Zangeres Viah op Eurosonic Noorderslag 2020

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Eurosonic Noorderslag 2020

Het jaarlijks terugkerende, grootste, showcase festival Eurosonic Noorderslag zal in 2020 van 15 tot 18 januari plaatsvinden in Groningen. Waar de focus vorig jaar speciaal op Tsjechië en Slowakije lag, richt het festival zich dit keer op Zwitserland.

Desondanks kan het publiek zich echter ook verheugen op Tsjechische deelname, en wel op zangeres Viah, de winnares van de muziekwedstrijd Radio Wave Czeching 2019. Winnaars van deze wedstrijd krijgen naast een optreden op ESNS ook de mogelijkheid een single op te nemen en uit te brengen en om een clip te maken. Ook zal hun muziek zijn weg naar de muziekkanalen van de Europese Radio Unie weten te vinden.

Op donderdag 16 januari (23:00 - 23:45) treedt zangeres Viah, de winnares van Czeching 2019, op in Huize Maas.
"Vorig jaar maakte Vi Huyen Tran alias Viah haar opwachting in de Tsjechisch scene met haar album Tears of a Giant waarop ze erin slaagde minimalistische elektronische muziek met dancegrooves en fragiele, persoonlijke teksten te combineren. En ze heeft wel degelijk iets te melden. In haar teksten heeft ze het bijvoorbeeld over het hatelijke karakter van social media of het zoeken naar je eigen identiteit. Viah groeide op in een omgeving van Tsjechisch, Vietnamees en Engels. Momenteel is die laatste het meest vertrouwd voor haar in de muziek. Tijdens concerten laat ze zien dat ze eveneens een getalenteerd perfomer is en maakt ze er geen geheim van dat ze zich bij optredens door theaterelementen laat inspireren."

(Tekst © Jiří Kordík, Český rozhlas)

"Het debuutalbum van Vi Tears of a Giant laat de primaire bouwstenen van haar persoonlijkheid zien: fragiliteit, suggestiviteit en gevoeligheid. Viah werd in 1995 geboren in Praag bij ouders van Vietnamese afkomst. Na jaren in de danswereld en op het toneel te hebben doorgebracht, kroop ze op haar zeventiende achter de piano op haar kamer en begon toen pas met haar stem te werken. Haar deelname aan Superstar en de daaropvolgende koppeling aan Jiří Burian waren essentieel voor haar. Dankzij hem werd ze vocalist en toetsenist in de indie band Republic of two, danseres in het project Kapitein Dem, maar bovenal Viah. In haar werk wijdt ze zich voornamelijk aan thema’s als identiteit en authenticiteit. De intieme vocals zijn verpakt in de elektronische productie van Jiří Burian en worden begeleid door de stemmen van Justin Lavash en Niro Baits. Dit electropop album is specifiek door zijn niet-specifieke geluid. De nummers laten in verschillende soorten composities experimenten met Vi’s stem zien. De ene keer gaat het om puur haar stem met pianobegeleiding, de andere keer juist om een groot stadionwaardig refrein."

(Text © Arts and Theatre Institute; soundczech.cz)



>> FB Viah HIER
 
Bovenaan