Film Zdeněk Svěrák: acteur, scenarioschrijver

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

char

† In Memoriam
Denise!!...Dank je wel voor het antwoord!!...Maar ik begrijp één ding nog niet....Krijgt hij die prijs nú pas??.. Of heeft hij die prijs al eerder een (paar) keer gekregen??...

Char.
 
Hij viert zijn verjaardag samen met een andere bebaarde man: :oeps:

Jan Amos Comenius (28-3-1592)

JAZ26728d_174447_4087203.jpg

Zdenek Sverak als Jan Amos Komensky
 

Pelhřimov

Donateur
Documentaire over acteur en schrijver Zdeněk Svěrák

Deze documentaire over Zdeněk Svěrák staat op het programma van de eerste filmclub na de zomervakantie en wordt georganiseerd door České centrum.


Regisseur Jan Svěrák maakte samen met Martin Dostál een indringende film over zijn vader Zdeněk, bekend van talloze films waaronder het Oscar-winnende Kolja.

Sverak.jpg

Tatínek (2004, 92m) geeft een intiem beeld van het leven en de werkwijze van Svěrák en de soms moeizame relatie met zijn zoon, met wie hij tijdens het draaien van deze film in conflict is over het scenario van een gezamenlijk filmproject.

Het beeldmateriaal is afkomstig van Biograf Jan Svěrák s.r.o.

24 augustus 2011 om 19.30 uur
Toegang € 4,00

České centrum
Westersingel 9
3014 GM Rotterdam

bron
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdeněk Svěrák met "Obecná škola"

Op maandag 28 maart bent u van harte welkom in Filmhuis Lumen (Delft) voor een bijzonder verjaardagsfeestje. Zdeněk Svěrák, de gevierde Tsjechische acteur, bekend van o.a. Kolja en Empties, wordt die dag tachtig. Om dat te vieren draaien bioscopen in heel Tsjechië, maar ook daarbuiten, een speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerde versie van 'Obecná škola' (De basisschool).

320X320__obecna_skola_poster_a1_preview_verkleind.jpg


Obecná škola (Tsjechoslowakije 1991)
Regie: Jan Svěrák
Duur: 100 min.
Met o.a.: Jan Tříska, Zdenĕk Svĕrak, Libuše Šafránková
In het Tsjechisch met Engelse ondertitels

Obecná škola (De Basisschool), de debuutfilm van Jan Sverák, is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Jans vader Zdeněk en speelt in een voorstadje van Praag, kort na de Tweede Wereldoorlog. De tien jaar oude Eda en zijn vriend Tonda zitten in een klas met een slechte reputatie. Als hun lerares gek van hen wordt, krijgen ze een stoere meester met een zwak voor vrouwen en de air van een oorlogsheld. De leerlingen lopen weg met hem, maar uiteindelijk blijkt Eda's onopvallende vader een stuk dapperder.

Kijk voor kaartverkoop op: www.filmhuis-lumen.nl

Plaats: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
Datum: 28 maart 2016 om 19.30 uur

Georganiseerd door České centrum.
 

Pelhřimov

Donateur
Vanavond zijn we in Delft naar deze film geweest
Voordat de film begon werd er een korte toespraak gehouden en werd er een speciaal verjaardagslied "narozeninová" gezongen door Jaroslav Uhlir. Iedereen die dat wilde mocht meezingen en filmen met hun mobieltje. Dit mag opgestuurd worden naar het Tsjechisch Centrum (cchaag@czech.cz) Deze filmpjes worden later aan Zdenek Sverak aangeboden als verjaardagskado.

Wereldwijd was Obecna Skola vandaag in 3200 bioscopen in 675 steden te zien.
In veel Tsjechische bioscopen en een flink aantal in de rest van Europa werd vanavond precies om half 8 deze film gedraaid, maar ook elders in de wereld zoals o.a. in Mexico, Jeruzalem, Bogota, Taipei, Tel Aviv, Beijing, Johannesburg....

DSCN4927.JPG
 
Bovenaan