. Cena ostatních dvanáctek se zvýší o 70 haléřů," uvedl včera mluvčí pivovaru Alexej Bechtin. Za desetistupňová piva budeme platit o 60 haléřů víc.

Výjimkou budou desetistupňový Kozel a nízkorozpočtové pivo Primus Klasik. Tyto značky zvýší cenu jen o20 haléřů za půllitr. Podle Bechtina je zdražení reakcí na pohyb cen energií, především pohonných hmot a plynu.

"Kromě toho ale úpravu cen ovlivnila analýza českého trhu s pivem. Prostě reagujeme na situaci na trhu,"dodal mluvčí. Na žízni se však zdražení sotva projeví. Spotřeba piva v republice stále stoupá. "V roce 2001 vypil podle statistiky každý Čech 156 litrů. O rok později to bylo 158,8 a loni 160,9 litru," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička. Haléřové zdražování podle něj spotřebu neovlivní.

"Možná, že týden budeme pít méně," odhaduje Čepička. Zdražení piva nemusí mít vliv jen na peněženky konzumentů, ale také na vnitropolitickou situaci. Rčení, že vláda, při které se zdraží pivo, padne, se po posledním zdražení vyplnilo. Kabinet Vladimíra Špidly se zhroutil. Pokud by to skutečně platilo, má na kahánku i vláda Stanislava Grosse. Do konce roku totiž hodlá zdražit i druhá největší tuzemská pivovarnická skupina Pražské pivovary. "Zatím ale nevíme kdy a o kolik, určitě ale do konce prosince," říká mluvčí Pražských pivovarů Simona Krautová.
 
nebude to dlouho trvat a pivo bude staat 30 - 35 kc za sklenicku 12o Prazdroje. To uz ted stoji plechovka nekde na diskotece.
 
Zdenda,ik woon inmiddels al bijna 5 jaar in Tsjehië maar ik ben er nog steeds niet uit wat het verschil is tussen pivo 10 en 12.Natuurlijk weet ik dat 12 wat zwaarder bier is maar dat is volgens mij niet alleen het verschil van alcoholgehalte maar zijn er nog andere verschillen..Kun jij dat misschien uitleggen ?

worshippy.gif
Diky,rich?
worshippy.gif
 
Het is de manier van gisting en presentage hop in het bier mengsel. Personlijk hou ik het meest van 12% Plzen (Pilsner Urquel), het is naar mijn smaak de lekkerste biertje ever!!
 
O zdrazeni piva jsem se bavila se svym bratrancem kdyz jsem ho mela pred 2 tydnama na navsteve. V zahradce jsme meli postaveny soudek popovickyho kozla a tak se nas rozhovor stocil k tomu ze by se pivo melo zdrazovat.
Podle Milana to chteji udelat ale zase ne tak o moc protozese boji aby jim nepadla vlada jako se to stalo pri minulym zdrazeni piva.
I kdyby se v CR pivo zdrazilo, tak si myslim ze to nebude nijak moc vadit.Kdyz si tedka prepocitam ze v CR platim za 0,5 l bier maar 5o euro cent dan is het een lachertje of niet???
Novinka taky pro mne
Velko Popovicky pivovar je jestli se nepletu z cesti majetkem Pilsne Urquel. Ce jsem pri navsteve popovic slisela je ze se v pivovare jak plzen staci, tak i to nejlepsi pivo Gambrinus a to vsechno v nasem vesnickym pivovare.
 
at je to porad levnesi s porovnanim tady

nemozne pivo 1 euro !!!

doma to mam za 12kc a to pulitr !!!

home sweet home
 
Bovenaan